Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Машина за хляб - 66 тема

  • 7 415
  • 166
  •   1
Отговори
  • Добрич
  • Мнения: 4 518
МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 66-та ТЕМА








В него ще намерите, съвети на майсторите, съвети за козунаците, упътване и инструкции за работа с машините, и други.





РЕЦЕПТИ И СЪВЕТИ:







Каква машина за хляб да изберем - ТЕМА за дискусии





ЧЕТЕТЕ БЛОГОВЕТЕ И ЛИНКОВЕТЕ КЪМ ТОЗИ ПОСТ ПРЕДИ ДА ЗАДАДЕТЕ ВЪПРОС...
АКО НЕ СЕ ОРИЕНТИРАТЕ - ПИТАЙТЕ.
Peace

машина с неръждаемо казанче: https://www.sana-store.com/sana-smart-bread-maker-standard

Последна редакция: чт, 27 авг 2020, 21:03 от bubanka

# 1
  • Мнения: 23 644
Благодаря за темата.
Много съм доволна от моята машина, не купуваме вече хляб.

# 2
  • Мнения: 18 899
Моята не съм я пипала от месеци. Обмислям дали да не я подаря Expressionless

# 3
  • Мнения: 29 809
моята ползвам ежедневно, голямо улеснение е, ако не забравя за 3 часа програма + 1 изстиване Simple Smile

# 4
  • Пловдив
  • Мнения: 2 400
Благодаря и аз новата тема и ние в къщи вече ползваме нашата машина почти ежедневно

# 5
  • Мнения: 2 639
Всеки ден правя хляб. Отскоро използвам бързата програма, много вкусен хляб става.

# 6
  • Мнения: 4 960
О, тази питка Кръфин е наистина много сполучлива. Аз слагам и сирене във фитилите.

# 7
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 4 764
О, тази питка Кръфин е наистина много сполучлива. Аз слагам и сирене във фитилите.
На нас ни е любима, правя я много често и се изяжда за часове. Засега само с масло съм я правила, но следващия път ще опитам и със сирене.

# 8
  • Пловдив
  • Мнения: 732
моята ползвам ежедневно, голямо улеснение е, ако не забравя за 3 часа програма + 1 изстиване Simple Smile

Аз скъсявам тези 3ч+ като ползвам програма за тесто,при мен е 1,5ч,с Kenwood BM 450 съм,когато свърши програма и тестото е омесено и втасало,изкарвам от машината и слагам във фурната да се пече на 180градуса за половин час-така чакането е само 2ч.,за изстиването нямам алтернатива,чакането си остава.

# 9
  • Мнения: 2 639
Аз имам няколко кратки програми. Това да пека после във фурната ми се вижда неизгодно икономически.

# 10
  • Пловдив
  • Мнения: 732
Икономически не знам колко неизгодно е,но практически ми скъсява времето с един час(не живея в кухнята).

# 11
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 5 925
и аз залагам на практически изгодното.
с едно по-голямо тесто от машината правя хляб, 1-2 малки питки за бургер или пък някоя багетка.
всичко наведнъж се пече.

# 12
  • Мнения: 963
Blue angel, да, и аз съм месила тестото в хлебопекарна за питката-кръфин, която сподели в предната тема Wink.
Рецептата е сполучлива, но аз и добавих и сирене и стана още по-хубава и вкусна Wink.

# 13
  • Мнения: 23 644
Може ли да сложите рецептата на тази питка и тук с обяснения как точно я правите? Заинтригувахте ме.

# 14
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 4 764
Може ли да сложите рецептата на тази питка и тук с обяснения как точно я правите? Заинтригувахте ме.
Качвам описание и рецепта. Взета е от темата за хлебопекарните във фейсбук.
 
Всички продукти без един жълтък и маслото се слагат в пекарната на програма тесто (месене и втасване). Веднага след приключване на програмата, тестото се вади, разточва се на 1 кора около  4-5 мм дебела. Върху нея се реди нарязано на парчета маслото, завива се на фитил и фитилът се срязва по средата по дължина. След което двете части се навиват на охлюви със среза навън и се слагат в подмазана тава един върху друг. Съдът трябва да е по-дълбок и около 20 см в диаметър. Така се получава висока питка. Оставя се да втаса, докато удвои обема си, маже се с жълтъка и се пече на 150-160 градуса до готовност.

Последна редакция: пт, 28 авг 2020, 12:39 от blue.angel

# 15
  • Мнения: 23 644
Благодаря много.

# 16
  • Мнения: 1 825
На коя програма правите тутманик ,аз съм с Тефал

# 17
  • Мнения: 963
На коя програма правите тутманик ,аз съм с Тефал
На 3ч00 за обикновен хляб. Аз съм с Taurus.

# 18
  • Мнения: 1 825
Направих тутманик за първи път, много добре се получи,сиренето се разми,въпреки че го сложих едро но нищо, отделно си хапнахме.

Ползвах тази рецепта ✌
https://recepti.gotvach.bg/r-115526-Уникален_тутманик_в_хлебопекарна?p=3

# 19
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 4 764
Сиренето винаги се смива, защото пекарната го бърка и го раздробява. Вариант е след като приключи с последното месене, да се извади и примеси на ръка със сирене. И след това да се върне за втасване и печене.

# 20
  • Мнения: 23 644
Да, аз така ще направя.

# 21
  • Мнения: 1 266
Здравейте. Искам да питам това сравнително здрава машина ли е, че четох че се сменявали перки и т.н? Обмислям да купя на майка ми. Вкъщи много се обичат тестените изделия и предполагам ще се ползва често. Та да ми препоръчате и някакви модели без значение цената - ако е да е.

# 22
  • Мнения: 263
Здравейте!  Имам   нова  хлебопекарна CROWN CBM-6562. При опит да стартирам програма тръгват само 15 минутната програма за тесто и тази за торта. На останалите отброява време, но не започва да върти...Някой с подобен проблем?

# 23
  • Габрово
  • Мнения: 3 418
Вижте си в упътването дали другите програми не стартират с предварително загряване на продуктите, преди да започне нещо видимо да се случва вече с тях. Най-вероятно е така.

# 24
  • Мнения: 263
Вижте си в упътването дали другите програми не стартират с предварително загряване на продуктите, преди да започне нещо видимо да се случва вече с тях. Най-вероятно е така.
В упътването не пише нищо подобно, но да-има предварително загряване. Програмите стартират на 15 минута. Благодаря!

# 25
  • София
  • Мнения: 650
Здравейте! Радвам се, че ви намерих Simple Smileю
С лидълска съм, ако има значение.

# 26
  • София
  • Мнения: 8 090
Пускам рецепта за памучен бял хляб. Мнооооого вкусен, но мноооооого бял Simple Smile

Всичко меря с кантарче, че ми е най-лесно:
200гр. мляко
50гр.гореща вода
1ч.л.сол
2ч.л.захар
400гр.брашно(за баница на София мел)
2гр.суха мая за дълга програма, около 4ч. или 5гр. за бърза, при мен е 2ч.

