Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Какви ножове да избера?

  • 2 174
  • 19
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 105
Може да самалко скъпички, но аз гласувам за скандинавците. Никаки китайци. Стоманата е много твърда и трудно се точи. Дръжките често се разпадат заради лошо слепване на чирените, понякога острието е само частично продължава в дръжката. Не е т. нар. фул танг или острието продължава в дръжката. Имам някакъв компект китайци от кауфланд, купен преди години, върши работа, но изтъпи ли се трудно се точи. Гледайте да е инокс. Карбоновата (въглеродната) стомата е прекрасна за остриета, но само за ловни и бойни оръжия. Често биват правени от ресор от автомобил, а това е стоманата на стоманите. Чудесен баланс на якост, пластичност и твърдост. Ножовете и брадвите са практически вечни. Да не говорим за дамаската стомана, въпреки че рецептата на истинската дамаска стомана отдаван е изгубена, но това е друга тема. За кухнята не е препоръчително защото там е влажно, а не искате да режете храна с ръждясъл нож. Не е изключено, разбира се, да си вземете и такъв нож, но той трябва да се съхранява или на сухо място, или в кания и задължително намазан с някакво масло, като олио, ленено или нещо такова, което да предпазва острието от влагата и хидратира кожата, ако канията е от кожа. От кухненските Делимано доколкото знам са добри, Фискарс, Солинген, Опинел също. Японци не. Не са за вкъщи. Излишно скъпи, а и колко човека познавате, които могат да обелят домат като ябълка? И колко човека биха използвали тези умения вкъщи? Освен това е хубаво да си имате един компект брустчета за грубо и финно. Масатите и керамиката не точат, а само заглаждат вече заточеното острие. Отделна тема е правиното заточване. Но това вече е мъжка работа. Най-малкото самия звук от стърженето на стомана по камъка много хора го считат за меко казано варварски.

# 16
  • Мнения: 215
Може ли препоръка за конкретен модел ножове, от които сте доволни?

# 17
  • Мнения: 1 656
Ножове BRIO. Мисля че все още ги има в Кауфланд.

# 18
  • Мнения: 3 471
Може да самалко скъпички, но аз гласувам за скандинавците. Никаки китайци. Стоманата е много твърда и трудно се точи. Дръжките често се разпадат заради лошо слепване на чирените, понякога острието е само частично продължава в дръжката. Не е т. нар. фул танг или острието продължава в дръжката. Имам някакъв компект китайци от кауфланд, купен преди години, върши работа, но изтъпи ли се трудно се точи. Гледайте да е инокс. Карбоновата (въглеродната) стомата е прекрасна за остриета, но само за ловни и бойни оръжия. Често биват правени от ресор от автомобил, а това е стоманата на стоманите. Чудесен баланс на якост, пластичност и твърдост. Ножовете и брадвите са практически вечни. Да не говорим за дамаската стомана, въпреки че рецептата на истинската дамаска стомана отдаван е изгубена, но това е друга тема. За кухнята не е препоръчително защото там е влажно, а не искате да режете храна с ръждясъл нож. Не е изключено, разбира се, да си вземете и такъв нож, но той трябва да се съхранява или на сухо място, или в кания и задължително намазан с някакво масло, като олио, ленено или нещо такова, което да предпазва острието от влагата и хидратира кожата, ако канията е от кожа. От кухненските Делимано доколкото знам са добри, Фискарс, Солинген, Опинел също. Японци не. Не са за вкъщи. Излишно скъпи, а и колко човека познавате, които могат да обелят домат като ябълка? И колко човека биха използвали тези умения вкъщи? Освен това е хубаво да си имате един компект брустчета за грубо и финно. Масатите и керамиката не точат, а само заглаждат вече заточеното острие. Отделна тема е правиното заточване. Но това вече е мъжка работа. Най-малкото самия звук от стърженето на стомана по камъка много хора го считат за меко казано варварски.
Че кое му е трудното на беленето на домат?  И аз искам нови ножове и ще следя темата. Сегашните ползвам от над 13 години, но ги точа редовно. Вероятно още могат да се ползват, но искам нови.

# 19
  • Мнения: 2 114
Нещо се изгубих в превода..
Хем всеки иска твърди ножове, хем сега твърдите не са хубави, вземете си от ламарина за 5лв, понеже лесно се точат..
Ножове от Дамаска стомана е само за красота, без значение каква е.

Общи условия

Активация на акаунт