Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Мнение относно строителни фирми/инвеститори

 • 15 402
 • 234
 •   1
Отговори
# 225
 • Мнения: 1 169
Това за което говору слаши се казва fractional reserve banking. Да слаши, прав си, но дори и вече fractional reserve banking не де прилага, защото колко пари може да стздаде една банка на база капитал, тезерви, депозити и всякакви активи де определя от гормула. Когато фед прави QE той увеличава резервите на банката и тя получава по-голяма възможност да отдава. В момента дори се пръскаше по шевовете ако не отдава защото балансшийта й не излиза. Също така, когато банка А създаде пари,ч и Иванчо плати на Драганчо, Драганчо ги вкарва тези пари в банка Б и тя ги ползва във формулата си за да създаде още повече нови пари. Това се нарича collateral multiplier. Та дори и fractional reserve вече няма смисъл, а си е чисто създаване на пари колкото си искат, заради QE и multiplier’a. Буквално си е (fractional reserve)^N.
ЧС - към момента търговските банки са тези които създават пари.

Аз съм се интересувал достатъчно по темата и мога да си заложа главата. При погасяване на кредит, главницата се унищожава. Съвременната кредит базирана система е такава, че ако всички и всеки си върне кредита накрая всички ще са с нулеви баланси.  Затова и не може лесно да се влезе в хиперинфлация. Защото при кредит базирана система е достатъчно да обърнеш политиката и в даден момент ще има недостиг на долари, което ще смъкне цени наактиви и стоки и услуги, понеже по-малко пари ще се бият за повече активи, стоки и услуги. Единствения начин да се влезе в хиперинфлация е ако ЦБ прекалят и се стигне до психологическия момент в койъо хорста загубят увереност в във валутата и в случая говорим основно за долар и евро. В такъв случай мерките наЦБ няма да имат особено значение. Примерно Русия и др държави от ОПЕК вече сключват сделки базирани на други валути и бягст от долара, защото сащ се осират и доверието в долара пада.

# 226
 • Мнения: 21 638
Търсила съм. И никога не е обяснено ясно, има и противоречиви възгледи. Едно от най-ясните обяснения, че правенето на пари е счетоводен трик, е в този линк. Не е писано то някой супер корифей, но все пак е учен човек и умее да пише ясно:

https://www.quora.com/Why-are-banks-allowed-to-lend-money-they-dont-have

Инвестопедията обаче са по-разпознаваем бранд, но и те пишат точно каквото аз написах стига да не се пропуска един нюанс - банките не могат да дават 10 пъти повече заеми от активите си, а 10 пъти повече заеми от резервите си. Различно е.

https://www.investopedia.com/articles/investing/022416/why-banks … ey-make-loans.asp

Но няма да споря повече, като цяло е легенда това, че банките могат да си правят колкото пари искат. Ако беше така да сме се удавили в инфлация. Но нека се включи банкер да обясни.Аз съм се интересувал достатъчно по темата и мога да си заложа главата. При погасяване на кредит, главницата се унищожава. Съвременната кредит базирана система е такава, че ако всички и всеки си върне кредита накрая всички ще са с нулеви баланси.

Не, няма да станат с нулеви баланси, защото ще им остане началният капитал (собствен и привлечен). Ще се нулира това, което е добавени отгоре, онази виртуална част. Също така при погасяване на кредит не се унищожава главницата, а се изтрива нейната стойност в баланса на банката, но парите отиват в друга колона. Тоест изтрива се, но само от една графа.

Но пак се увлякох, това НЕ Е МОЯТА материя и тук имам само общи познания, колкото са ми нужни да си управлявам активите. Но нямам капацитет да споря и развивам теории. Оставам си на мнението, че ако кредитирането се свие нищо лошо няма да стане, освен дето банките ще си намалят печалбите. Но ще си наваксат с такси. Финансова криза като предишната става от друго.

Последна редакция: пт, 27 авг 2021, 10:37 от Черна станция

# 227
 • Мнения: 1 169
Не знам ЧС аз по-горе обясних точно как банките могат да си отдават колкото искат точно защото ако банка А създаде 10х пари на база активите си, тея 10х пари влизат в цялата банкова система и умножават възможността на другите банки да стздават още пари, а другите банки като раздават още пари, умножават парите още. И в зависимост за какво се ползват тези пари, се надуват различни балони. От 2014 до сега цените на имотите са 2х, нима това не е огромна инфлация? В смисъл, инфлацията си я има, не знам ти какво очакваш още да видиш?

