Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Какво ще се случи с остаряващите жилищни сгради в България

 • 3 543
 • 65
 •   1
Отговори
# 60
 • Мнения: 3 530
...
При нас също имаше хора,които не желаеха да плащат-продадоха си жилищата.
...
Имате късмет че сами са ги продали. защото иначе щеше разправията да е огромна и за двете страни ужасно скъпа и неприятна.
Всеки губи в такива разправии. НЕ се решават без ...

# 61
 • София
 • Мнения: 26 723
Ние имахме такава съседка. Продаде си жилището и избяга, обаче дълговете й висят! Още нещо - наемала е помещението до входа, и там виси с наем, ток и вода.

# 62
 • Мнения: 3 530
ами и ние имахме преден домоуправител, който беше натворил няколко неща с доказуеми и оцифрени щети , но си имаше някакви оправдания и каза че ще спори. Новия домоуправител пусна на събранието дали да наема адвокат да се разпрзвя с негарантиран изход и % успеваемост . ЕТ реши да не се занимава да си иска парите.
оставиха го.

# 63
 • Мнения: 3 827
Блоковете можеше да се ремонтират безплатно с програмата за саниране. До нас направиха 2 блока. Обаче да се събере кворум в нашия блок и вход е мисия невъзможна.

Да, защото искат регистриране на етажната собственост като сдружение, което е юридическо лице.
ЗУЕС
Чл. 30. (1) (Доп. - ДВ, бр. 26 от 2016 г.) При промяна на собствеността върху самостоятелен обект членството в сдружението се прехвърля на новия собственик, като за задълженията към сдружението, станали изискуеми преди промяната на собствеността, отговаря старият собственик, освен ако при промяната на собствеността не е уговорено друго.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2016 г.) Собственик не може да прекрати членството си в сдружението при одобрен проект на етажната собственост за усвояване на средства от Европейския съюз и/или от държавния или общинския бюджет, безвъзмездна помощ и субсидии или собствени средства за основен ремонт и/или основно обновяване на сградата или части от нея.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Членството в сдружението може да се прекрати след изтичане на гаранционните срокове за извършените строителни и монтажни работи по проекта по ал. 2, но не по-рано от 5 години от приключването им. Членството се прекратява след подаване на писмена декларация с нотариална заверка на подписа до управителния съвет (управителя).

Договорът е между общината и юридическото лице, юридическото лице има задължения, не отделните собственици. Ако юридическото лице не плати, хващат солидарно някой от собствениците, който има активи, да плати, а след това той да си търси/съди пропорционално от тези, които не са платили.
Накратко, неплатежоспособните са тези, които имат най-голяма полза от регистриране на сдружение, но не го знаят и най-много се опъват. Което е парадокс.
При т.нар. безвъзмездно саниране общината избира фирмите, на принципа - е, всички знаят как се избират тези фирми. Сдружението няма никакви правомощия по контрол. При проблеми след ремонта, чакаш общината да реагира, защото тя е сключила договора.

Накратко - има доста подводни камъни при това т.нар. "безплатно" саниране.

# 64
 • Мнения: 4 170
Ей ви един технически паспорт на класическа панелка в Младост, проектирана през 70-те години. Така, като го чета, сградата си е много добре и още бая поколения ще надживее:
https://mladost.bg/wp-content/uploads/2019/06/bl-451/T-P-bl-451-Mladost.pdf

# 65
 • София
 • Мнения: 3 421
Вижте обследването преди саниране на някои сгради. Има доста смущаващи неща. То това не е и саниране, а топлоизолация, евтиноизпълнена, но това е друг въпрос...

Общи условия

Активация на акаунт