Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Принудителен отпуск без извънредно положение

  • 611
  • 6
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 183
Имаме вътрешно-семеен спор.
ЧРката във фирмата, където работи снаха ми, ги е предупредила, че поради намаляване обема на работата, от другата седмица ще пускат част от персонала в платен отпуск, или ако нямаш платен, както в нейния случай - в неплатен отпуск. Независимо дали бъде обявено извънредно положение или не.

Раздали им по една празна бланка, да си пуснат доброволно в стил "пусни си отпуск, за да си запазиш работата". Но снаха ми е майка до 3 год. и не е застрашена от съкращение.
Не мога да я убедя да Не си пуска молбата. Щели да ги пуснат "служебно" така или иначе.
Аз, с претенции да поразбирвам тази материя, твърдя, че императивно това не може да се случи.
Съществува ли някаква врътка, която пропускам?

# 1
  • Мнения: 2 691
Могат да ги пуснат служебно в отпуск, ако предприятието няма работа, може и да ги уволнят, ако предприятието няма работа. Защитата на майката до три годишна възраст на детето е хубаво нещо, но детето ще стане на три, а дъщеря ви ще е без защита и може да са й вдигнали мерника.
Ако без съгласието на работника го пуснат в неплатен отпуск, той може да напусне без предизвестие - чл.327(1) от КТ. Така че тя може да напусне, въпросът е, че тя изглежда си цени работата и иска да си я запази.

# 2
  • Мнения: 1 183
Могат да ги пуснат служебно в отпуск, ако предприятието няма работа, може и да ги уволнят, ако предприятието няма работа.

За уволнение след третата година я камилата, я камиларят.
Къде пише за пускане в неплатен отпуск?

Това знам аз, това и намирам:

В практиката зачестиха случаите, при които работодатели настояват работниците и служителите да използват неплатен отпуск през част от месеца, определени дни в седмицата и пр., за да се намалят разходите за труд. Трябва да се има предвид, че тази практика е законосъобразна само ако е налице съгласие на засегнатите служители. Съгласно чл. 160 КТ работодателят разрешава ползването на неплатен отпуск “по искане на работника или служителя”, но не може едностранно да разпореди излизането в неплатен отпуск.

# 3
  • Мнения: 2 691
Цитат
Прекратяване на трудовия договор от работника или служителя без предизвестие

Чл. 327. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 327, доп. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:
....
11. (нова - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) работодателят е предоставил неплатен отпуск на работника или служителя без негово съгласие;
....

Край на цитата

# 4
  • Мнения: 1 183
Въпросът е къде пише, че работодателят "може за пуска в неплатен".
Ок, при такова действие на работодателя произтичат права за работника - да напусне. Което не прави действието законосъобразно.
Например ако не ти плаща заплата също можеш да напуснеш. Не значи, че законът му позволява да не плаща.
Действително ще е полезно да се знае ако има вратичка, за да не я подведа,  дотук не виждам такава.

# 5
  • Мнения: 7 009
Тук говорим за отпуск поради престой. По принцип, поради престой едностранно може само в платен отпуск. За неплатен трябва съгласие на служителя.
Имайте предвид обаче, че ако не излезе в отпуск дамата, работодателят има право да ѝ възложи друга работа за времето на престоя. Всякаква друга работа. Може и хигиенист да я направи, ако по работата, която върши, няма натовареност.

# 6
  • Мнения: 1 183
Работата ще се извършва, но понеже имат по-малко продажби, девойките от customer service ще бъдат в намален състав - три седмици едни да бъдат в отпуск, три седмици - другата половина в отпуск. Никого не щат да съкращават, защото Коледният бизнес чука на вратата и ще им трябват.  Като цяло свиване на разходите до края на края на ноември. Не са се сетили /или не искат по някаква причина/ да намалят работното време наполовина за един месец примерно. Това май едностранно могат, но действат с отпуски. Влизам в положение на работодател, но когато я пришпориха да се връща от майчинство, чемного им трябва, не си го представяше така.

Общи условия

Активация на акаунт