Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Какво ще се случи с остаряващите жилищни сгради в България

 • 3 543
 • 65
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1
Здравейте,
От известно време се питам какво ли ще се случи с остаряващите кооперативни жилищни сгради (блокове) след изтичане на предопределеният срок за безопасно ползване и по-скоро със собствениците на апартаменти в такива?
Би трябвало държавата да е отговорна за тези сгради и след изтичане на предопределеният период за ползване те да бъдат разрушени. При такъв сценарий, какво се случва със собствениците на апартаменти? Дали ще бъдат финансово обезпечени и ако да, то дали обезпечението ще е в реален размер на стойността на имуществото?
 
  Повечето жилищни сгради в повечето градове в България са строени може би през средата на миналия век и най - късно до 70-те, след което, навярно поради "преходът" и икономическите промени в страната строителната дейност е значително намаляла.
Не знам какви са всъщност цифрите, но ако средният живот на панелена сграда е около 50 години, а на тухлените примерно 100 години, какво ще се случи със собствениците на апартаменти в сгради, които стават  негодни за ползване?

# 1
 • Мнения: 9 447
Simple Smile В центъра на София има сгради от началото на миналия век - собствениците им се грижат за тях и ги поддържат. Собствеността си върви с правата, но и със задълженията.


Какво ви навежда на мисълта, че панелите имат 50 години живот, а тухлите - 100? За какъв "предопределен срок" пишете - дайте повече информация, нормативни документи, нещо конкретно.

# 2
 • Мнения: 1 429
Поддържайте си сградите, че ако станат опасни, ще ги бутнат и ще ви обезщетят на данъчна оценка, с която ще можете да си купите най-много гараж 🙃

# 3
 • Мнения: 1 085
По света има сгради на няколко века.Дори панелките ще издържат много повече от 100год.Просто си поддържайте сградите- и общи части не само вашата кутийка.

# 4
 • Мнения: 41 376
При нормално поддръжане с ремонтни дейности, този срок не значи нищо.
Т.е. нищо няма да се случи, хората ще продължат да ги ползват.

# 5
 • Мнения: 15 659
Няма такъв предопределен срок за безопасно ползване на сграда. Сградата може да си издържи и векове, ако се поддържа и ако не пропадне почвата (което става много рядко). И собствениците на апартаменти в стари сгради да бъдат така любезни да си поддържат и ремонтират частната собственост.

Знам, че често се спекулира с 50 годишния живот на панелките, но не мисля, че реално има такова нещо. По-скоро някъде може би е писано за експлоатационен срок, след който се очаква всички инсталации да са за смяна (водопроводи, канали, електро, изолации, дограми...). Но ако се направи истинско саниране блокът може поне още 50 години да кара. Родният ми дом е в 6 етажна кооперация,  строена и с участието на баба ми някъде 1930 година и още си стои в центъра на София и след мен ще остане вероятно. Толкова за предопределения срок.

От къде накъде държава ще е отговорна за тези сгради? Държавата може евентуално да констатира, че сградата вече е опасна, и да забрани да се ползва. Но до там. А собствениците на апартаменти да се оправят, това тяхното е частна собственост. От къде на къде държавата ( т.е. другите данъкоплатци) да им строят нови жилища или да ги обезпечават??? Егати дерибейския социалистически мироглед. 

Накратко, собствениците на апартаменти в сгради, които стават  негодни за ползване, да си купят нови жилища, да си построят нови сгради (имат запазено право на строеж, което им е безплатно) или да духат супата. Мен какво ме е грижа за тях? Да не съм живяла в жилищата им, че да им дължа нещо?

Макар че се съмнявам, че държавата както винаги пак ще помогне в някаква степн на незаслужаващите Sad
[/quote]

# 6
 • Мнения: 3 790
Абсолютно! Някой да не дойде да се погрижи за моята къща?! И честно казано, покрай безплатното саниране малко ме беше яд, и моята къща има нужда от саниране, което за момента не мога да си позволя, защото струва над 10 000 лв. Нито съм съгласна парите от моите данъци да отиват за панелките. Аз лично смятам, че ще дойде време, когато ще се събарят или ще падат панелки, защото вече ще са опасни, надявам се да не е скоро. Но който е по-умен и може да си го позволи, продава панелката и купува тухла. Впрочем, родителите ми имат къща, която въпреки всички ремонти, все още има кирпичени стени и е над 100-годишна, мисля, че ще изкара още доста години.

# 7
 • Мнения: 87
но ако средният живот на панелена сграда е около 50 години

Аз лично не го вярвам това, и след 100 години пак ще стават за живеене. Целта е да се поддържат сградите. Мога да дам много примери от Берлин.

За това как живота на панелката минавал са празни приказки според мен Wink

# 8
 • Мнения: 41 376
...Нито съм съгласна парите от моите данъци да отиват за панелките...
Програмата не беше за панели, а за многофамилни сгради.

Иначе - не вярвам да дойде време да събарят панелите, това са стабилни сгради и ще ни надживеят.

