ОСМИ клас - Времето е вече с есенни одежди, а децата думи пишат и превеждат!

• 29 018
  • 739
  •   1
Отговори
# 360
  • софия
НикиК, честит двоен празник на девойките 🌼 🌸 Да са здрави, да са заедно, да постигат мечтите си с лекота!

Не очаквам добър резултат от контролното по мат днес. Не е решила 2 задачи, не защото не ги е знаела, а сутринта отиде с хрема, която от маската е станала още по-дразнеща и каза, че изобщо не е могла да се съсредоточи и само е искала часа да свърши, за да може да си издуха носа. Като стана ме помоли да не ходи, но аз, като всяка строга родителка, казах да отива, за да не пропуска контролното. Иначе не било много трудно. Повече подобни експерименти няма да си правя. После ще прави сама и толкова.
И да я похваля - единствена от класа има пълен брой точки на първото контролно по английски. Дори интернешънълите нямат (в класа имат нейтив американка). Знам си аз, че харесва да учи английски. Вече със сигурност мога да кажа, че ББСЦентър са голяма работа. Ходеше там с голям кеф и явно доста е научила.
Изключително рядко съм я наказвала. Помня за един път, не помня в кой клас, ходи 1 седмица с телефон с копчета. Не помня защо. Винаги сме се старали с баща й да се отнасяме с нея като с равна на нас и да не я караме твърде настоятелно да прави неща, които ние не бихме правили, ако, разбира се, не са от онези, които не можеш да избегнеш. Не мога да си кривя душата, че ми е добричка и послушна душинка ❤

# 361
  • Между гори и планини
Не знам защо сте останали с впечатлението, че не се отнасяме с наследника като равен. Всъщност наистина не ни е равен - той е дете, аз родителят с опит. Това че има правила и дисциплина не е унижаващо , не му отнема човешките права. Има съвсем малко домашни задължения, като най, най, най-важното е да учи и има добър успех. И в живота е така, че който не следва правилата, носи последствията. Иначе спокойно сядам и споделя с мен (повече с мен) за абсолютно всичко. Теми които аз никога не съм можела като малка да говоря с майка ми. И все пак да си имаме уважението - не се говори на сленг, простотии, уважаваме се взаимно и всеки си знае мястото в йерархията.

# 362
НикиК, честит празник и от мен! Да са здрави и жизнерадостни Heart
Звънче, звучиш страхотно. Да е все така и занапред.
Аз съм доволна, че все повече му харесва да учи френски. Даже вече и на французина му разбира по малко. Каза, че той също се опитвал да говори на български и на всички казвал " тя".  Не било само на него, защото е с дълга коса:)

# 363
  • София
Алелуяяя имаме хромбуци!
 НикиК, честит ти празник! Нека момичетата ти да ти носят само радост и поводи за гордост!

# 364
Тамън щях да питам коя от вас е тука агента под прикритие Wink
Имаме, да Simple Smile
Сега го разучава Simple Smile

# 365
  • софия
Доня Черешова, изобщо не те възприемам по описания от теб начин. Точно обратното. Това, че има ясни правила и изисквания към поведението е най-правилното. Те дават спокойствие и яснота какво се очаква. Обичам правилата и спазването им. Налагането на наказания не означава, че не приемаш детето за равно. Просто всяко дете е с различен характер. Както вече съм писала, моята дъщеря, колкото и да мрънка, някак знае, че трябва да направи определени неща, знае какви са изискванията към нея и не се налага да бъдат налагани наказания или сериозни ограничения. Ако не беше разбрана, със сигурност нямаше да се поколебая да налагам санкция. Но нямам никаква гаранция, че в някакъв момент няма да се промени и тогава ще бъдем по-строги.
Когато се роди четох разни книги за възпитанието и детската психология. За себе си избрах да прилагам това, че родителят освен, че изиска и обяснява защо, трябва да и ясно да обясни какво би било наказанието при неизпълнение, като то трябва да се наложи, а не да остава заплаха. Естествено, сериозността му трябва да е съобразена с провинението и да е наложено за конкретна постъпка, а не по принцип, не след време, когато си се сетил за него. Винаги съм се стараела да следвам подобно поведение, т.е. винаги заслуженото наказание е било изтърпявано 🙂

Последна редакция: чт, 08 окт 2020, 21:04 от zvаnchе

# 366
  • София
Честити рожденици! Много здраве и късмет! 🍀🎂
Не мога да ви насмогна с четенето.
По въпроса за реда и строгостта - зависи си от детето. При някои работи, при други би имало обратен ефект. Моите са различни. Но и при двамата с натиск се получава повече. Въпросът е, че ми писва да ги подбутвам и някой път просто ще ги оставя да се справят с техните си темпове.

