ОСМИ клас 2020/2021 - Плам, пламти! Котел, бълбукай! Със надежда ДО да свърши проблещукай!

• 30 186
  • 737
  •   1
Отговори
# 180
Red, учениците в БГ по изказванията на Вълчев са  700 хил
И това се връзва така  572 504 са тези в общообразователните училища + 135 117 в професионалните училища =707,621
т.е в гимназиален етап са приблизително
132 775 (от общообразователните училища) + 135 117 в професионалните училища (да влизат в тях и вероятно 2-3 хил деца в 5-7 клас) =367 892 ..
Населението в страната към 31,12,2019 е 6 951 482
излиза, че VIII- XII клас са малко над 5% от населението

Последна редакция: вт, 03 ное 2020, 15:16 от скаридка

# 181
Вероятно до няколко дни ще намалят камерите и микрофоните. Безумно е иначе. И като трафик, пък и има начин за организиране на такива часове с включване и изключване на звука, за да е удобно. Едно е тест или дискусия, друго е час. Би трябвало вече да е минат този етап и да е овладяна малко техниката и културата на провеждане на час в условията на ДО.

# 182
  • София
Аз все пак предлагам в последния абзац да добавим:
"...учениците да бъдат върнати присъствено в училище при засилени мерки, които да гарантират здравето и безопасността на учителите и учениците..."
Мисля, че ако не друго, поне е по-дипломатично.

Последна редакция: вт, 03 ное 2020, 13:13 от Red

# 183
  • София
Министърът се е изказал днес, че обмислят хибирдно обучение за гимназистите.

https://offnews.bg/obshtestvo/variant-razredeno-prisastvie-na-uc … ed-11-739484.html

Обсъжда се гимназистите (от 8. до 12. клас) да учат по модела на редуването, на разреждането след 11 ноември. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред БНТ, който се включи от дома си, тъй като се самоизолира заради контакт със заразен с коронавирус.
Този модел на практика означава, че част от паралелката ще учи от дома онлайн, а друга ще е в клас и ще има редуване. Така в училище ще има по-малко ученици, ще може да се спазва по-голяма дистанция и, съответно, рискът от заразяване ще е по-малък.

Щели да го обсъждат днес на отраслов съвет.

# 184
  • София
Остава ми доволно да потрия ръце на принципа "казах ли ви аз вчера". 😁
В този смисъл се редактирам и махам "хигиенни" от предния си пост

# 185
Ред, при нас редуването да не стане 3те 1:1 учат онлайн, останалите се ширите в училище Joy

# 186
  • София
Надали.
Веднага някой ще сметне, че сте 4% и това не е решение на проблема. 😃

# 187
Добре де....как така в частния сектор никой не иска да напуска, да ползва отпуск и да е уплашен дотолкова, че да отказва да работи?!
А по повод болниците...това е действителността в която попада всеки, чиято болест е неудобна за системата.  Точно преди два месеца, когато Ковида беше заспал летен сън, прекарахме над 10 часа в обиколки по болниците за да приемат наш близък с онкологично заболяване и тежка дихателна и сърдечна недостатъчност. Ако имах дар слово доста драматичен разказ щеше да е. В тези над 10 часа, човек на предела на силите си,който нямаше сили нито да говори, нито да върви,  беше връщан от къде ли не, подлаган на едни и същи изследвания във всяка следваща болница, нищо че има същите от преди малко, защото ако го приемат без тези изследвания не могат да усвоят парите по клиничната пътека и..... защото било най-добре "да си го приберем да си отиде вкъщи"...
Държавата отдавна е абдикирала от задължението си и да лекува и да образова населението си.
ДО е жив пример за това.

# 188
Време е да назначат някой, който да чете и анализира информацията във форума. Хибридното обучение за гимназистите сме го обсъждали още в края на август.
Забелязах, че пак там има данни от анкета на един синдикат, който наскоро публикува резултати от нова анкета по същия въпрос. Можете да сравните " преди" и " сега".

# 189
За това хибридно обучение си мислех още лятото. Само че тогава от министерството го отхвърлиха напълно. Според мен това е единият от начините да спасим учебната година.
Днес учениците от 5-7 клас в нашето училище се върнаха присъствено след повече от две седмици обучение в електронна среда. В класа на моя шестокласник са били само 6 деца. По неговите думи е било супер. Работили си много добре. Нямало е кой да шуми. То при 6 деца няма как да има лиша дисциплина. Не знам останалите 20 пред компютрите как да се чувствали. Дано успее да ходи и той максимално присъствено и не ги затворят след като явно по-голямата част от родителите искат ДО в момента.

# 190
  • София
А аз забелязах, че съм проговорила на езика на учителите. Laughing
От превъзбуда ще да е!

# 191
  • София
Хибридният модел беше приложен извън БГ още миналата учебна година, когато през май в някои държави върнаха учениците в училище по този начин.
На мене ми е ясно, че първоначално МОН са го отхвърлили, защото е далеч по-сложно като организация, но вече е видно, че няма "прост" начин, по който да се решат поне частично възникващите във всички сфери проблеми.

# 192
Има "прост" начин: работещо ДО, докато мине тежкия период (месец, два). Ама истинско обучение. Някой да иска обратна връзка, да следи за изпълнението, провежда ли се или не (защото едно е да ти преподават сериозно и отговорно, друго е да ти пуснат филм, да не влязат в час или да са неуки да бъдат презентъри и децата нон стоп да ги мютват и това да е върха на забавлението, и четирите примера се случваха в стария клас на Ния м.г., т.е. в едно и също училище може да има и работещо и неработещо ДО). Без да затварят държавата, децата да си се виждат на групи, без да са в карантина затворени за по 2 седмици.
Гадно е, ама в създалата се ситуация за червените зони друго просто, безопасно и угодно за всеки не се сещам.

# 193
Един въпрос към тези, които ползват градския транспорт.
Забелязали ли сте след като децата минаха на ДО да е намалял човекопотока?

За мен липсата на организация и адекватно управление на градския транспорт в условията на епидемия е едно от основните проблемни звена за допринасяне разпространението на заразяване.

# 194
  • София
Правилно ли разбирам, че хибридното е половината клас да е присъствено - половината в електронна среда? И да се редуват на някакъв принцип?

Общи условия

Активация на акаунт