Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 21

 • 26 593
 • 685
 •   1
Отговори
# 540
 • Мнения: 9 535
Хората, които не работят с информация, имат навика да търсят само потвърждение на това, което им харесва. В по-широк план това е и причината за огромния брой фейк новини.

Не смятам да се аргументирам, аз съм си направил проучване и на това се базира мнението ми. Както казах, не го натрапвам и налагам на никого. Да не би вие да се аргументирате защо наемите ще се вдигат или че хората ще тръгнат да си наваксват екскурзийте? Живота не е само цветя и рози и почивки. Живота и инвестицийте на кредит свършиха, следва плащане на масрафа и който не си е направил сметката добре, ще страда.

Ами като не смяташ да е аргументираш, а да си останеш на нивото на махленските размени на квалификации, ОК. Няма как насила някой да те накара да подобриш комуникацията. Но пък и нямаш основания да недоволстваш, когато започнат да те подминават като други, които само влизат с шут в темата и после се изнизват, понеже освен някоя обида и апокалиптична прокоба, нямат кой знае какво друго да напишат.

# 541
 • Мнения: 87
Само да вметна, че като се цитират статии е добре да се дава линк. А когато се четат, да не се пропуска датата на публикация, периодът на събиране на данни (ако не е упоменат, по-добре сменете източника), както и да се изолират личностните тълкувания на авторите (ако не са упоменати автори, пак е по-добре да потърсите още един източник).

Ако конкретно визираш мен.
Може да пуснеш сърч на цитата ми и веднага ще излезе статията. И да статията е дето се вика от няма има 3 дни.

"В условията на по-слабо търсене, наемодателите имат само един изход - намаляване на цените. Все пак това са имоти с инвестиционна цел, много собственици си помагат финансово с наемите и нямат опция за оттегляне на имота от пазара."

Моето е само лично мнение и не е съвет, всеки си има рамене на главата. Да знам, че трябва да е обратно но така е по вейшън за главата и раменете;)

НО мнението ми е, че наемите ще падат и то както трябва с много % % % % % на долу Grinning

# 542
 • Мнения: 17 238
НО мнението ми е, че наемите ще падат и то както трябва с много % % % % % на долу Grinning

Ахааа, щом така казваш...... 

И колко ще е този огромен %.....?

# 543
 • Мнения: 9 535
Материалът с източник явлена беше обсъден още в деня на пускането му. Вероятно ще бъде постван на всеки две седмици още 3-4 години, каквато е неизбежната съдба на всички подобни нему.

# 544
 • Мнения: 1 416
НО мнението ми е, че наемите ще падат и то както трябва с много % % % % % на долу Grinning

Мъдрите хора са казали: "Гладна кокошка просо сънува."...  Най-добре е алчните наемодатели да вземат да си предоставят имотите безвъзмездно на мечтателите.

# 545
 • Мнения: 311
Щом не желаеш да се аргументираш, може да запазиш мнението за себе си или поне да не нападаш с обиди хората, които не го споделят. Проучването ти вероятно е от най-представителните такива.....

Да, цените ще се вдигат, вкл. и наемите и никой няма да може да спре този процес. Точно пандемията направи тази спирала, която преди също действаше, но сега е осезаемо.
Хотелите и ресторантите ще са на минус и по-умните собственици може и да се опитат да свалят цени, за да спасят нещо, но, базирайки се на отминалото лято, това не се случи...

Наемите от друга страна не са "почивка и лукс", а са от основните потребности на хората. На Банско може и да не отидеш, но вечерта ще трябва да си легнеш някъде. И, когато нямаш 100 хил. евро, за да си купиш твое жилище, се си стоиш на квартира или ще се върнеш при мама.

Нямам намерение да продължавам да пиша. Всеки си има мнение и може да си държи на него, но не и да напада останалите с голи думи. Понеже твоите мнения досега са точно това - нищо не значат.

Ти май се обиди. Сега да не се разплачеш?

Иначе сама си отговори на въпросите си - когато няма работа хората не ходят на банско, или се прибират при мама и тати или се комбинират с други хора под наем, или търсят нещо по-базово или по-малко.

Тангра - и японците така си мислеха, ама на, 30 години не могат да възстановят икономиката си. С печатане на пари и живот на кредит не става. Нещо като се разруши, после не е лесно да се изгради на ново и трябва време и оптимизиране. Иначе съм съгласен с теб, има ги и хората, които реват че са изпуснали да си купят преди 3 години и сега им е слъпо, но това е живота. Всички които не саси направили сметката ще изгубят, включително и хората съсспестен кеш, който може лека полека да се обезцени. Ясно ми е че ти ще оцелееш и ще си правиш сметката добре, но ти първо разсъждаваш по-трезво и практично и второ имаш солиден стабилен доход от професията си. Така че твоето положение е ако не изключение, то нечесто срещано.

Soul Free - когато времената са добри лихвите не са 2.5% а в пъти повече, така че теорията ти не е съвсем вярна. И ако може да ми кажеш как “много хора” направиха много пари сега по ковид?

Последна редакция: вт, 10 ное 2020, 15:39 от Gogo1979

# 546
 • Мнения: 4 256
Аз не вярвам цените на имоти от 500 до 800 лева да паднат много. Там е най-голямото търсене и не смятам, че много хора ще се върнат по родните си места толкова бързо. В луксозния сегмент, а и ако се задълбочи кризата, са различни нещата. Не бих развявала уверено краен срок на пандемията и последиците от нея.

# 547
 • Мнения: 17 238
Gogo1979, ти явно не следиш нито темата, нито собствените си писания....

Като се върнеш на село, няма да накривиш на никого, само на себе си. Повечето хора ще си платят наема, защото трябва да спят някъде. Местенето в квартира за -20 или 50 лв. води до много повече разходи.