# 9
 • София
 • Мнения: 6 133
Интересен въпрос.Имаме апартамент в центъра на Плевен,строен мисля 60-те години (в блок Марс на 8 от 15 или 16 етажа, вече не помня,че 8-9 години имаме наематели и не сме ходили).И аз съм се чудила какво ще стане с него,но мисля че при добра поддръжка ще изкара поне още 60 години(не е панел,не е тухла,а май се води ЕПК)...

# 10
 • Мнения: 8 750
Панелките не са комунистическо изобретение.
Първите панелни сгради са строени в Ню Йорк през 1939г.
В СССР-по-късно,през 1948г.
Във Великобритания през 1951г.

Какво се е случило с тях не знам..


http://www.imotdnes.com/panelkite_vyv_varna_i_po_sveta-a-2634.html

Всъщност никой не може да каже колко е живота на панелното жилище.Защото все още 100годишен панелен блок няма...
Проблем е и това,че панелните сгради не са поддържани.

Освен това са частна собственост и собствениците не могат да очакват,че държавата ще им ремонтира жилищата.
Зависи и как са строени,кой ги е строил.
Помня,че строителни войски работеха там-тоест циганчета се учеха на занаят.

Последна редакция: пн, 05 окт 2020, 17:18 от -veni-

# 11
 • Мнения: 41 376
Как са строени - безспорно, но това важи за всяка сграда.
Какво имаш предвид за поддържането?

# 12
 • Мнения: 8 750
Ремонтите,които всеки собственик прави както му скимне имат значение.

,,1. Премахването на подпрозоречната част на фасаден панел сваля земетръсната устойчивост на хоризонтални трусове на сградата 2 степени.
2. Премахването на страничните "колони" на фасаден панел сваля земетръсната устойчивост на хоризонтални трусове на сградата 4 степени.
3. Премахването на страничните "колони" на фасаден панел сваля статичната устойчивост на същия панел 2 пъти.

Специалистите съветват, че при сдобиването ни с панелен апартамент, трябва да отделим необходимото време за разкриване и саниране (презаваряване, грундиране, боядисване) на заварките и замонолитване на междупанелните фуги. Във всички случаи обаче трябва предварително да потърсим авторитетното мнение на експерти в съответната област.,,

Слаби места са междупанелните фуги.

Асансьорите,инсталациите....

# 13
 • Мнения: 87
Не съм специалист но според мен панелните блокове ще са си там и след 100 години. В Берлин има доста панелки и имаше репортаж как мислили да ги надстрояват, защото имало голям недостиг на жилища. Не мисля, че немците са прости хора Grinning

# 14
 • Мнения: 41 376
-veni-, неправомерните промени са проблем при всяка сграда, като цяло сериозните намеси в панелите са изключения, поне според моите наблюдения, а те обхващат голям брой имоти.
Тези точки не открих кой ги е написал, но съм била в дома на архитект, който беше нарушил т. 1. За мен не е правилно и му го казах, той от своя страна отговори, че разбира повече от мен. Не се и съмнявам, че е така Simple Smile

Относно заварките, усещането ми е, че едни фирми си търсят клиенти. Преди години направиха произволни проверки и доколкото помня докладите показаха, че няма амортизация, затова и не го направиха задължителна процедура.
В един момент ще се наложи, но по-скоро ще е към края на срока на експлоатация, който е общи линии точно това маркира - времето, в което ще са безопасни само с текущи ремонти.

Относни асансьори, покриви, течове в мазета и ВиК инсталации - със сигурност има изключения, но масово се поддръжат. Поне в София, за другите градове не мога да кажа.

# 15
 • Мнения: 310
Това със "има сгради на по толкова стотин години" е както винаги сравнение на ябълки и круши. Всичко зависи как е направена една сграда, в какви условия, и как се ползва. Пирамидите ги има от 3000г. и не са паднали, ама са в стабилна форма (широка основа, намаляваща нагоре), и "само" ги пече слънце, няма дъжд, няма лед, няма сняг. И Нотр Дам се води от нам си кой си век, ама колко пъти е строена, само тя си знае. След 100 години пак ще казват, че е от същия век, ама реално горната й половина ще е от 21 век. Така че всичко е до "поддръжка", като поддръжка понякога значи изграждане наново.
Не мисля, че някой би наливал пари за съхранението на панелките, все едно са паметници на културата, особено пък в състояние на етажна собственост, където моето е мое, пък чуждото е общо (и общото е чуждо).
Иначе и аз мисля, че няма конкретна давност от технически съображения, тия 50 години не знам откъде идват. Всяка сграда си е индивидуална. Но определено има икономическа давност, т.е. момент от който нататък вече не е рентабилно да се съхранява сграда (не само панелна).

# 16
 • Мнения: 41 376
...особено пък в състояние на етажна собственост, където моето е мое, пък чуждото е общо (и общото е чуждо)...
Аз живея в панел нямам забележка към поддръжката. Сменихме цялата ВиК инсталация, дограмата на общите части, покривът се поддръжа регулярно, мазетата са винаги сухи, имаме си фирма за асансьора, която извършва всички проверки и т.н.
Такива са ми наблюденията и в/у съседните входове и в/у 99% от имотите, в които имам поглед служебно.
Тъжно ми е, че впечатленията на хората, които не живеят в панели са такива. Във всеки вход, независимо от строителството си има проблемни хора, но като цяло са задружни и отговорни.