Използвам ето тази мая, много е добра!
https://www.maxlife.bg/zhiva-maya-bez-gluten-125-gr-doves-farm

Ако имам заквасена сметана слагам 50гр. като намалявам млякото с 40гр. става още по-пухкав.

Имам и добра рецепта за козунак, не истински, а такъв в машина, подходящ за закуска. Слагате вечер и нагласяте таймера да е готов за закуска.

# 27
  • Мнения: 23 644
Давай я рецептата за козунака.

# 28
  • София
  • Мнения: 8 090
Давай я рецептата за козунака.

На вилата ми е,  ще взема да объркам пропорцията по памет. Ще пиша Wink

# 29
  • Sofia
  • Мнения: 652
Аз правя в хлебопекарната козунака на Пина и пускам програма класически.

# 30
  • Мнения: 465
Как процедирате с жива мая? Thinking

# 31
  • Мнения: 8 774
Как процедирате с жива мая? Thinking

Аз не я втасвам. Направо слагам върху продуктите и пускам програмата.
Не съм писала от години в тази тема. Не знам какво ми щукна. С нова машинка съм, сигурно за това. Simple Smile

# 32
  • Добрич
  • Мнения: 4 518
Как процедирате с жива мая? Thinking
Ползвам само прясна мая. Троша я в казанчето върху брашното. Съхранявам я на вратата на хладилника.

(Сухата мая също е жива).

# 33
  • Мнения: 8 774
Аз не правя редовно хляб, тъй като не ядем много. По тази причина в хладилника се случва да ми се развали маята. Затова като си купя кубче, го разделям на 4-6 парченца, увивам във фолио и прибирам във фризера. Ако ще правя хляб утре, вадя едно парченце от вечерта да се отпусне.

# 34
  • Мнения: 2 639
В упътването на моята хлебопекарна пише да се ползва само суха мая.

# 35
  • Мнения: 8 774
В упътването на моята хлебопекарна пише да се ползва само суха мая.

От години не съм ползвала суха.

# 36
  • Добрич
  • Мнения: 4 518
В упътването на моята хлебопекарна пише да се ползва само суха мая.
В книжките на хлебопекарните обикновено рецептите са със суха мая. И моите са така, но това не значи, че не може да се ползва прясна. От 2009 год пека хляб и не купувам. Само първите 2-3 месеца ползвах суха мая. След това единствено прясна.

# 37
  • Габрово
  • Мнения: 3 418
Става си и с двата вида, то все е мая. Каквато съм имала в момента, такава съм слагала, друг е въпросът че при мен това беше предимно суха че не я мисля на колко време е, тя си е добра дори и след срока на годност ако е съхранявана правилно. Понеже дори като правех хляб редовно, това беше примерно един хляб от 700 грама веднъж в седмицата... кубче прясна мая би ми се задържало докато вече не става за нищо. Пробвала съм преди време да разделям и замразявам на малки парченца - занимавка си е и със сухата е по-лесно. А и за малките количества дето се слагат в пекарната, от кубчето като че ли е по-лесно да прекали човек с маята, това по споделени впечатления от приятели които ползват такава.
Иначе си работят и двете, тя машинката няма от къде да "знае" каква мая съм сложила. По навик съм слагала маята от кубче в течностите, ама едва ли пречи особено и върху брашното да е, то си го омесва добре и си го поддържа затоплено да втаса после.

# 38
  • Sofia
  • Мнения: 652
Здравейте. Моля, който има TEFAL PF611838, хлебопекарната с багетите да ми помогне да разбера програмите, някои не са ми ясни и как се процедира с тях. Не ми е първата машина, поредната е, но решихме да вземем нея, като по-надеждна. Вчера се опитах да направя малка доза багети и успях да я изключа при поставянето на багетите и стартирам отначало. Прибрах багетите в хладилника да изчакат печенето. А 15 програма Приготвяне на хляб ми е напълно непозната. За Багети, питки, гризини и др. как се процедира за малка доза вчера с опит грешка разбрах, но за голяма доза не ми е ясно. Машината няма и само печене. Предварително благодаря.

Последна редакция: вт, 22 сеп 2020, 08:45 от Ani Ka

# 39
  • София
  • Мнения: 1 558
Ani Ka, мисля, че Програма 15 Приготвяне на хляб на твоята машина е само за печене - "Програмата е ограничена за 10 до 70 минути само, регулируема на стъпки от по 10 минути. Може да бъде
избрана сама и използвана: .... за завършване на изпичането в случай, че електричеството е прекъснало, докато хляба се е приготвял." Тази програма можеш да нагласиш на 60 мин, например, за да изпечеш пълнозърнест хляб от 1500 гр, както аз пека обикновено. Имаш ли ръководство? Ако нямаш, мога да ти пусна тук или на лични.

# 40
  • Мнения: 1 825
Аз съм с Тефал 15 програма е за правене на мармалад, никога не съм правила багети но гледам че се правят на 1 програма. Има избор за 4броя или 8бр като се избира от програмата за 4 броя съответно 750гр или за 8 броя 1,5кг. Не знам коя програма е само за печене не съм пробвала и не мога да открия в книжката да пише такова нещо

# 41
  • София
  • Мнения: 1 558
На пекарната на Ani Ka Програма 19 е за мармалад.

# 42
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 5 925
Здравейте. Моля, който има TEFAL PF611838, хлебопекарната с багетите да ми помогне да разбера програмите, някои не са ми ясни и как се процедира с тях. Не ми е първата машина, поредната е, но решихме да вземем нея, като по-надеждна. Вчера се опитах да направя малка доза багети и успях да я изключа при поставянето на багетите и стартирам отначало. Прибрах багетите в хладилника да изчакат печенето. А 15 програма Приготвяне на хляб ми е напълно непозната. За Багети, питки, гризини и др. как се процедира за малка доза вчера с опит грешка разбрах, но за голяма доза не ми е ясно. Машината няма и само печене. Предварително благодаря.

на 5-та страница от Ръководството пише това -   
В тавите за багети:
 -  Не приготвяйте повече от 450 гр. тесто
наведнъж.
 -  Не използвайте повече от 280 гр. брашно и 6
гр. мая за едно приготвяне.

# 43
  • Sofia
  • Мнения: 504
Здравейте, от скоро имам хлебопекарна Tefal.  Която и програма да ползвам, долната коричка на хляба е твърде препечена. Аз избирам най-ниската степен за препеченост. Хлябът отгоре е добре, обаче отдолу е доста твърд и прегорял. Дали проблемът е в пекарната ?

# 44
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 5 925
дай снимка на разрязан хляб де Smiley

# 45
  • Sofia
  • Мнения: 504
дай снимка на разрязан хляб де Smiley





Сега е тъмно и не се получиха добре

# 46
  • София
  • Мнения: 8 090
Здравейте, от скоро имам хлебопекарна Tefal.  Която и програма да ползвам, долната коричка на хляба е твърде препечена. Аз избирам най-ниската степен за препеченост. Хлябът отгоре е добре, обаче отдолу е доста твърд и прегорял. Дали проблемът е в пекарната ?

Нали имате копчета за регулиране на изпичането, нагласете го по ваш вкус.