Ама, нали ти си правил проучване....дерзай!

Soul Free - когато времената са добри лихвите не са 2.5% а в пъти повече, така че теорията ти не е съвсем вярна. И ако може да ми кажеш как “много хора” направиха много пари сега по ковид?

Нали си много знаещ, що не си го обясниш....?

Когато хората имат стабилност, работа и доходи, теглят кредити, независимо от лихвата. Когато времената са нестабилни и не знаеш дали утре ще си на работа, не правиш големи покупки.

Как направиха пари - с консумативи и услуги, сързани с вируса: дезинфекция, предпазни материали, лекарства, тестове и т.н.
Други обедняха - неизбежно е....

# 548
 • Мнения: 9 535
Като останат без работа, хората се местят там, където има работа. Много рядко това означава обратно в малкия град или на село.

# 549
 • Мнения: 311
Кризата 2007-2008 г. (за справка Световна финансова криза) не се отнасяше само за строителството, реално бая народ си загуби работата тогава, включително в България.

Soul Free - както ти каза и минироуз, кризата 2008 изобщо не беше свързана с многото строителство и надути цени. Те бяха резултат. Това ми показва, че ти и идея си нямаш какво се случва, но иначе се засягаш и държиш на своето. 2008 се случи, защото хората отново бяха прекалено оптимистични, че пазара само ще расте, бяха прекалено безотговорни и теглиха много кредити, които не можеха да обслужват. И това се случваше благодарение на толеранс и дори стимулиране на порочни практики от страна на банки, институции, рейтингови агенции, борси, брокери и тн.

# 550
 • Мнения: 17 238
Добре, знаещия, продължавай да чакаш падането на наемите.....

# 551
 • Мнения: 311
Добре, знаещия, продължавай да чакаш падането на наемите.....

Нямам никакво отношение към наемите. Всичко тръгна от това, че говориш глупости на фона на неадекватна логика, неразбиране и незапознатост, която лъсна. И предното ти изказване и то е грешно - да не би последните 8 месеца да има стабилност, работа и доходи? Въпреки това хората купуват от всичко по много. Въпроса е защо? Отговора е, защото разсъждават като теб Simple Smile
Хората винаги искат кредити и винаги смятат, че могат да се справят с плащанията, но банките решават това. В момента дори и при ниски лихви, ако банката затегне условията за кредитиране, няма как човек да вземе кредит току така ако ще и на 100% да си мисли че ще може да го изплаща. Банките не могат да контролират лихвените проценти, но могат да контролират условията за кредитиране. В добри времена разхлабват условията си, а в лоши времена, ги затягат.

ЕммаТ - когато хората останат без работа, се местят на село в краен случай. Първо пробват да си намерят друга работа, но другия работодател е свил парцалите, щото и него го е страх от фалит или щото вижда че пазара е залят от безработни кадри и предлага по-малка заплата. Като откаже на един, двама работодатели и минат един, два месеца без пари, работника ще склони на по-малка заплата. От там ще свие потребление, ще се премести от лукс в средно ниво, от 3ст в 2ст, от център в люлин и т.н. От там 3ст ще смъкнат наем, което ще бутне 2стайните и т.н... това са бавни процеси и привържениците на V shape recovery на икономиката ги отричат, но ясно се вижда че V-образно възстановяване няма и няма как да има.

Последна редакция: вт, 10 ное 2020, 16:26 от Gogo1979

# 552
 • София
 • Мнения: 1 070
Gogo, недей така, човек. Тези кредити за какво ги теглиха? Май доста имоти се купиха, иначе нямаше за какво да задлъжнеят хората към банките. Кога последно е имало бум на строителство без да има кой да купува (т.е. свалени лихви в банките)?
Логично ми е казаното, че каквото и да стане с икономиката ни, в София (и не само) до последно ще се стичат хората и съответно ще им трябват жилища. Ако сме в криза, по-често под наем. И докато София държи ннай-високите заплати в страната, едва ли ще паднат наемите с кой знае колко. Хората тук успяват да работят не само за наема, но и да заделят (а наемът винаги ще е с приоритет и може да не заделят колкото преди, но наема ще си плащат; защото алтернативата е дОма на село, където няма хляб, въпреки че при мама няма наем). Ето, приятел от Бургас сега ще идва насам с жена си (друг вече се устрои в София миналата година). Хора на по 30+ години, със семейства, не виждат развитие или алтернатива в Бургас (а Бургас дори не е най-зле). Днес пък друг приятел ми каза, че е взел апартамент в Лагера, с наемателката барабар. Жената знаела, че ще продават имота, потърсила из квартала друго - нямало на 300 лв наем като нейния. Нашия човек го купил, питал я колко може да плаща и тя казала "максимум 600 лв". Дал го е на 550, а все пак това са 250 лв покачване, защото просто наем 300 лв за апартамент вече отдавна няма. И според мен в София няма скоро да паднат средно от 500-800 на 300 лв. Не е реалистично, докато не ударим съвсем дъното (дано не се случва).

# 553
 • Мнения: 311
Никъде не съм казал че ще станат от 800 на 300, нито че всички хора под наем ще се изнесат от София. Моя спор започна с soul free, защото тя твърди, че наемите ще се покачват. Периода на покачване беше последните 8 години. Както казах и преди, тези процеси са бавни и дълги освен ако не се случи някаква драстична промяна, която да задейства нещата лавинообразно. И преди съм писал по темата, не ми се иска да се повтарям. Нали се сещате че след някоя друга година като се поокопитим ще вдигнат данъци и такси, тоя външен дълг някой трябва да го плати, няма безплатен обяд.

# 554
 • София
 • Мнения: 1 070
ОК, не съм проследила правилно тогава. Извинявам се.

Общи условия

Активация на акаунт