# 367
  • София
Ами аз пък да ви кажа нещо с годините вече не харесвам правилата. Винаги има и друга гледна точка.
Така че с дъщеря ми просто се препираме и всеки се опитва да си докаже тезата. В крайна сметка може и да е по-полезно.

# 368
У нас има класически проблем с бащата, така че много неща са неприложими на практика. Често се налага да се боря и с бащата, освен с детето. Така че се възхищавам на семействата с комуникация, координация и единност на мненията.

# 369
  • София
А ти пък, единност.
У нас всички сме със собствено мнение и трудно подлежим на надприказване.
Класически холерици сме и тримата.
Познайте какво става като започнем да спорим. 😁
Така или иначе моето верую е че хората просто трябва да бъдат истински. Това да спазваме правила да не влизаме в противоречие пред детето, да укриваме неподходяща информация и друго подобно синтетично поведение - абсурд, не е за нас. 🤣

# 370
Аз мисля че си е и до темперамент на  родителите. Аз например съм разпилян и хаотичен тип, не обичам режим и график. Няма как да се правя на строга и изискваща, просто не ми идва отвътре. За щастие голямата ми дъщеря е много осъзната и сама се контролира. Много е подредена и си пази нещата. Зодия Дева:) Очаквам, че с малката ще имам проблеми, още от сега се опитва да клинчи и да си спестява домашните. Трябва й строга майка. Ах... как не искам тази роля.

# 371
  • Между гори и планини
А, никакво единство няма с бащата, но той е вдигнал ръце от учебният процес още в първи клас, дори и по английски 😂 Като не може да помогне, поне да не пречи 🤣🤣
Моето момче за сега се води, винаги е бил мек и добър, няма тън-мън, щом е казано - слуша и изпълнява. Може би съм добър ръководител "полети". Иска ми се да е по - отговорен към учебния процес, но изпълнява всичко, защото трябва, а не защото му харесва. Ако го питате, цял ден ще виси пред компютъра и ще се зомбира. И аз искам да съм от майките които не знаят какво учат децата им ( толкова да са самостоятелни), но уви не става.

# 372
  • София
Е не знам.
Ние за ученето винаги сме го играли отбор. Разделихме си и материала по математика по интереси. Аз действах по геометрия, мъжът ми се бореше там с многочлените. 😁
Абе всъщност миналата година по това време ми идеше да си оскубя косата; сега всъщност спомените ми са комични и много забавни.
Въобще аз май много трудно мога да се взема насериозно в крайна сметка.

# 373
  • Между гори и планини
Моя мъж гледа задачите на детето като теле железница. Искам да ви кажа, че нашите деца, дори и тези с тройки са математически гении, в сравнение с наборите си в САЩ. Няма как да помогне и по английски, защото е с дислексия и моя правопис е по- добър, граматиката, та дори и някои думи са различни в САЩ и Великобритания, така че дребния научи American English и British English.

# 374
И ние не сме единни за ученето. Баща им винаги казва "остави ги", а ако се включи, то е с лекции за смисъла или безсмислието на ученето, от които се губи ценно време за реална помощ или часове да седнат да пишат и да учат. Има неща, с които може да се включи много по-успешно от мен , но не го прави. Помощта за урок по история се изразява в разказ за всички битки преди конкретната, отплесване в различни посоки и  в крайна сметка забравя какво го е питало детето. Така е и с биологията, където също може много да даде.
Мисля, че е и един от най-добрите преводачи от английски в България, но никога не е помагал на децата. На дребното му търсихме частен учител.

Общи условия

Активация на акаунт