Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 21

 • 26 590
 • 685
 •   1
Отговори
# 525
 • Мнения: 3 898
Хахахах, разказваха ми случка с двама българи - мъже, командировка в Брюксел ли беше, в Париж ли беше. Настанени в някакъв апартхотел. И спрял токът в цялата сграда. Наизлезли хората, звънят на фирмата. Българите отишли да погледнат таблото с предпазителите, светейки си с джиесем - ами паднал предпазител. Чудели се дали да го вдигнат, другите - чужденците, казали "Йок", ако ви удари ток и пострадате, фирмата ще е виновна. След около час-два техник от фирмата свършил същото (вдигнал предпазителя).

# 526
 • София
 • Мнения: 41
Мда, нашенска работа. Simple Smile Аз оправих електрониката на конвекторните печки на хазяина. Викам да го извикам и да му кажа че не работят потенциометрите читаво - кво ще прави той освен да купи нови радиатори и да се занимаваме да ги откачаме, закачаме. Просто му ги оправих и сега си работят, а той даже и не знае, че е имало такъв проблем...

# 527
 • Мнения: 1 367
Освободи ми се единия апартамент и пак ще се налага търсене на наематели. С предходната много културно се разбирахме. Дано и сега на нормални попадна. За идеален център 100 кв.м. какъв наем да искам ? Празен е апартамента - ползваше се за офис.
Готова съм и да го обзаведа, ако такова тръсене има.

# 528
 • Мнения: 17 238
Колко е бил наемът досега? Пробвайте на същия. За мен лично в центъра е ок за офис,  за живеене - по-трудно, освен ако не е за чужденци към някоя фирма.

# 529
 • Мнения: 3 352
Зависи колко ти е стара наемателката, т.е. кога последно е актуализиран наема, че в повечето случаи си остава един и същ с години... В какво състояние е апартаментът? Освен, че е празен все пак настилки, стени, дограми, отопление/охлаждане... Защото може и 600 лв за 100 кв.м. да е, може и 1300 лв да е ако е добре направен макар и празен.
Чужденци, поне студенти, в момента не знам дали ще търсят, а те и обзаведени ще искат, че повечето пак си заминаха заради дистанционното обучение. Пуснете според мен така, пък ако няма никакъв интерес до 2-3 седмици сложете обзавеждане ако ще е за живеене - диван, маса за хранене, спалня. Ако има още една стая, то по-добре да е празна, ако някой иска да си я прави на офис! Кухненско обзавеждане предполагам си има... Друг вариант е да пишете, че може да се обзаведе срещу по-висок наем с ХХХ лева, ама да не почнат с претенциите пък и да искат те да избират мебелите, че има и такива.
Като насока за наем от август мога да дам на наши познати в района на НДК,  3-стаен 80 кв.м. за 1000 лв, като е обзаведен ремонтиран добре, без да е истински дизайнерски, но не е с Виденов, а има мебели по поръчка с естествен фурнир в част от помещенията.

# 530
 • Мнения: 87
Мда още много апартаменчета ще се появят свободни и под наем на пазара, сега е времето да се сваля наема с едни 30% .

Това е мое мнение и не е съвет за каквото да е Wink

НО чета тука разни статийки като тая:
"В условията на по-слабо търсене, наемодателите имат само един изход - намаляване на цените. Все пак това са имоти с инвестиционна цел, много собственици си помагат финансово с наемите и нямат опция за оттегляне на имота от пазара."
 

# 531
 • Мнения: 17 238
Напротив, напълно съм наясно с всички икономически процеси. Именно затова смятам, че наемите няма да паднат, поне не драстично, както се иска на някого. Всичко - наеми, храна, дрехи и лекарства ще поскъпват от тук насетне и това е положението, независимо дали ни харесва или не. Колелото се е завъртяло и няма какво да го спре.
Защо смятате, че Вашата гледна точка е правилната? Освен някакви нападки в поста Ви не чета нищо конкретно защо наемите ще бъдат намалени.....

# 532
 • София
 • Мнения: 1 475
Като се появят отново airbnb-тата, сигурно собствениците сериозно ще се замислят, дали да "пускат" апартаментите си с условия като хотел, а с наеми, малко по-високи от дългосрочен наем. Плюс рискове като пандемии, данъчни новости, регулации и др.
Та, преборят ли вируса, и плъзнат ли туристите, да си "наваксват", може да чакате старите цени на airbnb.
Същото важи и за бизнес площите.
Също така, ако вирусът е преборен, и няма опасност, работодателите много бързо ще си върнат "здравия разум" и ще "натирят" служителите обратно в офисите. Щото сиренето е с пари, заплатите са с работа.
И да, наивен съм, но това е положението. Каквото мисля, това пиша.