# 17
 • Варна
 • Мнения: 25 540
На мен пък ми писна благоговеенето пред тухлените строежи сами щото са тухлени. Ако ще всичко останало да е о@рано, купуваме го щото е тухла.

И аз живея в панел, при това на калкан и не си го давам за някаква кутийка, която не вижда слънце обаче била тухлено ново строителство. Нагледах се на такива дупки покрай роднини и приятели.

# 18
 • Мнения: 4
Специалистите съветват, че при сдобиването ни с панелен апартамент, трябва да отделим необходимото време за разкриване и саниране (презаваряване, грундиране, боядисване) на заварките и замонолитване на междупанелните фуги. Във всички случаи обаче трябва предварително да потърсим авторитетното мнение на експерти в съответната област.,,

Слаби места са междупанелните фуги.

Асансьорите,инсталациите....

Тия специалисти сигурно са виждали панел само на картинка. Ако бяха специалисти без меркантилни намерения, щяха да обяснят, че тези прословути заварки са само монтажен елемент при изграждането на блока. Като легнат панелите един върху друг и се завърши конструкцията, ако някой има излишно време и мерак, може спокойно да ги махне, те вече не са нужни. И още някои неща щяха да обяснят за прословутия живот на панелките - няма друг строителен материал като бетона, чиято якост е правопропорционална на времето, т.е с минаването на годините бетонът придобива по-голяма якост, а не се разпада. Та такива работи със специалистите. Още са живи доста хора, строили панелни блокове и те доста неща могат да разкажат на "специалистите" дето обичат да плашат хората Simple Smile

# 19
 • Мнения: 15 659
Е, малко крайно изказване. От статична гледна точка може би е така. Но при земетресение, когато възникват силни хоризонтални усилия, заварките са това, което пази "легото" да не се размести, а да се люлее.

И за бетона е така - 100 години засилва якостта си, но ако е подложен на неблагоприятни въздействия като вода с последващо замръзване вече може и да се руши.

# 20
 • Мнения: 4
Е, малко крайно изказване. От статична гледна точка може би е така. Но при земетресение, когато възникват силни хоризонтални усилия, заварките са това, което пази "легото" да не се размести, а да се люлее.

И за бетона е така - 100 години засилва якостта си, но ако е подложен на неблагоприятни въздействия като вода с последващо замръзване вече може и да се руши.
Тогава във Варна половината панели трябва да са изпопадали, че при варненския вятър се наблюдават доста силни хоризонтални усилия Simple Smile Заварките не трябва да се бъркат със стоманенобетонните съединения, които осигуряват взаимодействието с панелите. Имаше доста статии във връзка с голямото земетресение в Армения преди 20-30 години, та там панелните блокове устояли доста повече
за разлика от други видове строителство. За бетона съм съгласна, то за това, ако панелните блокове се поддържат като хората, ще надживеят доста по-нови сгради.

Последна редакция: ср, 07 окт 2020, 18:03 от Safiren

# 21
 • Мнения: 15 659
Хайде, хайде, едва ли този вятър може да се сравни с ускоренията от земетръсните вибрации. Това е универсална статика. Защо в дървените конструкции се слагат железни елементи? Не за да носят тежестта на конструкцията ( в повечето случаи), а за да придържат носещите греди в правилно положение една спрямо друга.  И с панелите е същото.

https://www.nortop.com/wp-content/uploads/2013/01/elements.jpg

# 22
 • Мнения: 41 376
Пернишкото земетресение беше една добра проверка за устойчивостта на сдрадите в района като цяло, не само на панелите (които по принцип имат добри показатели в това отношение и мисля до доказаха категорично).

# 23
 • Мнения: 15 659
Да, ама то първо не беше кой знае колко силно и второ, заварките на блоковете като цяло не са компрометирани. А и блоковете са преоразмерени та и една - две заварки да не са наред, другите компенсират. Но ако се направи блок без никакви заварки той ще падне  от първото по-сериозно раздрусване.

# 24
 • Мнения: 41 376
Но ако се направи блок без никакви заварки той ще падне  от първото по-сериозно раздрусване.
Имах предвид наличните панели Hands Plus1
5.8 за района си е силно. Имаше много поражения в/у тухлените сгради, ЕПК също.
При много силно каквато и да е сградата...

# 25
 • Мнения: 15 659
Като каза за тухлени сгради, гледала ли си репортажи от разрушителни земетресения?  Показват маса сгради, превърнати в куп строителен материал. Но след внимателен поглед се вижда, че това е купчина тухли и парчета от етажни плочи, но липсват колони. И точно, понеже тухлените стени носят добре в статика, но ги няма в динамика, такива къщи без стоманобетонен скелет се срутват първи.

# 26
 • Мнения: 55
Ето какво става със старите жилищни сгради:
https://m.imot.bg/details/1b160136548421033

# 27
 • Мнения: 41 376
trastika, вътрешният ремонт е най-малкият проблем. Въпросът беше дали самата конструкция ще е ок след години.

