ОСМИ клас - Времето е вече с есенни одежди, а децата думи пишат и превеждат!

• 29 018
  • 739
  •   1
Отговори
# 330
Зависи от гледната точка "строгостта". За мен това са просто правила. А правила има където и да се обърнеш в живия живот, които трябва да се спазват.
Ето защо от съвсем малки ги приучавам да спазват правила, защото няма един ден просто да се събудят и да си кажат: "Пораснах и от днес ще спазвам правила!"
И всичко е въпрос на причинно-следствени връзки. Разсейваш се и си губиш времето когато имаш неотложна задача, която трябва да свършиш - получаваш негативен резултат за задачата, която не си свършил.
Аз ако не си свърша задълженията в работата ще си получа последствията - я недоволен клиент, я конфликт със собственика...
Така че всеки да си върши задълженията ако обича.

За мен това е естествения ход на нещата.
И много обяснявам защо се случват нещата по определения начин. И се държа като с равен, възрастен човек откакто са се родили и двамата. И знаят, че ако се стигне до наказание, вината не е в наказващия...

Разбира се, винаги човек трябва да се ръководи от характера на съответното дете и подхода трябва да е съобразен с характера. Моите двамцата са много различни, но и двамата са наясно, че прошка няма ако сгазят лука.

Иначе пък сме си дружки - говорим си щуротии, забавляваме се заедно, понякога и безалкохолна бира пием заедно (като има повод) Joy

Важното е да намерим баланса и да не съжаляват децата, че са си пропиляли времето когато е трябвало да се възползват максимално.

# 331
Доня, ще командировам синчето на изправителен лагер при теб, така бързо ще ме оцени, ще си счупи краката да иска да се връща. Как не мога така, ужас. Ако му спра компа и плейстейшъна и телефона за 2 дни, сигурно ще получи инфаркт. Евала ти, де!

Аз понеже я познавам Доня Дафина, ми идва да и се скарам...Simple Smile Как може да тормози детето така! Laughing
Толкова различни от моите виждания има, че изобщо не  и казвам евала Wink
Доня ( така ми идва да напиша друго име...Simple Smile)), знаеш, че го казвам с добри чувства:gift_heart:

п.п. Честито на рожденичката!

Последна редакция: чт, 08 окт 2020, 14:50 от MollyBy

# 332
Понякога и аз преразказвам по нещо от тук. Съответно моят веднага ме контрира: "Откъде знаеш, че това са реални хора? Кой знае какви са, могат да са всякакви и нищо от написаното да не е вярно." И т.н. и т.н все в тоя дух. Някакви лекции по кибер сигурност се опитва да ми изнася. 🤣

# 333
  • Между гори и планини
Molly, хич не го тормозя 🙄 аз винаги съм била такъв дзвер относно ученето и дисциплината. Иначе сме си другарчета и ми споделя всичко! Душица ми е той...ех, да беше по-ученолюбив и щеше да е идеален! Другият път като запецне на задача по математика, ще търся пряка връзка с твоя математик да му обяснява.

# 334
  • София
Да ви кажа, 14-годишната се е депресирала, че вече е в напреднала възраст и каза, че не иска да й честитим.Joy
Иначе вчера празнувахме и р.д. на малката, която за своите 9 години нямаше проблем да си празнува...Sunglasses

Аз също се депресирам от успехите на Доня Дафина, опитвам да наложа някакви крути мерки, но не се получава желаният ефект. Един цял ден беше наказана без телефон и вечерта - драма: пропуснала си автобуса на връщане, заради липсата на телефона, качила се на друг автобус, объркала спирките и се позагубила, нямало как да ни се обади и т.н. Аз не се притесних особено, но баща й реши поне навън като ходи, да си носи телефон.Stuck Out Tongue Winking Eye

Стон, има ли наредба, според която трябва да се връщат писмените работи и децата да си ги разгледат? Всъщност те някои учители ги връщат за 5 минути и пак си ги взимат, та не стигат до вкъщи. На мен това ми е питането - искам и аз да ги видя. В Школо вече нанесоха няколко оценки от входните нива. Най-ниското й е 4,40 по история и аз първо се накарах, но след като получихме самия тест, направо съм втрещена. Вече съм доволна, че има такава оценка, аз самата не бих могла да изкарам повече, а следя материала, някои неща май не съм виждала по учебниците. Най-смешно ми беше, че трябваше да познаят снимки на известни политици и там сложили Иван Костов. Не си представям, че моето дете изобщо е чувало за него, камо ли да го познае на черно-бялата размазана снимка. Имаше дълъг въпрос за цикъла Епопея на забравените (напомням, че тестът е по история), където трябваше да напише от колко оди се състои цикълът, част от който е одата Левски. Естестевно й се накарах, че не се е сетила как се казва цикълът, но от колко оди се състои той...(и любителът на Иван Вазовото творчество в мое лице не знае). Имаше биографични данни, които трябва да свърже с Кимон Георгиев, Александър Малинов, Богдан Филов.Какви са последиците от членството на България в Европейския съюз?-отворен отговор. Естествено за хора с интереси в историята сигурно не е проблем да се реши всичко, но за мен и моя наследник явно няма как да стане. Та накрая се зарадвах на оценката.Joy

# 335
Аз не мога да бъда строга, не  ми се получава.
Ако се опитам да го направя, изглежда неестествено и няма никакъв ефект. Никога не съм наказвала. Но май и не поощрявам.... Веднъж се бях ядосала и на двамата за нещо/забравих за какво, но си спомням развръзката/  . Почнах  да говоря заканително- "ако не направите еди какво си, ще ... "И не знаех как да продължа. Не се сещах какво да измисля като наказание. И двамата прихнаха да се смеят. И още ми го припомнят и го разказват на приятели и роднини.

