Тема за бързи въпроси и отговори ~ Всичко за нашите деца ~ Училищен блиц ~ Тема №5

• 55 935
  • 746
  •   2
Отговори
# 555
  • пустинята Гоби
Мисля, че отпадат. Моят син знае, че няма да има вече маски, мисля че госпожата им е казала. Сега чета из нета, че било силно препоръчително и по решение на директора можело да има.

# 556
Здравейте,
Имаме следния казус с две деца. Как стои въпросът с преместване в друго училище - след 3 и 5 клас? За малкото вероятно важи принципът за свободно място, но за голямото какво се случва с втори западен език, ако такъв в новото училище не се предлага или се предлагат други езици, които детето не е изучавало към този момент?
Ако има подобна тема, бихте ли ме насочили!

# 557
  • Майничка
Ще му определят срок, до който трябва да се яви на изпит по новия език, за да му се признае годината. Възможно е това да стане и на поправителна сесия в края на август, учебната година се води до 14.09.

# 558
  • София
Моя син го местих след завършен 5 клас от училище без втори чужд език в училище с втори език. Не е държал изпити, но и сега две години по-късно немския му е много труден след високо ниво английски.

# 559
Ще му определят срок, до който трябва да се яви на изпит по новия език, за да му се признае годината. Възможно е това да стане и на поправителна сесия в края на август, учебната година се води до 14.09.
Т. е ако ученик се мести от паралелка с испански в паралелка с френски  (примерно) се очаква да се самоподготви сам и да се яви на изпит.
Има логика - иначе как би се включил в новия клас от абсолютната нула и А, Б.🤔
Звучи като ученикът да следва избрания първоначално език, когато и ако е възможно.
Т. е за преместване в друг град и друго училище изборът твърде се стеснява, заради езика.
Моля миналите по този път да споделят.
Благодаря! 🌷

# 560
  • Пловдив
Аз съм се местила от училище с втори английски в училище с втори руски.
Дадоха ми учебника по руски, казаха ми какво са учили децата до сега и ми насрочиха изпит някъде през август месец.
Аз цяло лято си учих и се явих на изпита. Взех го и си продължих с децата в следващия клас.
Все пак, гоня 40г вече, но не вярвам тези правила да са се променили.

# 561
  • Майничка
Скрит текст:
Т. е ако ученик се мести от паралелка с испански в паралелка с френски  (примерно) се очаква да се самоподготви сам и да се яви на изпит.
Има логика - иначе как би се включил в новия клас от абсолютната нула и А, Б.🤔
Звучи като ученикът да следва избрания първоначално език, когато и ако е възможно.
Т. е за преместване в друг град и друго училище изборът твърде се стеснява, заради езика.
Моля миналите по този път да споделят.
Благодаря! 🌷
Зависи кога се мести. Ако е през учебната година, може да посещава редовните консултации и ще получи повече помощ и насоки, но ако е в края на учебната година, може да ползва само консултациите преди самия изпит.
Като цяло, ако детето не е мотивирано, нещата не се получават особено.

# 562
Момичета, имаше едно помагало за 7 клас по български или литература, А4, лъскави страници, не повече от десет, в което накратко бяха описани литературни форми с примери в кои произведения ги има.
Някой сеща ли се за него, че се разбих да го търся онлайн и не го намирам.
Моят син го имаше 2020 г., но го е загубил.

# 563
Момичета, имаше едно помагало за 7 клас по български или литература, А4, лъскави страници, не повече от десет, в което накратко бяха описани литературни форми с примери в кои произведения ги има.
Някой сеща ли се за него, че се разбих да го търся онлайн и не го намирам.
Моят син го имаше 2020 г., но го е загубил.
Да не би да търсите това?
По описанието, което давате, не се сещам за нещо друго. Но може би греша, това е 72 страници. По скоро е това. 16 ламинирани страници.

# 564
Много, много благодаря!
Второто е! Hug

# 565
  • Бургас
Здравейте! Simple Smile
Имам два въпроса:
1. Учебниците за втори клас кога ги дават? В края на първи или в началото на втори?
2. Дадоха ни списък с книжки за лятото и списъкът включва "Пипи дългото чорапче", но във втори клас май няма да го изучават. Това значи ли, че няма да ги препитват? Идеята е да четат просто нещо или да се запознаят с произведенията, които ще изучават във втори клас?

# 566
  • Майничка
Погледнах в електронния вариант на читанката за 2 клас на Клет и там има откъс от Пипи.

# 567
  • Бургас
Ние сме на Просвета. Разгледах съдържанието на читанката и не видях нищо за Пипи.
Иначе в момента "четем книжката" - гледаме сериите в youtube на телевизора. Предпочитам да наблегне на граматика, диктовки и да не забравя математиката, отколкото да чете книжка, която няма да се обсъжда в училище и не е никак малка за първокласник

# 568
Учебниците се дават в началото на втори клас. Книгите са препоръчителни,  т.е. може да чете други. Цялото издание на Пипи е голямо за първи клас, има книги с илюстрации по главите, които са по-лесни за четене.

# 569
  • Пловдив
Както вече са споменали - списъкът с книги след 1 клас е с препоръчителен характер. Повече, за да се упражняват, да четат и да изгладят процеса.
Пипи и Емил според мен са супер подходящи за целта - хумористични, приключенски и с кратки изречения, чрез които бързо усвояват четенето с разбиране.

Общи условия

Активация на акаунт