Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Истината за Дядо Коледа

 • 3 757
 • 32
 •   1
Отговори
 • 1
 • 2
 • 3
 • Всички

Анкета

На каква възраст е най-добре да разбере истината

Опции:

 • Мнения: 285
След приключването на рождения ден август ,се започна с въпросите кога ще дойде Коледа за да получа подаръци? Нали и аз обяснявам че има време ще напишем писмо и така,писахме и тя ми каза след това,
Мамо ти като ми купиш всичко,го дай на Дядо Коледа да ми го донесе.замълчах защото не нзаех какво точно да отговоря според мен ,е по добре от рано На 4 години е да знае истината,защото аз като разбрах ми остави малка травма,но от друга се чудя дали да не поддържам илюзията.С наближаването ще започнат отново тези разговори ,и съм пред дилема.Вие как бихте постъпили?

# 1
 • Мнения: 2 092
Ще споделя ние как се разминахме с "травмата" / разочарованието.

В първи клас беше дъщеря ми, когато малко огорчено сподели как подозира, че Дядо Коледа е измислица, но се колебае и би се почувстнала тъпо ако сме я лъгали.
Тогава ми хрумна да й кажа, че дядо Коледа съществува, закото има човек, който това работи. Работа, по-различна от гази на мама и татко, но работа като работа. Че има много много колеги, които му помагат и работят като джуджета, и се грижат за всички писма и подаръци - както при мама има хора, които й помагат /тя ги познаваше/.

Много добре го прие, хем има до кого да пише, хем това е обикновен човек на работа таааам на север в снеговете Simple Smile

# 2
 • Мнения: 17 319
Зависи колко е зряло детето, не пречи и рано да разбере. Но когато тръгне на училище трябва вече да знае, иначе рискува челно да се сблъска с действителността. Затова гласувах с втората опция - с идеята това да е краен срок, когато вече трябва. Иначе няма лошо и по-рано. 

# 3
 • София
 • Мнения: 8 748
Синът ми е също на 4 и още от миналата Коледа се съмнява в съществуването на Дядо Коледа.
Първо започна да ме пита защо всеки дядо Коледа е различен - един е в Икея, друг идва в детската градина, трети е в мола, а за четвъртия направо каза, че е тати Joy
Аз мисля да му поддържам още илюзията, но  той сам се досеща каква е работата или има много големи съмнения.

Гласувах с втората опция - 6-8 години

# 4
 • София
 • Мнения: 6 366
Моят син е на 12 г. и 5 месеца и все още вярва в Дядо Коледа, въпреки че се досеща кой всъщност носи подаръците...Но пък е виждал по тв истинския Дядо Коледа и един приятел ходи в неговото селце преди време и се върна с куп снимки и разказ за преживяното, та ще го оставя да вярва докато иска.

# 5
 • Варна
 • Мнения: 26 694
Дъщеря ми е на 8 и още вярва в него. Тия дни си поговорихме и казах, че тъй като вече е доста голяма, оттук нататък подаръците за Коледа ще са от мен, баща й, бабите, дядовците и т.н., защото дядо Коледа има ангажимент да осигури подаръците на по-малките деца и бебетата. Прие го добре. При нас по-голям проблем е феята на зъбките, не знам кой й вкара в главата тая измислица, но ако го пипна, лошо му се пише.

# 6
 • София
 • Мнения: 681
Дъщери ни е на 9г. ще стане на 10г. след два месеца, скоро дойде при нас и каза, че е намерила писмата, които досега е писала в една кутия. Каза, че е предполагала, че ние сме купували подаръците, но тя все още вярвала, че там някъде съществува един добър старец и че ни е много благодарна, че през всичките тези години сме правели Коледата й така вълшебна.  Ние казахме, че докато вярваш в магията тя съществува, според мен е хубаво никога да не губиш тази детска част от сърцето си.
Обещали сме й някой ден когато няма ограничения за пътувания да я заведем в Рованиеми.

