Делене на пари в домакинството

• 71 305
  • 2 786
  •   1
Отговори
# 150
Тук съм напълно съгласна с мнението на Дренка. Ако се преде постоянно и съзнателно на битово ниво, в един момент всичко става единствено тегоба и се завърта само около едното базово ежедневие за оцеляване. Кой колко ядял, чистел, готвел. Изморявам се само, докато ги пиша, а камо ли да мисля постоянно мерки и теглилки. Ако усетя дългосрочно усещане за натоварване, дисбаланс в бита, сядам и очо в очо го казвам – било на мъжа си, било на детето. Ако няма желание за чуваемост, минавам на план Б – детето се рестриктира, мъжът – в дългосрочен план – напуска.

Гал, тези с подобни реплики са идиоти и по-добре, че си развалила цирка.

# 151
Като гаджета,когато минахме на етап постоянно заедно,някак ествествено бюджета стана общ.Но ние студенти ,беше ахо- ихо.Той разполагаше с повече.
Като семейство..
Бюджета хем общ,хем не на една купчинка Simple Smile
Той плащаше кредита,големи покупки и почивки.
Аз сметките,разходите по детето.Храна който пазарува.
Естествено ако някой закъса към края на месеца се обръщаше към другия.
Всичко,което получавах извънредно като бонуси го заделях за хобито си.
За неговото..никога не съм коментирала колко влага.

В края на брака ни получих голям "шамар" .Бях се доверила сляпо относно финси и "Знам какво правя,правя го за нес" Понеже в последните години имаше и допълнителен бизнес.
Но това е:)

# 152
  • София
Frosty Wings,аз не искам мъжът ми да сменя памперси и да чисти банята.Ще загубя уважение и привличане към него,ако погледна на него като домакин и прислужник.
Скрит текст:
Инцидентно,ако се наложи,да,но да го прави постоянно не би ми харесало.Аз съм много организирана и един час домакински задължения на ден дори ми доставят удоволствие и не ме изморява ни най-малко.Предпочитам мъжът ми да спортува,да ми доставя удоволствие в секса и да се представя добре в работата,да се грижи за колата,отколкото на прибиране да го почвам от вратата с парцал и черпак.
A ти като ги вършиш тия дейности чистачка и прислужница ли си? И следва ли на него да му действа убийствено на либидото, за дагуби уважение и привличане към теб, ако знае, че си чистила тоалетната или си сменила памперс, измила оакано бебешко дупе и т.н.?Stuck Out Tongue Closed EyesSatisfied

# 153
Ако се преде постоянно и съзнателно на битово ниво, в един момент всичко става единствено тегоба и се завърта само около едното базово ежедневие за оцеляване.
Битовите тегоби не се развиват между разбрани хора.
Това обаче не значи, че показват истерия у недоволния.
Редно е да се уважават доходите на другия, а не веднага да се решава, че този с по-ниския доход е пиявица. Изглежда като начукване на канчето от страна на паралията, гледайте ме колко съм богат. Нормалното е този с повечето пари да плаща повече. Или това, или връзката се прекратява. Наистина не разбирам кое е сложното да прекрати човек отношения, в които се чувства използван. Единственото обяснение, което се сещам, е че го кефи да шока канчето на бедната половинка, как я храни и облича. И евентуално да се изживява като употребена жертва. Не, мерси.

# 154
Скрит текст:
И ние делихме така в началото на връзката, докато не се сдрахме за нещо по темата, аз се обидих и започнах да правя всичко в къщи само за мен - мия моята чиния, пера моите дрехи, оправям моята половина от леглото, готвя една порция. Без да казвам нищо въобще. Ескалира се до по-голям скандал, в който казах че ако иска да се дели наполовина, ще си върши всичко вкъщи наполовина. Ако иска да яде вечер сготвено и да има чисти дрехи, ще се замисли как трябва да се разпределят разходите по по-добър начин. Сега сме добре, който има пари, той плаща, не смятаме и не броим нищо, помага и вкъщи.

Авторката да прочете този коментар и да действа.

Сега нямате деца. Утре ако имате и не работиш, какво ще те прави този "мъж" не знам.
 Да, доходите и на двамата, трябва да отиват за общите разходи. Но такова делене до стотинка е ненормално.
Утре ако ти се случи нещо, какво би направил твоя хубостник?
Да кажем останеш без работа за дълъг период?
Да кажем счупиш крак?

Парите би трябвало да са общи.

Та хайде сега като ще делите всичко да се дели.
Той си мие неговата чиния, ти твоята.
Той си готви една порция, ти за себе си.
Щото нали се дели точно на две.
А ако мунчо счупи крак или се пльосне за дълго време болен как ще си плати неговата част? Simple Smile

Както иска да я плаща.
В тази връзка има само счетоводство.

# 155
А 2000 за раждане как трябва да се платят? Сигурно само от жената , защото тя ражда.

# 156
Това с крема от 2 лв не мога да го коментирам, защото е проява на отношение от страна на мъжа. Аз имам предвид не  да ми се казва да си купя или да не си купя крем и на каква цена, а че аз сама управлявам потреблението си според обстоятелствата. Когато бях в майчинство, не ползвах крем от 200 лв (случайна е цифрата, за пример)

А 2000 за раждане как трябва да се платят? Сигурно само от жената , защото тя ражда.

Прави ли ти впечатление, че говорим за индивидуални разходи. Глезотийки, дрешки, обущета и гащета.

