Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Деца от всички страни, добре сте дошли- 10!

 • 15 793
 • 484
 •   1
Отговори
# 465
 • Немция
 • Мнения: 3 540
Ася, голям кибритлия е твоя Тим.
Не съм имала проблем като при него, мисля, че е важно за геометрията да свикват да чертаят. Големият Бибитко е фен на чертежи, таблици. В момента разглежда каталог за круизни кораби и сега това е новата му страст, за която слушам по цял ден. Stuck Out Tongue Winking Eye

Последна редакция: чт, 14 яну 2021, 18:40 от Бибит

# 466
 • Мнения: 68
Ася, не знам дали мога да ти бъда от полза, но предполагам учат симетрия като основа на геометричните фигури. Какво е заглавието на урока? Дъщеря ми е 5клас и подобни неща правеха в "Арт" часа. Развива им усета за пространство, умението да наблюдават. Подобни упражнения има и с огледало- в огледалото се отразява текст, който те трябва да прочетат( гледайки го наобратно). Математиката им тук е подобна на начина, по който ние сме я учили в България преди- не се изисква въображение. Това намерих в нета по темата (на английски):
  What is Symmetry?
  According to a Mathematician - "Symmetry exists when one shape becomes exactly like another if you flip, slide or turn it."

  Benefits of Studying Symmetry
  Nature has symmetrical objects in abundance. So knowing about symmetry gives a different perspective of the world around us.
  Symmetry forms the base of all regular shapes in Geometry.
  It teaches a sense of balance and order to a child.
How to Teach Symmetry
The most engaging way of learning about symmetry is by exploring the different objects in which symmetry exists. Some of these methods are given below:

1. Symmetry Art Project
Here is the most famous and most interesting symmetry project. Take a blank sheet of paper. Fold it in two halves and open it again. Squish some wet paint on one half, fold it back again and then press it slightly. Now when we unfold the paper, a miraculously beautiful, symmetrical design appears on both sides of the paper.

2. Test of Symmetry
Take some symmetrical pictures with lines drawn on them. Show to the child how to fold it along the line to see how the two halves are symmetrical. Use some asymmetrical shapes also to make them understand the concept better.

3. Complete the other half
Give simple drawings like a flower, a birthday cap, a triangle, a square drawn on a squared paper to a child to be completed on the other side. The designs so completed are symmetrical.

4. Symmetry Craft
Take a paper folded into two and carefully cut it with scissors to create beautiful symmetrical designs. Children enjoy this craft activity the most. The symmetrical designs so created can be used for decorating the walls and the doors.

5. Symmetry Dance
Play some music. Let two children of same height hold one hand in the center and perform dance moves like shaking hands in a similar manner in the opposite directions. Guide children how to create symmetrical postures on both the sides.

6. Origami
Origami is a wonderful art in which designs can be created to show 3 dimensional symmetrical shapes. Many designs are formed by making similar folds on either side.[/list]

Къти, теорията за очилата се потвърждава и при теб. Радвам се, че ти е спаднал диоптъра.

# 467
 • USA
 • Мнения: 1 219
Сноуче,дано вече се възстановявате и без последици!
Авил,радвам се,че се оправят рицете ти.Ръкавици си купи такива с един пръст ако се сещаш като бебешките. От всичките безброй топли ръкавици които съм си купувала,обикновени вълнени с палец ,се оказаха най-топлите и не ги свалям буквално.Купих такива и на децата,макар че те ги наричат бебешки. Голяма разлика.
Перла е описала как е онлайн обучението и при нас.За щастие се радваме все още на присъствено такова. Добавиха ни още 2 онлайн дни за следващите 2 месеца,за да имат възможност учителите да оеднаквят децата които са онлайн и тези дето са присъствено,но два дни въобще не ме притесняват на фона на месеци.
А-тита това си е стрес при дъщеря ти.Познавам доста дечица които на тази възраст си изяждаха ноктите.Някой го преудоляха с помощта на родителите,но се иска голямо търпение и разбиране. Ще се справите! Дано скоро ви пуснат пак присъствено на училище!
Аз се нервирам тези дни с програмата за започване и свършване на училище през следващата ни учебна година.Пуснаха ни запитване преди месец с примерни часове.За нашето училище децата трябва да започват в 9;20 сурин и да свършват в 4;00 което ми се вижда абсурдно. Такива "красоти" им изписах,но не съм сигурна дали гласа ми не е в пустиня. Сега оставиха 4 варианта,които за нас почти няма разлика с този късен час на започване и свършване. Обясних им,че маките деца,предучилищна заспиват често следобяд и въобще не си представям как ще възприемат математика или каквото и да е в 3 следобяд. Те самите излизат с идеята,че големите ученици се справят с училище по-добре ако те започват по-късно и въпреки това са набутали малките да почват късно,а големите рано. Разбирам защо искат да правят промените,но не съм съгласна с тактиката им.
Оплаках се! Сега отивам пак да се оплаквам и на тях!