Последна редакция: вт, 27 окт 2020, 08:59 от Жоржи

# 7
 • Мнения: 285
Да май ще е най добре да й казвам ,че го има,но родителите помагат за подаръците.
И на моята са й казвали за феята на зъбките а й гледа филма със скалата...Когато бяхме в България  едно момиче каза че й се клати зъбче и моята и каза да го остави под възглавницата за феята,а детето не знаеше коя е,но майката на детето се измъкна като каза че в България няма такава...

# 8
 • Мнения: 586
Гласувах за 6-8. Големият ми син е почти на 5 и още не знае истината. Милият, постоянно се старае да е по-послушен, за да си получи желаният подарък.
И аз като гледам коледните филми, понякога ми се иска да е истина 😉 Приказно и...прекрасно е.

# 9
 • Мнения: 8 417
На 5-6 годишно дете не би ми минало през ум да му попарвам мечтите. Моето мнение е, че колкото по-дълго време вярват в Дядо Коледа, толкова по-дълго ще запазят детското в себе си.
Моите деца са на 11 и половина и на 10 години и все още вярват в Дядо Коледа, Снежанка и др.

# 10
 • Мнения: 586
Кристал, аз също мисля така, но гласувах за по-ранна възраст, защото си мисля, че тогава са вече много умни и си говорят с връстниците, а децата не пестят информация, т.е едно да знае, знаят всички.
В къщи винаги имахме жива елха, когато бях дете. Отдавна знаех, че няма такъв дядо, но майка ми продължаваше да ми слага подарък под елхата много след това. Беше си почти същата емоцията.

# 11
 • Мнения: 727
Аз пък винаги съм знаела, че това с дядо Коледа не е читаво...Знаех и ,че нашите купуват подаръците.Обаче си ми харесваше идеята за дядо Коледа и не го и отричах.Динът ми сега е на 7.Още на 4 беше ,когато попита "Мамо ,как така дядо Коледа беше ей сега в детския център ,а сега изведнъж дойде тук ?!" Казах му ,че това е колегата му, просто не може да е навсякъде дядо Коледа и затова си има и заместници.Отговорът беше "Дядо Коледа не съществува ,мамо!" ...,но още си му пишем писма и го споменаваме ,когато наближи празникът.
  Иначе във феята на зъбките вярва.Аз не се ограничавам кое вярване с какъв произход е.Феята е готина ,детето се вълнува и се вярваме в нея и си я чакаме на всяко паднало зъбче Simple Smile

# 12
 • Варна
 • Мнения: 26 694
На последния паднал зъб дъщеря ми се събуди и почти ме хвана, докато бърках под възглавницата. Какви обяснения съм измисляла после, аз си знам.

# 13
 • Мнения: 1 414
Като цяло подържам идеята заради общата такава, не ми харесва нито Дядо Коледа, нито феята на зъбките, изобщо не си падам по детски фолклор.
Но дъщеря ми е на 3 и половина, вярва на всичко.
Не знам до кога ще е така, но в момента, в който сама прозре нещата, няма да отричам. Все пак вълшебства има само в приказките.

# 14
 • Niagara Falls, NY
 • Мнения: 2 083
А защо трябва да се казва т.нар. истина?
Дядо Коледа е вълшебство, в което дори аз още вярвам.

# 15
 • Мнения: 285
Защото не трябва да се вярват в измислени герой,че идва един принц и край принцесата е щастлива и живеят щастливо до края на дните си
Защото в труден момент няма да се яви феята кръстница и да реши проблемите
Дядо Коледа е измислица на Кока кола,първо е бил свети Николай,които е взимал непослушните деца,после е бил дядо мраз,който дава подаръци но на нова година,и след това беломразния старец

# 16
 • Niagara Falls, NY
 • Мнения: 2 083
Защото не трябва да се вярват в измислени герой,

Това къде го пише?

Историята на дядо Коледа я знаем всички, но принципен е въпросът да вярваме в доброто, магичното, вълшебното. Това е символиката, която дядото носи, както и толкова семейно-християнския празник.
Не очаквам фея да дойде и да ми подреди живот и приоритети, но продължавам да вярвам, че доброто сърце твори вълшебства и променя битиета. На това уча детето си, на това са учили мен като дете.
А кой в какво да вярва, кой и как да разбива митове и легенди - за себе си, за децата си - въпрос на личен избор, който и аз съм направила.

