Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

91 НЕГ "Професор Константин Гълъбов" - тема 6

 • 29 522
 • 484
 •   4
Отговори
# 450
 • София
 • Мнения: 13 462
Е миналата година и Дьорхайде беше същата.

Хаха, молете се за Мюнх догодина, той е над нещата... майтапя се. Аз нямам поглед над действията им по време на ДО. Но в реални условия сякаш е най-добре с Мюнх - лично, макар и субективно мнение.

# 451
 • Мнения: 207
Е миналата година и Дьорхайде беше същата.
Явно и тази година ще е така. Вчера всичко са си имали, с изключение на нейните 2 часа. Обяснение - "имала някаква работа, не разбрах каква"

# 452
 • Мнения: 1 067
Мюнх бил забавен и приятен по информация на деца от съседен клас. Той е Беренд не е лош, но много се спичат като им говори и сякаш не го чуват. А и не мога да разбера защо учениците са с настройка, че трябва да разбират с лекота нейтив спикър?! Че те ако разбират не трябва да са в училище.  Сякаш не могат да допуснат, че е нормално да им е трудно и да не разбират от раз всичко.

# 453
 • във фурната
 • Мнения: 571
От няколко седмици имаме сателитна телевизия и хващаме няколко немски канала. Като слуша,казва,че разбира 30-40 %. Не го виждам на изпита догодина...

# 454
 • София
 • Мнения: 13 462
Слушането с разбиране се тренира - като всяко друго нещо Wink Моите гледаха забавни немски филми, препоръчани  точно от К. Мюнх. Едва ли пазят списъка, обаче. Идеята е да не са просто на немски, а и да са на някаква тематика, дето ще им е  относително интересна, тогава се впрягат подсъзнателно да разберат. Отделно се сещам, че Deutsche Welle на сaйта си май  имаше някаква опция за прослушване на новините за деня в по-забавено темпо  - нямам предвид олекотени откъм лексика, а просто по-бавно произнесени. Не знам дали още я има..И някакъв филм имаше там на разни нива за един италианец или не помня какъв (Нико се казваше) в Германия.

# 455
 • София
 • Мнения: 3 153
Моят, завършил лайстунг студент, който получава непрекъснати похвали от немци за нивото му на език и беше доброволен преводач на почти всички родителски срещи, казва че все едно не е учил немски и се чувства напълно неподготвен за езика в ежедневието в Германия. Така че е напълно нормално да не им разбират всичко на немците. А и Берендт, по думите на младежа, имал много особен и префърцунен говор.

# 456
 • в центъра
 • Мнения: 444
Малко встрани (но все пак във връзка) от темата за ДО да попитам - каква е вашата информация за така наречената от МОН "есенна ваканция"?
На сайта им пише до 1.11 включително, което ще рече до неделя.
Детето твърди, че всички учители са им казали, че почиват и в понеделник .
Не разбирам дали заблудата идва от страна на децата, дали е нещо по-масово или пък се дължи на общия хаос, създаден от началото на ДО...

# 457
 • Sofia
 • Мнения: 3 436
Защото 01.11. е Ден на народните будители и е неучебен, но се пада в неделя, затова "по правило" понеделникът след празник, който е през уикенда, е почивен. Някъде измежду многбройните заповеди имаше и за това, мога по-късно да поровя. Почивният ден важи само за заетите в образованието.

# 458
 • в центъра
 • Мнения: 444
И аз се сетих за това "правило" и сега го намерих - записано е в чл.154, ал.2 от КТ.
Е не следваше ли да се очаква от МОН да напишат, че "ваканцията" е до 2.11?

Последна редакция: сб, 31 окт 2020, 11:09 от bimbo

# 459
 • Мнения: 857
Защото 01.11. е Ден на народните будители и е неучебен, но се пада в неделя, затова "по правило" понеделникът след празник, който е през уикенда, е почивен. Някъде измежду многбройните заповеди имаше и за това, мога по-късно да поровя. Почивният ден важи само за заетите в образованието.
Само за заетите в училищното образование. За ДГ не важи, за университетите и по решение на ректорите.

# 460
 • София
 • Мнения: 3 830
Немците са приготвили течение за утрешния изпит от 6 и повече часа!  връхните дрехи в коридора, изпратили са заповед. Това е шега, нали?