# 468
 • Мнения: 23
Малката е болна от понеделник вечерта. Вдигна висока температура и от вторник е с много силна хрема. Температурата спадна и никой друг не е болен за сега, така че се надявам да е само настинка.

Ася, симетричните шарки само в една посока ли са? Иначе може да си измисли проект за покриване с плочки на един много голям площад или десен на килим с геометрични фигури, или дизайн на нещо друго, което харесва. Първата картинка на тази страница е пример: https://en.wikipedia.org/wiki/Tessellation


За очите съм пробвала упражнения и неносене на очила, но диоптрите ми се увеличиха. Възможно е без тези мои опити още повече да са ми се увеличили. Скоро четох, че като превенция е важно децата да са всеки ден навън на дневна светлина поне по половин час. Навън човек автоматично си прави упражниния за очите.

Калалили, в колко часа ги водят децата на училище? Моите започват в 9 и ние правим всичко възможно да ги водим в 9, за да са свежи за ученето (най-вече големият). Но има деца, които ги оставят при аниматорите преди училище. Големият не би издържал това, защото като се измори става труден.

Сноуче, как сте?

Последна редакция: чт, 14 яну 2021, 01:40 от авил

# 469
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 15 346
От 9 до 4ч ми се вижда много.
Дзвер в 13ч вече иска тишина. Ние вървим до вкъщи през полето (1,5-2км) и много добре му се отразява.
Въобще целодневното училище не е за всяко дете.

Авил, дано бързо се оправи малката!
Ако й се запушва носа, оставях срязана глава лук до нея като спи. Отпушва носа и се спи добре.
Подкрепям Кала за ръкавиците, и аз само с такива ходя. Една приятелка си взе елек с батерии и юсб. Каза, че добре топли, щяла и за краката да си взима 🤣
Моите ръце са много зле, рани нямам но кожата на пръстите и дланите е като изгоряла, нищо не усещам. Не се и бели. Не мога да си вържа обувките, изпускам почти всичко, защото не усещам колко да стискам.😒 Мазане не помага.

После ще ги снимам шарките. В нета само елементарни намирам. Тяхните бяха по-сложни. Но въпреки всичко 5 работни листа само с това!!!
От мен: първо играхме една игра с триъгълници. Интересна е, трябва да се наблюдава добре. После пробвахме как само с един срез може да се изреже: триъгълник, квадрат, петоъгълник и нататък, звезда. При една от шарките се сетих за Ешер, гледахме негови картини и оттам си избра оптична 3Д шарка. От нея се сетих за Миурa сгъване на лист хартия
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Miura_fold
И така обогатих темата. Ама на мен не ми плащат затова!
Ето ги едните шарки:


Перла, тази елементарната симетрия я минаха. Симетричните картини ги правят в ДГ даже, той много си ги харесваше.

Днес математичката каза, че не вярва и февруари да се върнат на училище 😱
Добре, че А. ходи на ясла.


Сноуче, как сте?
Сетих се за теб, какво стана с твоя коучинг? Отложи ли го покрай празниците и боледуването?

Бибит, браво на Бибитко! Дзвер няма нерви за такава пипкава работа, и той като мен е по-скоро по концептите, но не и по реализацията 🤣
Той също до скоро се интересуваше от лайнерите и гледаше доку по Welt24. Има там много интересни предавания, но все такива технически.

Иначе сега е на тема пари. Играе една игра на компа, строи увеселителен парк. само abzocke 😳.... скубе здраво посетителите. Взехме му сега книга за деца, която е по темата (парите де, не другото). Да видим.

Последна редакция: чт, 14 яну 2021, 16:31 от asyalein

# 470
 • USA
 • Мнения: 1 219
Ася знам за коя игра говориш.Андрей игра доста на нея. Баща му му купи иедна подобна за плейстейшъна,но там се стрят,офиси,апартаменти,хотели.Там му е по-трудно,защото от чисто житейски опит не знае много неща.Примерно пита за всичко от рода на какво е водопроводчик и ,данъци.Определено е за по-големи деца,но той си я беше избрал за подарък.
За кожата на ръцете когато стане като шкурка си слагам в шепата една лъжица захар и една лъжица зехтин и си разтривам дланите и между пръстите.Много хубаво се отстранява мъртвата кожа.
Часовете са дълги и сега.В момента започват в 8;45 и свършват в 3;40,което пак ми се струва късно,но новия вариант е просто отчайващ. Моите момчета както стават рано до обяд ще са изключили напълно с възприятията. Тук редуват нов материал с практически задачи и игра да затврждават.Което за по-малките до К и 1 кл. е ок,но на горе материала става по-сложен,а децата са си деца и се уморяват.

