ОСМИ клас 2020/2021 - Плам, пламти! Котел, бълбукай! Със надежда ДО да свърши проблещукай!

• 30 192
  • 737
  •   1
Отговори
# 210
Според мен става дума, че има деца, които могат злоупотребят със социалните  мрежи, с което тази информация да стане viral. А докато се разбере и свали, защото е незаконно и недопустимо, вече щетата е нанесена. Наскоро имаше много дълга дискусия в една от темите Дистанционно обучение по тази тема.

Като пример малко в страни да дам -  синът ми се беше забравил логнат в часа по информатика в teams, и само след 2-3 учебни часа следващ ученик бе написал глупости от неговия профил в един от екипите. Добре, че се реагира светкавично от страна на госпожите и се изясни, че няма как да е той, защото в това време е бил присъствен в друг час. Та недобронамерени деца има и в най-добрите английски семейства, колкото и да си мислим, че не е приемливо.

П.П. За да не пиша ново мнение по отношение на ДО мисля, че за момента това е по-добрсата алтернатива, ако се провежда качествено. Присъствено по метода на превключванията вече започна да се превръща в хаос и ще ни скъса нервите. Отделно не е достатъчно безопасно точно в този момент. Каквито и мерки да се установят знаем как и колко време ще се спазват...

Последна редакция: вт, 03 ное 2020, 15:39 от Cygnus

# 211
За последно се включвам по темата. Не, няма проблем да имаш снимка на профила си в тиймс и да си с нея в час. То е точно същото като да си си с лицето си в класната стая. Тиймс не е публично място, и училището/мон не разпространява/публикива снимката на детето от тиймс някъде в нета. Ако някой друг без разрешение снима детето докато е в час (независимо в ДО или в реалната класна стая) и я разпространи, училището/мон нямат вина. Вина има този, който снима без разрешение.

Не претендирам да съм права, не съм юрист, но логиката на неща са ми в тази посока. Ако някой юрист се включи и направи прочит редно или незаконосъобразно е някой учител да има изискване в неговия час да не разговаря с "розови прасета", а с реални физиономии, ще съм благодарна. "Розовото прасе" на профилна снимка в Тиймс ми е точно като да отидеш в час с маска на прасе на лицето си.

# 212
  • Между гори и планини
Нашите имат снимки в Школо тази година, лично снимани и сложени от класният.
Да остане логнат в един клас, а реално да е в друг е невъзможно. Защото класа остава, а учителите идват и напускат групата. Всичко създадено от училището.
При нас няма и как да учат ту присъствено, ту не, защото голяма част от децата пътуват с училищните автобуси. Освен това основното и гимназията са в една сграда, една смяна.

# 213
Мария, не мисля, че просто снимка е проблем. Те си имат и без това в профилите. По-скоро устно изпитване с включена камера. При контролни - ок. Реално погледнато си права, че могат и в клас да го запишат, да.

# 214
Скрит текст:
Моето дете и това на jam са в един клас. Ако правилно съм я разбрала тя се възмути, че едната учителка пожела децата да си сложат снимка на профила, защото към този момент имаше 2 розови прасета, един дядо Коледа, едно момиченце с истинското си лице и всички останали са само с инициали (така ги прави тиймс по подразбиране). И когато примерно моята се включи да пита нещо на госпожата ѝ "светка" НР и тя започва да търси по списъка кое дете има тези инициали и така губи време и се разконцентрира. Отделно те са нови в училището и е редно да им научи имената и физиономиите (не беше час по фе) с времето и така ще ѝ е по-лесно.

С камери пожела само класната (по фе) и то стана ясно защо. Половината клас "не беше в час". "Едикой си чети". Той/тя не знае докъде са, очевидно си прави нещо си някъде, губи се време, което не е добре нито за нея, нито за класа. Като е с камера се очаква да не си играеш на компа примерно.