# 47
  • Sofia
  • Мнения: 504
Здравейте, от скоро имам хлебопекарна Tefal.  Която и програма да ползвам, долната коричка на хляба е твърде препечена. Аз избирам най-ниската степен за препеченост. Хлябът отгоре е добре, обаче отдолу е доста твърд и прегорял. Дали проблемът е в пекарната ?

Нали имате копчета за регулиране на изпичането, нагласете го по ваш вкус.

Да, нагласям го на най-слабо изпечена коричка и той пак става много препечен.

# 48
  • Sofia
  • Мнения: 652
Здравейте, от скоро имам хлебопекарна Tefal.  Която и програма да ползвам, долната коричка на хляба е твърде препечена. Аз избирам най-ниската степен за препеченост. Хлябът отгоре е добре, обаче отдолу е доста твърд и прегорял. Дали проблемът е в пекарната ?
И при мен е така, но правя малък хляб. Не знам, ако е голям или среден как ще е.

# 49
  • Sofia
  • Мнения: 504
Пробвах и малък и среден и голям. Все става такава коричката. Много се чудя от машината ли е или от брашното ?

# 50
  • Добрич
  • Мнения: 4 518
Тефал са всъщност Мулинекс, а те бяха известни с по-дебели кори. Ние обичаме корички и за нас не беше проблем.

# 51
  • Мнения: 165
Здравейте, имам нужда от съвет. Преди месец си взех хлебопекарна Tefal pain et tresors. Колкото и да се мъчих не можах да направя хубав хляб в нея. Звънях на Tefal да питам къде греша и заедно с тях стигнахме до извода че хлебопекарната е дефектна. Върнах я и взех Gorenje BM1210BK. С нея също не се получават нещата. Добре си замесва тестото, даже толкова бухва, че излиза извън тавичката и като дойде момента да го пече и тестото пада наполовина и нищо не се получава. Ползвам мая на Йодкер, някаква турска и други пробвах не става. Смених всички брашна на пазара същата работа. Тегля си продуктите, спазвам си стриктно рецептата и не става. Снимала съм какво се получава и рецептата от която го приготвям. Ползвам базовата програма за традиционен бял хляб Basic. Много ще съм ви благодарна ако някой може да даде съвет къде греша. Приемам и рецепти, може нещо там да е проблема. Благодаря предварително.



# 52
  • София
  • Мнения: 1 558
Когато ползвам суха мая, а не квас, за 600 гр брашно слагам една мерителна лъжичка откъм по-малката част, или около една четвърт от съдържанието на пликчето, ако е 11 грама. Мисля, че маята Ви е много, затова се получава така. Но трябва да коментират и експертите от групата, аз не съм от тях Simple Smile

# 53
  • Мнения: 29 809
и водата ми се струва, че е повече от нужното - пробвай с 20-30 мл по-малко за малките хлябове

# 54
  • Мнения: 2 639
Маята е много. Обърни внимание на стайната температура, не трябва да е много студено или много топло. Температурата на водата е също важна и е различна при нормална и при бърза програма. Съветвам те да си прочетеш хубаво книжката на хлебопекарната, ако не си го направила. Странно ми е две хлебопекарни да не правят хляб.

# 55
  • Мнения: 2 575
Маята е прекалено много.
Или програмата е твърде дълга?
Пробвай тази рецепта, никога не съм имала провал с нея, обикновено с мая от лидъл.
Скрит текст:

# 56
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 5 925
Здравейте, имам нужда от съвет. Преди месец си взех хлебопекарна Tefal pain et tresors. Колкото и да се мъчих не можах да направя хубав хляб в нея. Звънях на Tefal да питам къде греша и заедно с тях стигнахме до извода че хлебопекарната е дефектна. Върнах я и взех Gorenje BM1210BK. С нея също не се получават нещата. Добре си замесва тестото, даже толкова бухва, че излиза извън тавичката и като дойде момента да го пече и тестото пада наполовина и нищо не се получава. Ползвам мая на Йодкер, някаква турска и други пробвах не става. Смених всички брашна на пазара същата работа. Тегля си продуктите, спазвам си стриктно рецептата и не става. Снимала съм какво се получава и рецептата от която го приготвям. Ползвам базовата програма за традиционен бял хляб Basic. Много ще съм ви благодарна ако някой може да даде съвет къде греша. Приемам и рецепти, може нещо там да е проблема. Благодаря предварително.

Скрит текст:



едно много просто нещо направи - седни до машината и проследи какво се случва. започни с бяло брашно. проследи втасването. не допускай повече от 2 пъти увеличаване на обема на тестото. докато се меси отвори капака и щипни с 2 пръста тестото - не хапе Smiley  не трябва да ти лепне. така ще установиш маята и течността в какви граници са.
на първа страница от темата би трябвало да има линкове към съвети. има и таблица от която може да видиш за евентуален проблем.
направи 1-2 успешни хляба. можеш да направиш снимки и на отделните етапи - месене и втасване.
докато започне печенето се "изключи" от соц.мрежи   rotfImbo

# 57
  • Габрово
  • Мнения: 3 418
За мен тези рецепти не са ОК, то хем маята е много в тях, хем брашното е малко, поне на око изглежда че ще искат още брашно. Ако се пробва с някакви изпитани рецепти, с каквито е пълно и във форума, и по блогове и прочие, сигурна съм че резултатът ще бъде различен. И да се гледа тестото разбира се, че от брашно до брашно може доста голяма разлика да има в поемането на течност.

# 58
  • Мнения: 42
Здравейте, имам нужда от съвет. Преди месец си взех хлебопекарна Tefal pain et tresors. Колкото и да се мъчих не можах да направя хубав хляб в нея. Звънях на Tefal да питам къде греша и заедно с тях стигнахме до извода че хлебопекарната е дефектна. Върнах я и взех Gorenje BM1210BK. С нея също не се получават нещата. Добре си замесва тестото, даже толкова бухва, че излиза извън тавичката и като дойде момента да го пече и тестото пада наполовина и нищо не се получава. Ползвам мая на Йодкер, някаква турска и други пробвах не става. Смених всички брашна на пазара същата работа. Тегля си продуктите, спазвам си стриктно рецептата и не става. Снимала съм какво се получава и рецептата от която го приготвям. Ползвам базовата програма за традиционен бял хляб Basic. Много ще съм ви благодарна ако някой може да даде съвет къде греша. Приемам и рецепти, може нещо там да е проблема. Благодаря предварително.

Здравей, проблема е само във водата. На 500 гр брашно са нужни до 300 мл течност, а в рецептата за бял хляб водата е дадена да е колкото брашното по 350 мл/гр, това е абсурд. Виж на първа страница в темата каква топка трябва да стане и го пробвай, както ти е писал bongo. Поздрави и успех.

Последна редакция: ср, 30 сеп 2020, 14:11 от bubanka

# 59
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 5 925
моме, както се казва - "чети етикета" Smiley
пишеш ,че използваш различни марки мая.  ако прочетеш грамажа написан на пакетчето ще видиш, че има
разлика в грамажа при различните марки. има от 7, 10 и 11 гр. пакетчето. провала ти е в кърпа вързан.
ако използваш първата рецепта за традиционен бял хляб при посочените количества течност ще трябва да
добавиш още брашно. следиш топката и я пощипваш. 3/4 пакетче мая може, но да е на Йоткер (7 гр.). от другите
пакетчета (турската и френската) 3/4 ще е много.
по-добрият вариант според мен е да се добавя брашно отколкото течност.