# 471
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 15 346
Kala, Дзвер играеше на една игра за еволюцията на Земята. След няколко месеца беше отвъд AI - направо ми се изправиха косите.
После по погрешка я изтрил. В началото върви много бавно, та се отказа пак да я играе.

Иначе увеселителния парк е Planet Coster.
Сега иска Simcity 😐

След пилинга с какво си миеш ръцете? Само с вода ли? Аз имам алергия от сапун, незнам сега от какво ми станаха такива, от верото или течния сапун. Трудно ми е да хвана , толкова неща пипам...😐

Последна редакция: чт, 14 яну 2021, 21:40 от asyalein

# 472
 • Мнения: 68
Калалили, успех. Дано и други родители/учители те подкрепят. Аз се радвам, че при нас началото на учебния ден никога не се променя. Обичам децата да са будни когато навън е светло. Тук е масова практика, през лятото особено, децата да си лягат много-много късно, а после проспиват деня. По детските площадки сутрин са децата от западните държави и далечния изток, към 11-12 се появяват представителите на близките държави.

Ася, не съм те разбрала. Погледни в YouTube Isometric drawing.
На мен верото ми действа ужасно, затова по възможност не се докосвам до него.

Бибит, много съм впечатлена от твоето момче. Толкова задълбочено навлиза във всяка нова страст. Помня, преди време го привличаха химическите елементи, таблицата.

Авил, бързо оздравяване на госпожицата. Права си за излизането навън. В естествена среда много проблеми на съвремието изчезват- гръбначни изкривявания, наднормено тегло, зрение, благоприятства сърцето, вместимостта на белите дробове…
Дори и без излизане,  препоръчват често да се правят почивки и човек да редува с гледане в далечината, през прозореца, за да се измества фокуса.
Дано успееш да постигнеш обрат с диоптрите.

# 473
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 15 346
Перла, благодаря, това го минаха вече. Само с кубчета работеха. Даже и арр имам.

Учителката ни каза, че другата седмица ще работят с танграм. 😳
Незнам цяла седмица какво ще правят с този танграм. Той в ДГ се занимаваше с танграм и тетрис.🤪

Перла, ми то при вас лятото май не е много за излизане навън 😅
Иначе за очите- поне 2ч дневна светлина, за профилактика срещу деформация на очната ябълка.

# 474
 • Мнения: 23
Интересна е програмата по математика за 3 клас в Германия. Сигурно се опитват да научат децата на формите и пространствено мислене по начин, който смятат за интересен за децата. Още не знам какво ще учат във Франция. За сега редовно оцветяват квадратчета - "пиксел арт".

Паркетите (или както там се казва на български) са наистина и клон на математиката, но в 3 клас са малки според мен, за да правят интересни неща. Още не са учили ъгли, ако не се лъжа. Играта с конструктор даже повече развива горните умения според мен. Ето идеи с лего: https://wunderwerkstatt.eu/spielideen/tabletts/202-parkettierung-mit-lego.html
Иначе може да хване паркет и да се опита да промени основните плочки, така че да се получи нов паркет. Но не знам доколко е интересно.
Друга идея: оцветяване на карта с възможно най-малко цветове, така че да няма съседни държави, които да са еднакво оцветени.
Като бях дете, много ми харесваха книжките със занимателна математика, особено логическите задачи. Не знам дали сте пробвали с такива. Също класическите настолни игри не са за подценяване.

Мерси, Перла, решението сигурно е повече време навън, по-малко четене и екрани, но...

Калалили, наистина за рано ставащите деца 16ч е късно. Моят става в 8ч, което е добре за нашето късно училище.

Малктата почти оздравя, сега всички други подсмърчаме, но поне никой друг не вдигна температура.
При нас вечерният час става 18ч, което ми изглежда много рано. Скоро ще си бъде светло тогава. Спират спортните занимания на закрито, но дано училището да остане отворено поне още няколко седмици.

Якамоз, вие пуснахте ли дъщеричката ви на градина?

# 475
 • Немция
 • Мнения: 3 540
Авил, при нас всичко е затворено. Няма никакви спортове от ноември май,забравих вече. Grinning

Моят третокласник още е на задачи с числа, тъкмо сега са на  3 реда трицифрени едно под друго.
Чертаенето на форми е прелюдия към геометрията.
Големият е минал и оттам, не е имало проблеми, нямам идея за вдъхновение и мотивация. Той беше щастлив, когато започнаха да работят с пергел. Харесват му такива приспособления, с пергел направи ефектни малки чертежи, но беше по негова инициатива.

Калалили, дълъг учебен ден ви се очертава. Дано успееш да промениш нещо, но едва ли.