# 157
Всяко семейство си е различно..и е важно да се чувстват ок .
При две от близките ми семейства..Бюджета им е - нейната заплата си е нейния фонд за лични глезотии.
Мъжете им "мрънкат" но с усмивка..Щото пък се чувстват като мъже ,но не в позитивния смисъл.Общо си ги устройва..всички са доволни.

# 158
Аз като раждах, платих 280 лв. За самостоятелна стая в Майчин дом, 4 нощувки. Много добре си беше. Другото по здравна каса. Ама вие си знаете. Smiley Докторите и те семейства хранят. Sunglasses

# 159
Аз никога не бих делила с мъж.Ако ще ме кара да давам пари за сметките ще си живея сама.
Скрит текст:
..Нали са силният пол?Може с нещо малко да помагам,но да му давам пари, няма шанс!Много от приятелките ми са като мен и не се оплакват.Но много други пък си делят разходите и се оплакват,трети плащат всичко на мъжете..Аз съм от първите и не съжалявам,че е така.
Aз пък не го разбирам такъв живот на пиявица. Би ми било неудобно да си клатя краката без работа или да си кътам доходите само за себе си, пък той да ми плаща... да не съм държанка. Явно на някои жени мъжете им са само заради малката пластика с размер и форма на лична карта.
Да, когато дохода на жената е по нисък, тя повече натиска за всички пари на общ куп. Някакси има мъже, които като усетят подобни намерения и нагласи в жената, започват да са по спестовни и по свидливи. Но това личи най вече при голяма разлика в доходите, примерно няколко пъти повече за единия, отколкото за другия. Когато доходите са близки е някак по спокойно и дори за двете страни. По лесно е да отида да си направя маникюр за 30 лв, а мъжа да си купи нови маратонки. Не се създава усещането, че някой е лишен от нещо. Просто в днешно време не е толкова трудно нито за жена, нито за мъж да имат един добър доход и с малко повече амбиция да са равностойни във финансите.
Прави ли ти впечатление, че говорим за индивидуални разходи. Глезотийки, дрешки, обущета и гащета.
Да де, но ако аз искам раждане в частна болница с избор на екип, но нямам възможност да си платя, значи трябва да натискам мъжа. Но реално в този момент той ще купил 100 неща за бебето и това може да му дойде в повече и да не иска. За жената излиза, че той не ме обича достатъчно за да ми осигури най доброто. Но всъщност може просто да е на червено и да няма пари, защото 5 месеца е правил ремонт и обзавеждал детска стая + прегледите, които не са по ЗК.

Последна редакция: сб, 29 авг 2020, 15:24 от miss_chichi

# 160
Не е трудно, но идва един друг момент. Мъжът е бил във връзка, в която се е чувствал употребен, и си носи багажа, и не ще да го остави. Почва срещи с нова жена, доходите на двамата са еднакви, но понеже той има кофти опит (за мен е под въпрос), всеки път иска да се дели точно наполовина, цупи се на маникюра от 30 лв и роклята от 100, въпреки че не е дал и стотинка за тях, и като цяло всеки разход на жената, който му е странен, го хвърля в размисли как тази ще му увисне на врата.
Та, ако мъжът в душата си се чувства вечно минат, и равните доходи не са решение. Някои хора просто са такива - животът им е вечно с калкулатора, да не платят повече от нужното.

# 161
По-скоро жени с кофти опит го правят същото Simple Smile Мъжете - спрямо жената 😂

# 162
Аз съм с доста по-нисък доход в момента, но не мога да седя като кукла и нищо да не давам, ужасно ми е неудобно. Нито съм млада, нито съм толкова хубава някой да ме издържа "да му крася къщата". Камо ли пък да се докарам до положение и дамските превръзки да не мога да си купя... Нагледала съм се в моето семейство на такива сцени, защото майка ми не работеше доброволно, пък баща ми мърмореше нон стоп.

# 163

Ама детето е и негово. Така че половината той ще плати. Счупения крак си е само негов Stuck Out Tongue Winking Eye
Детето като порасне, баща му може да му представи разходи за 18 години и да иска да му ги плати Grinning

Не е трудно, но идва един друг момент. Мъжът е бил във връзка, в която се е чувствал употребен, и си носи багажа, и не ще да го остави. Почва срещи с нова жена, доходите на двамата са еднакви, но понеже той има кофти опит (за мен е под въпрос), всеки път иска да се дели точно наполовина, цупи се на маникюра от 30 лв и роклята от 100, въпреки че не е дал и стотинка за тях, и като цяло всеки разход на жената, който му е странен, го хвърля в размисли как тази ще му увисне на врата.
Та, ако мъжът в душата си се чувства вечно минат, и равните доходи не са решение. Някои хора просто са такива - животът им е вечно с калкулатора, да не платят повече от нужното.

Ми да си хваща емоционалния багаж и да живее сам Grinning
Ясно е че семейството е отговорност и разходи, а не само летене в облаците както в началото. Като не им харесва да си кукуват самички. Такива хора няма и за какво да бъдат обичани.
Има мъже могат само да взимат, но не и да дават. Както и жени.
А в този живот има и взимане и даване.

# 164
Ако вярва, че ще е вечно прецакан, то това оправия няма. Просто натура, което може да се засили от неподходящата жена.
Ако е щедър, но просто е попаднал да използвачка, то има шанс да се отпусне с новата след време.
То тук има и още един сценарии. Жени, които мърмарят за новите маратонки, разходите по колата или хобито, защото по презумция предполагат, че това са техни пари, нищо че мъжът ги е изкарал.

Общи условия

Активация на акаунт