ОСМИ клас - Времето е вече с есенни одежди, а децата думи пишат и превеждат!

• 28 963
  • 739
  •   1
Отговори
# 255
  • Отвъд алеята зад шкафа
То не е само хорариумът, а и нивото на трудност.
Питах Ема как се справя с този раздел за пермутациите и т.н, твърди, че го разбира.      Не съм я проверила обаче.

# 256
Някои МГ са с 9-10 часа. Някои езикови са с 3. Но и аз мисля, че не е само хорариума въпроса. От прогнимазията сме видели и от тук споделеното, че с едни и същи часове може планина разлика да има между работата по математика и респективно резултатите.
Че не се задълбава никак в математиката в ЕГ обаче ми звучи съвсем общоприето.
ДВАТА часа математика в 10 клас по програма пък не ми се коментират (трите и половина история по същото време ги обсъдихме).

# 257
Аз бях решила, че детето ще решава всичко от сборниците, които съм взела след като се предаде материала. Убедена съм, че този подход работи. Но ей на, до 20.10 ние няма да сме започнали с никакъв нов материал. Чак толкоз спокойна не мога да стана. До тук не ми се е налагало да се включа. Комбинаториката я мина сама. От другата седмица ще си започне с векторите. Ако нещо не разбере сама, ще обяснявам. Не мога да чакам повече просто.
Да, проблем е и сложността на задачите. Едни ги подтикват да мислят, да начертаят някоя допълнителна височина и да видят доказателство, а други броят по картинка еднаквите триъгълници.

# 258
Взех и аз сборник по математика, онзи на Просвета с броя задачи... Ще работи по него с частната учителка. Аз се предадох тази година, не искам повече да се занимавам с математика.
По БЕЛ на входното не й е стигнала една точка за 6, оценката е 5.44.
Раницата тази година е доста по-лека. Даже не иска да носи старата, стандартна раница, а някаква чанта през рамо. Вчера я накарах старата да мъкне, че трябваше и маратонки за физическото. Очаквах в салона да ги вкара заради дъжда.

# 259
  • София
Аз нямам намерение да включвам каквито и да било частни уроци на този етап.
Мисля, че при разбрана теория е достатъчно да се решат задачите от групи А и Б.
Ние не гоним някакви математически висоти.

# 260
  • Между гори и планини
Уф, моя синковец ми звънна току що - било му лошо, повръщало му се. Учителката съответно веднага готова да го прати у дома. Казах му да ходи при лекарката, и ако няма температура да си стои в училище. Хич не искам да изтърва материал, а и днес има 2 часа математика, така и нищо не разбра от последния урок, поне малко да се упражни.
П.п никога не съм си боядисвала косата, дори сънувам кошмари, че съм го направила и не е станал желаният цвят.

# 261
Ами моето не е от разбиращите много добре математиката и уроците са необходимост. Тая комбинаторика я разглеждахме двете, че беше отсъствала точно тогава от училище. Пък за късмет имат три часа математика в един ден събрани. Еми, не ни стана особено ясно.
Започна уроци и по испански, да си помогне за следващата година. Още повече, че засега с английския въобще няма напрежение. Но сестра ми е поела испанския, та не е нещо ангажиращо. Пианото също започна, но тази година ще ходи по веднъж седмично. Любимото й извънкласно занимание си остават народните танци. В момента ходи със своята група, но и с по-големите. Вторият срок ще остане вече само с големите, защото сигурно няма да успява да стига за репетициите заради втората смяна.
Вчера слушах един математик по тв, който разправяше, че първият срок вероятно ще си изкарат присъствено, та нулева година няма да има. Но вторият вече не се знае...

# 262
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аз още не знам какъв ще е вторият език от догодина. Надявам се на френски или испански. Даже не знам има ли възможност за избор. Знам, че френският е доста силен в тази гимназия.