# 533
 • Мнения: 310
Не смятам да се аргументирам, аз съм си направил проучване и на това се базира мнението ми. Както казах, не го натрапвам и налагам на никого. Да не би вие да се аргументирате защо наемите ще се вдигат или че хората ще тръгнат да си наваксват екскурзийте? Живота не е само цветя и рози и почивки. Живота и инвестицийте на кредит свършиха, следва плащане на масрафа и който не си е направил сметката добре, ще страда.

# 534
 • Мнения: 17 238
Щом не желаеш да се аргументираш, може да запазиш мнението за себе си или поне да не нападаш с обиди хората, които не го споделят. Проучването ти вероятно е от най-представителните такива.....

Да, цените ще се вдигат, вкл. и наемите и никой няма да може да спре този процес. Точно пандемията направи тази спирала, която преди също действаше, но сега е осезаемо.
Хотелите и ресторантите ще са на минус и по-умните собственици може и да се опитат да свалят цени, за да спасят нещо, но, базирайки се на отминалото лято, това не се случи...

Наемите от друга страна не са "почивка и лукс", а са от основните потребности на хората. На Банско може и да не отидеш, но вечерта ще трябва да си легнеш някъде. И, когато нямаш 100 хил. евро, за да си купиш твое жилище, се си стоиш на квартира или ще се върнеш при мама.

Нямам намерение да продължавам да пиша. Всеки си има мнение и може да си държи на него, но не и да напада останалите с голи думи. Понеже твоите мнения досега са точно това - нищо не значат.

# 535
 • София
 • Мнения: 1 475
Е, това важи и в обратен аспект.
Който не си е направил сметката, че имотите и наемите ще растат, ще страда.

Пропускате, че след като вирусът е преборен, производство ще има, работа ще има и заплати ще има.
Това не е обикновена криза, където няма търсене, не се произвежда, не се потребява.
То по време на най-строгите мерки хората не се спряха, какво остава като ги махнат и най-вече като отпадне нуждата от тях.

До тук плащанията са ВЕЧЕ направени. А след като заработи цялата икономика, и всички започнат да получават заплата, няма причина и да не продължи да е така.
Освен това, другите кризи продължават по 5 години. Тази е, грубо 1 година, от 15 март 2020 до 15 март 2021. (приблизително)
Друг е въпросът, че налятите правителствени заеми ще се плащат десетилетия. Но това е предпоставка за инфлация, и за стимулирано потребление, а не за липсата му.

# 536
 • Мнения: 404
Точно в момента си спомних, как по време на кризата 2007-2008 година, моята хазяйка, която ми беше бивша колежка (демек позната), вдигна наема. Дотук с причинно-следствените връзки.

После рева да не напускаме апартамента и предложи да намали наема, защото бяхме съвестни платци, които не искаха нищо от нея, но горчилката я имаше и я зарязахме за да идем в ремонтиран апартамент на друг познат на същия наем, но това е друга тема.

# 537
 • Мнения: 17 238
Кризата 2008 г. се отнасяше до строителството и надутите цени за покупко-продажби. Помня, че панелите бяха около 1500 евро на кв.м., горе-долу като сега. Наемите никога не са били намалявани, по-скоро фалираха инвеститори в нови сгради, които така и не се довършиха.

Когато времената са "добри" е по-вероятно да се намалят наеми, понеже много хора вземат кредити и купуват свое жилище. По-време на криза се свиват, не влагат в нищо, понеже не знаят как ще потръгнат нещата. Да плащаш наем е доста по-изгодно в такова време, освен ако вече не живееш в собствено жилище.

Всеки си знае, разбира се, а и точно сега много хора направиха много пари, с които може да си купуват имоти или каквото си искат...

# 538
 • София
 • Мнения: 1 070
Само да вметна, че като се цитират статии е добре да се дава линк. А когато се четат, да не се пропуска датата на публикация, периодът на събиране на данни (ако не е упоменат, по-добре сменете източника), както и да се изолират личностните тълкувания на авторите (ако не са упоменати автори, пак е по-добре да потърсите още един източник). Това не го казвам, за да заема страна в спора, само напомням, че в наши дни е важно да четем внимателно и критично. Наскоро ми излизаха с аргументи от статия от 20-ти март, а сега сме ноевмри... И не всяка цифра, която прочетем в статия, е реална цифра, все пак. После се сърдим, че лъжели и че статистиката не била вярна; ама четем безкритично и повтаряме безкритично. Не става така, за да си компетентен и освен това информиран/правилно аргументиран, се искат усилия.

# 539
 • Мнения: 404
Кризата 2007-2008 г. (за справка Световна финансова криза) не се отнасяше само за строителството, реално бая народ си загуби работата тогава, включително в България.

Общи условия

Активация на акаунт