# 28
 • Мнения: 55
Ще цитирам от обявата:
"...Цената на жилещето е тази, защото блока подлежи на пълно реновиране и укрепване. След извършено конструктивно облседване от представители на община 'Красна Поляна' е взето решение да се даде възможност, изпълнител да извърши  укрепване на целият блок, от основите до покрива, включително.  В момента блокът не е населен, предстои стартиране на цялата процедура, която ще струва на всяко семейство приблизително 30 000 лв. Срокът за извършване, който се планиран, е до края на 2021 г...."

# 29
 • Мнения: 39

И за бетона е така - 100 години засилва якостта си, но ако е подложен на неблагоприятни въздействия като вода с последващо замръзване вече може и да се руши.

Правете разлика между бетон и СТОМАНОбетон. Стоманобетона като конструкция се ползва по- масово в сгради от малко повече от 100 год. Не можем да кажем точно колко "века" ще издържи една СТОМАНОбетонова страда. Като комбинация мисля че има легенда преди 2-3 век-а (някакъв френски градинар сложил тел, мрежа в големите саксии за да не се пука бетона,). Официално - спонтанна гениалност Simple Smile на тогавашните строители (средата на 19 век). Незащитена арматурата в бетона, губи бързо изчислената си носимоспособност. Нагледал съм се на цели полета оголена долна арматура и то в жилищни блокове под мокри помещения. Около самите канализационни тръби, огромни отвори. За изкривени корозирали, оголени вертикални арматури в колони, да не говорим. Драмата на всички жил. сгради, особено наследени препродадени на няколко поколения, е че важи теорията на "счупения прозорец" (ако не я знаете, може да си я потърсете). Зрънце по зрънце, камъче по камъче, дребни неуредици и несъгласия, сградата се разрушава. Неминуемо е. Изрязване на огромни отвори за цяла врата, до огромен портал в носещите вертикални панели ... колкото щеш в панелните. В тухлените е същото отношението. И това, че живеете/познавате 0,01% от жил. фонда като поддържан, не значи че като се срине доверието в някой вид строителство, или конкретен компрометиран блок (и сега има доста известни дори и по телевизията), прави имотите в или непродаваеми в момента или сринати, като стойност в бъдеще. Въпреки мантрата на брокерите - локация - локация - локация. Даже не си струва идеалната 1/50 част от имота под сградата закупена с жилището,

# 30
 • Мнения: 15 659

И за бетона е така - 100 години засилва якостта си, но ако е подложен на неблагоприятни въздействия като вода с последващо замръзване вече може и да се руши.

Правете разлика между бетон и СТОМАНОбетон. Стоманобетона като конструкция се ползва по- масово в сгради от малко повече от 100 год. Не можем да кажем точно колко "века" ще издържи една СТОМАНОбетонова страда.

Много добре правя разлика. Стоманобетонът се състои от два компонента - бетон и желязо. Комбинацията е супер по няколко причини - практически еднакъв коефициент на топлинно разширение, бетонът пази стоманата от корозия, и съчетаване на голямата якост на натиск на бетона с голямата якост на опън на стоманата.
Но това не променя факта, че именно за бетона се казва, че стяга 100 години. За стоманата е ясно - веднага на излизане от завода си е на максимална якост и ако няма корозия тази якост се запазва с векове. Значи, с оглед на времето, е нормално да се разглежда поведението на бетона (единия компонент), защото другият е запечатан вътре и практически е "застинал" във времето. Това за обикновените конструкции, за предварително напрегнатия стоманобетон казват, че отслабва с времето.
А това, че особено в старите сгради (къде са феновете на супер качественото старо строителство), много често се вижда арматурата, е грешка в изпълнението и не го броим. Специално панел с виждаща се арматура няма - заводска направа са и всичко си е малко или много по технология. Критично място са само заварките, защото са защитени от някаква замазка, колко качествена никой не знае. И самите заварки колко а качествени не се знае.


В този смисъл по отношение на обявата гора - доколкото по принцип експертизите на панелките все доказват, че няма нужда от укрепване, то тогава фактът, че за тази е решено да се укрепва, по-скоро е повод за размишления толкова ли е зле всъщност...

# 31
 • Мнения: 39
Виждам, че сте запозната. Не го казах като заяждане, а обобщих "правете разлика" за всички. На теория стоманата е защитена в "непромокаемия бетон". Но не винаги. Бетона "пие" и ако не е защитен повърхностно в контакт с вода, в бетон в който няма хидрофобни съставки, дори неоголена арматура корозира. Отделно си има пукнатинки от бързо съсъхване на бетона, или при неправилно наливане. Факти колкото щеш, поне аз на живо съм ги виждал след разбиране на оголени стоманобет. елементи. Корозирайки, стоманата допълнително повишава обема си (надува се като лед) ) и това допълнително създава вътрешни напрежения. Иначе за оголена арматура в панелки - точно за напълно оголено долно поле на арматурата под баня (не само една) в панелна сграда.

# 32
 • Мнения: 17
Аз съм чувал/виждал за панелки, на които покривите текат от десетилетия.. и дори от последния етаж се вижда светлина нагоре.. Такъв тип панелки- някой ден ще паднат.

# 33
 • Мнения: 8 750
За течащите покриви-да,има такива .И не само в панелките.
Защото собствениците не могат да съберат пари за ремонт.
Обикновено живеещите на последния етаж очакват  да се съберат общи пари за ремонт на покрива,а живеещите на другите етажи не желаят да плащат.