# 263
Вчера решавахме заедно задачи от комбинаториката. Уж е математическа паралелка, но и той е от тези с три задачи за домашно. Съвсем разбираемо оказа се, че по-трудните задачи го затрудняват. Да похваля сборника на Веди, този със задачи 8-10 клас. Много добри обяснения има, примерно решени задачи. Не му се решава, но го предупредих, че от тези два сборника, Просвета и Веди, искам всичко да бъде решавано. Нищо не прави тази година. Два пъти седмично по един час да отдели, ще успява да реши всичко. Как можа да ми се падне толкова твърдоглав син! Хем ми иде да го оставя сам да си троши главата, хем сърце не ми дава, че после трудно се наваксва. И защо да хвърлям пари за уроци като съм му купила сборници, справочници, трябва само да решава. Да поработи концентрирано, а не мисълта му да витае навсякъде другаде, само не и в учебника. А иначе плановете му все големи. Язък му и за ума, и за потенциала.
Направо не знам вече. Хем е голям все да го ръчкам, хем не върви да го зарежа.

# 264
  • sofia
И моят син се упражнява от сборниците на Веди и Просвета, като първият му харесва повече. Мислех да взема и на Коала, ама викам да не пресолим манджата😉

Последна редакция: чт, 08 окт 2020, 10:40 от googlish

# 265
И ние снощи си обяснявахме задачи у нас, понеже свършиха раздела и ще имат контролно.
Тия, които дадох, ги реши, направи разлика между отделните типове, вече спокойно може да определи коя задача от кой тип е /това в началото му беше най-голямото притеснение/. Едва ли ще реши на контролното задачи с по-висока трудност, но основните може. Ами не съм измисляла аз тъпата програма с 1 час упражнение за този нов раздел. Не са криви децата. Синът каза, че повечето нищо не разбирали. Ако няма кой да ги занимае допълнително, те определено сами няма как да измислят математиката. При нас са 4 часа седмично и това - със ЗИП-а /или както беше там сегашното поредно наименование на този допълнителен час - това е без значение/.

# 266
И аз очаквам контролно другата седмица по математика след приключване на първия раздел. Но учителката е задала в Школо дати за контролни, и за класното. Първата дата е 16-ти ноември, което ми идва доста далечко...
Може ли да помоля за някоя и друга снимка от този сборник на Веди с обясненията! Тук или в групата във Фейсбук.
О, и искали им електронна снимка, май. Това какво ще рече? Обикновена снимка във фотото, но на някакъв носител, а не на хартия?

# 267
Дали някоя от вас знае кои отпуска допълнително място в дадена паралелка, директора на училището, РУО или министерство? Чудя се къде да отида.

# 268
Бети, напиши в гоглето Веди 8-10 клас математика и ще ти излезе. Син е на цвят, 15лв
Мен няма да ме яд, ако нещо не е разбрал, да ме пита и аз да му обясня ( не че аз ги знам всички тези неща, но 15 минути ми стигнаха да си ги спомня). Заедно ще помислим, нямам нищо против, приятно ми е. В Кан академия има също хубави клипове с обяснения. Ще порешава малко и всичко ще му ясно и затвърдено.
Яд ме е, че той си мисли, че всичко знае и няма нужда от допълнителни упражнения. А не е така. И затова все спорим.
Абе май трудно мелим брашно заедно, но що успях да го докарам на отличен резултат за ейчбио-то без уроци, ще устискам и сега.

# 269
https://www.dnes.bg/obrazovanie/2020/10/08/es-pak-s-cherna-stati … ai-neukite.465339

Цитат
ЕС пак с черна статистика: Учениците в България - сред най-неуките

Това, което е най-тъжното, е не новото старо последно място, а липсата на какъвто и да било интерес от тази важна новина за управляващите, никакъв опит за анализ и промяна.
Понеже сферата е абсолютно неприоритетна. От нея не се печели за личния джоб.

Бети, напиши в гоглето Веди 8-10 клас математика и ще ти излезе. Син е на цвят, 15лв
...
Аз го поръчах. Явно тази година по математика ще си работим пак у нас двамката. Тия 4 часа в училище са майтап - работа.

Последна редакция: чт, 08 окт 2020, 10:31 от Judy

Общи условия

Активация на акаунт