Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как да си направя кафе?

  • 2 328
  • 33
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • София
  • Мнения: 26 827
Да, знам че е тъп въпрос, обаче закъсах.
Робота се счупи, ръчката е на вилата, кубинката е без уплътнение. От един месец пия нес. 🥴
Имам мляно кафе, обаче седя и се чудя какво да го правя.
Дайте идеи, моля!

# 1
  • Мнения: 142
Ами ако имате касеролка, или някакво канче, просто си го сварете 😀

# 2
  • София
  • Мнения: 1 715
Ами ако имате касеролка, или някакво канче, просто си го сварете 😀

Само не му давайте да изкипи Simple Smile.

# 3
  • Мнения: 1 491
Ау, това за голям привърженик на сутрешното кафе като мен е голям проблем.
В студентските години се е налагало да варим, но е било ситно смляно. Ако е едросмляно варенето няма да свърши особена работа. Предлагам да си решите проблема с едно обикновено кафе за джезве, а то може да е всеки съд, който се нагрява.

# 4
  • София
  • Мнения: 26 827
Може да го прецедя после? Или да го сложа в цедка и да го залея с вряла вода?

# 5
  • Мнения: 1 491
Кафето на вкус става 'измито' и без особена сила, но може да се пробва разбира се Simple Smile Аз на нес кафе не бих издържала, изнервя ме.

Ако ще го правите така, изчакайте водата да се свари, сложете желаното количество кафе и бъркайте, за да не кипне. Когато е готово го оставете 4-5мин и прецедете през цедка. От нея каквото притиснете, толкова..Пак ще е по-добре от разтворимо.

# 6
  • Мнения: 233
Много обичам кафе на джезве.Аз го правя в канче сипвам вода около 300мл.добавям 5 супени лъжици кафе и оставям да кипне.Наблюдавай го обаче,за да не ти изкипи.Прецеждаш и мляко може да добавиш.

# 7
  • София
  • Мнения: 26 827
Мани, мани. Страшна мъка е.

# 8
  • Мнения: 233
И аз пия нес кафе от няколко дни,ами ужасна работа.

# 9
  • Terra incognita
  • Мнения: 6 769
Пия кафе на джезве. Друго не признавам.
Слагаш да заври вода на котлона, дърпаш, добавяш кафето, може и захар, слагаш пак на котлона и като се надигне дърпаш пак. Аз го оставям няколкоко пъти да се надигне. Прецеждаш и готово.
Веднъж имах гости чужденци, бяха любопитни да опитат кафе, направено по този начин, останаха очаровани, много им хареса.
Имай предвид, че ако кафето е кофти, няма да се получи вкусна напитка.

# 10
  • Сф
  • Мнения: 75
Вкъщи кафето е само на джезве. Ползвам някакви мерителни лъжици май от мляното Лаваца в метални кутии. Една такава лъжица, бучка захар, заливам с вода от чешмата. Нататък както го е описала VickyTaylor, само не прецеждам, то се утаява на дъното, вкусът ми стои по-плътен така.

# 11
  • Мнения: 1 491
Хубаво кафе на джезве става, когато е смляно за джезве. Аз от въпроса разбирам как да се приготви кафе за еспресо, без уред.

Аз преди години пиех така направено и наистина става чудесно, но сега ми идва силно. Колежка ми приготвя понякога и тогава пия. Обичам и турско на джезве пак по същия метод.

# 12
  • София
  • Мнения: 26 827
Да, това искам да питам - кафе за еспресо без уред. И пакета мляно, който имам е за еспресо.

Направих си с цедка и вряла вода - не беше зле, вдигна ме.

# 13
  • Terra incognita
  • Мнения: 6 769
Тук няма кафе за джезве, та си ползвам Лаваца за еспресо и кафеварка. Супер си е.

# 14
  • Мнения: 496
Френска преса. Лесно се прави - трябва само хубаво кафе и гореща вода. Аз дълго време така си го пиех, но напоследък минах на кубинката.  
Имам няколко преси с различна вместимост и горе-долу качествени цедки. Правя си го като затоплям каничката с гореща вода. Изливам и докато е затоплена каната, слагам кафето. Заливам с гореща вода. Запарвам за 4-5 мнути, след което бавно притискам с буталото. Резултатът много ми харесва.

ПП. Да добавя, че френската преса е чудесно решение също и за чай, и за капучино. Пяната, която може да направи от млякото е изумителна.

# 15
  • Мнения: 1 491
Ако на някой му е интересно Simple Smile

# 16
  • София
  • Мнения: 2 299
Уф, и ние изпаднахме в ситуация със сдал багажа робот от две седмици, аз пия на работата, но през уикенда - разтворимо в нас.😭
Ще пробваме с някой сервиз да видят робота, не ми се мисли за други варианти, различни от създадени с години навици ...
Преди не помня колко години в един такъв период известно време варяхме в джезве и после прецеждахме през хартиените филтри за кафе, пъхнати в една фуния, за да стоят изправени.

# 17
  • София
  • Мнения: 26 827
След 2 опита днес, оставам на системата Pour over. Варя вода в канче, слагам цедка с 2 ч.л. кафе върху чашата и наливам до половината на чашата.

Иначе в понеделник робота замина за сервиза.

# 18
  • София
  • Мнения: 3 412
В магазините за левче и домашни потреби продават уплътнения за кубинките. Само виж размера. Аз не обичам турско кафе, нито нес.

# 19
  • Мнения: 3 064
Ние си купихме от кварталната железария за 1,20 лв гумичка за кафеварката. Обаче трябва да нацелиш размера.
Има и на пазара, в магазини за домашни потреби и резервни части. От там купихме втора гумичка за 2 лв.