# 60
  • Мнения: 165
Много благодаря за съветите, които ми дадохте. Ясно ми стана, че маята и водата са много, а брашното малко. Ще опитам с дадената рецепта на Second, за което много благодаря. Ще пиша за резултата.

# 61
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 5 925
да знаеш, че има разлика и в грамажа на различните ч.л. Smiley

# 62
  • София
  • Мнения: 8 090
Много благодаря за съветите, които ми дадохте. Ясно ми стана, че маята и водата са много, а брашното малко. Ще опитам с дадената рецепта на Second, за което много благодаря. Ще пиша за резултата.

Мнооооого е превтасал хляба, ето и моята бърза рецепта, ако го пускате на програма около 4ч.

315гр. вода, 2ч.л.захар, 1ч.л сол и 600гр. брашно(за баница на София Мел), 3гр. суха мая.

# 63
  • Мнения: 165
Много благодаря за съветите на всички. Днес успешно направих хляб най-сетне. Спазвах следните пропорции: вода:брашно 1:3, мая от турската 11гр. наполовина,т.е. 2 ч.л., захар и олио по 2 с.л. Хлябът стана супер. Явно не е от хлебопекарната, а от рецептата в нея. Благодаря още веднъж за отделеното време.

# 64
  • Мнения: 29 809
2 с. л. захар и никаква сол?
хлябът не става ли прекалено сладък?
на 450-500 гр. брашно слагам по 1 ч. л. сол и захар, хлябът става с неутрален вкус

# 65
  • Мнения: 3 777
Мисля, че е много захарта. Вероятно потребителката е пропуснала да пише за солта, едва ли не е сложила. Аз не слагам изобщо захар и хлябът си става чудесен.

# 66
  • Мнения: 4 960
Освен това захарта прехранва маята, което също не е добре. Солта я стабилизира да не се развива прекалено много. Като превтаса тестото, хлябът няма правилна форма (хлътва отгоре) и леко киселее. Препоръчвам следващия път да се намали захарта на 1 супена лъжица и да се добави 1 чаена лъжичка сол.

# 67
  • Мнения: 2 639
За захарта не съм съгласна с вас. Аз слагам както  е в рецептата на книжката 3 големи мерителни лъжици и 🍞 ми става прекрасен. Маята трябва да е по- малко обаче: 1 малка мерителна лъжичка.

# 68
  • Мнения: 3 777
За захарта не съм съгласна с вас. Аз слагам както  е в рецептата на книжката 3 големи мерителни лъжици и 🍞 ми става прекрасен. Маята трябва да е по- малко обаче: 1 малка мерителна лъжичка.
Може ли и грамажа на другите продукти да напишеш?
За мен това е изключително много захар. В момента точно не мога да цитирам рецептата от моята книжка, но захарта дори и при големия грамаж хляб (1кг) не е толкова.

# 69
  • София
  • Мнения: 8 090
Захарта, храни маята, ако обичате като мен да правите хляб с много малко мая, трябва захар.
Аз винаги слагам 2ч. лъжици, перфектно става.

# 70
  • Мнения: 2 639
Вода 350мл, 2 големи мерителни лъжици олио, 480г брашно, 1м.м.лъжичка сол, 3г.м. лъжици захар, 2г.м. лъжици сухо мляко, 1 м.м. лъжичка мая. Ако е на бързата програма слагам 1,5 м.м.лъжичка мая.

# 71
  • Габрово
  • Мнения: 3 418
Въпрос на вкус си е за захарта, предполагам. И при мен за 750г хляб в книжката рецептата беше с три големи лъжици захар. Това на 450г брашно някъде. Ами, не е моето нещо това, то сладко като кифла. Вярно че аз поначало не ям много сладко и усещам сладкия вкус по-силно от повечето хора, ама сладко си беше пък. На някои им харесва, на мен не.
Съответно с времето си модифицирах рецептата с малко повече проби и правех с около 1 чаена лъжичка захар, пак си втасваше чудесно хлябът, с 1 чаена лъжичка суха мая на това количество. Хем правех пълнозърнест, често и с разни семена из него, сравнително тежък спрямо белия хляб.

# 72
  • Мнения: 3 777
Аз също намалих маята.
По книжката на хлебопекарната : 300мл вода, 1 и 1/2 с.л. олио, 450гр брашно, 1 и 1/2ч.л. сол, 1 с.л. захар, 1 и 1/2ч.л. суха мая . Аз промених количеството на захарта (не слагам изобщо) и количеството на маята (слагам 1ч.л.)
Лъжицата е към хлебопекарната, пише, че 1ч.л. е равна на 5мл, а 1с.л. е 15мл.

# 73
  • Мнения: 165
2 с. л. захар и никаква сол?
хлябът не става ли прекалено сладък?
на 450-500 гр. брашно слагам по 1 ч. л. сол и захар, хлябът става с неутрален вкус
Да пропуснах да пиша солта 1 1/2 ч.л

# 74
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 5 925
Много благодаря за съветите на всички. Днес успешно направих хляб най-сетне. Спазвах следните пропорции: вода:брашно 1:3, мая от турската 11гр. наполовина,т.е. 2 ч.л., захар и олио по 2 с.л. Хлябът стана супер. Явно не е от хлебопекарната, а от рецептата в нея. Благодаря още веднъж за отделеното време.
мой съвет - свикни да използваш грамажа като мерителна единица. ще ти е по-лесно.
1:3  вода-брашно може да означава  100-300 гр., но и 1-3 кг.
половината на 11 гр. (т.е. 5.5 гр)  при мен не са 2 ч.л.  толкова са 11 гр. мая.
ако действам по твоите мерни единици  направо ще се проваля Smiley

пп. доколкото си спомням турската мая Yova сега е 10 гр.  допреди 2 год. беше 11 гр.

# 75
  • Мнения: 1 825
Аз пък не слагам нито захар нито сол в хляба, всичко е въпрос на вкус. А с хляба всичко е точно 😄

# 76
  • Мнения: 23 644
Аз пък ползвам готови пърнозърнести смеси от Лидл и слагам само вода малко зехтин и 500 гр. брашно. Вадя след 3.20 минути и е страхотен.

# 77
  • Варна
  • Мнения: 2 906
с  готови пърнозърнести смеси  не е кефско , губи се творчеството а и е твърде скъпо , той хляба ти става златен Simple SmileSimple SmileSimple Smile
Много се бъркат обемните с тегловните части , много е лесно да се мине на ползване само на обеми защото се отърваваш от всякакви кантари , мерене , разтегляни и то до грамове.Всичко става много по лесно с една чаена чаша и една чаена лъжичка.Достатъчно е да знаем , че 1 кг. брашно е около 6 големички чаени чаши , 1 ч.л. е около 5-6 гр. суха мая и около 8 гр.сол и захар  Simple Smile Simple Smile Simple Smile https://www.supichka.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D1%80%D0%BA%D0%B8
Попатна ми хлебопекарна ЕЛИТЕ без никакви номера и модели , мъничка може би за около 450 -  600 гр. брашно. Някой има ли опит с такава ?

