Паросмия /извратено обоняние

• 38 234
  • 384
  •   1
Отговори
# 150
Значи само аз съм от първите. Юни бях. И чак септември се промени. Малеее вече 6 месеца съм така. 🤔😔 А какво е лонг ковид?

# 151
Мале, 6 месеца... ужас. Аз от месец и половина и психиката ми е разбита... Дано отмине по-скоро при всички ни. Вече и храненето ми е почти невъзможно, почоти всичко ме отвращава. Направо не знам как ще се живее.

# 152
Ами свиква се по едно време и вече не е толкова гадно. Аз преминах през депресия. Сега оставам с мисълта за старите миризми. И мечтата да се върнат.

# 153
И аз се записвам да следя за съвети.От ноемврийската партида съм и аз и направо се отчайвам.Февруари се случи нещо с вкуса и мириса ми.Всички парфюмни/прах и тн.миризми ми миришат еднакво,киселото мляко е сладко,яйцата на гадно,цитрусите на етерично масло.Пффф

# 154
И аз към отбора. Бях болна ноември, почти се беше върнало обонянието ми и от началото
на февруари съм с гадните миризми и вкус.
Преди няколко дни правих баница с ябълки, миришеше гадно докато се пече, но после имаше вкус
на баница с ябълки и щях да изям тавата Cry
Отчайващо е да чета, че няма лечение, нито подобрение при никого.

# 155
Здравейте! Загубих обоняние на 15.11.20г. След няколко дни и вкуса изчезна. Сладко, кисело, солено - никакъв усет. Така около седмица. Вкуса се възстанови и обонянието започна уж, но радостта ми беше кратка. Започнах да усещам странни неприятни миризми, не съм усещала до сега такива. Смесица между гнило, бензин, ацетон и изгоряло. Страшно е. И така ми мирише всичко, месо, лук, яйца, за кафето да не говоря. Препаратите също. До момента е все така, не се трае. Понякога и хляба ми мирише така. Люто все още не чувствам. Кетчупа и майонезата са ок, но само с това да се храня не става. Ванилия и канела усещам. Готвенето е голямо приключение, но готвя заради децата. Пия витамини и чакам. Личния лекар каза, че конкретно лечение няма и всичко ще се оправи от само себеси... Надявам се, че всичко ще отшуми, но понякога изпадам в паника и прибягвам до валидол. Стискам палци на всички засегнати да се оправим! Кураж!

# 156
При мен в началото беше точно така, ацетон, изгоряло, пластмаса, козметиката и праховете и всичко ва гадна химия. Въздуха ми миришеше на гадно. Яденетата на гнило и на мърша. Само канела и ванилия нормални. Сега посвикнах. Много ми е силно обунянието. Усещам от далече миризмите на готвено, но не на реалното. На парфюмите, като химия. Всикчо от далеч усещам. Нали уж някои казват, че това било пътя към възставовяването. Но ще го повярвам, като се оправя. Стискаме зъби и това е. На мен и косата ми падаше много. И с паметта и концентрацията имах проблеми. И сега още имам. При вас как е?

# 157
Уау доста хора се събрахме.. Днес забелязах, че сутрин е по зле положението отколкото след обяд. Едва не повърнах като помирисах луканката днес сутринта, да ме пита някой защо я помирисах. От месата има едно определено филе Елена дето ми е ок. Вкусно и мирише нормално. Все още има неща дето няма шанс да ги ям. Едното е лук. На мъжът ми също лука му е враг номер 1 обаче пак го буха навсякъде и стиска зъби и яде, не го разбирам.. За паметта и концентрацията само ми трябва да се филмирам.. Надявам се, че всичко е ок там😆

# 158
Здравейте дами,
Моят случай е следният - преболедувах Ковид в средата на Декември 20 с относително лека симптоматика. Пълна загуба на обоняние за повече от месец и половина. В един момент усетих че обонянието ми се възвръща . Но ми направи впечатление че телесните ми миризми ( урина, пот) ухаят по идентичен , доста особен начин и го отдадох първоначално на вируса, после едва ли не на диабет. След това започнах да си давам сметка, че любимото ми уиски има изкривен вкус. В един момент осъзнах че възрпиемам някои миризми просто по различен от обичайният начин. Кафето почти няма аромат или ако има е леко странен. Забелязвам, че проблемът се обостря като се нахраня обилно ( а аз обичам това). При питието при първите 50 грама няма проблем, но след това рецепторите просто изчезват и усещам само спирта и то пка по някакъв странен начин. При подлагане на диета сякаш има подобрение , но се съм се изтезавал повече от два дни и затова не мога да твърдя със сигурност.

# 159
От няколко дни сладкишите започнаха да ми миришат отвратително- на химия. Преди не ги усещах някои, а други си миришеха реално( например браунито на "Милка"). Луда работа! Да откачи човек.😂😂😂

# 160
Здравейте отново. Днес започнах да хапвам и месо вече. Описах лечението ми, забравих да Ви кажа, че взимам 2 пъти на ден по 5 хапчета Pulsatilla. Те са хомеопатия. Ще пиша отново след две седмици. Ще Ви кажа как съм и какво ще продължа да пия след първия ми месец от терапията. На 70% вече съм по-добре.

# 161
Браво. Страхотна новина. ☺️Колко време беше без обоняние? И може ли да опишеш всичко ли ти миришеше на лошо или имаше запазени миризми?

# 162
Прекарах ковид октомври към средата. Много леко се размина. Края на декември започна да ми се възстановява обонянието. За пръв път ми се появиха тези миризми към месо, яйца, риба преди нова година. След 5 дена ми минаха. Не обърнах внимание, но от края на февруари се появиха пак и се задържаха. Веднага предприех мерки, съпругата ми е мидицинско лице и говорихме доста с нейни колеги. Тя мина по същия път и детето ни също. Само, че на малкия мина за 7 дена. Почти към всичко ми се промени миризмата. Беше ужасно. Пробвайте, на мене тези медикаменти и на съпругата ми ни помагат.

Последна редакция: нд, 28 мар 2021, 21:30 от Stk123

# 163
Ще изчакам аз лично още малкода ни кажете пак как върви подобрението. Само да ми кажете колко плодължи загубата на обуняние. При мен беше 1 месец.

# 164
  • Sofia
По принцип е много индивидуално, но горе долу кога се завръщат тези рецептори. Минаха две седмици от тогава или много бързам (1-2 месеца...)?
Преди това имах жестоко обоняние чак наказание усещах и най - малките мирзими и от няколко етажа какво готвят и простират 😂

Общи условия

Активация на акаунт