Ето източник https://youtu.be/IzE038REw2k
Ричард Върнер, професор, консултирал е японската централна банка по време на кризата им миналия век, сега изгражда мрежа от къмюнити банки в англия. Ако това не е достоверен източник, не знам кой би могъл да е. В нета има и мн др интервюта с него.

Няма проблем, няма да спорим. Всеки си има свое виждане и теза. След време ще стане ясно и ще научим нещо ново. Иначе какво предизвика точно финансовата криза от 2008? Общото мнение е че е заради много лоши кредити на лица, които не е трябвало да се квалифицират за кредити.

Последна редакция: пт, 27 авг 2021, 11:01 от Gogo1979

# 228
 • Мнения: 606
Да сменим малко темата, какво мислите за комплекс Hill Side:

    https://hillside.bg/

Не че има нещо свободно, всичко е фул, просто питам за мнения.

# 229
 • Мнения: 606
Никой нищо?

# 230
 • Мнения: 13
Здравейте, спрял съм се на едно жилище в сграда която сега започва да се строи. Строителя е Д.Г.К ООД , Гергана Дойчинова. Никъде не мога да намеря информация за този строител. Някои може ли да ми даде такава, как да проверя дали строителя е ок? Ще съм благодарен за всякакъв вид информация.

# 231
 • Мнения: 130
Здравейте! Мнение за Контракт сити? Струва ли си взимане на апартамент от тях, като строител, но без още наличен Акт 16,а са преди Акт 15?

# 232
 • Мнения: 1 547
Здравейте! Мнение за Контракт сити? Струва ли си взимане на апартамент от тях, като строител, но без още наличен Акт 16,а са преди Акт 15?
Техните добри апартаменти се изкупуват още на чертеж, след разрешение за строеж.
Остават само много големи, много малки и с лошо разпределение/изложение.

# 233
 • Мнения: 130
Има техен апартамент, но човек го продава с брокер, защото в сайта им нямат налични в дадената сграда. Въпросът е,че брокерите са написали Акт16, а като им писах имейл и ми отговориха,че са пред Акт 15 (вертикална планировка)

# 234
 • Мнения: 606
Не съм купувал от Контракт сити, но по всеобщо мнение от тях можеш смело да купуваш, особено ако са около Акт 15.

И аз се интересувах от тяхна сграда, и мога да потвърдя, че всичко читаво се заема даже още преди чертеж. Бях им писал за една сграда преди още да имат и разрешение за строеж. Казаха, че още не са отворили продажбите, но ще ме включат в списъка с желаещи и ще ме информират веднага щом започнат продажби. Е, наистина ме информираха, само че всичко, което беше малко от малко вариант за мене, беше продадено. Като ги питах как така уж сега отварят продажби, а вече 30-40% от сградата е заета, казаха, че продаденото е обезщетение за собствениците на парцела и че сделки с крайни клиенти все още няма. Но каква полза, като всичко останало беше или безнадеждно малко, или с преобладаващо северно изложение... В крайна сметка сградата като концепция се оказа, че не е това, което търся - беше правена главно за жилища за инвестиция и за даване под наем, което значи маломерни стаи и кофти разпределения.

Та ако си намерил нещо на вторичния пазар, и ти харесва - действай. Ако опасението ти е дали ще завършат сградата - ще я завършат, и то в срок. За качеството има вариращи отзиви, разбира се всяка фирма се дъни от време на време, и няма гаранция, че няма да попаднеш на проблем, но във всеки случай има много по-лоши строители от тях.

Иначе комуникацията не им е сила, малко се правят и трябва да ги гониш и да питаш по 3 пъти, докато ти отговорят по същество. Но това в твоя случай не е фактор, защото няма да купуваш от тях.

Впрочем половината от нещата, които казах, са обсъждани в тази тема тука, така че просто отдели 1 час и я прочети от началото.

Общи условия

Активация на акаунт