Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Вярващи ли сте?

 • 2 727
 • 86
 •   3
Отговори

Анкета

Вярващи ли сте?

Опции:

# 15
 • Мнения: 9 339
И аз съм вярваща, но не в религиии, канони и тн.
В нещо по-висшо, светло и добро.

# 16
 • Мнения: 15 712
Вярваща съм да. Ходя на църква и там се чувствам много добре. Просто ме успокоява, чувствам едно спокойствие, закрила и ми е приятно. Обичам да ходя и по манастири. Дори наскоро обмислям да ида да спя някъде.
Има Бог и искам да вярвам, че има някой, който ни закриля. И мислейки така, това ме кара да се чувствам добре.
Водя и детето на църква и тя много обича.
Не ходя толкова често, предимно го правя по празници и когато почувствам нужда.
Мъжа ми не вярва. Казва, че не го отрича като висша сила, но никой не може да го убеди, че водата става на вино и има човек, който прави чудеса-в това не вярва в частност.
На мен тези дни Бог ми показва, че си ме обича и аз му благодаря за всичко, което съм поискала и съм се помолила и ми се е сбъднало. 😊
Икони в къщи имам две-три малки, но предпочитам да ги виждам в църквите. Обичам големите служби на големите празници, обичам да ги слушам. Имаме страхотен отец тук на село и води чудесни служби. Миналата година идва и патриарха и заведох и малката и беше много хубаво.
 Когато ходя в чужбина гледам да посещавам църквите навсякъде. Обожавам ги и ми е много интересно. Особено пищните ритуали на католиците.
Религията винаги ми е била интересна.
В Джамии пък обожавам да влизам-толкова са красиви и впечатляващи. Има едни особено усещане на божественото, в тези храмове на вярата, без значие дали е Исус Христос или Аллах. Винаги се появява при мен това усещане когато ходя на такива места.
Не знам, не мога много да го обясня, но се чувствам много добре и специално на тскива места.
Библията съм чела. Корана пък наскоро го почнах, ама не ми се отдава засега.
Детето ми носи име, което означава"посветена на Бог", "Божия дъщеря". И това не е случайно.

# 17
 • Woman in the mirror
 • Мнения: 3 154
Не съм религиозна, не съм вярваща.
По църкви и манастири ходя от туристически и културни причини, гледам на тях като историческо наследство.

Назад в годините е имало периоди, когато поради лични несгоди съм се опитвала да бъда по-... вярваща, да речем. Ходех на църква по големите празници, палех свещи, казвам си някаква моя си молитва/молба, стоя уж благоговеещо вътре в църквата, чакам да почувствам там мир и хармония, и спокойствие... ами не, нищо подобно не чувствах. И по манастири с чудотворни икони съм ходила, по опашки да чакам, целувам иконите, кръстя се...
От всичко това разбрах, че насила хубост не става и от мен религиозен човек няма да излезе.

Та, зарязах цялата тази работа и всякакви съвети от типа на "иди на църква, запали една свещичка..." и бла, бла.

# 18
 • Мнения: 2 507
Аз съм вярваща. Ходя на църква. Имам икони вкъщи. Това ми харесва, чувствам се добре.

# 19
 • Мнения: 623
Да, вярвам в Бог, имам икони вкъщи, но не съм ходил на църква от миналата година, все се каня да отида. Когато съм притеснен за нещо, се моля на Бог, за здраве най-вече и да се оправят нещата.

# 20
 • Мнения: 537
Кръстена съм. Баба ми ме водеше на църква. Имам икони. Вярвам в силата на мисълта.

# 21
 • Мнения: 2 818
По-скоро не, но когато съм много затънала и ми е притеснено и тежко, само тогава ходя на църква да се помоля и да запаля свещ и така ми олеква. Имам няколко малки икони вкъщи, просто защото са красиви.

Последна редакция: нд, 18 окт 2020, 13:13 от Sun_Shine016

# 22
 • Мнения: 1 311
Имам познато семейство, много религиозни. Спазват всеки пост, всяка неделя са на църка, даже той повече от нея. Но тя веднъж ми каза "Какъв е смисъла да се молиш, да целуваш иконите, да палиш свещи ако на излизане от църквата след 5 минути тръгват едни псувни и обиди? Не е ли по важно да се стремим да сме по-добри? Ама нали следващата седмица пак ще отиде да се изповяда..." Така мисля и аз.

# 23
 • Мнения: 125
Да. Носи ми мир. Възпитаха го у мен от дете мои много близки и скъпи хора и това ми е лично кътче в душата.

# 24
 • някъде в орбита...
 • Мнения: 2 161
Вярваща съм, не съм религиозна, не зачитам църквата като институция, и иконите не са ми по вкуса.

# 25
 • София
 • Мнения: 733
Не, не съм. Бих казала, че съм атеист. Църкви и други манипулативни места НЕ посещавам. Не се моля, не се кръстя ...

Според мен цялата религия и изобщо този "Бог" (в кавички е, щот не вярвам, че има такъв) е една голяма манипулация на обществото, за да се всява страх. Питам се колко висше е нещо, от което изпитваш страх?
За съжаление съм кръстена, но ММ не е. Възнамерявам и моето дете да не го.

# 26
 • Мнения: 603
Атеизмът също е религия. Вяра че не съществува Бог.

# 27
 • Мнения: 424
Вярвам в Бог, чела съм и вярвам в Библията - не случайно е призната за "Книга на живота". Но намирам несъответствия с православието и не смятам, че трябва да се помолиш пред иконата, много по-естествено е да го направиш с твои думи и на всяко място. Не ми харесват и неясните песнопения, от които човек нищо не разбира. Дори пише в Библията да не си правиш образ на Бог, не знам и откъде се е възприело поклонението на светци, като ясно е казано само на Господ да се кланяш и молиш. Така че не спазвам ритуали, не се моля на икони и нямам такива, но вярвам в Бог, вярвам че ме пази и благославям и детенцето си. Преживявала съм и труден период, за който като се обърна назад просто не знам и не съм усетила как съм го преминала - с никой човек, само Бог ме е пренесъл през него. И тогава ми оживя онази притча, в която човекът като гледал на лента живота си пред Бог и виждал в много ситуации как до него са вървели още едни стъпки, но в най-трудния му момент били само едни стъпки и питал - "А къде беше ти Боже, тогава?" и Бог му казал - "В този момент аз те носех. Това са моите стъпки". Винаги настръхвам при това, и сега като го пиша. И това беше живо за мен, затова знам, че Го има.

# 28
 • Ямбол
 • Мнения: 26 597
Атеизмът също е религия. Вяра че не съществува Бог.
Искаш да кажеш, че вяра и религия са равни ли. Аз вярвам, че утре няма да е горещо(над 30 градуса) - религиозна ли съм? Не, просто разсъждавам, че това не може да се случи. Така и атеистите просто мислят с главите си, а не се оставят на фантазията да им носи готови отговори, както се случва с бог и висшата сила, която ни дава обясненията, които не можем да намерим.

Стана ли ясно, че не съм религиозна и вярваща в митични същества.

# 29
 • Мнения: 424
Човек, който мисли и разсъждава с главата си, ще види ясно, че тоя свят няма как сам да се е създал от нищото и тая природа да функционира по съвършения си начин ей така, от хаоса се пръкнала. Само като види мислещият и разсъждаващ човек дори само мравките и пчелите в какъв ред живеят, му стига, за да изпита преклонение пред това, което е над нас...

Общи условия

Активация на акаунт