Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 21

 • 25 481
 • 674
 •   6
Отговори
# 495
 • София
 • Мнения: 10 598
Скрит текст:
     
 
Това е стълбището - от едната страна изсъхнали бурени, на парапета заключено колело на съседите. Снимката е правена като си сложиха цветята,  вече 5 г. не ги поливат и са като хербарий. Аромата е покъртителен.
Ще наемете ли апарт. с такъв подстъп към входната врата? Аз - няма и да вляза на оглед.
Ще дадете ли 800 лв за стара, талашитена дограма,  мозайка в банята и БДС кухня? В стаите соц. секция и гардероб само. Аз - не.
Имам пари за ремонт, имам време -  вече не работя,  но нямам познат, читав майстор или бригада. Не съм сигурна, че си заслужава да започна ремонта. Не знам в кой момент  парите от продажбата  ще потрябват за да ги прибавя към сумата за купуване на апарт. в  чужбина. Само чакам дъщерята да реши за да инвестирам от собствено име.
Така че - доволна съм. Не тече, но капе.

# 496
 • Мнения: 9 068
Цитат
Ще дадете ли 800 лв за стара, талашитена дограма,  мозайка в банята и БДС кухня? В стаите соц. секция и гардероб само.
Чак 800лв.едва ли някой ще даде,но в подобен ''Света Троица'',познати взимат 500лв.Щом наемателите са точни,аз също бих предпочела да не инвестирам в ремонт,заради по-висок наем и ще предпочета да ми капе.Друг е въпроса,че понякога хората изнагляват ,че 'щото е старо и това,онова,дълго време живеят там,да се направи ремонт,но и наема да остане същият.Те колко време били плащали,едва ли не,полага им се.Не знам защо много,не казвам всички,но много наематели си мислят,че като имаш жилище в повече,си надиплил наеми и можеш веднага да извадиш едни,свободни пари.
И един въпрос към Aisha,разбира се ако искаш отговори.Стана ми любопитно къде в чужбина би купила апартамент?

# 497
 • Мнения: 324
Но и на тях им е по-удобно и изгодно  да са под наем за сега.
Ееее, доживях наемодател да каже, че е по-удобно и изгодно да си под наем! Open MouthTada

Иначе и на мен ми е интересно кой ще да е тоя хубав град, дето няма пришълци. Има градове, които не са хубави и пак има, но да е хем хубав, хем да няма чужденци, такъв не съм виждал. (Казвам чужденци, щото то като има, има от всякъде - и азиатци, и източно европейци, и араби, и негри...)

И още нещо - не забравяйте, че в чужбина вие сте един от тия пришълци. Това, че сте бели и християни е бонус, но малък. А има и българи дето си изглеждат едно към едно като турци, примерно.
Не е насочено конкретно към Айша, но като цяло, щото има хора дето тука са много отворени срещу циганите, ама като излязат навън много бързо друга песен запяват.

# 498
 • Мнения: 324
Аз не сравнявам една нация или етнос с друга, казвам че от гледна точка на местните хора, всички са пришълци.

# 499
 • София
 • Мнения: 41
Ако тръгнеш сега да наемеш рядко ще намериш подпазарен наем. Подпазарен ще ти стане наемът, ако живееш по-дълго време и наемодателят реши да не го увеличава, за да те запази като наемател. Да плащаш наем и паралелно да спестяваш кеш е доста трудно. Цените растат бавно и неименуемо, кешът се харчи лесно все за нещо, инфлацията подяжда стойността.
През това време идва жената, децата. Разходите растат с всяка година и с всяко дете. На 40 тепърва да теглиш кредит не си е много работа, не че не става де.
Допълвам: за сингъл, без деца, бих приела някой мъж да не мисли за собствен имот, но аз лично бих сритала яко мъжа ми, ако с деца ме навре под наем, имаме възможност за покупка, а кешът се харчи за глезотии. Лично мнение...

При нас е точно обратното, аз съм по-навит да купуваме.