Последна редакция: нд, 04 окт 2020, 11:07 от peterky2002

# 78
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 5 925
с  готови пърнозърнести смеси  не е кефско , губи се творчеството а и е твърде скъпо , той хляба ти става златен Simple SmileSimple SmileSimple Smile
Много се бъркат обемните с тегловните части , много е лесно да се мине на ползване само на обеми защото се отърваваш от всякакви кантари , мерене , разтегляни и то до грамове.Всичко става много по лесно с една чаена чаша и една чаена лъжичка.Достатъчно е да знаем , че 1 кг. брашно е около 6 големички чаени чаши , 1 ч.л. е около 5-6 гр. суха мая и около 8 гр.сол и захар  Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Скрит текст:
https://www.supichka.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D1%80%D0%BA%D0%B8
Попатна ми хлебопекарна ЕЛИТЕ без никакви номера и модели , мъничка може би за около 600 - 800 гр. брашно. Някой има ли опит с такава ?
и тогава е индивидуално. има разлика м/у твоите чаши и лъжици с моите.
най-добре ще е всеки да си измери сам грамажа на лъжичките и чашите които ще ги използва като мерителни.Smiley

# 79
  • Варна
  • Мнения: 2 906
и тогава е индивидуално. има разлика м/у твоите чаши и лъжици с моите.
най-добре ще е всеки да си измери сам грамажа на лъжичките и чашите които ще ги използва като мерителни.Smiley


Точно така , у нас имам ч.чаши и 200 мл.л.  и 300 мл.л. както и ч.л. и 3 и 5 и 9 гр сол примерно .Важното е да спазваш пропорциите , т.е. 3 кви да е чаши кво да е брашно и 1 чаша от същата с течност ква да е ( вода , цвик , мляко , саламура от сирене или комбинация от тях Simple Smile  )

# 80
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 5 925
и тогава е индивидуално. има разлика м/у твоите чаши и лъжици с моите.
най-добре ще е всеки да си измери сам грамажа на лъжичките и чашите които ще ги използва като мерителни.Smiley


Точно така , у нас имам ч.чаши и 200 мл.л.  и 300 мл.л. както и ч.л. и 3 и 5 и 9 гр сол примерно .Важното е да спазваш пропорциите , т.е. 3 кви да е чаши кво да е брашно и 1 чаша от същата с течност ква да е ( вода , цвик , мляко , саламура от сирене или комбинация от тях Simple Smile  )
да си ги спазваш твоите пропорции е истината.
но да се публикуват  води до объркване за другите. това е мое мнение все пак.

# 81
  • Габрово
  • Мнения: 3 418
Леко да не са 5-6 грама мая в чаена лъжичка... На Йоткер пакетчетата от 7 грама точно в 3 чаени лъжички ми се побираше едно. Мерителна, 5мл, не от кухнята чаена дето не се знае колко е.

# 82
  • Мнения: 4 960
Леко да не са 5-6 грама мая в чаена лъжичка... На Йоткер пакетчетата от 7 грама точно в 3 чаени лъжички ми се побираше едно. Мерителна, 5мл, не от кухнята чаена дето не се знае колко е.
Милилтри и грамове са различни неща обаче. Както и различните вещества имат различно тегло, измерени с една и съща лъжица.

# 83
  • Габрово
  • Мнения: 3 418
Много добре знам че са различни, хеле пък за сухи продукти... малко по-нагоре писаха "1 ч.л. е около 5-6 гр. суха мая" което просто няма как да е вярно и ще подведе някого. А пък брашно да се мери с чаши два пъти един и същ грамаж няма да се измери, то е толкова лесно да се притисне като се изравнява и да стане малко повече, да не говорим каква разлика има между чаша пресято и непресято брашно и между различните типове брашна.
Няма лошо че някой си е намерил работеща за него си система, обаче друг дето сега се учи само би се объркал от тия съвети. То и без това точното мерене е нужно по-скоро в началото, като човек не е сигурен какво прави и кара точно по рецепта. После вече по-често се импровизира и се работи на око.

# 84
  • София
  • Мнения: 8 090
В пъти по-лесно е с кантарче, абсолютно всичко меря с него и винаги се получава от хляб до боя за коса Simple Smile

# 85
  • Мнения: 4 960
Преди, със Силвъркреста често сипвах на око течността и брашното и повечето пъти дори не се налагаше корекция. Сега, с новата машина меря с везна и пак понякога се налага да добавя нещо. Напоследък все по-рядко, но се случва. Идеята ми е, че е хубаво да се следи тестото как се оформя и да се коригира при нужда, защото дори пълнозърнесто брашно от една и съща мелница понякога иска повече течност, за да стане хубава топката.

# 86
  • Варна
  • Мнения: 2 906
Разбира се че най - важен е опита.Последните няколкостотин хляба и различни подобни тестени изделия съм ги правил без везни и с много вариации .Може би единствено важното което спазвам е съотношението брашно /течност = 3/1 в обемни части Simple Smile

# 87
  • София
  • Мнения: 8 090
Разбира се че най - важен е опита.Последните няколкостотин хляба и различни подобни тестени изделия съм ги правил без везни и с много вариации .Може би единствено важното което спазвам е съотношението брашно /течност = 3/1 в обемни части Simple Smile

Правя хляб от 15г., опит не ми липсва, но използвайки кантар и едно и също брашно, съм сигурна, че резултата без да наблюдавам машината ще е постоянен.

Много рядко гледам, как се формира топката, само когато правя нещо ново с различно брашно и т.н. за мен машината с това е удобна, слагаш и след 2-3-4 часа имаш божествено ухаеща кухня.

# 88
  • Sofia
  • Мнения: 652
Преди време беше писано в по-предните теми. Още Ердинч даваше съвети за хляба. На 100 гр. брашно 60 мл течност и аз ги спазвам и винаги ми се получава хляба. Мая според зависи каква имам. Четвърт прясна или 1 и 1/2 к.л. суха за 500 гр. брашно, 300 мл вода, 1-2 с.л. олио 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол и понякога 1 с.л. ракия за да не се рони. За тази ракия много се изписа. Понякога течността ми е прясно мляко или айран. Яйце + течност, олиото съм заменяла с масло. Слагала съм доматено пюре и вода до милилитрите. На сигнала маслини зелени най-вече или черни. Семена или сирене и чубрица. Основното е важно пропорциите за брашно и течност и мая достатъчно за брашното, не повече. Разбира се следя и тестото, като разбърква хлебопекарната, трябва да е на хубава еластична топка, ако трябва добавям брашно или течност, зависи много от влажността на брашното.