По темата-след като панелните жилища са частна собственост,тогава собствениците са длъжни да се погрижат за имота си.Включително за общите части.Покрив,мази,асансьор....
Ако стане нещо не дай Боже,вероятно тези,които имат някаква застраховка ще получат нещо.
Държавата освен да осигури общински жилища на символичен наем,не виждам какво друго може да направи.
Но и не е длъжна.

Както каза някой назад в темата-аз като живея в къща си я поддържам,не чакам държавата да ми я санира .

Едното ни жилище е в затворен тип комплекс-има такса поддръжка,за всичко си плащаме и пари събираме отделно за ремонтни дейности.

# 34
 • Мнения: 1 718
Скоро ще ви кажа. Сградата, е която живея след няколко години ще чукне стотарката.

# 35
 • Мнения: 39
Скоро ще ви кажа. Сградата, е която живея след няколко години ще чукне стотарката.

Абе и аз притежавам сграда, (не жилищна) търговски обект е,  но като едноличен собственик се старая, а и съм длъжен да я поддържам. Пък и имам интерес. Мисля, че окончателно е построена 1915 год. Със стоманобетонови плочи е, вътрешни стълбища и т.н. Та е над 100 год., но няма нищо общо с "орташкото" магаре многофамилна жил сграда, дето всеки e майстор 7 разряд. И с години са пълни мазите, течовете около и по тръбите са по - скоро прикрити в куфари. Само като се сетя какво беше по една цяла вертикала на щранговете на парното в баните точно в прехода с пода, един майстор като ги извади тръбите ги пречупи на коляно Simple Smile. А там "пил" бетона от водата, и станала  една огромна дупка, главата да си вкараш. Ама под плочките отгоре и над окачения таван на долния етаж не се вижда нищо Simple Smile.

Последна редакция: чт, 08 окт 2020, 16:23 от Seiko7075

# 36
 • Мнения: 3 245
Не мисля. че държавата трябва да обезщети собствениците по пазарни цени.
Ако някой блок стане опасен и трябва да се разруши, евентуално държавата  може да им предостави парични помощи, за тези, които ще останат на улицата, но те ще са много ниски. Или ще им предостави (ако има някакъв държавен жилищен фонд за социално слаби) някакво място за живеене, дори временно. Но то няма да е дори с комфорта на панелното им жилище.

# 37
 • Мнения: 6
Ще цитирам от обявата:
"...Цената на жилещето е тази, защото блока подлежи на пълно реновиране и укрепване. След извършено конструктивно облседване от представители на община 'Красна Поляна' е взето решение да се даде възможност, изпълнител да извърши  укрепване на целият блок, от основите до покрива, включително.  В момента блокът не е населен, предстои стартиране на цялата процедура, която ще струва на всяко семейство приблизително 30 000 лв. Срокът за извършване, който се планиран, е до края на 2021 г...."

В Москва разрушават старите панелни Хрушчовки. Ето цитат от Уикипедия:
Цитат
Днес хрушчовките се разрушават, за да се направи път за ново строителство с по-висока плътност. Москва планира да завърши този процес до 2015 г. Повече от 1300 от около 1700 сгради са вече разрушени от 2012 г. насам.

Блок 208 в Надежда се е разцепил още 1998, а сега вече е необитаем.
Ето и няколко цитата от следния линк:
https://1kam1.com/pravi-li-se-neshto-realno-za-panelkite/

Цитат
Напукване на носещата конструкция е установено още в блок 207 и 218. Нарушена цялост на панелите е открита в блокове 221 и 221Б и В. Има вода в сутерена в няколко блока-209, 219, 219А и 220.

Цитат
В Русе, 12-етажният блок „Русия“ е с отклонение между първия и последния етаж от над 80 см. Живеещите в бл. Русия в Русе, предимно възрастни хора, се обръщат и към Комисията по политиката при бедствия и аварии към парламента. Отговорят им, че трябва да си купят нови апартаменти!?

Цитат
Блок 193 в столичния кв. Банишора е общежитие на „Столичен Електротранспорт“. Наречен е „Блока на смелите“, защото още от построяването си е наклонен и опасен. Едната част не се обитава, другата част… не би трябвало да е обитаема, според строителната експертиза.

# 38
 • Мнения: 3 530
казвали са ми, че този период показва кога да се санират, а не кога да се буат

# 39
 • Мнения: 15 659
казвали са ми, че този период показва кога да се санират, а не кога да се буtат

Никой никога не е мислел за бутане. Ако е имало идея да се бутат след 50 години е щяло да има някаква форма на принудително внасяне на вноски за финансиране на повторен строеж след 50 години. Точно както като си купиш машина правиш отчисления за да си купиш нова, когато тази сдаде багажа.

# 40
 • Мнения: 55
В обявата, която цитирах на предната страница си пише: по около 30 хиляди се пада на семейство, за да се укрепи сградата и да стане отново обитаема. Това ако всички платят, а продаващите явно правят сметка да не плащат.
Та като дойде моментът за вадене на едни пари... ще е весело 😊

# 41
 • Мнения: 929
Ремонтите,които всеки собственик прави както му скимне имат значение.

,,1. Премахването на подпрозоречната част на фасаден панел сваля земетръсната устойчивост на хоризонтални трусове на сградата 2 степени.
2. Премахването на страничните "колони" на фасаден панел сваля земетръсната устойчивост на хоризонтални трусове на сградата 4 степени.
3. Премахването на страничните "колони" на фасаден панел сваля статичната устойчивост на същия панел 2 пъти.

