Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • 1
 • 2
 • Всички
 • Мнения: 398
Първата общност на родители на деца с увреждания възникна в BG-Mamma. Началото беше вдъхновяващо и всичко, което се случи през последните 14 години като промяна в нагласите в обществото, започна именно оттук.

Днес Общност Мостове продължава стремежа си за за промяна в нагласите на обществото към хората с увреждания и на хората с увреждания към самите себе си. Запознайте се на www.mostove.net с героите, чийто опит, умения, знания и гледна точка си заслужават да бъде чути, разбрани, припознати, споделени.
 
Как да общуваме с хората със специални потребности?

Знаем, че потребителите на BG-Mamma винаги са били ангажирани към хората със специални нужди и са посланици на една ключова промяна в обществото. Ето защо ви питаме:

Pushpin Познавате ли човек с аутизъм, незрящ човек, имате ли приятел с нисък ръст или колега, който е глух?
Pushpin Какъв практичен съвет можете да дадете на всички нас, за да общуваме пълноценно?


Поставили сме си за цел заедно да направим списък със 100 съвета. Ето и първите 5:

1. Когато разговаряш с глух човек, който чете по устни, изговаряй думите отчетливо и гледай събеседника си в очите.  
2. При общуване с хора с увреждания хуморът не е забранен, даже е препоръчителен.
3. Няма проблем да попиташ незрящ: „Гледал ли си този филм?“ или „Ще се видим ли утре?“
4. Когато си в компания на човек на инвалиден стол, никога не закачай чантата си на дръжките на инвалидния стол.
5. Когато искаш да се снимаш с човек на инвалиден стол, приклекни, за да сте на едно ниво.

За останалите 95 разчитаме на вас.

Помогни да запълним списъка до 100!

Последна редакция: ср, 14 окт 2020, 13:18 от Редактор***

# 1
 • София
 • Мнения: 1 898
Дръж се естествено, нормално и дружелюбно!!!
Гледай искрено в очите и се усмихвай със сърцето.
Говори бавно, ясно и недвусмислено.
Бъди търпелив.

# 2
 • София
 • Мнения: 2 197
10. Не му говори снизходително, не изразявай явно съчуваствие
11. Не се втурвай да му помагаш с дребни неща, с които се справя сам в ежедневието си
12. Бъди насреща за помощ, когато си помолен, предложи такава, без да се натрапваш
13. Общувай като с всеки друг - според чувството му за хумор, интересите, общите ви теми

# 3
 • Мнения: 1 162
Не задържай поглед със съжаление , ако някой има физически недъг!

# 4
 • оттам, откъдето започва България
 • Мнения: 8 387
14. Не се притеснявайте да говорите с тях. Те са просто хора.
15. Но не се чувствайте длъжни на всяка цена да говорите с всеки човек с увреждане, който виждате, само за да докажете, че не се чувствате неловко.
16. Не се страхувайте да попитате за увреждането им, но и не говорете само за това. Те са много повече от хора с увреждания.
17. Не възприемайте физическото увреждане като умствено увреждане (или обратното).
18. Не им говорете бавно или високо, освен ако не са ви казали, че имат проблеми със слуха.
19. Никога не докосвайте инвалидната количка или друго средство за помощ без разрешението им. Те са като продължение на телата им.
20. Ако се чувствате наистина странно, по-добре си признайте. Те вероятно просто ще се посмеят с вас. Преструването, че нещата не са странни само прави положението по-лошо.
21. Ако имате лош опит при общуване с човек с увреждане, не позволявайте това да ви пречи да говорите и с други такива хора. Не бихте спрели да говорите с човек без увреждане заради това, че веднъж е било неловко?
22. Не се тревожете прекалено много. Колкото и да е странна ситуацията, те вероятно са преживявали много такива и знаят как да се справят. Simple Smile

# 5
 • Мнения: 63
Когато разговаряте с ням човек или такъв, който по някаква причина е с " копче", т.е. претърпял е операция и говори с микрофон на гърлото, не му викайте! Той е ням, не глух.

