208 бърборани на дистанция. НЕМСКАТА тема.

• 26 202
  • 763
  •   1
Отговори
# 165
  • Наблизо
Ние пращаме с DPD,най-изгодни са ни,от България също.Много е удобно ,че може оттам да пратиш до пакетстацион директно.

# 166
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
не мога беее Grinning

нали питах как да науча детето да си проверява тестовете....
попаднах на това, дано е от полза на някого.
смятам да го разпечатам, още незнам дали на цял лист или като карти.

https://www.mit-kindern-lernen.ch/images/Wolfsblick_in_der_Schul … YlvsTzFqTkgX2kj0c

# 167
Момичета, имам спешно питане. С мъжа ми се оженихме тук в Германия преди 1 г , а сега ни предстой пътуване до България и искаме да узаконим брака си. Апостила на документа за сключен граждански брак, трябва да се направи в Общината или къде?  Моля за бърз отговор, че летим в Петък и искам да знам , какво да направя.

# 168
  • Германия
Бракът ви така или иначе е законен, няма какво да му узаконявате. Според мен най-лесно става с международно свидетелство за брак, извадете си такова

# 169
Бракът ви така или иначе е законен, няма какво да му узаконявате. Според мен най-лесно става с международно свидетелство за брак, извадете си такова
То се вади от мястото, на което сключихме брака или? И с това свидетелство, може ли да си сменя личната карта в България?
Намерих това като актуална информация.
https://europa.eu/youreurope/citizens/family/couple/getting-publ … pted/index_bg.htm
Но дали е така, не знам.

Последна редакция: пн, 05 окт 2020, 12:02 от cvetiss

# 170
Cvetiss, точна така - където сте подписали, оттам трябва да ви извадят международен формуляр на английски, който е валиден и за България.

# 171
Cvetiss, точна така - където сте подписали, оттам трябва да ви извадят международен формуляр на английски, който е валиден и за България.

Много благодаря, мъжа ми ще звънне днес или утре и се надявам да ни извадят до петък, че тогава ни е полета :X

# 172
Когато ние се женихме тук ни попитаха дали искаме да уведомят българските власти по служебен път. Възползвахме се и наистина са го направили.

# 173
Когато ние се женихме тук ни попитаха дали искаме да уведомят българските власти по служебен път. Възползвахме се и наистина са го направили.
Нас не ни питаха тези неща :/ . Щеше иначе да е супер.
Сега идва и проблема с акта за раждане на бебето. Имаме само 1 многоезичен, а като се приберем не знам дали ще ни го вземат или ще направят копие. Трябва ли да вадим още един от тук . Не знам.

# 174
  • Германия
За акта за раждане може да звъннеш в ЕСГРАОН-а, ако имат телефон к изобщо вдигат, и да питаш дали те си правят копие. Или помоли някой роднина да отиде и да пита, ако имат възможност

# 175
За акта за раждане може да звъннеш в ЕСГРАОН-а, ако имат телефон к изобщо вдигат, и да питаш дали те си правят копие. Или помоли някой роднина да отиде и да пита, ако имат възможност
Благодаря много. За всеки случай вече имаме термин утре в 10 часа в Rathaus-a да ни извадят по още един акт за раждане и удостоверение за сключен брак. Благодаря отново за оказаната помощ, че сега разбрах за някой неща и се шашнах дали ще има време да се извадят. :/

# 176
  • Немция
Разбрах, че в НРВ в четвъртък отново ще стачкува обществения транспорт. Който го ползва, да си има едно наум.
В Германия и на други места ще има стачки в този бранш, но ще е в други дни. Прочетох, че в Мюнхен ще е в петък.

# 177
  • Berlin
В Берлин миналата седмица бяха, но ще погледна дали няма пак да има. Аз не знаех и пратих големия сутринта до спирката, после с малкия поседяхме малко преди да ни кажат минаващи за стачката.

# 178
  • Немция
В Берлин миналата седмица бяха, но ще погледна дали няма пак да има. Аз не знаех и пратих големия сутринта до спирката, после с малкия поседяхме малко преди да ни кажат минаващи за стачката.
Тази седмица пак ще има. И при нас имаше миналия вторник.

# 179
Висбаден и Франкфурт на Майн утре 6 октомври ще стачкуват. Във Франкфурт - само метрото и трамваите, автобусите и S-bahn ще работят. При нас обаче от днес до 17.10 е ваканция, та поне една грижа по-малко.

Общи условия

Активация на акаунт