Делене на пари в домакинството

• 71 266
  • 2 786
  •   1
Отговори
# 2 400
Мойта най-добра приятелка има значително по-нисък доход от мен. Ако зависи от мен, в което и заведение да седнем, ще плащам сметката (винаги мога да си измисля и повод за това), а подаръците за нейните празници ще са неща, които тя иска, но не може да си позволи.
За съжаление нищо от това не ми се получава. Упорства да не бъде черпена, и то много категорично. Плаща си нейното. Ако взема да подаря скъп подарък, ще го вземе да не ме обиди, но после преко сили ще ми подари нещо не по-малко скъпо. Затова вече не смея и с подаръците да съм по-щедра.
Това е положението. Rolling Eyes

# 2 401
  • София
Абсолютно и аз винаги така съм се чувствала, когато някой приятел/приятелка са били в затруднено положение, а аз съм имала възможност да помогна. От друга страна, ако бях на тяхно място, не бих искала да се чувствам като някакъв благотворителен случай, затова и разбираемо такива жестове не винаги се приемат радушно.

# 2 402
Лъвица, с приятели, с които се събираме у дома на събиране по няколко пъти годишно и каним ние няма как да делим разходи Simple Smile Тук става въпрос за двойка, не за приятели на кафе.

Идеята е как намирате подобно отношение? Разбира се, че разликата в общите разходи е огромна, но на мен ако някой приятел ми смята по тоя начин, първо ще си помисля, че нещо фундаментално не му е наред, второ сериозно ще преосмисля отношенията ни, защото ще ми е ясно, че за него нашето "приятелство" се измерва в пари. Който разбрал, разбрал.
Не знам, аз и с приятели си плащам консумацията и сметките ни са отделно. Ако почерпя или те черпят по повод е различно, но иначе аз/ или моето семейство си плащаме лината сметка, а другите семейства тяхната.

Даже тук в Канада ако те поканят на гости , носиш десерта примерно и всеки гост си носи алкохола, който ще консумира Simple Smile   Най-популярното гости е potluck party- всеки гост носи по една тава с ястие и алкохола си и се събират да хапнат различните неща.
На рождени дни носиш подарък на рожденика, но и ти го черпиш, а не той теб.

Последна редакция: пн, 21 сеп 2020, 00:10 от Анонимен

# 2 403
Лоре, достойнство има приятелката ти. Simple Smile
А ти си умна, и примерно няма да я "юрнеш" да правите скъпи разходи, защото знаеш, че тя ще иска да "вади".
Истински приятелки сте. Simple Smile

Скрит текст:
оff:
Криста, познаваш ли адв. Делева от Пловдив? Mr. Green
Eй, ама сте еднакви всички, като от калъп.
Ама кой за квот учил, нали така? Wink
Като се замисля по срещите през годините, повечето или са сами, или разведени с деца, или любовници на някой магистрат. Там сигурно не се "дели".
Последно беше при Сашо Диков в петък, като черешка на тортата. Mr. Green
Сладкодумница, направила си джуките, ма добре седят.

Последна редакция: нд, 20 сеп 2020, 21:52 от FragranceFanatic

# 2 404
# 2 405
Жена, в момента издържана от мъжа си, познавам една единствена, срещу пет жени, които издържат мъжете си. Тоест 1 към пет при мен е резултата. Сега не отричам и факта, че с мъже, освен по работа не контактувам и не поддържам никакви лични взаимоотношения, така че не ми е представителна извадката.
Тук във форума никой няма да каже, аз издържам мъжа ми, защото е страшно унизително. Имаше преди време една ит, нейният не работеше и тя редовно беше финно подигравана. Аз я харесвах, но към днешна дата не пише.

Според мен все повече мъже не могат да се справят с издръжката на семейство, с финансите като цяло, затова и реват толкова да делят с жената или минават на нейна издръжка и скачат жената да дава и още и още. И за мен е унизителто жена постоянно да издържа мъжа си. Временно, ако е загубил работа - да, но постоянно - ами не е това мъж за мен.
Ако мъжът ти се поболее и изгуби трудоспособността си, а спестяванията му са отишли по болниците, ще го разкараш ли, щото ще ти бъде унизително да издържаш мъж?

# 2 406
Според мен все повече мъже не могат да се справят с издръжката на семейство, с финансите като цяло, затова и реват толкова да делят с жената или минават на нейна издръжка и скачат жената да дава и още и още. И за мен е унизителто жена постоянно да издържа мъжа си. Временно, ако е загубил работа - да, но постоянно - ами не е това мъж за мен.

Но пък тук е осигурено ако си плащаш застраховка и станеш нетрудоспособен да ти се плаща стабилна сума докато си жив.