Иначе като казахте пазарен наем си играх с един калкулатор на ипотечни кредити. Съвсем точно съм допуснал, че апартаментът, който обитавам, ако го купя сега на пазарните му цени (с гаража), без да влагам събрани пари, ще му плащам 3 пъти колкото плащам наем в продължение на 20 години. И това е по консервативна груба оценка, за колко би се продал (може и за повече). Слагам 20 години, понеже за мен това би било разумна инвестиция, ако го чакам да се изплати 30 и 40 години вече ми идва в повече. Тези три пъти са абсолютно непостижим наем за района, освен ако не е някой голям супер апартамент, новоремонтиран по висок стандарт, с гараж и т.н. (който пък ще струва 2-3 пъти повече). Оттука може да се допусне, че нещо от двете не е вярно - или наемите са ниски в момента, или цените на апартаментите са ужасно високи. Второто ми се вижда по-вярно - изобилието от свободни апартаменти в които са паркирани огромни суми пари, и изобщо свръх изобилието от апартаменти в София, прави така, че наемите да са по-ниски спрямо пазарните цени на жилищата. Просто интересът на повечето хора е много по-голям да купуват, отколкото да наемат, и затова няма и инвеститор, който да строи сгради, които да отдава, както има по други държави. Много по-добре от бизнес гледна точка е да строиш и да продаваш с огромна надценка, понеже търсенето е голямо, отколкото да даваш под наем при тия наемни цени... Интересно е какво ще стане ако дойде някоя нечувана криза, и хората, които държат апартаменти от немай къде, решат да развържат парите на толкова неликвиден пазар... Дори ми е интересно, как е възможно при тия цени на наемите да се реализира печалба от отдаване. Тук говорим за бизнес с отдаване на имоти, които първо трябва да купиш, а после да даваш, а не да си дам наследствения апартамент да ми "капе нещо".

Между другото, приятели в Хага продадоха апартамента си за 1 седмица, като имаше опашка за огледи. Ей на това викам аз ликвиден пазар. Даже се чудех дали не е по-смислено да си купим там, а тук да си живеем под наем. Simple Smile Малко по-скъпо е от Лозенец, но не много по-скъпо. Simple Smile

# 500
 • Мнения: 9 068
Цитат
Между другото, приятели в Хага продадоха апартамента си за 1 седмица, като имаше опашка за огледи. Ей на това викам аз ликвиден пазар
Амстердам,Хага,Ротердам винаги има голямо търсене и си държат цени.Затова писах преди няколко страници,че в презастроена София,не знам в бъдеще ще има ли на кого да отдаваме или продаваме.Не виждам проблем да се управлява имота в голям европейски град,защото с това се занимава брокера,с който работи наемодателят.Поне с мои близки е така.Те са под наем и търсят при проблем брокера.И както стана дума преди,там наемателите не смеят да шмекеруват.А и депозита е три наема.Smiling ImpТук все още има хора,които питат с половин уста за депозит,трябва ли и т.н.Ако имам голяма сума,бих предпочела да инвестирам в някой космополите град,вместо София.Епитетите за родният ми град,ще ги спестя.Столицата ни е много грозна.Не мога да се захласна по последните ремонти на плочки на  Графа и пред Св.Седмочисленици.Жалка картинка.

# 501
 • Мнения: 9 068
Аз много добре знам какво да направя,но не мога да си го позволя.Знам за какво да се оглеждам.Жилище на добро място там,където ми харесва не мога да си позволя,дори да продам трите имота в София.За работа,изобщо няма да повдигам въпроса.В това отношение тук съм подсигурена,имам комфорт,не съм под наем,а отдавам.ThinkingОт известно време си мисля,че в бъдеще може да не е така.За незнам кой път,ще изразя опасенията си,че предлагащите,ще станат повече от наемащите.Населението намалява,оскотява и т.н.перспективата не е добра.София ще я критикувам,защото това е истината.Няма какво и защо да инвестирам тук,аз си имам.

# 502
 • София
 • Мнения: 41
1то, разбира се. Ти сам казваш, свръх изобилието от апратаменти, прави наемите по-ниски.
Т.е., уж казваш 2то, но даваш аргумент за 1то ...

Наемите са високи само за тези, които са живели на символичен наем по панелките за по 200лв. След което са им го вдигнали. Очеизвадно е, че за 5 г има тапа при наемите. Но при продажбите, не.

Може и така да се каже - има търсене, цените са високи и жилищата скъпи. Но пък никой не иска да плаща реалния наем на тия скъпи жилища, защото пазарът на наеми е новоднен - заради високия процент на собственици на жилища у нас, които отдават на цени "колкото да капе нещо". Заради многото жилища на хора, които са паркирали свободни пари в имот, и пак го отдават на принципа - "колкото да капе нещо, пък после ще остане за децата." И накрая да не се окаже, че наистина е по-изгодно да се живее под наем. В крайна сметка парите от скъпото жилище може да успееш да инвестираш и в нещо по-доходоносно. Разбира се не само нашият пазар е такъв, и с настоящите икономически реалности може би няма и да се промени - правителствата изливат огромни средства за справяне с кризата, лихвите са ниски, хората със събрани пари просто купуват имоти...