# 20
  • Мнения: 223
Аз много обичам кафето от уличните кафе машини. В моя район правят вкусно, плътно и гъсто кафе, по-добро от това, което пия по заведенията.
Ако не те притеснява да пипаш машините покрай Ковид, докато си решиш проблема, може да опиташ дали кафето от някоя квартална машина няма да ти допадне.

# 21
  • София
  • Мнения: 26 827
Много са ми далече машините.

# 22
  • София
  • Мнения: 10 598
В Кауфланд и по левчетата има т.н. кубински кафеварки за котлон, около 10 -12 лв. струват. Купи си нова и си пий хубаво кафе.

# 23
  • Мнения: 2 838
В Кауфланд и по левчетата има т.н. кубински кафеварки за котлон, около 10 -12 лв. струват. Купи си нова и си пий хубаво кафе.


Кубинските кафеварки всъщност са с италиански произход/Bialetti.
Тук вероятно са ментета - евтини, от тънка стомана - виждала съм в туитър снимка с последствията от гръмнала такава - керамичните котлони  на сол , кухнята за пребоядисване ...
Джезвето досега не ми гърмяло - аз обичам турско в почивните дни, когато имам време, защото си иска масрафа  (прави се със студена вода, захар и даже малко сол и го дебнеш - това е част от "удоволствието") иначе в делничните сутрини - еспресо машината засега не се предава.

# 24
  • София
  • Мнения: 10 598
За над 40 г. у нас кубинска/италианска кафеварка не е гърмяла.
Но и не я забравяме на горещия котлон. Не, че след махане на джезвето не може да се пропусне спирането на котлона и - пак апокалипсис.
Предложих го като най-евтино и лесно за момента за авторката на темата.

# 25
  • Мнения: 2 838
За над 40 г. у нас кубинска/италианска кафеварка не е гърмяла.
Но и не я забравяме на горещия котлон. Не, че след махане на джезвето не може да се пропусне спирането на котлона и - пак апокалипсис.
Предложих го като най-евтино и лесно за момента за авторката на темата.

Старите са си надеждни (тежки, солидни и здрави - и ние имаме такава), но "пострадалият" беше с  някаква от тези, които в момента се предлагат. Беше снимал и пуснал като предупреждение, че не всички са читави и има риск с тях - затова и аз го споделям.

# 26
  • Мнения: 3 628
Правила съм кафе в джезве  с едросмляно кафе. За моя вкус е по-добро от ситносмляното. Оставям го да ври минута-две. Като го разбъркаш в момента на надигане, не кипи, а къкри. Слагам кафето в студената вода и тогава варя. Като го дръпна от котлона, капвам капка-две студена вода,което спомага да се утаят едрите частици. Все пак сипвам през цедка. На вкус става като еспресо почти. Всичко това съм научила от дядо си, с опит от варене на кафе от времето когато не е имало кафеварки.
А по принцип у нас ползваме френска преса.

# 27
  • Перник
  • Мнения: 3 877
Преди 3-4 години ни се счупи кафе машината. За "временно" ползване, докато купим нова, си взехме "кубинска" кафеварка. Струваше 18 лв., ако не се лъжа и си е точно като от едно време - масивна, алуминиева.
Още сме си с нея Simple Smile вече дори и не коментираме покупка на кафемашина Grinning На мен кафето от "кубинка" ми е любимо от тийнейджърка - баща ми ме научи да правя кафе точно с такава, а за ММ е важно сутрин като стане кафето да го очаква, без значение как се е появило Grinning

# 28
  • София
  • Мнения: 26 827
Кафе робота предаде богу дух. 🥴 Явно ще трябва да мисля друга машина.

# 29
  • София
  • Мнения: 1 715
Кафе робота предаде богу дух. 🥴 Явно ще трябва да мисля друга машина.

Понеже пиенето на кафе у нас сутрин е навик а не церемония, когато преди около две години трябваше да решавам същия проблем отидох в Кауфланд и си купих една машинка за шварц кафе. На щанда за кафе продават и миещи се филтри №4, които замениха еднократните хартиени. От времето, когато ползвахме "кубинка", имам и кафемелачка, която събира 100 грама кафе на зърна за едно смилане. Едно смилане ни стига за една седмица сутрешно кафе.

# 30
  • София
  • Мнения: 10 598
Аз си купувам смляно кафе Нова Бразилия - 100 гр.
Пробвахме  видове Лаваци и Якобс, но на Скъпия не му  харесаха и си останахме на това.
А и във всички магазини за кафета - мелят в момента каквото си избереш.
Има избор за всеки вкус.

# 31
  • Мнения: 496
Само искам да кажа, че настина трябва да се внимава с кафеварките, тип "кубинка" , или, както аз има казвам "мока- кафеварките". Старите са хубави, здрави, качествени. Сега се намират много ментета, а трябва да се има предвид, че е възможно да не издържат на налягането. Хубавите кафеварки от този вид, според мен, са от 40лв. нагоре. Моята я купих преди време за 65, но, разбира се,  има и по-бюджетни варианти. Във всеки случай, 10-12 лв. ми се вижда подозрително ниска цена за нещо, което трябва да издържа на високо налягане.
 
Rockstar, реши ли проблема? Simple Smile

# 32
  • София
  • Мнения: 26 827
Оо, сагата продължава с елементи на комедия. Вероятно ще си взема машината следващата седмица и ще е наред.

# 33
  • Мнения: 45 138
Без машина,  еспресо няма как да пиеш.
На Нова Бразилия си купуваш кафе за джезве-даже е нарисувано на опаковката, няма как да сбъркаш, и си го правиш в джезве/канче, както са описали и по-назад.
Не виждам кое му е сложното. Освен че няма да е познатия вкус от машина, но си е пак кафе, само че приготвено на джезве на котлона.

Общи условия

Активация на акаунт