Но много хора избягват да плащат излишните застраховки (живот, болест, нетрудоспособност или дисабилити) и нещата стават доста сложни за жената и децата.
Просто тук е прекалено скъпо и не плащат чак толкова много, че с една заплата да се издържа семейство както в Европа или САЩ.

Последна редакция: пн, 21 сеп 2020, 15:01 от Анонимен

# 2 407
  • София
Жена, в момента издържана от мъжа си, познавам една единствена, срещу пет жени, които издържат мъжете си. Тоест 1 към пет при мен е резултата. Сега не отричам и факта, че с мъже, освен по работа не контактувам и не поддържам никакви лични взаимоотношения, така че не ми е представителна извадката.
Тук във форума никой няма да каже, аз издържам мъжа ми, защото е страшно унизително. Имаше преди време една ит, нейният не работеше и тя редовно беше финно подигравана. Аз я харесвах, но към днешна дата не пише.

Ако мъжът ти се поболее и изгуби трудоспособността си, а спестяванията му са отишли по болниците, ще го разкараш ли, щото ще ти бъде унизително да издържаш мъж?

Убягва ти това, което искам да кажа, но явно си мъж и те гони солидарност. Не говорих за болести, ясно е, че в такъв случай не е унижение. Въпреки че е интересно, че има мъже които зарязват жените си, като разберат, че са болни, защото ще трябва да ги издържат и да им плащат лечението и си тръгват с други.....Но мъже всякакви.

# 2 408

Убягва ти това, което искам да кажа, но явно си мъж и те гони солидарност. Не говорих за болести, ясно е, че в такъв случай не е унижение. Въпреки че е интересно, че има мъже които зарязват жените си, като разберат, че са болни, защото ще трябва да ги издържат и да им плащат лечението и си тръгват с други.....Но мъже всякакви.
Горе друго беше написала, ама ще се направя на кавалер без У хромозома!

# 2 409
  • France
Много близка приятелка се раздели с мъжа си след уж луда любов и 2 деца. Ами, на думи той е страхотен баща, изплатил с труд 2 апартамента, обожавал я... Като ми разказа какво е търпяла се хванах за главата. Тя през цялото време работи, даже на 2-3 места, с магистратура и още един курс за фитнес инструктор, децата - нейна отговорност, вкъщи - пак така. Той - без постоянни доходи, че и си позволявал да я пита защо и за кого ходи на фитнес и се поддържа. Красива жена, която може да има всеки, но търпя и стоя с него, с надеждата да се промени.
Много такива истории знам, за съжаление. Отвън двойките изглеждат перфектно, най вече мъжете. Готини, интелигентни и уж много загрижени за половинката. Даже се чудиш, защо тя мрънка от време на време. Докато в един момент не ти изреве и не разкаже всичко.
И се оказва, че нещата въобще не са такива, каквито изглеждат. Много са тъжни тези истории. Пропиляват се години, понякога и животи, защото някой добър човек си е дал доверието на абсолютен егоист.

# 2 410
А тя даже веднъж не измрънка за нещо... Аз им се радвах, бяха ми пример за, ако не перфектна, защото няма такива, но двойка, която е достатъчно силна и сплотена, за да издържи на всичко. Приличат си дори визуално.
Докато аз си мрънкам за всичко "по условие" и с годините се научих да не премълчавам нищо, защото това само те трови и накрая срещаш невинно мигане с очи и "Ама ти не си казала. Мъжете не четем мисли".

# 2 411
  • Пловдив
Колкото и да е изтъркано, но мъжете наистина не умеят да четат мисли и оценяват искрените жени, които изразяват и вършат точно това, което и мислят.

# 2 412
А тя даже веднъж не измрънка за нещо... Аз им се радвах, бяха ми пример за, ако не перфектна, защото няма такива, но двойка, която е достатъчно силна и сплотена, за да издържи на всичко. Приличат си дори визуално.
Докато аз си мрънкам за всичко "по условие" и с годините се научих да не премълчавам нищо, защото това само те трови и накрая срещаш невинно мигане с очи и "Ама ти не си казала. Мъжете не четем мисли".
Не знам какво е перфектна двойка, но ние си казваме всичко и ако някой нещо не му е по нрав си го споделя. Но ние и двамата сме силни характери, никога не сме премълчавали очаквания, амбиции и визия за живота.

Последна редакция: пн, 21 сеп 2020, 00:08 от Анонимен

# 2 413
  Деленето не спомага за събирането, направо на мотиката стъпва. По секъв признак.

# 2 414
Колкото и да е изтъркано, но мъжете наистина не умеят да четат мисли и оценяват искрените жени, които изразяват и вършат точно това, което и мислят.

Проблемът е, че някои мъже и когато са наясно какво искат от тях жените, пак нищо не правят по въпроса. И друг полезен ход, освен да го оставиш, няма.

Общи условия

Активация на акаунт