Винаги ще е главоболие да имаш имот в град (още по-лошо, държава), в който/която не живееш.
Винаги бих предпочел да го продам и да купя там, където аз живея. Спестяват се куп проблеми.
А ако "затвориш цикъл" и живееш в твоя собственост, вместо да си хем под наем, хем да получаваш наем, също спестяваш един куп проблеми. А и данъци. Рискове и тн.
А и както много пъти се каза, собственият имот ти дава доста по-голям комфорт от такъв, под наем.

Да, съгласен съм...

# 503
 • Бургас
 • Мнения: 3 032
София мръсна, грозна и пр., ама като трябва лекар, всеки тича първо към София. Когато човек е на възраст, достъпността на медицинското обслужване става приоритет номер едно. Такъв лесен достъп до медицина  го няма в нито една европейска държава. Освен срещу дебела застраховка.
Та ги разбирам чужденците, дето искат апартамент или къща близо до София.

# 504
 • Мнения: 123
Здравейте, предстои ми за първи път да давам имот под наем. Можете ли да ми кажете, тъй като няма да ползвам брокер за намирането на наематели, тогава адвокат ли трябва да ми изготви договора и каква е цената за такава услуга? А трябва ли да се завери пред нотариус? Тези неща не са ми ясни, ще се радвам ако някой даде насоки. Благодаря!

# 505
 • Мнения: 93
Здравейте! Бих искала да попитам какви рвално са цените в момента за едностаен под наем в и около кварталите Студентски град/Витоша/Дианабад? Благодаря Simple Smile

# 506
 • София
 • Мнения: 1 460
Започват от 500 май. Има и по-евтини, но те са силно компромисни.
Например, големи са колкото леглото и тясна пътечка около него.
В Студ град би трябвало да е по-скъпо от Витоша и Дианабад. Повече градски транспорт, магазини, заведения, аптеки, а и повече търсене. Но горе долу май цените са подобни. Заради тапата на възможностите. Цените в по-евтините квартали са подобни на другите.

# 507
 • Мнения: 638
Какви са наблюденията ви за наемните цени на апартаменти в центъра и останалите добри квартали?
Цените за закупуване на квадратен метър на имот в центъра са по-високи, а наемите са сходни с апартаменти с подобни характеристики в другите квартали.
Имам и въпрос за такса вход- в какви диапазони е пазарната цена. Висока ли е такса вход от 50 лева за апартамент 65 кв.м. в що-годе поддържана кооперация на 5 етажа в района около ИСУЛ?

# 508
 • София
 • Мнения: 1 460
Цените за закупуване на квадратен метър на имот в центъра са по-високи, а наемите са сходни с апартаменти с подобни характеристики в другите квартали.
Това е признак, че има "шапка" на наемите. Цените на имотите се вдигнаха по-бързо от наемите и доходите.
Съответно ако наемите на по-евтините имоти са реални, наемите в по-скъпите райони са относително ниски, защото хората не желаят и (може би) не могат да плащат за тях.
Предполагам, че това е в някакъв средносрочен/краткосрочен аспект.
Може би след 10г ще има промяна.
Ако има ръст на доходите, примерно 50% може и да има някакво разместване. А може и да няма. Защото тогава и в по-евтините райони наемите може да се вдигнат. Зависи от това какъв % от хората предпочитат да харчат какъв % от дохода си за комфорт и удобство.
Разбира се, зависи и от това, че има ковид, краткосрочните отдавания са намалени, гости от чужбина, командировки, бизнеси са намалени и тн.

Съмнява ме да са съвсем еднакви наемите. При еднакво ниво на обзавеждане, квадратура, изложение, състояние на сградата и тн. Вече дори и Люлин и Ст град/Младост се движат с едни 20% разлика. Не е 100. Съответно, 20% разлика за наем е между 450  и 550. Т.е. нещата са горе долу съпоставими.
А центъра, ако е с 35-40% по скъп на квадрат за покупка над Ст.Гр. (1800 срещу 1300), съответният наем би бил 750лв. Което ми се струва нормално. Не говорим за соц сгради, соц обзавеждане и тн.

# 509
 • Мнения: 36
Здравейте! Бих искала да попитам какви рвално са цените в момента за едностаен под наем в и около кварталите Студентски град/Витоша/Дианабад? Благодаря Simple Smile

В блокчетата отстрани на УНСС са по 700 за малък двусатен (спалня <10кв.м + холовсичко - 15кв.м). Във Витоша, срещу Търговска Лига - пак толкова, за по-голям двустаен в ОК състояние.

Общи условия

Активация на акаунт