# 89
  • Мнения: 3 777
Машината я следях първите два-три пъти. Записах си какво да коригирам (беше минимално). Сега мятам продуктите , изтеглени с електронна везна, измерени с чашата и лъжицата към хлебопекарната , включвам отложен старт и сутринта кухнята ухае на хляб, а самият той изглежда чудесно. Машината е за това да ме улеснява. Simple Smile

# 90
  • Варна
  • Мнения: 2 906
Още Ердинч даваше съвети за хляба.

Много прав и голям майстор .Винаги се изумявам като вляза в голяма турска пекарна и видя 200 - 300 тестени изделия.
Винаги когато цедя кисело мляко за снежанка или сладкарски кремове сетне цвика го използвам за хляб - до 50%.Дори ако не го ползвам скоро го замразявам.

# 91
  • Балчи-Варна
  • Мнения: 417
Момичета,преди правих хляб с айрян,1 яйце и друго не помня.Някоя,която я знае би ли я написала рецептата.

# 92
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 5 925
яйце и айрян са част от течността.
избираш най-обикновена рецепта, заместваш част от течността с тях и си готова.
има тема с рецепти - на първа страница от тази тема е линка

пп. момчето Smiley

# 93
  • Варна - Черна гора
  • Мнения: 316
Момичета,преди правих хляб с айрян,1 яйце и друго не помня.Някоя,която я знае би ли я написала рецептата.

Аз се сещам за следните рецепти с айран:
 ХЛЯБ С АЙРЯН - ОГРОМЕН
350 мл айрян
3 яйца /по-малки/
2 с.л. захар /непълни/
1 с.л. сол
75 г краве масло
670 г брашно
1 пакет суха мая 7 г
 - за машини до 1 кг.

Хляб с айрян на  Полин (за машинки до 1 кг)
айрян   мл   260
яйца (по-малки)   2 бр   
захар (непълни)   1.5 с.л.   
сол      0.7с.л.
краве масло   56 гр   
бяло брашно   500 гр
суха мая                   5гр
Програма 1(основна)
Много хубав и голям хляб


 - рецептата на Ердинч за хляб с айран http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=676959.msg … 88738#msg22888738

Последна редакция: чт, 08 окт 2020, 15:50 от _ilka_

# 94
  • Варна
  • Мнения: 2 906
Пробвайте дали ще ви хареса на вкус да замените айряна с цвик Simple Smile

# 95
  • Майнатаун
  • Мнения: 1 633
Аз съм поредната луда, която търси хлебопекарна със стоманена тавичка, и понеже единствената такава машина SANA ми се струва безумно скъпа, стигнах до следния извод, който не е безумно умен Satisfied , но все пак.....
Изводът е, че въпросната хлебопекарна SANA e същата машина като Gorenje BM 1400E Всички знаем, че понякога се сключват договори със един производител да произведе същата машина за друга марка. Може сами да сравните снимките, мощността също им е еднаква - 815 W


Това според мен означава, че са със съвместими тавички. Тавичката за горението даже я дават съвместима с FINLUX FBM-1350, а може би и с още други модели, не съм се доразровила. Т.е. може да се поръча само отделна стоманена ваничка, която ще е съвместима с тези машини. Тавичка в България отделно не се продава, но може да се купи от Чехия от сайта на SANA - https://www.sana-store.com/stainless-steel-bread-pan#0=&acti … tab=section_about
 струва нескромните 71 евро + 20 евро доставка до България
Принципно с тази цена няма сметка да купуваш отделно друга машина и казанче от Чехия, но ако някой вече има такава машина и има желание за иноксова тавичка може да го има в предвид.
Благодаря за вниманието! Innocent

# 96
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 4 764
Интересно, имам същата Горение машина от няколко месеца и съм много доволна. Какво трябва да значи иноксова тавичка? Цялата е от инокс или покритието е по-различно? На мен показаната на снимката тавичка към машината Сана ми прилича на покритие от рода на Lava Stone или друго подобно. Иначе, да Горение е съвместимо и други машини, например Силвъркрест на Лидл. Имам и двете и ваничките пасват. Така стигнах и до извода, че и механизмът е еднакъв и ремонтирахме повредената Силвъркрест с механизъм за Горение. Всичко пасна точно и сега имам резервна машинка. Ако знаех, нямаше да купувам нова. Но моята се развали по време на ИП и никъде нямаше налични хлебопекарни, за да занеса моят механизъм и да сравним. Така поръчах единствената над 1 кг, която намерих онлайн и видях, че са съвместими. Единствено на Горението ваничката е по-висока, но и капацитетът й е по-голям.

# 97
  • Майнатаун
  • Мнения: 1 633
Иноксова тавичка значи чиста неръждаема стомана, без никакво покритие. Това на снимката е базовия модел на САНА, който е с тавичка с някакво незалепващо покритие. Следващия модел "стандарт" е на практика същата машина, но с тавичка от неръждаема стомана (инокс), без никакво покритие

А тази по-висока ваничка събира ли се в Силвъркреста?

# 98
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 4 764
Не, не се събира. Но ваничката от Силвъркреста се събира в Горението.

# 99
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 5 925
за 90 евро (180 лв.) може да си купиш  поне 2 нови машини или 4-5 нови казанчета.
дори и при неръждаемите казанчета проблем ще са уплътненията около осите. те се прецакват.
в един момент се оказва, че ще имаш скъпо неработещо казанче, оттам и неработеща машина.

# 100
  • Майнатаун
  • Мнения: 1 633
за 90 евро (180 лв.) може да си купиш  поне 2 нови машини или 4-5 нови казанчета.
дори и при неръждаемите казанчета проблем ще са уплътненията около осите. те се прецакват.
в един момент се оказва, че ще имаш скъпо неработещо казанче, оттам и неработеща машина.


Тези уплътнения не са ли в самата машина? Какво общо има тук казанчето? Извинявай, не разбирам.

# 101
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 5 925
осите на бъркалките са на казанчето. те са едно цяло.
вземи си казанчето и ги виж. Smiley
около тези оси са уплътненията. те се прецакват.

# 102
  • Мнения: 42
осите на бъркалките са на казанчето. те са едно цяло.
вземи си казанчето и ги виж. Smiley
около тези оси са уплътненията. те се прецакват.


И това може да се оправи, стига да има размера на семеринга. Не си ли доволен от ремонта.

# 103
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 5 925
осите на бъркалките са на казанчето. те са едно цяло.
вземи си казанчето и ги виж. Smiley
около тези оси са уплътненията. те се прецакват.


И това може да се оправи, стига да има размера на семеринга. Не си ли доволен от ремонта.
така е. но не на всеки му се занимава да прави ремонт. Smiley
при моят ремонт направих и няколко подобрения според моето виждане.

# 104
  • Майнатаун
  • Мнения: 1 633
Тези уплътнения от какво са? Толкова ли са дефицитни?
Аз още нямам машина, триумя се каква да си купя Smile
Какви са тези семеринги? Ще ме откажете, ей!

# 105
  • Sofia
  • Мнения: 652
За 15 години съм имала 4 машини, сега 5-та, но уплътнения на качанчетата не са ми се скапвали. Други са били дефектите и то на самите машини.