# 215
  • Между гори и планини
Трябва и учениците да са по-сериозни и внимателни. Учителите не са пъдари. Явно в нашето неелитно и с нисък бал за прием училище, децата са по- послушни. Уроците минават тихо, като има диалог постоянно между учителката и учениците, постоянно ги препитват, участват в решаването на задачи, четат по английски упражнения. Домашните се пращат или на учителката по Тиймс, или на имейл от училището. Винаги след това има отговор. Абсолютно различно от това което вие описвате. Миналата година, директорката снабди ученици от социално слабите семейства с таблети и мегабайти интернет. Има деца които учат през телефон, таблет, компютър. Но никой не отсъства. Започват в 8 и 15 сутринта и всички са на линия. Днес рисуваха по зададена тема, снимка на рисунката трябва да пратим до петък. По музика слушаха различни произведения, обсъждаха композитори и стилове. По физическо всички правеха гимнастика кой от стаята, кой от двора като е хубаво времето, презентации за видове спортове, здравословно хранене и др.

# 216
Доня, радвам се, че при вас така добре се получават нещата.
Отговорното отношение винаги е водещ фактор за добър резултат. Браво на вашата директорка!
Радвам се и на родители, които оценяват усилията на отсрещната страна, защото и на нея никак не ѝ е лесно от така създалата се ситуация.

# 217
  • София
Ох, каня се да пиша от няколко дни, ама много бързо напредва темата и  многоо теми сте подхванали , та  май ще се включа малко на слабо време.Само да вметна че аз пък от ДО миналата година доста забавни споделяния  видях и  откровени гаври  с преподаватели, които се разпространяваха къде ли не.Айде  сега и GDPR.....Нека се концентрираме към същината на нещата.Наистина преподавателите е твърде вероятно да не визуализират така добре конкретни  ученици само по инициали или домашно облекло и интериор( ако изобщо има включени камери). При нас има забрана за камерите от страна на учениците, но учителите си споделят екрани, поилзват някакви интерактивни  показалки ( ако правилно съм разбрала) и  като цяло май се случват нещата... Ядосвам се че много  излишна комуникация има в успоредни чатове, но  не зная как да постъпа и да секна това на този етап.Разбирам че децата си искат и странична комуникация и разнообразие, щото по цял ден по пижама и само  уроци и домашни..не е много ок.През почивните дни в края на миналата седмица отпрашихме на кратка почивка в планината.Забраних  дори да взима  и една тетрадка със себе си.Имахме нужда  да се отърсим от всичко  в обичайното ни ежедневие.Добре ни се отрази.ТАзи седмица съм на работа и  тъжната реалност е навсякъде около мен.Но-  няма какво да направим освен да се мобилизираме и да се надяваме че нормалните времена  ще се завърнат в живота ни

# 218
Не мисля, че страничната комуникация може да се спре. Те са израснали с това, то е неделима част от живота вече.
Но трябва да се учат на култура в тези неща. Неуместно поведение онлайн не трябва да има. Има си етикет. И последствия.

# 219
  • София
Аз по-скоро  заради  постоянното  висене пред устройства и в междучасията се тюхкам...Обяснявам как  трябва да си почива наистина дори и за 10 минути.Да проветри стаята, да стане и излезе оттам.Вярно, отива да търси нещо за прилапване, та и това е проблем....

# 220
  • sofia
Стаматов се похвали, че в 119 СУ прогимназиален етап минават на ДО. Мисля, че ще има последователи и в други софийски училища.

# 221
Сега ми излезе във фейса пак някакво писмо на учители, които настояват незабавно всички да преминат онлайн. Да остане ли дежурни паралелки в някои училища за тези деца, които нямало кой да ги гледа.

# 222
Да не би децата да ходят на училище, за да ги гледа някой?! Мисля, че целта на училището е да образова, а не да отглежда децата.

# 223
Цитат от Янка Такева:"Ако за гимназиалните ученици от 10-11 клас няма толкова голям проблем с дистанционното обучение, то при учениците от 1 до 4 клас трябва да изкараме поне един срок присъствено такова. От Синдиката на българските учители ще искаме решаване на тези важни въпроси по време на Отрасловия съвет в МОН."
Което ми звучи, че гимназистите ще си откарат онлайн до май.

# 224
Янка Такева най-вероятно е влизала в някое училище за последно миналия век и то преди 30-40 години.

Общи условия

Активация на акаунт