# 17
 • Мнения: 68
В това безверно време няма лошо  човек да вярва в нещо пък било то и в Дядо Коледа. Цяла година живеем в реалността защо поне веднъж в годината да не се  отдадем на магията?!

# 18
 • Мнения: 2 690
Гласувах с последната опция.
Колкото по-дълго вярват в чудеса, толкова по-добре.
Имат цял живот напред да се сблъскват с реалността.

# 19
 • Мнения: 273
Гласувах с последната опция.
Колкото по-дълго вярват в чудеса, толкова по-добре.
Имат цял живот напред да се сблъскват с реалността.
Напълно съгласна. Познавам много супер готини момичета, които сега са на по 19 години и до последно са вярвали в Дядо Коледа и че зайчетата на село от двора са избягали в гората. При момчетата може и по-раничко да разберат истината според мен.

# 20
 • Мнения: 3 719
Дядо Коледа е просто приказка, така че си го има в царството на приказките, при феите, джуджетата, Снежанка и кой ли не още.

# 21
 • Бургас
 • Мнения: 7 111
На мен синът ми много ми се разсърди,че съм го лъгала за дядо Коледа.
Едно момиченце му беше казало във втори или трети клас,че родителите купуват подарък и казват,че е дядо Коледа.Той ме попита вярно ли е и аз му казах,че е вярно.Три дни не ми говори,пишеше ми бележки"Мразя те!"...
Беше мега драматично.
Още помни и вече не се сърди,но казва,че когато(дай Боже) има деца,няма да ги лъже.
Също се опитваше да обяснява на по-малките деца от блока,че няма дядо Коледа, родителите пък казваха,че има...
Едва го убедих да остави мъниците да си вярват,че това е избор на родителите им...

# 22
 • Кърджали
 • Мнения: 5 697
Когато дъщеря ми започна да изпитва съмнения в Добрият старец, започнахме да си говорим за това че там на Север наистина има един Дядо Коледа, който просто няма как да пътува за една нощ из целия свят. Разказах ѝ легендите, говорихме че това е времето в което дори и на възрастните им се иска да вярват, че има чудеса, че е по-важна идеята за духа на Коледа - да си със семейството, да зарадва, да те зарадват, да направиш нещо хубаво, добро... Да, сигурно е имало и разочарование, но не го е приемала драматично. Остана си традиция да ѝ пускам клипче от къщата на Дядо Коледа, с поздрав от Добрият старец и елфите, дори все още с любопитство и някакво вълнение следи къде по пътя е шейната на Дядо Коледа. Такива неща...
Мисля и вярвам, че вярата в доброто и чудесата трябва да се запази възможно най-дълго време. Да, никой не очаква че ей ся шемпотъека лампата и ще дойде Духът на Аладин да оправи положението, ама нека вярва, че винаги има нужда от доброто...

# 23
 • някъде в орбита...
 • Мнения: 2 360
При първите признаци за съмнение казвам истината. Дребния го прие добре, до степен дори не помни сега кога е бил този ни разговор. То и аз не помня де, ама със сигурност беше преди да тръгне на училище.
Помня, че на 4 вече ми беше ясен спектакъла около Нова Година, ама се правех на луда щото всички толкова се радваха около мен. На 6 категорично отказах да участвам в това. Това обаче няма връзка с удоволствието ми от празника, и "неверието" ми не развали нито магията на деня, нито кефа от всичко около него.

# 24
 • baile átha cliath
 • Мнения: 1 782
Гласувах за последната опция. Дъщеря ми е на 8 и още вярва, въпреки че си избира подаръците по един каталог на магазин за играчки. Даже онзи ден ме пита дали е излезнал каталогът, по който Санта пазарува.
Феята на зъбките вече беше разконспирирана наскоро. Намери всички зъби в една кутия и разбра, че съм аз. Stuck Out Tongue Winking Eye Не беше драма, смяхме се заедно много.

Последна редакция: ср, 28 окт 2020, 17:46 от poppy-fairy

# 25
 • Мнения: 1 601
Мисля, че когато попита и изяви съмнение, е добре да се обясни, че това е традиция. Децата в детските градини и в училище си ги говорят тези неща, който има по-възрастни братя и сестри също е уведомен.

