Какви ножове да избера?

• 16 097
  • 115
  •   1
Отговори
# 90
То и аз ги режа тези неща, но го правя с други ножове. Просто казвам, че голямото рязане е при зеленчуците. А за филетиране на риба, колкото по-остър е ножът, толкова по-добре.

Именно, което потвърждава, че моят, макар и универсален, е достатъчно остър Simple Smile

# 91
Тя остротата не зависи от типът нож. А това, че филетираш риба с него не го прави подходящ за целта, справя се някак си, но нож за филетиране ще се справи по-добре и ако го правиш често на мен ми се струва разумно да се снабдиш с такъв нож.

# 92
Отказвам се от спора, защото всеки си има навици. Пробвала съм всякакви ножове и съм стигнала до извода, че определен тип ми е най-удобен за всичко. За друг може да е различно. Изобщо не обичам широките шефски ножове.
https://wmf.bg/nozhove/kuhnenski-nozhove/nozhove-za-meso/nozh-za … m-spitzenkl-pl-pc

А остротата зависи основно от твърдостта на стоманата - колкото по-твърда, толкова по-добро заточване и по-дълго задържане на остър ръб.  Но най-твърдите ножове са крехки и се точат много трудно в домашни условия.
Но за мен има оптимална острота, а максималната е ненужна, защото си има и негативи.

# 93
Днес очаквам доставката на Тефала и до няколко дни ще дам отзиви от първо лице

# 94
  • Русе
Комплект на Самура,препоръчвам

# 95
Ножът на Тефал е страшно остър, острието е тънко, но широко и не е прекалено дълго. Реже абсолютно всичко с лекота. Предполагам, заточващото устройство е керамично, с две бели камъчета поставени в-образно. Все още не съм ползвал ножа достатъчно, за да разбера колко време ще задържи острота, но в точилото прекарах няколко пъти друг нож с форма и дължнина на типичен нож за обезкостяване и се заточи на приемливо ниво. Предполагам, че с малко усилия ще точи други ножове.

# 96
Със здраве да си го ползваш.
Точно както предположих, вградено V-образно керамично точило. Ако може да се сменят камъните, ще е направо вечно, защото керамичните се изяждат по някое време от употреба. Не натискай много в точилото, като вкарваш, изкарваш ножа. Движи го леко през точилото.

The_Third, за кухненски нож, според мен, не е необходима бръснеща острота. Това не е бръснач, където не само се изисква такава, но е и задължителна. Да, трябва да е остър, но не до бръснеща. То и няма как да се постигне, поради конструкцията и дебелината на острието.
Само не ми давай за пример много тънките остриета, от твърда стомана, която се чупи. Не харесвам такива ножове, не са ми комфортни. Simple Smile

# 97
Значи с две думи искаш да кажеш, че на теб ти е приоритет дуракоустойчивостта пред остротата. За мен не е тайна как разсъждават болшинството жени, ама някак си това обезсмисля темата.

# 98
Точно мен не ме слагай в тази класация, защото аз умея да точа ножове на естествен камък. Малко мъже ще се справят с тази задача. Не понасям дори и леко затъпени кухненски ножове. Имам много и всичките са добре заточени.
Говорех за т.нар. бръснеща острота, която е безсмислена за кухненски нож, поради естеството му. Това съвсем не означава тъп нож. Кажи ми, имаш ли поне един кухненски нож, с остротата на някогашните бръсначи, които са със специален профил за постигане на такава острота?
Преди няколко поста, си коментирал заточването на масат, че правело ръбове, като трион. Същите микро набраздявания се получават и с агресивен камък, с по-малък грид.  При такова заточване липсва полиране. Това не е бръснеща острота, няма да пререже косъм. Ако действително разбираш, сигурна съм, че знаеш разликата.  Аз на масат не точа, именно заради тези микро набраздявания. Не ми харесват, макар, че се точи по-лесно и режат добре. Има едно леко задиране при рязане с такъв нож.

ПС  Разбирам и от точила. Тук съм написала каква стара белгия имам.
https://bg-mam.ma/p/1246577/48086436
Преди време ми дадоха и критски маслен, да го тествам дали ще ми хареса.

Заточвам дори и лозарските си ножици с един малък викторинокс, такъв
https://knifeshop.bg/product/tochilo-victorinox

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 02:42 от Diorela

# 99
Основният ми нож за зеленчуци с който както казах ми е 90% от рязането е ръчно ковано от японски майстор накири от стомана Широгами 2.

Той бръсне и мен тази острота ме кефи. Да, острието е много тънко и може да се счупи и да ръждяса, ама за толкова години не се е случило нито едното, нито другото. Не виждам никаква причина след като мога да поддържам бръснеща острота да не я поддържам.
Масат ползвам само за един месарски нож с извито острие дето не може да се точи на камъните.

# 100
Брей, той даже и с хамон, много самурайски Simple Smile Ама с такъв тип нож аз пък не мога да режа, не са ми удобни тези широките заради голямото рамо.

# 101
Ползвам основно Dick. Това за по-големите ножове. Също и за филетиране.
От Солинген съм много разочарована. Ползвах ги за зеленчуци и по-дребни неща. Вече трети нож ми се разпада в ръцете и за малко да ме пореже, защото острието се чупи някъде при захващането.

Иначе с Diorela май сме колежки по разбирания Wink
Държа на заточването с белгийки. Имам един наследствен критски камък и постоянно обогатявам колекцията си с арканзас. Малко и професионално, но държа да заточвам ножовете си по тази технология.

# 102
Te Dick пак са Солинген. Солинген не е фирма, която произвежда ножове, а място където има фирми занимаващи се с това. За да не се чупят така си купувайте full tang ножове.

# 103
За да не се чупят така си купувайте full tang ножове.

Да, това ножЕ малко евтинджос мяза. Пък нека е Солинген... А те уж имаха някакви стандарти, за да разрешат да се носи логото...

# 104
От фирмен магазин на Солинген е купен. И изобщо не е евтинджос.

Общи условия

Активация на акаунт