Паросмия /извратено обоняние

• 38 247
  • 384
  •   1
Отговори
# 165
И при мене около месец.

# 166
  • Варна
Досега четях и си казвах, че имам късмет дето само праховете за пране, води за уста, тоалетна хартия и подобни ми смърдят на химия, плюс миризмата на цигари в затворени помещения. Е, бавно, но сигурно яйцата и месото започнаха да имат вкус на развалено, а вкъщи постоянно ми смърди на прораснал зелен лук. Вместо да се оправя става по-зле. Нещо взе да ми писва, бял кахър, нали, но ужасно влошава качеството на живот. Егати чудото.

# 167
Съвета ми е да започнете лечение. Колкото повече време стоите с увреден обонятелен нерв, толкова по бавно се възстановява. Това ми казаха всички невролози. Минава но изисква време и търпение. Казаха ми, че ако чакам може да мине и година, може и по-малко или повече. Аз стоях към 10 дена така, защото си помислих, че пак ще мине, но не стана. Както казах при мене има огромна разлика вече. 17 дена се лекувам вече. Пожелавам Ви успех. Не губете време. На края на тази седмица ще пиша отново как съм.

Последна редакция: пн, 29 мар 2021, 09:42 от Stk123

# 168
Е аз лично доста съм закъсняла. Вече 6 месеца съм така. Въпроса е дали това лечение става за всички. Все пак нали всеки индивидуален. Притеснявам се аз лично, да пия лекарства без  да ми е изписано на мен

# 169
Със сигурност мога да кажа за уримил и милгама. или невробекс, че не биха навредили. Другото споменато нещо не знам какво е, аз също не бих го взела сама. На мен не ми беше предписано.

# 170
Това е стандартно лечение. Ако искате посетете невролог и се консултирайте. В Пловдив ги лекуват така. Говорил съм с 5 доктора.

# 171
Всяко едно лекарство трябва да бъде изписано съобразно случая. И 10 доктора да го изпишат на 20 души, аз сама на себе си не бих. Бях на УНГ, което се занимава точно с отоневрология. Разпита ме за съпътстващи заболявания, аз имам бол. Та за момента се доверявам там.

# 172
Така е. Права сте. Затова нека всеки се консултира с доктор.

# 173
То и аз пих витамин В комплекс, Д, цинк, магнезий. Имах и курс при хомеопат,който обаче не продължих защото нямах възможност. Но подобрението е минимално. Или просто свикнах с миризмите. Във вашето лечение има малка разлика. Не знам. Понякога се отчайвам, че толкова са ми увредени тези неврони там, че няма и да се възстановят, което е възможно. Дай боже да се оправите вие, аз и всички. ☺️💐🍀

# 174
Дай боже. Пожелавам на всички да се възстановите скоро.

# 175
  • София
От всичко прочетено и чуто по темата да дам моето обобщение. Теориите са, че или са увредени рецепторите (които са разположени върху стволовите клетки в носа, а не върху невроните), или тази част в мозъка, която отговаря за обонянието. В първия случай, каквото и да правиш, няма как да ги възстановиш бързо, а трябва да мине определено време (сравнението е все едно да накараш да ти заздравее рана или кост два- три пъти по-бързо от обичайното). Във втория случай нещата не са проучени толкова добре, но препоръката е да правиш тренировки - няколко пъти на ден да миришеш поне за 10 секунди нещо, като в същото време се опитваш да го усетиш или да си спомниш миризмата му. Добре е да се редуват приятни и неприятни аромати, напр. кафе, котешка тоалетна, лимон и т.н. Някои съвети да вдишваш масла от евкалипт, роза и др. могат да доведат до раздразнение и дори лек оток на лигавицата, защото са силни и наситени. Почитатели на разни китайски методи препоръчват масаж на някои точки около носа и на главата. За използване на медикаменти аз съм настроена малко подозрително, защото освен че няма категорични изследвания, е и строго индивидуално и имам притеснение, че нещо вместо да помогне, може дори да навреди. Антибиотици,цинк и капки за нос категорично не помагат. Единствено съм склонна да си пия витамини от Б групата.

# 176
И при мен сякаш има влошаване. Вече ми мирише гадно и прахът за пране, съответно и дрехите.
А най-новото отвратително е краставица, усещам миризмата отдалече и силно, направо не мога да дишам от нея.
За витамини Б - аз пия няколко пъти годишно такива заради заболяване, двумесечен курс, последно ноември и декември.

Последна редакция: пн, 29 мар 2021, 16:50 от iknik

# 177
Здравейте.Аз имах същия проблем,лятото нямах обоняние за към 2 месеца,и след това ми се възвърна.Но след около 2 седмици ми се появи някаква лоша миризма към почти всички храни.Всеки който съм питала ми казва че това е симптом след ковид,но вече 4 месеца не изчезва,а пия разни добавки.Може ли някой ако е имал или има същия проблем да сподели как се лекува това нещо,защото вече се отчайвам и не вярвам,че изобщо ще се оправя.Благодаря.

# 178
Момичета! От сутринта, на няколко пъти ми направи впечетление, че усещам миризми, които май бях забравила какво са. Но вече няколко такива усещам от сутринта, щом ми прави впечетление, значи се връща ароматът! Simple Smile

Парфюмите все още не усещам на 100% , но и тях имам чуството, че усещам с една идея по-добре от вчера Simple Smile
С времето ще се оправим на 100% !!!!

*и не, не е първоаприлска шега Wink

# 179
Здравейте.Аз имах същия проблем,лятото нямах обоняние за към 2 месеца,и след това ми се възвърна.Но след около 2 седмици ми се появи някаква лоша миризма към почти всички храни.Всеки който съм питала ми казва че това е симптом след ковид,но вече 4 месеца не изчезва,а пия разни добавки.Може ли някой ако е имал или има същия проблем да сподели как се лекува това нещо,защото вече се отчайвам и не вярвам,че изобщо ще се оправя.Благодаря.

Аз имам подобен проблем от 1-1,5 месеца плюс че ми изтръпват пръстите на ръцете и дланите от 3 месеца. Ходих на УНГ за миризмите, даде ми на Допел Херц Гинко билоба с омега-3 и направление за невролог. А за ръцете преди това бях ходила на невролог и пих 2 месеца Линефор 50 мг плюс в началото Афламил и Невробекс. Понамаляха нещата, но все още  си ги имам. Сега като ходя пак на невролог ще питам пак.

Последна редакция: пт, 02 апр 2021, 16:34 от fpolyna

Общи условия

Активация на акаунт