# 336
  • София
За мен на тази възраст подходът трябва да е по-хлабав. Сега се градят като хора, които се учат да се отстояват. Прекалено авторитарния подход може да ги превърне в едни примирени изпълнители, които не искат да вземат решения. Казвам го, защото имам склонност към подобен подход, но гледам да се владея, особено напоследък като взе да пораства.

# 337
  • о`майна лунна нощ е

.... Най-смешно ми беше, че трябваше да познаят снимки на известни политици и там сложили Иван Костов. ...

Нещо не мога да се сетя за някой от новоизлюпените в изминалите 30 години, който да е заслужил мястото си в учебника, освен за сухата статистика "бил не знам какъв си от-до". Еле па и физиономията му да е вътре, че и да е част от изпитния материал. Това с разпознаването следва се прави през огледало в едно специализирано звено и да се протоколира.

# 338
  • Между гори и планини
Преди няколко години като работех в книжарницата и започна обновяване на учебната програма, смениха първо учебника по история за 10 клас, за да може великият бял вожд Б.Б. да присъства в учебният материал. Какви исторически личности са това, когато са още живи не ми е ясно. Поне 2 поколения да бяха изчакали... Но егото не прощава!

# 339
Е, то винаги промивката от историята започва.
Това е изключително важна социално-психологическа наука! Затова й се отрежда важно място сред останалите предмети.

# 340
Честита рожденичка на НикиК! Да е жива, здрава и много щастлива!

Аз много "изпитвам" на политици, артисти, певци от най-близкото минало. Българските си ги знае. Гледаме редовно едно състезание по бнт от 19 часа (Последният печели) и се надпреварваме коя ще отговори първа. В колата като се пусне стара песен веднага изстрелвам "Кой пее?". Най-новата история, която учеха й беше много интересна и знае много повече от нещата в учебника. За политика много говорим. Държа да има собствено мнение.

Никога, за нищо не наказвам и не съм наказвала или удряла. Цупя се, викам дори (много рядко), но толкоз, тя е равно на мен човешко същество.

# 341
  • София
Момичета програмата на дъщеря ми за днес е следната: История, Философия, География, Химия, Физика, Английски език -2 часа - има ли при Вас ден с такава програма, дъщеря ми вече трета седмица не успява да се подготви по всички предмети!
Питам, понеже смятам да задам въпроса на Родителската среща, не е ли възможно втория срок да претърпи промяна, това събиране на толкова важни предмети в един и същи ден?

А утре програма е им е БЕЛ - 2 часа и АЕ- 4 часа.

Ужас! Аз не знам защо бях останала с впечатление,  че в гимнизиите програмите са на блокове, което много улеснява подготовката и определено се избягват лудости като горната.

И аз бих писала оплакване до директор с копие до РУО.

Luba_Rizova много ми е интересно това, което разказваш, защото синът ти учи в гимназията, която и аз съм завършила. Интересно ми е как се казва класната ви, защото имам съученичка, която преподава там на 8те класове. Иначе си е нормално това с многото думи и ниските оценки, просто езикът не е лесен и натоварването е доста по-различно, от това на което са свикнали повечето деца.

Според мен пък едно отпускане в 8клас, след като са набрали енерция в 7ми клас, само прави още по-труден 9 клас с многото разказвателни предмети.

Иначе и аз смятам, че трябва да има балансиран подход и да се научат децата да си отстояват позициите, да могат да станат по-самостоятелни. Искрено се възхищавам на деца, които се самоорганизират, които си поставят цели и си ги гонят, а не се налага постоянно някой с остена да ги ръчка.

# 342
  • о`майна лунна нощ е
Връщате ме във втори клас. Есента на 1989 г. нали рязко се смени политическото ръководство. Нови лица, ама стари порядки. Изведнъж потретът на Тодор Живков изчезна от стената в класната стая и беше заменен от този на Петър Младенов. Хмх.
На 8 години съм била тогава, но това е един от най-ярките ми спомени от това време в училище.

# 343
НикиК, има наредба такава. Дидева може да цитира член, алинея. Аз си имам вкъщи разпечатана частта, която касае връщането на контролните, да ми е подръка и да я показвам при нужда.
При набора авторитарен подход не върви. Просто е такъв характер. Ще си понесе наказания, мъмрения и ще продължи да прави каквото си е наумил. За да се движи в правилната насока, трябва вътрешно да е твърдо убеден, че трябва да го прави. Та в тази връзка работим - убеждаване и проумяваме защо аджеба му е необходимо нещото, което го карам да прави.
Малкият е друга работа. При него има ефект и от наказания (рядко се случва, по-скоро му влияе фактът, че е възможно да бъде наказан) и от поощрения. Той обаче е такава душичка. С него може да се разговаря спокойно, да се дискутира. Големият първите му думи са -  не, няма, обаче, е да де ама и т.н. Трябва да го накарам да провери в училище за клуб по дебати. Там му е мястото. Да си изразходва енергията в спорове с някой друг, а не с мен.

# 344
Изпуснала съм питането за връщането на контролните. Наредбата е 11, а членът е 19.

Чл. 19. (1) (Доп. - ДВ, бр. 82 от 2018 г.) Контролните и класните работи се коригират и рецензират от преподаващия учител и се връщат на учениците за запознаване с резултатите и за информация на родителите.

(2) Оценяващият анализира и обобщава резултатите от контролните и класните работи, като в срок до две седмици след провеждането им уведомява учениците за направените изводи.

(3) (Отм. - ДВ, бр. 82 от 2018 г.)

Общи условия

Активация на акаунт