Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Истината за Дядо Коледа

 • 4 226
 • 32
 •   1
Отговори

Анкета

На каква възраст е най-добре да разбере истината

Опции:

 • Мнения: 384
След приключването на рождения ден август ,се започна с въпросите кога ще дойде Коледа за да получа подаръци? Нали и аз обяснявам че има време ще напишем писмо и така,писахме и тя ми каза след това,
Мамо ти като ми купиш всичко,го дай на Дядо Коледа да ми го донесе.замълчах защото не нзаех какво точно да отговоря според мен ,е по добре от рано На 4 години е да знае истината,защото аз като разбрах ми остави малка травма,но от друга се чудя дали да не поддържам илюзията.С наближаването ще започнат отново тези разговори ,и съм пред дилема.Вие как бихте постъпили?

# 1
 • Мнения: 2 828
Ще споделя ние как се разминахме с "травмата" / разочарованието.

В първи клас беше дъщеря ми, когато малко огорчено сподели как подозира, че Дядо Коледа е измислица, но се колебае и би се почувстнала тъпо ако сме я лъгали.
Тогава ми хрумна да й кажа, че дядо Коледа съществува, закото има човек, който това работи. Работа, по-различна от гази на мама и татко, но работа като работа. Че има много много колеги, които му помагат и работят като джуджета, и се грижат за всички писма и подаръци - както при мама има хора, които й помагат /тя ги познаваше/.

Много добре го прие, хем има до кого да пише, хем това е обикновен човек на работа таааам на север в снеговете Simple Smile

# 2
 • Мнения: 23 243
Зависи колко е зряло детето, не пречи и рано да разбере. Но когато тръгне на училище трябва вече да знае, иначе рискува челно да се сблъска с действителността. Затова гласувах с втората опция - с идеята това да е краен срок, когато вече трябва. Иначе няма лошо и по-рано. 

# 3
 • София
 • Мнения: 9 257
Синът ми е също на 4 и още от миналата Коледа се съмнява в съществуването на Дядо Коледа.
Първо започна да ме пита защо всеки дядо Коледа е различен - един е в Икея, друг идва в детската градина, трети е в мола, а за четвъртия направо каза, че е тати Joy
Аз мисля да му поддържам още илюзията, но  той сам се досеща каква е работата или има много големи съмнения.

Гласувах с втората опция - 6-8 години

# 4
 • София
 • Мнения: 8 488
Моят син е на 12 г. и 5 месеца и все още вярва в Дядо Коледа, въпреки че се досеща кой всъщност носи подаръците...Но пък е виждал по тв истинския Дядо Коледа и един приятел ходи в неговото селце преди време и се върна с куп снимки и разказ за преживяното, та ще го оставя да вярва докато иска.

# 5
 • Варна
 • Мнения: 31 784
Дъщеря ми е на 8 и още вярва в него. Тия дни си поговорихме и казах, че тъй като вече е доста голяма, оттук нататък подаръците за Коледа ще са от мен, баща й, бабите, дядовците и т.н., защото дядо Коледа има ангажимент да осигури подаръците на по-малките деца и бебетата. Прие го добре. При нас по-голям проблем е феята на зъбките, не знам кой й вкара в главата тая измислица, но ако го пипна, лошо му се пише.

# 6
 • София
 • Мнения: 1 085
Дъщери ни е на 9г. ще стане на 10г. след два месеца, скоро дойде при нас и каза, че е намерила писмата, които досега е писала в една кутия. Каза, че е предполагала, че ние сме купували подаръците, но тя все още вярвала, че там някъде съществува един добър старец и че ни е много благодарна, че през всичките тези години сме правели Коледата й така вълшебна.  Ние казахме, че докато вярваш в магията тя съществува, според мен е хубаво никога да не губиш тази детска част от сърцето си.
Обещали сме й някой ден когато няма ограничения за пътувания да я заведем в Рованиеми.

Последна редакция: вт, 27 окт 2020, 08:59 от Жоржи

# 7
 • Мнения: 384
Да май ще е най добре да й казвам ,че го има,но родителите помагат за подаръците.
И на моята са й казвали за феята на зъбките а й гледа филма със скалата...Когато бяхме в България  едно момиче каза че й се клати зъбче и моята и каза да го остави под възглавницата за феята,а детето не знаеше коя е,но майката на детето се измъкна като каза че в България няма такава...

# 8
 • Мнения: 852
Гласувах за 6-8. Големият ми син е почти на 5 и още не знае истината. Милият, постоянно се старае да е по-послушен, за да си получи желаният подарък.
И аз като гледам коледните филми, понякога ми се иска да е истина 😉 Приказно и...прекрасно е.

# 9
 • Мнения: 8 571
На 5-6 годишно дете не би ми минало през ум да му попарвам мечтите. Моето мнение е, че колкото по-дълго време вярват в Дядо Коледа, толкова по-дълго ще запазят детското в себе си.
Моите деца са на 11 и половина и на 10 години и все още вярват в Дядо Коледа, Снежанка и др.

# 10
 • Мнения: 852
Кристал, аз също мисля така, но гласувах за по-ранна възраст, защото си мисля, че тогава са вече много умни и си говорят с връстниците, а децата не пестят информация, т.е едно да знае, знаят всички.
В къщи винаги имахме жива елха, когато бях дете. Отдавна знаех, че няма такъв дядо, но майка ми продължаваше да ми слага подарък под елхата много след това. Беше си почти същата емоцията.

# 11
 • Мнения: 740
Аз пък винаги съм знаела, че това с дядо Коледа не е читаво...Знаех и ,че нашите купуват подаръците.Обаче си ми харесваше идеята за дядо Коледа и не го и отричах.Динът ми сега е на 7.Още на 4 беше ,когато попита "Мамо ,как така дядо Коледа беше ей сега в детския център ,а сега изведнъж дойде тук ?!" Казах му ,че това е колегата му, просто не може да е навсякъде дядо Коледа и затова си има и заместници.Отговорът беше "Дядо Коледа не съществува ,мамо!" ...,но още си му пишем писма и го споменаваме ,когато наближи празникът.
  Иначе във феята на зъбките вярва.Аз не се ограничавам кое вярване с какъв произход е.Феята е готина ,детето се вълнува и се вярваме в нея и си я чакаме на всяко паднало зъбче Simple Smile

# 12
 • Варна
 • Мнения: 31 784
На последния паднал зъб дъщеря ми се събуди и почти ме хвана, докато бърках под възглавницата. Какви обяснения съм измисляла после, аз си знам.

# 13
 • Мнения: 1 489
Като цяло подържам идеята заради общата такава, не ми харесва нито Дядо Коледа, нито феята на зъбките, изобщо не си падам по детски фолклор.
Но дъщеря ми е на 3 и половина, вярва на всичко.
Не знам до кога ще е така, но в момента, в който сама прозре нещата, няма да отричам. Все пак вълшебства има само в приказките.

# 14
 • Niagara Falls, NY
 • Мнения: 2 245
А защо трябва да се казва т.нар. истина?
Дядо Коледа е вълшебство, в което дори аз още вярвам.

Общи условия

Активация на акаунт