# 6
 • Мнения: 5 059
Тъй като аз имам такова дете и основното, което бих искала за него е да има приятели. В тази връзка бих казала - бъди приятел с човека с увреждане, не само когато сте само двамата, т.е. нямаш друга опция, а и когато има и други хора /деца/ с вас. Това го наблюдавам непрекъснато - синът ми общува /играе/ с някого, но появи ли се трети човек, той не съществува. А от това боли - не само мене, виждам, че и той страда.

# 7
 • София
 • Мнения: 7 308
Радвам се на тази тема. Винаги ми е било много трудно да намеря баланса между това да не се отнеса снизходително, предлагайки помощ и това да остана безучастна. И обикновено просто изпадам в ступор и не знам как да се държа, защото нямам знанието кое е правилно и кое би ги уязвило по някакъв начин.

# 8
 • Мнения: 2 598
Не ги карай да се чувстват пренебрегвани, а им помагай винаги, щом можеш

# 9
 • Мнения: 220
Говори с този човек като равен с равен. Не показвай съжаление или снизхождение.

# 10
 • Мнения: 2 819
В квартала ни има детенце на 6 години,което е аутист.По никакъв начин не го изолираме или пренебрегваме когато се засичаме на площадката или из квартала/в магазина.Синът ми често му предлага някоя от количките си,с които не се разделя и носи винаги.Детето е много кротко,живее си в негов свят,понякога се включва в игрите по негов си начин.Говорила съм няколко пъти на моето момче за другите деца и че всяко е уникално и различно,все още не вижда разликата и не дели по никакъв начин децата с които общува,което ме радва истински.
Преди години общувах с глух мъж от Молдова,работехме в една сфера.Не е имал никакви проблеми нито с езика,нито с общуването,доста от хората дори не разбираха че не ги чува,а чете реално по устните им.

# 11
 • Мнения: 2 685
Когато се разхождаш с незрящ, предупреждавай го препятствия и неравности по пътя ви.
Когато видиш дете в инвалидна количка, остави детето си да играе с него - те знаят как да го направят.
Когато общуваш с човек с ментални проблеми, бъди търпелив, обяснявай спокойно и по различни начини, докато успееш да стигнеш до човека.

# 12
 • Мнения: 81
Не се дръж снизходително или със съжаление към човека с увреждане. Все пак и той е личност.

# 13
 • Мнения: 407
🔸Когато разговаряте с човек който е на инвалиден стол, седнете срещу него а не да висите прав.
🔸Не му казвайте ,, Сигурно ти е трудно'' а ,, Колко добре изглеждащ, колко добре се справяш....''

# 14
 • Мнения: 638
Хората с проблеми и деца със СОП не са по-различни от останалите. Просто им трябва по-голямо внимание. Внимавам да не показвам, че забелязвам затруднението им, чакам първи да споделят. Трябва да им се помага да се чувстват по-самостоятелни и уверени.

# 15
 • Мнения: 105
По принцип имам много идеи по темата. Всички точки дотук са много смислени и полезни. Хората, които си задават въпроса как да общуват така, че да не наранят и да бъдат максимално полезни, нямат всъщност нужда от нея. Те ще намерят своя път към „различните”. Проблемът са тези, които няма да я отворят и няма да я забележат. А те са много много повече....

# 16
 • Мнения: 20
Не говорете на незрящия в трето лице обръщайки се към неговия придружител. Например "Какви са му оплакванията и какви лекарства приема той?" или "Кой номер обувки носи". Това е най-честото, с което се сблъскваме от години.

Последна редакция: нд, 18 окт 2020, 21:10 от Tortilla Flat

# 17
 • Мнения: 4 058
Като родител на дете с аутизъм, мога да препоръчам следното: дръжте се естествено, но приемете, че човека отсреща има друг начин на възприемане и не очаквайте да разговаря и реагира като Вас. Не изисквайте от него да Ви гледа в очите, да Ви отговаря и да прави нещата както Вие очаквате. Не се плашете и не коментирайте, неговите правила и начин по който прави нещата- това ще го прави по-спокоен и уверен. Не настоявайте и не очаквайте на всяка цена да станете близки и да Ви хареса. Те допускат до себе си  само хората, които ги карат да се чувстват спокойни( или поне моят син е така).

Общи условия

Активация на акаунт