# 461
 • Мнения: 857
От това, че утре има изпит вероятно отново следва, че 11 клас няма да имат немски...

# 462
 • София
 • Мнения: 13 462
Немците са приготвили течение за утрешния изпит от 6 и повече часа!  връхните дрехи в коридора, изпратили са заповед. Това е шега, нали?
ЗаСлон, не че съм защитничка на немците, но защо само тях нападаме, нима в тази обстановка и бг учителите не са или за  ДО, или за  маски И в час часове наред, или ... А при изпита няма как да има ИЛИ. Той е за цялото полукълбо в 1 ден.Тоест утре и деца, и учители, искат или не, са на линия. Явно това са измислили като мярка. Ти каква друга, по-рационална, предлагаш при класни стаи като място на полагане? Като се е  знаело, че ще е  по училищата изпитът, е трябвало учители/родители/ученици от страната да искат  при сегашната ситуация полагането му  в големи изпитни зали на университети, където ще може да бъда спазена голяма дистанция и няма да има нужда от течение. Още повече, че сега разни аули в университетите  са свободни.  Но явно никой не е помислил в тази насока. Под връхни дрехи предполагам имат предвид якета немците, в които може да се скрият пищови и т.н. Ако сега децата ми бяха на изпита, щях да ги посъветвам да се навлекат с мнооого дебел пуловер и шапка (но и с опция за разсъбличане, ако на някой му скимне по време на изпита друго). А и откога изпитът, писменият, е 6 и повече часа? Не помня слушането и четенето по колко са точно, но SK-то със сигурност е 120 мин. Не че в случая с течението има значение дали ще духа 4 или 6+  часа във врата ти, но заради прецизността изкоментирах продължитеността. А и може би все пак ще проветряват от време на време, не перманентно...

МагиСвета, дори и коагато нямаше ДО, пак в деня на писмения и устните изпити много класове от големите нямаха немски. Все пак учителите са изпитващи, членове са на комисии или са съответно квестори на писмения.Нито има как да се клонират, нито има кой да ги замества. Така че всъщност едва ли само утре ще е ден, в който няма да имат немски 11 клас.

Последна редакция: пн, 23 ное 2020, 16:13 от пенсионирана русалка

# 463
 • Мнения: 857
Че къде видяхте да пиша за ДО? Просто в този вариант още пропуснати часове се усещат още повече. Един напълно неефективен срок в 10 клас, до момента 4 часа пропуснати с Беренд и на всичкото отгоре трябва да съм безразлична, защото то така си било обичайно.

# 464
 • София
 • Мнения: 13 462
МагиСвета, извини ме за откровеността, но малко прекаляваш. Тук не става дума дали си безразлична или не към нещо  - друг вариант просто няма. И другаде да беше детето ти, а не в недолюбваната НЕГ, същото щеше да е по този параграф с изпита. Няма как Берендт (особено пък той и като отговорник за ДСД в гимназията  в добавка)  примерно да е председател на някоя комисия на устен , да изпитва часове наред  зрелостници и ти да очакваш класът на детето ти да има с него редовен час по немски в същите дни. И заместник немец няма как да им сложат - всичките немци са разпределени по други комисии.  Дори и новите, за да се учат какво се иска.  В комисиите са и бг учители по език, повечето от тях, без тези на 8 клас. Последните пък имат часове със зайците. Кого се очаква да пратят да проведе ефективен час по немски, ти кажи? Догодина по това време твоето дете ще е на изпит, дали ще искаш Берендт и бг колегата му да са с него, понеже са му предавали в годините, или ще кажеш, че е по-добре да си имат двамцата часове с 11 клас? Което ми напомня нещо... Една година, не помня коя,  не изпитваха немците от НЕГ на устните или поне не всички, а външни някакви. Изпокъсаха маса народ на устен някакви дошли от Сърбия, от Дойче Шуле, това ли искате за децата от 12 клас след броени дни на устните, че да могат 11 и 10 клас да не пропускат немския в същите дни? Тоест, да изпитват хора, които нямат понятие на какви теми са папките на явяващите се?

Последна редакция: пн, 23 ное 2020, 17:29 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт