ОСМИ клас - Времето е вече с есенни одежди, а децата думи пишат и превеждат!

• 28 970
  • 739
  •   1
Отговори
# 270
Ей, ама пък как го решиха това, че сме най-неуки.
Че има големи проблеми - има, че не да се притеснят, ами свалянето на нивото, си е целенасочена държавна политика - и това е вярно, ама 'айде да няма нужда.
С екскурзиите не събираме толкова информация, ама имаме всички роднини, познати и т.н. по разните чужбини. Там ще знаете високообразоваността им е толкова голяма, че като вървят им излиза пара от ушите, че всичкото знание не се побира. Trollface

# 271
Момичета програмата на дъщеря ми за днес е следната: История, Философия, География, Химия, Физика, Английски език -2 часа - има ли при Вас ден с такава програма, дъщеря ми вече трета седмица не успява да се подготви по всички предмети!
Питам, понеже смятам да задам въпроса на Родителската среща, не е ли възможно втория срок да претърпи промяна, това събиране на толкова важни предмети в един и същи ден?

А утре програма е им е БЕЛ - 2 часа и АЕ- 4 часа.

# 272
Ей, ама пък как го решиха това, че сме най-неуки.
Че има големи проблеми - има, че не да се притеснят, ами свалянето на нивото, си е целенасочена държавна политика - и това е вярно, ама 'айде да няма нужда.
С екскурзиите не събираме толкова информация, ама имаме всички роднини, познати и т.н. по разните чужбини. Там ще знаете високообразоваността им е толкова голяма, че като вървят им излиза пара от ушите, че всичкото знание не се побира. Trollface

От съвсем конкретни проучвания, мониторинг през 2019 на ЕК, но у нас по въпроса се мълчи яко.
https://nmd.bg/kakvo-novo-otchakva-obrazovanieto-prez-2020-g/
https://nmd.bg/wp-content/uploads/2019/12/et-monitor-report-2019-bulgaria_bg.pdf
https://eurocom.bg/new/uchenicite-u-nas-posledni-v-es-po-chetene-i-matematika
https://ec.europa.eu/education/policy/strategic-framework/et-monitor_bg
/Има и по държави./

За мен има огромна нужда от дебат на професионално ниво по въпроса. Със замитане на проблема той само се задълбочава.
От чужбински университети се и връщат безславно доста наши деца. Доста не успяват да се справят.

# 273
  • София
MamaBlonde, явно при вас още си стои проблема с класа/училището. Моят непоискан съвет е , направо да отидеш в някое училище и да говориш с Директора, дали има възможност да приеме 1 дете. По Наредба си спомням , че ученик може да се премести в нова паралелка , ако бала от НВО му е по-висок или равен на последното прието дете в дадената паралелка! Желая ти успех!

# 274
  • о`майна лунна нощ е
Това е пълен ужас. Как така са събрали в един ден толкова много разказвателни? Как очакват мозъкът да превключи на 6 различни предмета, без нито един "почивен" между тях? Физическо, изобразително, музика ... Повдигнете въпроса, не мисля, че това е нормална програма. Имаше някаква система при изготвянето на програмите за деня/седмицата, но ни я обясняваха малко апокрифно в частни разговори, а не по родителски срещи, и то по отношение на началния и основния курс. Нали подлежат на одобрение. Не знам при гимназистите какви са правилата.

# 275
MamaBlonde, явно са все така зле нещата при вас. Изтършува ли сайтовете на училищата?
Поне при нас на сайта на РУО, където са изброени свободните места, пише че е само информативно и конкретната информация е в самото училище, т.е. то е водещото, а не РУО.

imar, май за в друг град важи това преместване. Иначе директорът май няма свобода да вземе още едно дете на своя глава.

Judy, не казвам, че няма огромен проблем. Връщането на деца от чужбина си има мнооого причини. Несправянето не се наемам да кажа какъв процент е завърнало, но май не е основно (все пак нямам голяма извадка).
Не твърдя, че не сме неуки, а осопорвам последното място.

Последна редакция: чт, 08 окт 2020, 10:45 от solnichka

# 276
imar - благодаря, ако важи това с бала отпадаме, ох явно ще ходя да питам директора и да видя какво ще стане.

# 277
Не разбрах в кой сборник има обяснения - на Веди или на Коала?

# 278
И ако са изпълнени още три условия.
Иначе, ако има свободни места в паралелката, балът е без значение или пък ако се получи разрешение от министъра.

# 279
Момичета програмата на дъщеря ми за днес е следната: История, Философия, География, Химия, Физика, Английски език -2 часа - има ли при Вас ден с такава програма, дъщеря ми вече трета седмица не успява да се подготви по всички предмети!

В един ден: 2хИстория и цивилизация, 2хБиология,1х Философия, 1хФизика, 2хФВС е най-натовареният вариант с разказвателни предмети на сина ми.

# 280
  • sofia
Не разбрах в кой сборник има обяснения - на Веди или на Коала?
Коала не го притежаваме, във Веди има нещо като сравнителна табличка и упражнителни задачи. Бих ти снимала, но в момента съм на работа, а сборникът у дома.

# 281
imar - благодаря, ако важи това с бала отпадаме, ох явно ще ходя да питам директора и да видя какво ще стане.

Питай си на място директора. На място у нас често нещата се решават ... индивидуално...

# 282
И ако са изпълнени още три условия.
Иначе, ако има свободни места в паралелката, балът е без значение или пък ако се получи разрешение от министъра.
В исканата паралелка са си 26 деца, аз ли пиша до министъра да искам място в конкретна паралелка или трябва директора на уч-щето да бъде така добър да изпълни моя молба, предполагам, че не е длъжен да го прави.
Има три условия за преместване така ли?

Последна редакция: чт, 08 окт 2020, 10:52 от MamaBlonde

# 283
За програмата с много разказвателни в един ден - всички програми минават на одобрение в РЗИ, щом е в действие, значи е одобрена, щом е одобрена - ще се позоват на това и няма да я променят

# 284
  • софия
Кой нормален човек е одобрил тази програма? Може ли да отиде 1 месец да учи по нея и да се подготвя по всичко!

Общи условия

Активация на акаунт