Важното е да не се чака докато детето пусне тема в Тийнпроблем със заглавие "Помощ, кога мама ще е готова да приеме, че отдавна знам истината за Дядо Коледа". Stuck Out Tongue Winking Eye

# 26
 • Пловдив
 • Мнения: 1 056
Моята дъщеря рано започна, да усеща каква е точно историята, но когато си говорихме за това има или няма, аз ѝ казах, че щом вярва, значи го има. Съгласи се без драми, само трябваше, да я предупреждавам редовно, че каквото знае си е за нея си, иначе щеше, да „отваря очите“ на приятелките си.
После и с феята на зъбките така - рано разбра, че съм аз, но тя късничко започна, да сменя зъби. Даже още на 4 зъб ми каза „дай направо левчето и готово“.

# 27
 • Мнения: 3 768
Никога не съм поддържала илюзията за Дядо Коледа, направо съм казвала, че няма, при въпрос.
Точно, за да не се получи случаят, който описва mariqivanova799, детето ми да се почувства излъгано от родителите си.
Магичното, вълшебното и чудесата за мен нямат нищо общо с Дядо Коледа и това, че носи подаръци. Съвсем различни неща са.

# 28
 • Мнения: 289
Дъщеря ми е на 13. До момента все още не съм казвала " Не,не съществува". Щастлива съм,че успях да запазя възможно най -дълго време магията. Дори когато е виждала Дядо Коледа в мола, фотостудиото.... е знаела,че това е истински човек в костюм и е различен от онзи белобрад старец с летящата шейна, който чакаше на прозореца. Веднъж само ме попита,дали съществува. Познатата история - в класа децата казват..... Отговорът ми беше: Ти си безкрайно добро и послушно дете и докато ти искаш той да идва при теб,значи ще идва.
Такива "врътки" сме правили,че да не се усети и винаги сме успявали. И феята на зъбките не успя да склещи. Опитвах се възможно най дълго не да поддържам магията,а да създавам такава. Откакто излезе анимацията "Чудната петорка" всеки път се гледа на Коледа и Великден. Пленително е.
Сега имам дете на година и малко. Ще се опитам и при него да е толкова вълнуващо,както при кака му. И съм сигурна,че и тя ще се включи в отбора на "помощниците на Дядо Коледа".

# 29
 • Мнения: 154
От много малка знам, че Дядо Коледа не е истински. Но най - хубавите спомени ми бяха преди да знам това, когато сутрин родителите ми слагаха на дивана в хола кукла с панделка, чувствах се на 7 - то небе. Не отнемайте тази радост от децата и без туй живота после става гаден.

# 30
 • Бургас
 • Мнения: 7 111
Ell___,така мислех и аз,но малкото човече (вече голямо човече )не хареса начина ми на мислене.
За мен е приказно, вълшебно,прекрасно това чувство,свързано с Коледа и Нова година,но...

# 31
 • Мнения: 6 930
Дъщеря ми отдавна има съмнения, но просто ѝ харесва мисълта да вярва в нещо подобно. Тя е януарче и май след Коледата преди деветия ѝ РД ( с две думи - прясно навършила 9 години) в училище дете от класа разказало, че е видяло баща си да оставя подаръците под елхата. Признавам, че не го мисля много дълбоко. Когато беше по-малка я подкрепях във вярата ѝ в Дядо Коледа, но никога не съм била много настоятелна и като цяло не искам да свързва Коледа основно с материалните подаръци. А разочарованието е част от порастването, неизбежно е.

# 32
 • Мнения: 5
Ние дъщеря ми така и не успяхме да я заблудим Grinning Още първите й Коледи като беше на 2-3 годинки и успяваше да познае дядо си под костюма на дядо Коледа, но честно казано това не й е губило ентусиазма. Даже напротив, пак много се радва на празника и се вълува за подаръците, но знае, че ние играем роли и празника пак е много вълшебен. Така че според мен и от мънички да знаят, няма да се загуби магията на празника Simple Smile)

Общи условия

Активация на акаунт