Специалистите съветват, че при сдобиването ни с панелен апартамент, трябва да отделим необходимото време за разкриване и саниране (презаваряване, грундиране, боядисване) на заварките и замонолитване на междупанелните фуги. Във всички случаи обаче трябва предварително да потърсим авторитетното мнение на експерти в съответната област.,,

Слаби места са междупанелните фуги.

Асансьорите,инсталациите....
По коя скала се сваля устойчивостта?

# 42
 • Мнения: 6
казвали са ми, че този период показва кога да се санират, а не кога да се буат
По-скоро това е периода в който има гаранция, че при добра поддръжка ще бъдат годни за живеене. Едно време не са имали понятие от саниране с лепене на стиропор. След тези 50-70 години експлоатация, панелите трябва да бъдат обследвани и евентуално укрепени. Всъщност истинското саниране трябва да започне от основите и презаваряване на арматурите, които скрепяват отделните панели. Едва след това трябва да се пристъпи към облицоването на фасадата с изолационни материали.
Обаче едно такова истинско саниране ще доведе до доста сериозни разходи за живущите в блока, а и до неудобството да се изнесат от него за няколко месеца докато трае укрепването и дренирането на основите и разкриването и презаваряването на арматурните връзки.

# 43
 • Мнения: 3 530
и аз за такова саниране разбрах. но не ставаше въпрос за панелка, не и за блок, и не в България. Т.е. на всякъде и с всичко е така.

# 44
 • Мнения: 929
Скрит текст:
Ще цитирам от обявата:
"...Цената на жилещето е тази, защото блока подлежи на пълно реновиране и укрепване. След извършено конструктивно облседване от представители на община 'Красна Поляна' е взето решение да се даде възможност, изпълнител да извърши  укрепване на целият блок, от основите до покрива, включително.  В момента блокът не е населен, предстои стартиране на цялата процедура, която ще струва на всяко семейство приблизително 30 000 лв. Срокът за извършване, който се планиран, е до края на 2021 г...."

В Москва разрушават старите панелни Хрушчовки. Ето цитат от Уикипедия:
Цитат
Днес хрушчовките се разрушават, за да се направи път за ново строителство с по-висока плътност. Москва планира да завърши този процес до 2015 г. Повече от 1300 от около 1700 сгради са вече разрушени от 2012 г. насам.
Блок 208 в Надежда се е разцепил още 1998, а сега вече е необитаем.
Ето и няколко цитата от следния линк:
https://1kam1.com/pravi-li-se-neshto-realno-za-panelkite/

Скрит текст:
Цитат
Напукване на носещата конструкция е установено още в блок 207 и 218. Нарушена цялост на панелите е открита в блокове 221 и 221Б и В. Има вода в сутерена в няколко блока-209, 219, 219А и 220.

Цитат
В Русе, 12-етажният блок „Русия“ е с отклонение между първия и последния етаж от над 80 см. Живеещите в бл. Русия в Русе, предимно възрастни хора, се обръщат и към Комисията по политиката при бедствия и аварии към парламента. Отговорят им, че трябва да си купят нови апартаменти!?

Цитат
Блок 193 в столичния кв. Банишора е общежитие на „Столичен Електротранспорт“. Наречен е „Блока на смелите“, защото още от построяването си е наклонен и опасен. Едната част не се обитава, другата част… не би трябвало да е обитаема, според строителната експертиза.
Това е недобре обработено блато, затова този блок се цепи. МИне се не мине и се почва троленето. Понелите имат своите особености (предимсва и недостатъци), ама как щели да паднат, 50 години срок на живот и всякакви подобни простотии са в повече!

# 45
 • София
 • Мнения: 26 723
Много ЕПК блокове също се рушат жестоко. Обикновено входовете са по-многолюдни от панелките. Оттам идва един основен проблем - няма съгласие и не могат да се съберат пари за ремонти. Особено на покрива. Освен това, сградите са по-тежки и пропадат! Нашият вход е с 30 см надолу. Не съм архитект и не мога да сметна какво влияние оказва това върху входа и блока.

# 46
 • Мнения: 3 245
Много ЕПК блокове също се рушат жестоко. Обикновено входовете са по-многолюдни от панелките. Оттам идва един основен проблем - няма съгласие и не могат да се съберат пари за ремонти. Особено на покрива. Освен това, сградите са по-тежки и пропадат! Нашият вход е с 30 см надолу. Не съм архитект и не мога да сметна какво влияние оказва това върху входа и блока.
да споделя опит от чужбина, проблемите с неплащането са решени като всеки блок си има фирма-Мениджър на блока и той не се церемони с неплащащите и им обявяват жилищата на търг. И дори високи блокове, изглеждат добре, съответно хората в голямата си част, плащат. 
Тук започна да става модерно да живееш в небостъргач дори!  Само защото сградата е нова и има сертификати, сигурно и за земетръс. Едната група жилища, които се търсят са къщи с двор вън/около града, а друга тенденция е небостъргач с жилища, защото строителите такива започнаха да строят.
Панели не се търсят.

