С какво ви дразнят свекървите? – 124

• 36 777
  • 741
  •   1
Отговори
# 225
Сама смяташ, че трябва да помогнеш на майка ти, заради самите ви отношения, а не защото някъде е написано, че си длъжна.
Точно обратното написах. Считам именно, че това е мое задължение. Ако изхождах от отношенията ни, не би следвало дори да я погледна.

# 226
  • София
Сама смяташ, че трябва да помогнеш на майка ти, заради самите ви отношения, а не защото някъде е написано, че си длъжна.
Точно обратното написах. Считам именно, че това е мое задължение. Ако изхождах от отношенията ни, не би следвало дори да я погледна.

Съгласна с всяка една дума.
Но, за да разсъждаваш така, трябват едни природни дадености, освен възпитанието, които да те доведат до прозрението, че не всичко е сделка в тоя живот.

# 227
За да приключа темата - да, отгледали са го. Да, тежи ми, защото според мен има какво да се направи, защото не могат да си разпределят нормално парите, купуват се глупости, без които аз ако нямам пари бих минала, без да прекаляват. Добри хора са, но много се помайват. Ако аз бях в тази ситуация, щях по-активно да търся изход от нея или поне да си орежа разходи, които не са ми от първа необходимост. И това, че изкарвам много пари не означава, че пак няма да ми тежи. Макар и с добри доходи нямаме нищо наготово и бих се радвала да заделям и подисгурявам бъдеще за детето ми, за да може след време да има по-добър старт от нас.
Не поставям под въпрос, че ще им даваме, но ми тежи и не ми е приятно. Аз съм възпитана в семейство, в което винаги родителите са помагали на децата, а не обратното. И мисля, че така е нормално. Надявам се така да ми се подреди живота, че да не се налага да изпадам в такава ситуация. Засега просто споделям какво ме дразни и какво ми тежи. Изход не мисля, че има. Син им е, ще им дава.

# 228
Аз съм "за" помагане на родители, но съм против аргумента "нали те са давали пари за децата и са ги изгледали". Това не е аргумент за помощ. Когато решаваш да имаш дете, си абсолютно задължен да го изгледаш и изучиш. Т.е. предварително си наясно какъв ангажимент поемаш и какви са ти задълженията по него. И това дете се появява само и единствено по твоя воля и няма право на никакъв глас, затова и задълженията са само за родителя/ите.
А това как то ще се отнася към теб, когато порасне, а ти си възрастен, пък зависи изцяло и единствено от теб самия и отношението ти към детето и е както си го направиш.

Не четеш, а пак го караш на "копи-пейст".
Аргументът е друг.
Че нямат финансова култура.
Имали са я през всичките години, в които са го отглеждали и направили това, което е.
А сега, са набедени, че я нямат.

ПП. Да, изцяло от родителя зависи как ще се отнася детето към него, когато порасте, но не зависи от родителя как ще се отнася половинката на детето.
В случая, на нея й горчи.

Не, никога не са я имали. Винаги са били прахосници и не са знаели как да си направят сметката дори, когато са разполагали с повече финанси. За мен това е ниска финансова култура. Когато имаш, заделяш за по-лоши времена. Нещо, което ми се иска да правим и ние и го правим, всъщност.

# 229
  • София
Не, никога не са я имали. Винаги са били прахосници и не са знаели как да си направят сметката дори, когато са разполагали с повече финанси. За мен това е ниска финансова култура. Когато имаш, заделяш за по-лоши времена. Нещо, което ми се иска да правим и ние и го правим, всъщност.
Позволявам си да не ти повярвам- твоята представа за нормален живот не може да е норма за никого, освен за теб самата.
Ти си приела че едно е належащо и необходимо за теб, а те- друго.
Да гледаш в паницата на хората и да им определяш кой залък им е в повече, за мен не е хубаво.

То е, все едно ти да не обичаш сладко, та затова и те да не си купят, защото е излишно.
От друга страна, казваш че така си възпитавана- да взимаш от родителите си, а не да даваш.
Разбираемо е, че ще ти горчи- свикнала си да взимаш, не да даваш.

Казваш, че се надяваш, така да ти се стече живота, че да не ти се налага да вземеш от детето си, но животът е непредвидим.
Милиони българи имахме пари в банките за черни дни и с един замах ни ги превърнаха в хартийки, и се наложи да ви изхранваме и изучваме с 6$ заплата, и сега да сме на пенсии, които на стигат доникъде.

# 230
Какво означава "харчене за глупости"?

Аз помагах на възрастен човек, който харчеше за неща като космо диск, и подобни, но как да го обвиня, като живееше с телевизора си.

Аз харча пари за глупости също. Нямам представа в какво се израява помощта ви, предполагам не им куувате коли и бижута и почивки. Ако ти е супер неприятно, поговори със съпруга си и му кажи, че не желаеш да им помага.

