Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 3

• 71 235
  • 779
  •   1
Отговори
# 585
.........
А за щитовидните хормони: ТСХ дори и да не е 2, но в е граници, необходимо ли е да правя ТАТ и МАТ?

ТАТ и МАТ са антитела и ще покажат дали има автоимунно заболяване атакуващо щитовидната т.нар. Хашимото.
Докато ТСХ, ФТ3 и ФТ4 са хормони и показват функцията/работата на щитовидната жлеза. Двете са различни неща, но когато има Хашимото то влияе на функцията.

Благодаря! Дори и в граници на ТСХ  и ФТ4, след като ТСХ е над 2, трябва да посетя ендокринолог, така ли?
Тези стойности на щитовидните хормони, могат ли да  оказват влияние за увеличаване на левкоцитите или други показатели от ПКК?

# 586
Здравейте. На мен ендокринолог ми е казвал, че е хубаво да е около 2, но това е само едно мнение, нека се изкажат и други момичета, които пишат тук за щитоводната жлеза. Иначе, както писах ако можете  пуснете си и CRP( то е добър индокатор дали има инфекция) и Д димер, тъй като сте прекарала Ковид.

# 587
И ако някой знае кои от показателите на ПКК се променят (и как), когато има проблем с щитоводната жлеза, може да е от огромна полза.

# 588
Здравейте. Днес си пуснах антитела за Ковид, да видя имам ли, че го прекарах преди половин година леко. В болница Надежда, че съм пред инвитро. Някой пускал ли е там, много са странни, не разбирам нищо. Пише следното:

(+) positive 10 COI

на референтни те стойности пише:

1.0 COI

Благодаря.

# 589
.........
А за щитовидните хормони: ТСХ дори и да не е 2, но в е граници, необходимо ли е да правя ТАТ и МАТ?

ТАТ и МАТ са антитела и ще покажат дали има автоимунно заболяване атакуващо щитовидната т.нар. Хашимото.
Докато ТСХ, ФТ3 и ФТ4 са хормони и показват функцията/работата на щитовидната жлеза. Двете са различни неща, но когато има Хашимото то влияе на функцията.

Благодаря! Дори и в граници на ТСХ  и ФТ4, след като ТСХ е над 2, трябва да посетя ендокринолог, така ли?
Тези стойности на щитовидните хормони, могат ли да  оказват влияние за увеличаване на левкоцитите или други показатели от ПКК?

Зависи от ендокринолога, някой ще обърне внимание на този резултат ТСХ 3, друг няма. Повечето лекари при резултати в норма смятат, че няма проблем, а има такъв. Има тема - Автоимунен тиреоидит на Хашимото, на първата страница има доста информация по темата, може да прочетете.
Принципно проблема с функцията на щитовидната жлеза, не се отразява на кръвната картина.Кръвната картина не може да покаже всеки един проблем в тялото, това че жлезата не произвежда достатъчно хормон например няма как да се види от показател в ПКК, затова си има специфични изследвания.

damayanti я покажи снимка на листа, че така не ми става ясно и на мен. Но ако границата е 1, а твоя е 10 явно е положителен, т.е. имаш

# 590
mibobo, на първата страница в темата за Хашимото не пише нищо за тези показатели. Така че благодаря за отговора. Това, което ме интересуваше по-конкретно, беше за СУЕ и CRP (които са показатели за възпаление) - ако са не просто в норма, а близо до долната граница - дали изключва възпаление. И левкоцитите също перфектни.

# 591
mibobo, на първата страница в темата за Хашимото не пише нищо за тези показатели. Така че благодаря за отговора. Това, което ме интересуваше по-конкретно, беше за СУЕ и CRP (които са показатели за възпаление) - ако са не просто в норма, а близо до долната граница - дали изключва възпаление. И левкоцитите също перфектни.

Отговора ми беше към mimito7676, като имах предвид, че има информация по темата за щитовидната какво и как се следи, а не специално за тези показатели. И СУЕ и CRP не са показатели на кръвната картина  (ПКК) както беше питането.
И не разбирам защо трябва от тези показатели да се съди за щитовидната и обратното, въобще не разбирам въпроса явно.... може би сте писали нещо по-напред, което съм изтървала.
Иначе сами по себе си ако тези показатели са добри както и левкоцитите, е вероятно да няма възпаление в организма.

# 592
Аз не съм писала нищо, но търся причината за определени (необясними) проблеми при мен (дори и по пътя на изключването), видях, че се коментират СУЕ, CRP и щитовидната и реших да попитам. Но някъде се питаше и за ниски СУЕ и CRP (каквито бяха и моите), но явно не е било в тази тема...

# 593
Ако искате споделете проблемите, може да се сети някой нещо.

# 594

Ето ми изследването за антитела за Ковид.
Долу на вирусологията.

# 595
Ако искате споделете проблемите, може да се сети някой нещо.
Споделяла съм ги вече, много пъти, в доста теми, но просто всичко е много различно и нелогично при мен. Благодаря все пак...

# 596

Ето ми изследването за антитела за Ковид.
Долу на вирусологията.

Според мен е положителен, да.
Тя всяка лаборатория по различен метод и с различни мерни единици изследва.
Аз като изследвах имах два показателя - IgG и IgM, антитела за активна инфекция и за трайни антитела. Сега последно време все срещам резултати на които пише - антивирусни антитела, и на твоя така пише.

# 597

Момичета какво мислите за тези тонове, казаха, че излизат контракции на често и да се следя?

# 598

Момичета какво мислите за тези тонове, казаха, че излизат контракции на често и да се следя?
Ние какво мислим? Докторът е казал да следите за наближаващо раждане.
Виждат се контракции на записа - най-долу, на третия ред, където са оградени с кръгче. В коя седмица сте?

# 599

Ние какво мислим? Докторът е казал да следите за наближаващо раждане.
Виждат се контракции на записа - най-долу, на третия ред, където са оградени с кръгче. В коя седмица сте?

36+
Просто думите му бяха двусмислени, следи се ако зачестят с багажа, но на самата графика се виждат, че още не са силни.
Може да има някой, който разбира повече от мен, и да разчита тонове, аз лично нищо не разбирам от тях, наясно съм че във форума не сте лекари, въпросът ми е с чисто информативна цел. Благодаря за отговора!

Общи условия

Активация на акаунт