# 47
 • Мнения: 3 530
да. така се обявяват в чужбина жилища на търг. тази пък новина от къде дойде ?

# 48
 • Мнения: 3 245
да. така се обявяват в чужбина жилища на търг. тази пък новина от къде дойде ?
да, обявяват се, и разни там, бабички, ги е страх и плащат. Първо се иска решение на събранието на блока - писменно.   След това фирмата задейства съдебна процедура, И в повечето случаи длъжниците  намират назаем  пари и плащат. Има задлъжнели с по 3000 Евро.
Съседите гласуват "за" търг, защото блокът се поддържа с техните пари, демек носят на гърба си и длъжника. И разсъждават така: "който не може да си плаща, да си продаде жилището и да си купи по-малко, а с разликата, да плаща разноски".

# 49
 • Мнения: 3 530
хахахаха ще ме умориш от смях.
ей така става. да.
гласува събранието и хоп . дам .
това да дадеш някого на съд и да спечелиш дело са две неща с разлика от небето до зелмята ... а да отчуждат собственост и то на нуждаещ се ... не знам за къде говориш. За щатите ли ? за там не знам, но в ЕУ го няма този филм.

# 50
 • Мнения: 8 750
Ние също плащаме на фирма за поддръжка на входовете и околоблоковото пространство,както и за ремонти.
Фирмата може да осъди всеки,който отказва да плаща .

Истината е,че всяка една сграда ще започне да се руши,ако не се поддържа и не са правени ремонти 20-30години...
И не е нормално ,след като си собственик да чакаш държавата да се грижи за имота ти...

# 51
 • Мнения: 1 429
Пишете  за коя страна става дума, като кажете "при нас".
Отделно, темата е за България.

# 52
 • София
 • Мнения: 26 723
Ами не точно всички са собственици.

# 53
 • Мнения: 3 530
не може Вени фирмата, а етажната собственост и то след решение на събранието . защото разхода е мнооого голям. и може да те съди  , а дали ще те осъди и на какво ще те осъди ... според зависи от безброй много неща.
както казва
....
Всички ни бива да съветваме. По едно време имах честта да работя при един възрастен джентълмен, чиято професия беше да дава юридически съвети. Трябва да кажа, че той винаги даваше отлични съвети, но както повечето хора, които добре познават законите, той не изпитваше към тях голямо уважение. Веднъж го чух да казва на един човек, който искаше да води дело:
              — Скъпи господине, ако на улицата ме спре крадец и ми поиска часовника, аз не бих му го дал. Ако той ми каже: „Тогава ще ви го взема със сила“, аз, въпреки напредналите си години, бих му отвърнал: „Опитай де!“ Но ако той каже: „Добре, в такъв случай ще ви дам под съд и ще ви принудя да ми го дадете“, веднага бих го извадил от джоба си, бих му го подал и бих го помолил повече да не говорим за това. И бих считал дори, че съм се отървал евтино.
              Въпреки това същият този възрастен джентълмен помъкна в съда своя съсед заради някакъв проскубан папагал, за който едва ли някой би дал шест пенса. И това му струваше сто лири.
              — Знам, че съм глупак — призна си той. — Нямам сигурни доказателства, че именно неговата котка е разкъсала папагала, но той ще ми плати за това, че ме нарече жалко адвокатче. Да пукна, ако не го наредя.

              Джеръм К. Джеръм
              Празни мисли на един празен човек

# 54
 • Мнения: 15 659
И аз знам, че по Германия, Австрия, Швейцария ако не си плащаш има много крути мерки, в това число изселване и продажба. Но там на първо място законите са други и го позволяват, а и манталитетът на хората е друг.

# 55
 • Мнения: 8 750
Може да те осъди фирмата ,ако не си плащаш и още как.
Особено,след като си подписал договор .
При нас е така.

Съгласна съм,че ако няма договор с фирма за поддръжка,то тогава трябва да се вземе решение на общо събрание.
А дали ще осъдят този,който не иска да плаща не се знае.
И точно заради такива собственици,които не желаят да платят за поддръжката на общите части,накрая блокът започва да се руши..и после държавата им е виновна...

# 56
 • Мнения: 929
Много ЕПК блокове също се рушат жестоко. Обикновено входовете са по-многолюдни от панелките. Оттам идва един основен проблем - няма съгласие и не могат да се съберат пари за ремонти. Особено на покрива. Освен това, сградите са по-тежки и пропадат! Нашият вход е с 30 см надолу. Не съм архитект и не мога да сметна какво влияние оказва това върху входа и блока.
Боже, колко мъка има тоя свят!