# 106
  • Добрич
  • Мнения: 4 518
Или уплътненията се скапват или осите се изтъркват. Обикновено е едно от двете. Тази седмица си взех новото казанче за Горението, че едната ми ос се върти много трудно. Преди това на Мулинекса не знам колко казанчета смених, защото "протичаха". Хем никога не съм правила конфитюр в него.

За 15 години съм имала 4 машини, сега 5-та, но уплътнения на качанчетата не са ми се скапвали. Други са били дефектите и то на самите машини.

Имали сте късмет!

# 107
  • Мнения: 8 774
Аз също съм с може би четвърта машинка. Уплътненията се скапват определено. В един момент казанчето протича, но вариант е да се слага най-отдолу брашното и водата накрая. Замесва се и протичането е минимално. Временен вариант е докато се купи нова пекарна. Не е драма почистването.

# 108
  • Варна
  • Мнения: 2 906
Уплътненията се скапват определено. В един момент казанчето протича, но вариант е да се слага най-отдолу брашното и водата накрая. Замесва се и протичането е минимално. Временен вариант е докато се купи нова пекарна. .

Не е нужно казанчето да се мие обилно всеки път и дори в миялна , достатъчно е да избършете с влажна кърпа/шванта.Всички ми познати казанчета са със втулков лагер и семеринга и ако пропусне лагера клесва и блокира.Веднъж дори с чук трудно избих .Лична препоръка - от време на време обръщайте казанчето и капнете на оста няколко капки олио и развъртете оста за да се смаже втулковия лагер и се изгони евентуалновлязлата вода.Така профилактирайки моето издържа вече 12 г.Няма нужда да сменте и цялата машина - ново казанче е м-у 25 и 40 лв.И най простата лидълска машина от 69 лв. и от 300 лв. правят ЕДНАКВО ВКУСЕН хляб ако останалото е еднакво.Ако търсите голяма машина МУЛИНЕКС има вариант за 1,5 кг брашно , ама съм месил вътре и 0,5 кг.

# 109
  • Мнения: 8 774
В миялна миех само казанчето на първата машина, да ме питай някой що е било нужно. После другите само с вода, даже веро не слагам, предварително само накисвам.

# 110
  • Варна
  • Мнения: 2 906
предварително само накисвам.

точно това е най - вредното защото дългото стоене с вода позволва да влезе в лагера ако се е втвърдила семерингата.Точно обратното правете - оставете остатъците да засъхнат и след това мн.лесно падат с кърпа.

# 111
  • Мнения: 8 774
предварително само накисвам.

точно това е най - вредното защото дългото стоене с вода позволва да влезе в лагера ако се е втвърдила семерингата.Точно обратното правете - оставете остатъците да засъхнат и след това мн.лесно падат с кърпа.

Ясно, ще се вслушам в този съвет, благодаря!

# 112
  • Пловдив
  • Мнения: 852
Здравейте Simple Smile! Едно бързо въпросче. Тази сутрин пуснах машината за хляб, с рецептата, която винаги си правя. И като тръгна да върти, не успяваше всеки път. "Ъркаше", но някой път не въртеше, а "мучеше" на място. Аз не я спрях, оставих я да "се мъчи" и след 2-3 минути започна да си върти нормално. Но се притесних. Дали не предстои разваляне...!? На някой случвало ли му се е? Ползвам я безотказно мисля вече 3 години. Тефал. Много съм доволна! Нямам сбъркан хляб. Благодаря предварително на отзовалите се Simple Smile

# 113
  • Варна
  • Мнения: 2 906

Здравейте Simple Smile! Едно бързо въпросче. Тази сутрин пуснах машината за хляб, с рецептата, която винаги си правя. И като тръгна да върти, не успяваше всеки път. "Ъркаше", но някой път не въртеше, а "мучеше" на място. Аз не я спрях, оставих я да "се мъчи" и след 2-3 минути започна да си върти нормално. Но се притесних. Дали не предстои разваляне...!? На някой случвало ли му се е? Ползвам я безотказно мисля вече 3 години. Тефал. Много съм доволна! Нямам сбъркан хляб. Благодаря предварително на отзовалите се Simple Smile

и 69 левовото НЕО и 300 левовияМУЛИНЕКС правят еднакво хубав хляб , имам ги и двете , че е една за 1/2 ЕЛИТЕ и ако всичко е добре натъманено няма грешка . Мн. важно е брашното и така наречените му хлебопекарни качества.При различните брашна може да се получи и 30% разлика във втасването и обема . Най - евтината ми машина прехвърля 15 г. и се ползва поне веднъж на седмица Simple Smile Всички машини имат механизъм който пребуксува , ''прескача'' при много твърдо тесто и пак натиска докато го разбърка.

Последна редакция: сб, 24 окт 2020, 09:28 от bubanka

# 114
  • Мнения: 42
Уплътненията се скапват определено. В един момент казанчето протича, но вариант е да се слага най-отдолу брашното и водата накрая. Замесва се и протичането е минимално. Временен вариант е докато се купи нова пекарна. .

Не е нужно казанчето да се мие обилно всеки път и дори в миялна , достатъчно е да избършете с влажна кърпа/шванта.Всички ми познати казанчета са със втулков лагер и семеринга и ако пропусне лагера клесва и блокира.Веднъж дори с чук трудно избих .Лична препоръка - от време на време обръщайте казанчето и капнете на оста няколко капки олио и развъртете оста за да се смаже втулковия лагер и се изгони евентуалновлязлата вода.Така профилактирайки моето издържа вече 12 г.Няма нужда да сменте и цялата машина - ново казанче е м-у 25 и 40 лв.И най простата лидълска машина от 69 лв. и от 300 лв. правят ЕДНАКВО ВКУСЕН хляб ако останалото е еднакво.Ако търсите голяма машина МУЛИНЕКС има вариант за 1,5 кг брашно , ама съм месил вътре и 0,5 кг.

Здравей, до сега съм разглобил доста казанчета и нито едно е нямало лагер. Има само втулка, ос,  зегерка и семеринг, няма лагери няма смазка. Запичането е от навлязла смес от вода и брашно/ тесто/, което по някога  излиза и хората си мислят че е избила смазка.

# 115
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 5 925
ако производителите слагаха лагерчета казанчетата щяха да се вечни Smiley

# 116
  • Варна
  • Мнения: 2 906
едно и също говорим - нали стоманеното валче лагерува в бронзовата ос - пак е лагер, няма предвидено някакво смазване затова е хубаво ние да го правим.Случвало ми се е почти блокирал вал със капване на няколко капки олио от обратната на семерингата страна и раздвижване сетне да си работи безпроблемно още много години.

# 117
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 5 925
няма предвидено смазване защото не е лагер.
понеже корпуса на казанчето е направен от алуминий за това са сложили втулка (от по-твърд материал)  за да
предпази износването на алуминиевото гнездо в което е поставена тази втулка.
за да блокира  оста към втулката  значи че семеринга  пропуска. дори и да се раздвижи тази ос проблема с пропуска пак си остава. трябва да се отстрани.

# 118
  • Варна
  • Мнения: 2 906
няма предвидено смазване защото не е лагер.

когато нещо се върти във нещо , т.е. лагерува значи е лагер , в случая втулков . Лагер не е само със сачми или игли.А може да се избие втулката и точно пасва съчмен лагер.И за да се отстрани напълно проблема се сменя и семеринга.