# 231
Преди двайсетина години имах познати възрастни хора, мир на праха им, които все се жалваха как си броят стотинките за хляба, а в същото време без шише ракия и пакет-два цигари на ден не минаваха. Та има належащи и належащи разходи. Всеки с приоритетите си.

# 232
Зависимостите са проблем, но някакси като си работил 40 години не е нормално да не можеш да си позволиш шише ракия и пакет цигари, ако те влече.

# 233
По въпроса за какво се харчат пари, като съм давала не съм питала за какво, има нужда - давам.
Като вземам, за сега има толерантност , може да пуша, научих се като почина мъжа ми, до тогава от келешлък по цигара в компания, но тогава две кутии ми бяха малко, че и не ядях.Няколко месеца и намалих, сега една за два дни поне.Мрънкат ми понякога, отказвала съм ги за месеци, но после пак...Не помага , но като издивея, си въобразявам, че помага , като ми затреперят ръцете от нерви...
А другото - повече харча да купя нещо за дома, дали ми трябва, в момента мисля, че да.За храна не много, но никак няма как, това като съм сама.Като идват си трябва, доста.

Алкохол не понасям, рядко чаша бира или половинка чаша вино, ракия.За компания.
Могат да спрат, ако работи в България синът ,със сигурност няма да има за отделяне, ще се свия.
Снощи ми даде пари за дърва и замина нейде.Не ми се ще сама да ги нося, та ще почакам, нищо че имам парите.
Чудя се един климатик дали не е по добре, още малко пари ...Скоро няма да мога да мъкна дървата, казах си ,той вика и дървата си трябват.
Но ако ми мрънкат, всеки да се оправя, все някак  и аз - една позната ходи денем в библиотеката, уж чете да не пали печка ,ще си правим компания ,библиотеката ,магазиинте, и то минал деня.Вечер се завиваш през глава ...
Като нямаш - не даваш ,като имаш - що па да тежи, не знам.

Като сме живели със свекъри не съм правила много сметки, дразнило ме  е, че не участват, да личи малко грижа.Имахме, като нямаше - мъжът ми си им каза, може символично ,но е редно участие ,че няма.
Имаше трудни периоди - боб ,миш-маш, яйца всякакви,  и пак.И препечини филийки...За радост кратки периоди.

# 234
Жените пишман станаха, че споделиха нещо, то едни добри самарияни - не искат помощ от родител, пък раздават помощ на родителите си. Да не им се върне на главата да преживеят истински проблеми със здравето или да хрантутят паразити - та тогава да видиш като е на тяхната глава. Сигурно 100 пъти прочетох, никой на никой не е длъжен, кой е казал, че е длъжен? Хората просто си споделят някакви мисли и преживявания за да им олекне - редно или нередно - станало им е мъчно- очевидно и те самите се борят с чуествата си- и като се каже нещо -никаква съпричастност, само такива, който трол-ват. Да се чуди човек защо изобщо са в темата като са толкова доволни - темата е с какво ви дразнят свекървите- като ви кефят, че на 5 години веднъж се обаждат на детето ви по телефона- си направете тема С КАКВО ВИ РАДВАТ СВЕКЪРВИТЕ или с какво не са ви длъжни свекървите- си пишете там колко се радвате и колко добри свекърви имате.

# 235
Нямах представа, че е самарянство да се грижиш за децата си и те после да се грижат за родителите си. Мислих си, че е нормално човешко отношение.

# 236
  • Пловдив
Fiona1, защо си мислиш, че тук сме се събрали хора без проблеми? И не знаем какво е да имаш проблем?

# 237
Абе Янтро, какви проблеми имаш ти???
Три деца, едното със сериозна операция, докато другите са малки, Работа като цвете за по 10 часа на ден изобщо, може ли да се обаждаш Simple Smile.

# 238
Ами жената просто сподели, че изхранват здрави и прави родители, с малко стаж, които харчат и за излишни работи, ами , да , права е да и е криво- не е редно да го правят - да са на легло е едно, но да злоупотребяват е съвсем друго. Това не е грижа към родителите- а издевателство и злоупотреба от страна на родителите. Което съм го виждала с очите си на моя позната и е много грозно. Рядко са такива родители, но ги има- и не само родители, но и деца, които лежат на гърба на родителите си до 40 г.

Последна редакция: пт, 21 авг 2020, 23:33 от Не се сърди, човече

# 239
Там е проблемът, че за различните хора „излишните работи“ са съвсем различни. За някои са храна, за други – пиене и/или цигари, за трети – книги, за четвърти – маркови дрехи... Моето излишно не е твоето и твоето не е моето.
В такива случаи е най-добре да се фиксира една определена сума и получателят да си решава дали ще си плаща тока, дали ще яде, дали ще пуши, дали ще пие, дали ще си купува нещо друго... Възрастни хора са, да си решават.

Общи условия

Активация на акаунт