Перла, то е хубаво децата да се събуждат по светло, но през зимния период тук няма как да стане Grinning, в 8 и 30 започва да просветлява добре. Учениците започват сравнително рано училище. Малките в 8 часа, големите от 8 клас например имат и в 7 и 30 часове.
Мисля, че трудно бих свикнала на късното лягане в южните страни и ставането посред никое време на другия ден. Разбирам, че климатът го налага донякъде и все пак ми е чуждо.

Ася, мнение от кожен лекар имаш ли? Да не е някаква гъбичка това?

Последна редакция: пт, 15 яну 2021, 16:41 от Бибит

# 476
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 15 346
Авил, супер идея с легото, два-три дена по-рано да ми беше казала!!!! 😂
Това с картите и цветовете го гледах, още не съм предложила. Сега намерих много яки лабиринти.

Иначе декември целия клас участваха в една математическа викторина и там имаше доста паркетени задачи, но той не е във възторг.
Има и такива дървени пъзели, никога не ги е поглеждал.

Бибит, не съм се сетила, но тук кожен лекар е трудно да се намери. ЛЛ каза контактен дерматит. Само зимата съм така, а и ръцете са мега сухи и гладки, гъбичка не може да се задържи 🤣

С пергел обичах да рисувам цветя.

# 477
 • на брега на морето
 • Мнения: 1 866
Ася,:hugs: пробвай наистина със зехтин или някакво масло от типа на huile prodigieuse   на nuxe. За да поеме крем ( хидратиращ) кожата е добре да се омазнява с масло първо. Аз съм алергична към някои масла( например аргановото и някои видове слънцезащитно олио), но с обикновен зехтин или с това на Нукс( взех си бутилка с пръскалка, много е удобно да си пръскам) по- горе нямам проблем. Така 2-3 пъти на ден омазняване, сутрин преди да изляза и вечер няколко пъти и отделно мажа с кремове за суха кожа- всякакви. Последно си взех един на Дов с екстракт от невен и масло от авокадо. И за ръкавиците- да. Дори шофирам с такива- черни, вълнени. А при температури около нулата и минус, навън, с 1 пръст( както е писала и Кала)- много са топлички. Иначе преди и на мен ми се напукваха до кръв около ноктите. Сега са минусови температури цяла седмица ( и доволно се задържа снегът- за радост на децата Grinning), но ръцете ми са добре. Сухички са малко, но не напукани.

# 478
 • Мнения: 2 364
Здравейте момичета, не съм следила много какво сте писали, но първо ще се включа, че после не знам дали ще мога да пиша.

Първата седмица на градина приключи. Много се радва К. и не е имала проблеми с адаптацията. Тук имахме малка чуденка за религиозното обучение в градината. Попринцип в повечето държавни и общински градини има час по религия, който е по желание, но е по време на деня, тоест децата които не ходят, се занимават отделно. Голяма тъпотия е и ние с мм сме против такова нещо в светско училище. Тази година я бяхме записали, защото се бяхме притеснили да не се чувства изолирана или нещо подобно, но за другата година решихме твърдо да не ходи. Не сме против религията, но сме против това да те принуждават в училище да записваш детето си. Оказа се че от цялата група ще са само две деца, които няма да ходят. От другата седмица пак ще сме в локдаун, но ще са отворени градините. За сега мисля да ходи. Много по добре е така. Имаме проблем с малкия. Страх го е от деца, плаче когато някое дете се приближи до него. Не знам как ще го специализираме. Тези дни ходих да пусна документи за градината и за него от септември и ако тръгне не знам как ще се адаптира. Много е зле положението.

# 479
 • USA
 • Мнения: 1 219
Ася само с вода ги мия след пилинга. Най вероятно е от препарата за миене.Много са агресивни и моите ръца стават зле от него.Гледам да бутам всичко в съдомиялната и ползвам и аз ръкавици. В училище обаче от санитайзера и постоянното миене е кошмар.
Якамоз,моите момчета особено големия също рудно се адаптира като тръгна на училище. Един месец тръгваше със сълзи.Беше много привързан към мен.Малкия като се преместихме тук също.Раздялата им пред вратата беше драма.После си бяха добре.
Странно е за религията в обществено училище. Тук такива часове няма,но пък масово си ходят на църква в неделя. и там си имат детски класове.
Авил радвам се,че се оправяте! Моята малката и тя спи до 8 сутрин,но момчетата рядко спят по-късно от 7. За мен също е много важно да си лягаме рано и да ставаме рано. Имам чувството,че съм изгубила деня иначе.
Мелина,завид за снежеца.При нас тази година е много сухо. В момента вали сняг,но не се очаква да натрупа.

Общи условия

Активация на акаунт