# 57
 • Мнения: 3 530
фирмата не може да те осъди, защото няма индивидуален договор с теб. тя би могла евтл. да осъди етажната собственост , а те евтл. могат да осъдят теб. Затова етажната собственост гледа да си оправя сметките и има резерви от които се вземат тези пари ... и етажната собственост е начисто с домоуправителя и се разправя само със съсобственика нередовния. така спестява едно дело повече, а то при етажна собственост е доста скъпо ... има много страни по делото и има доста голяма стойност.
После етажната собственост решава как да се оправя с нередовен съсобственик и дали може да се разбере с него или да го съди. Едно дело е скъпо., дълготрайно и има обрати . Особено ако се окаже, че човека е неплатежоспособен, няма друго жилище и пр. ... е доста трудно да му вземат пари дори и да дължи си остава длзжник . единствено жилияе не вярвам някой съд да вземе. друг е въпроса ако етажната собственост реши да го съди за неспособност да живее сам и иска да го сложат в дом. Там се налага друго дело, пак не е евтино , но по - би могло да има успех. след това ако докажат каквото е нужно може и да се оттърват от него и да се продаде апартамента ... ама ако играят и други роднини може да е дългогодишна сага.

Разправии не се решават лесно. Съда не отсъжда току така .
МОже длъжника да ти каже, че е инсолвент и тогава може да си чакаш парите до второ пришествие.
Успех в начинанието ако си решила  да се занимаваш.

# 58
 • Мнения: 8 750
Не,аз лично не се занимавам.
Живея в комплекс затворен тип и си плащаме сметките редовно.
Защото поддръжката не е безплатна.
При нас също имаше хора,които не желаеха да плащат-продадоха си жилищата.

За панелките-точно заради такива собственици,които не искат да плащат ремонтите на общите части ,повечето панелки не са добре поддържани.А после тези хора обвиняват държавата и чакат да им ремонтира някой блока безплатно...Няма как да стане..


# 59
 • София
 • Мнения: 26 723
Блоковете можеше да се ремонтират безплатно с програмата за саниране. До нас направиха 2 блока. Обаче да се събере кворум в нашия блок и вход е мисия невъзможна.

# 60
 • Мнения: 3 530
...
При нас също имаше хора,които не желаеха да плащат-продадоха си жилищата.
...
Имате късмет че сами са ги продали. защото иначе щеше разправията да е огромна и за двете страни ужасно скъпа и неприятна.
Всеки губи в такива разправии. НЕ се решават без ...

# 61
 • София
 • Мнения: 26 723
Ние имахме такава съседка. Продаде си жилището и избяга, обаче дълговете й висят! Още нещо - наемала е помещението до входа, и там виси с наем, ток и вода.

# 62
 • Мнения: 3 530
ами и ние имахме преден домоуправител, който беше натворил няколко неща с доказуеми и оцифрени щети , но си имаше някакви оправдания и каза че ще спори. Новия домоуправител пусна на събранието дали да наема адвокат да се разпрзвя с негарантиран изход и % успеваемост . ЕТ реши да не се занимава да си иска парите.
оставиха го.

# 63
 • Мнения: 3 827
Блоковете можеше да се ремонтират безплатно с програмата за саниране. До нас направиха 2 блока. Обаче да се събере кворум в нашия блок и вход е мисия невъзможна.

Да, защото искат регистриране на етажната собственост като сдружение, което е юридическо лице.
ЗУЕС
Чл. 30. (1) (Доп. - ДВ, бр. 26 от 2016 г.) При промяна на собствеността върху самостоятелен обект членството в сдружението се прехвърля на новия собственик, като за задълженията към сдружението, станали изискуеми преди промяната на собствеността, отговаря старият собственик, освен ако при промяната на собствеността не е уговорено друго.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2016 г.) Собственик не може да прекрати членството си в сдружението при одобрен проект на етажната собственост за усвояване на средства от Европейския съюз и/или от държавния или общинския бюджет, безвъзмездна помощ и субсидии или собствени средства за основен ремонт и/или основно обновяване на сградата или части от нея.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Членството в сдружението може да се прекрати след изтичане на гаранционните срокове за извършените строителни и монтажни работи по проекта по ал. 2, но не по-рано от 5 години от приключването им. Членството се прекратява след подаване на писмена декларация с нотариална заверка на подписа до управителния съвет (управителя).

Договорът е между общината и юридическото лице, юридическото лице има задължения, не отделните собственици. Ако юридическото лице не плати, хващат солидарно някой от собствениците, който има активи, да плати, а след това той да си търси/съди пропорционално от тези, които не са платили.
Накратко, неплатежоспособните са тези, които имат най-голяма полза от регистриране на сдружение, но не го знаят и най-много се опъват. Което е парадокс.
При т.нар. безвъзмездно саниране общината избира фирмите, на принципа - е, всички знаят как се избират тези фирми. Сдружението няма никакви правомощия по контрол. При проблеми след ремонта, чакаш общината да реагира, защото тя е сключила договора.

Накратко - има доста подводни камъни при това т.нар. "безплатно" саниране.

# 64
 • Мнения: 4 170
Ей ви един технически паспорт на класическа панелка в Младост, проектирана през 70-те години. Така, като го чета, сградата си е много добре и още бая поколения ще надживее:
https://mladost.bg/wp-content/uploads/2019/06/bl-451/T-P-bl-451-Mladost.pdf

# 65
 • София
 • Мнения: 3 421
Вижте обследването преди саниране на някои сгради. Има доста смущаващи неща. То това не е и саниране, а топлоизолация, евтиноизпълнена, но това е друг въпрос...

Общи условия

Активация на акаунт