Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Въпрос относно леглото на бебето

 • 474
 • 11
 •   1
Отговори
 • Мнения: 51
Здравейте!
Решихме с моя мъж първоначално да вземем кошарка Chicco next to me (тя се води до 6-7ми месец). За тези които не са чували за нея, представлява кошара, която може да се прикрепи за спалнята, така че да можете да следите бебчо, до ви е удобно за нощното кърмене, да си е до вас, а иначе през деня за да не пречи, си става на обикновена кошара. Главно мен заради това ме грабна, още повече, че ми е първо бебче и ще ми е много по спокойно когато си е до мен, освен, че през нощта няма да ми се налага да се разхождам постоянно. Обаче моя мъж има един приятел дето тази вечер взе да развива теории, че бебето така щяло да свикне и после нямало да иска да спи отделно от нас, не трябвало да бъде толкова близо и т.н. Та въпроса ми към вас е смятате ли, че е прав и ще му повлияе след първите няколко месеца, когато му купим отделно легълце?

# 1
 • София
 • Мнения: 17 931
Силно се съмнявам, че бебето щяло да свикне така, но ми се вижда много непрактично легло само за няколко месеца. Може да вземете бебешко легло (ние имахме от тези с механизъм за люлеене), което да сложите близо до вашата спалня.

Всъщност, може да го залепите за спалнята ви, просто няма да слагате решетките.

# 2
 • Мнения: 51
Така е по принцип, но понеже сме в чужбина и сме решили няколко месеца след като бебето може да пътува да си се прибираме в България и направо от там да му купим легло, не да го мъкнем от тук, а това да ни изкара просто тези месеци докато се приберем. Обаче тези теории наистина ме объркаха, понеже и аз си мисля, че не би трябвало да е проблем, ама знам ли, пак казвам ще ставам мама за първи път и много неща не са ми ясни все още

# 3
 • София
 • Мнения: 129
Леглото е удобно, ползвах такова, много лесно се мести от стая в стая, което за мен беше важно също. Ползвах го и като тип кошара преди малкият да почне да пълзи (седеше си вътре и много добре си играеше).

# 4
 • Мнения: 51
Леглото е удобно, ползвах такова, много лесно се мести от стая в стая, което за мен беше важно също. Ползвах го и като тип кошара преди малкият да почне да пълзи (седеше си вътре и много добре си играеше).
Но не сте имали проблеми свързани със свикването и т.н. ?

# 5
 • Мнения: 1 792
И трите ми деца спяха в кошара прилепена до нашата спалня първите месеци. Всъщност първородната спеше директно с мен в леглото, в специално приспособление като малко кошче, което може да се сложи върху леглото, на другите вече не им треперех чак толкова. След първите два-три месеца, докато се нагодим с кърменето, ги премествахме в кошара, в нашата спалня, но не толкова близо до леглото. След първата година ги местехме в детската стая. Не сме имали проблеми с преместването на нито едно от трите деца. Бебето ще иска винаги да е близо до теб, да, но това е инстинкт. Не е свързано с дистанцията между неговото и вашето легло и няма да се промени, дори ако го сложите да спи на отделен етаж още от раждането.

Приятелят на мъжа, предполагам, не е кърмил нощем?

# 6
 • София
 • Мнения: 4 891
Има една много хубава приказка и тя е, че бебето след раждане трябва да отвикне от близостта с вас, а не "да не свиква с вас". Та то вече е свикнало, трябва да започне да отвиква, но това става с времето. До момента на раждането 9 месеца сте били едно цяло, не случайно в природата човешките бебета се кърмят, че да са близко и в прегръдките на майката. По една или друга причина бебето може да е на АМ, а не на кърма, но отново то се храни гушнато от мама или татко. Бебетата в първите си месеци имат нужда от близост, топлинка, познати звуци, гласове… Жестоко е да не откликваш на нуждата от близост на едно малко бебе, да не говорим колко кратки са тези мигове, в които те са наистина малки, имат нужда от нас и ни търсят. С порастване на детето и опознаване на света то иска да става все по-самостоятелно и само ще търси да се отдели. И това обикновено не се случва при бебета на 3-4-6 или 10 месеца. Съветът ми е да прочетете с таткото малко за привързано родителство, както и за естественото родителство. Най-общо казано си слушаш инстинктите и тези на бебето.
Нашия син спеше в неговото си легло долепено до нашето, понякога е идвал на спалнята между мен и баща му. На година и 8 месеца го отделихме в негова стая в голямо легло и се чувства прекрасно, спи си там от първата нощ още.
За мен бебеносене, спане в близко до бебето легло и многото гушкане помагат на бебето да задоволи нуждите си от физическа близост с мама и помагат детето да стане самостоятелно като по-голямо.

# 7
 • София
 • Мнения: 129
Не съм, спи в отделна стая откакто стана на 3 месеца
Леглото е удобно, ползвах такова, много лесно се мести от стая в стая, което за мен беше важно също. Ползвах го и като тип кошара преди малкият да почне да пълзи (седеше си вътре и много добре си играеше).
Но не сте имали проблеми свързани със свикването и т.н. ?

# 8
 • Мнения: 3 131
кошарките Chicco next са мн. хубави, купете си ги. И за вас, и за бебето ще е хубаво да спите един до друг.
Бебенцата не искат хубава стая и хубаво легло, а само гушкане и близост. За едно бебе е голям стрес да остане само, защото е беззащитно.
Според мен няма лошо и до 5 години да спи във вашата стая, а когато детето бъде готово да спи само, тогава да отиде.

Прочетете книгата "Близо до бебето" Василена Доткова.  За разликите между 'самостоятелното' бебе и на обичаното, гушкано бебе.

# 9
 • Мнения: 196
Ако кърмиш бебето е много удобно,аз също ползвах кошара до леглото.Бебетата имат нужда от близостта на майката.

# 10
 • Мнения: 3 131
аз съм кърмила и си бях взела обикновено креватче ИКЕЯ, много е леко и си го придърпвах нощем.

# 11
 • Мнения: 1 872
Леглото изглежда много хубаво. Купувай, щом ти харесва. Но ще ти кажа едно нещо. Може да си купиш 10 легла и да чуеш 10 различни теории, но в крайна сметка бебето ще ти покаже кое е най -добро за него. Когато се роди бебето, не слушай теории, а направи това, което ще бъде най-удобно за ТЕБ. Няма никакво значение дали бебето ще спи в креватче, количка, на спалнята при теб или на челна стойка. Важното е на вас да ви е удобно и да сте спокойни и наспани. А когато му дойде времето, ще спи и само в детската стая.

Общи условия

Активация на акаунт