# 119
  • В.Търново
  • Мнения: 5 232
Здравейте! Вчера си купих хлебопекарна на Тефал с 12 програми. Нямам идея как се работи с нея.
Да ви попитам имате ли рецепта за хляб, подходящ хем за хора като мен с инсулинова резистентност и за хора с нормален режим на хранене?
Може би е от голямо значение вида брашно, нямам идея.

# 120
  • Пловдив
  • Мнения: 732
Русалка 1,аз ползвам типово брашно вместо бяло пшенично(поради здравословен проблем на ММ),преди течността ми беше изцяло прясно мляко,а сега е само вода и 2с.л.сухо мляко,слагам и 1с.л.захар,но може и без нея,ако е проблем за някой от консуматорите на домашният хляб.

# 121
  • В.Търново
  • Мнения: 5 232

artemida, благодаря! ще си запиша рецептата. А мая слагаш ли?

# 122
  • Пловдив
  • Мнения: 732

artemida, благодаря! ще си запиша рецептата. А мая слагаш ли?

Да, слагам мая,ползвам прясна(жива),1кубче разделям на 4 части за 4 хляба,рецептата ми е за стандартен бял хляб,но съм заменила бялото брашно с типово и вместо олио(както е по рецепта) слагам зехтин.

# 123
  • В.Търново
  • Мнения: 5 232
Благодаря, artemida!

# 124
  • Sofia
  • Мнения: 652
Вчера за първи път от 15 години, не можах да направя хляб. Забравих маята. Заприказвахме се с мъжа ми и забравих да сложа мая. И нищо не стана. Днес ще купувам.

# 125
  • Мнения: 3
Здравейте.
Може ли да дадете съвет за хлебопекарна?

За сега сме се спряли на 2 модела които са около 150 лв. и с 2 бъркалки.
Zephyr Z 1446 E
Muhler MBM 1502

Коя от 2-те е по-добра според вас, или ако има някой друга която бихте препоръчали за около 150-200 лв.
Благодаря предварително!

# 126
  • Мнения: 9 230
Аз мога да посъветвам, освен двете бъркали, да гледате да е и с 2 реотана за печене.

# 127
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 5 925
с 2 реотана са за багети. аз тях си ги изпичам във фурната. в машината само тестото се меси.
2-та реотана оскъпяват хлебопекарната, което е безсмислено според мен.

# 128
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 4 764
Аз мога да посъветвам, освен двете бъркали, да гледате да е и с 2 реотана за печене.
Напълно излишно, ако няма да се пекат багети. Но там и ценово отиваме на двойно и нагоре от бюджета на момичето.

# 129
  • Мнения: 2 639
Моята е от Aldi, евтина, с една бъркалка, без реотани, пък и на промоция я бях взела, ама какъв вкусен хляб прави!

# 130
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 5 925
Моята е от Aldi, евтина, с една бъркалка, без реотани, пък и на промоция я бях взела, ама какъв вкусен хляб прави!
изпечен ли е хляба ?

# 131
  • Мнения: 793
Аз ползвам тази на Мюлер от декември и съм много доволна, за сега си работи перфектно.

# 132
  • Sofia
  • Мнения: 652
Моята е от Aldi, евтина, с една бъркалка, без реотани, пък и на промоция я бях взела, ама какъв вкусен хляб прави!
Не може да е без реотани има си един. С два са машините, които правят багети, но без реотани няма.

# 133
  • Варна
  • Мнения: 2 906
За сега сме се спряли на 2 модела които са около 150 лв. и с 2 бъркалки.
Zephyr Z 1446 E
Muhler MBM 1502
Коя от 2-те е по-добра според вас, или ако има някой друга която бихте препоръчали за около 150-200 лв.

Качеството , видА и вкуса на тестените изделия ИЗОБЩО НЕ ЗАВИСИ  от машината - дали ще е с 2 бъркалки , два реотана или 10 , 5 програми или 15 или квато и да е друга глезотия хляба зависи САМО  от вида и качеството на продуктите и разбира се рецептата и технологията.

# 134
  • Мнения: 3
За сега сме се спряли на 2 модела които са около 150 лв. и с 2 бъркалки.
Zephyr Z 1446 E
Muhler MBM 1502
Коя от 2-те е по-добра според вас, или ако има някой друга която бихте препоръчали за около 150-200 лв.

Качеството , видА и вкуса на тестените изделия ИЗОБЩО НЕ ЗАВИСИ  от машината - дали ще е с 2 бъркалки , два реотана или 10 , 5 програми или 15 или квато и да е друга глезотия хляба зависи САМО  от вида и качеството на продуктите и разбира се рецептата и технологията.

да така е.

Последна редакция: чт, 29 окт 2020, 13:23 от sedimalko

# 135
  • Варна, България
  • Мнения: 678
Скрит текст:
Здравейте.
Може ли да дадете съвет за хлебопекарна?

За сега сме се спряли на 2 модела които са около 150 лв. и с 2 бъркалки.
Zephyr Z 1446 E
Muhler MBM 1502

Коя от 2-те е по-добра според вас, или ако има някой друга която бихте препоръчали за около 150-200 лв.
Благодаря предварително!
Потърсих днес информация за двата вида хлебопекарни, за които питате - тази на Мюхлер 1502 я има на промоция в магазин Рино reno.bg . Ако все още не сте си купили е на много изгодна цена

# 136
  • Мнения: 3
Скрит текст:
Здравейте.
Може ли да дадете съвет за хлебопекарна?

За сега сме се спряли на 2 модела които са около 150 лв. и с 2 бъркалки.
Zephyr Z 1446 E
Muhler MBM 1502

Коя от 2-те е по-добра според вас, или ако има някой друга която бихте препоръчали за около 150-200 лв.
Благодаря предварително!
Потърсих днес информация за двата вида хлебопекарни, за които питате - тази на Мюхлер 1502 я има на промоция в магазин Рино reno.bg . Ако все още не сте си купили е на много изгодна цена
Да. Наистина е по-ниска цена с около 30 лв.
Благодаря Ви!

# 137
  • Варна
  • Мнения: 2 906
Купих Muhler за подарък на тъщата и естествено баш за нея - карък Sad - издържа 2 м. и аварира със неспасяема поврда в електрониката и ми върнаха парите  Sad
преди 15тина г. купих една от първите хлебопекарни - НЕО от Кауфланд за 69 лв. и досега си работи безотказно  Simple Smile

# 138
  • Мнения: 114
Моля ви, някой да напише сполучлива рецепта за козуначени кифлички.

# 139
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 5 925
потърси в темата за рецептите.
на първа страница има линк към нея.

# 140
  • Мнения: 42
Здравейте.
Може ли да дадете съвет за хлебопекарна?

Защо не проверите кога ще е на промоция лидълската. Относно цена качество мисля , че е доста сполучлива комбинация. А ги има на други сайтове за частни продажби, да не правим реклама. Поздрави и успех с покупката.

# 141
  • Мнения: 828