Паросмия /извратено обоняние

• 38 250
  • 384
  •   1
Отговори
# 195
  • Бургас
Ние с ММ бяхме болни в началото на декември. От един месец той мърмори, че му мирише на дим, но днес вече реших да поровя в нета и попаднах на темата. Като ви чета малко се успокоих.
Аз май нямам проблеми с обонянието, но пък кафето определено има особен вкус. От известно време имам усещането, че ми прескача сърцето и съм се захванала с ходене по мъките, т.е. по лекари.

# 196
Добро утро, влизам да споделя вече значително съм по-добре. Ям месо и ужасната миризма изчезна. Единствено остана, че не усещам миризма на пот, но и това ще мине. Бях с тези ужасни усещания от Януари.

# 197
  • Варна
Еее, супер, най-после някой да се похвали Simple Smile Има надежда значи Simple Smile

# 198
Спокойно, просто отминава за повечко време Wink Казах ви, започнах от месец да усещам някой от лошите човешки аромати (все още без пот). Парфюмите и подобни все още миришат гадно, НО не толкова колкото в началото! Има прогрес! Simple Smile Simple Smile Simple Smile И усещам, не толкова ясно но все пак ги усещам хубаво - аромата на цветята Simple Smile
Със вкусовете съм си ок, защото така и не го загубих, нещо за което съм повече от благодарна!
*прекарах го Ноември със сигурно седмица темп 37.2-37.4 и нищо друго. Количеството антитела след тест Февруари е 3.74 - реално тогава разбрах със сигурност, че съм прекарала ковида ....

Скоро искам пак да си напраавя за антитела от чист интерес да видя какво се случва с тях.

# 199
Здравейте,
Аз и мъжът ми изкарахме ковид края на ноември - началото на декември. Аз от тогава почти нямам обоняние. До преди около месец - два не усещах нищо. Постепенно улавях миризми, които са много силни като парфюм, кафе и т.н.
Преди няколко седмици разбрах,че съм бременна. А от 2 седмици насам обонянието ми буквално се изврати.  Дори вкусът на храната не е същия. Всичко ми мирише отвратително. Дори на места, където не мирише на нищо (според мъжът ми) аз умирам от тази миризма.
Парфюми, храна, помещения, предмети, та дори и кучето 🤣 всичко е с една и съща миризма- смесица между химия, оцет, вкиснато, развалено, чесън, лук и не знам какво още. Не бих могла да го определя. Често се случва и вкусът на храната да има подобен привкус. Дори в самата устна кухина усещам подобен вкус.
Някакви съвети как да се справя с това? 😑

# 200
Здрави нерви и търпение. Направете изследвания за дефицити на витамини и коригирайте стойностите. Те са от важните неща. Тренирайте обонянието с дишане на етерични масла - smell training. Опитвайте различни храни и намерете какво ви понася. Трудно е, но става. В комбинация със сутрешното гадене със сигурност е двоен ужас.  Моят съвет е да избягвате силните дразнители, до колкото можете. Да ядете до колкото е възможно протеини и полезни плодове и зеленчуци и да пазите психиката си.

Успех и лека бременност, със здраво бебе на термин!

# 201
Ноември за 10 дни нямах вкус и обоняние. Всъщност така съм изкарала Ковид. Имам антитеа все още. После полека лека се върна обонянието, но все още кафето не е същото, не усещам парфюма си, не улавям много телесни миризми. Сърцето ми прескача /това за момичето което се е притеснило и ходи по лекари/ преди повече, сега по-рядко. За сърцето мисля, че ми помогна пиенето на магнезиев цитрат.

Simona_stefanova, честито Simple Smile Според мен трябва да си направите едни много подробни кръвни изследвания с повечето витамини и минерали /да знам, че не е евтино/ и да поговорите с водещия бремеността ви за добавки и витамини. Никакви самолечения и инцитиви. Принципно е нормално по време на бременост да е малко по-различно обонянието. Гледайте да сте сред природата и ако имате възможност извън големите градове. Успех момиче и здраво бебче и щастливи родители пожелавам. Heart

# 202
Благодаря ви за съветите. Ще говоря при първа възможност с лекаря. Иначе не се издържа.
Но ще си бременея и така.
С все още малката точица ви благодарим❤

# 203
Радвам се, че попаднах на темата, защото и аз страдам от тези постковид неразположения.
Изкарах вируса ноември със загуба на вкус и обоняние за десетина дни. От два месеца някъде ужасно започнаха да ме мъчат тези миризми, които споменавате. Всичко започна с бананите, които изведнъж започнаха да ми горчат. Обаче за мъжа ми и детето ми си бяха наред и със същия вкус. Първото, което си помислих е, че са започнали да ги обработват с някакви пестициди. После започнах да ставам свръхчувствителна на някои миризми. В момента не мога да понасям всякакъв вид лук, чесън и краставици. На няколко пъти купувах лук заради готвенето, и след това го изхвърлях. Случи се и на няколко пъти да изхвърля сготвени супи и други ястия, заради миризмата на лук в тях, която усещах със стократно по-силна интензивност. От две-три седмици изобщо спрях да готвя с лук, а преди винаги ми е бил вкусен и в суров, и в обработен вид.
Любимите ми парфюми добиха една химична нотка и няколко цветни аромата започнаха да ухаят по абсолютно един и същ начин. Поднових един любим, който ми свърши, и полученият нов отново е с тази миризма! Явно, че не е менте, а рецепторите ми не са в ред.
Кафето също вече не ми е вкусно. Вчера си сипах малко кола - и тя със странен вкус. Водата от два-три дена също ми се вижда много сладникава. Въздухът навън ми се струва мръсен, тежък и ми мирише на някакви газове.
Общо взето добре, че попаднах на темата, та да разбера, че не се побърквам. По принцип не пуша и нямам някакви заболявания и затова всичко ми е странно. Смятам да пусна кръвни изследвания и да започна някакви витамини, защото вече не се търпи това!

# 204
Здравейте, и аз се включвам с подобни симптоми. Изкарах Ковид средата на Ноември. Изгубих обоняние . След няколко седмици се завърна обонянието и всичко беше точно. До преди няколко месеца. Започнах да усещам супер странна миризма и вкус първо в айсберг, непозната до сега от мен. Реших, че нещо с точно този айсберг не е наред. След това започна да се повтаря този неприятен вкус и мирис и в друг айсберг от най- различни места и заведения. Вече взе да ми става супер странно. За околните промяна нямаше. След това същото нещо гадно в краставиците, ох ужасно беше.... после моркови, картофи. Промяна във вкуса имам и на млечни продукти, но различна от тази при зеленчуците.  Абе много е странно и гадно ...любимите ти краставици, които цял живот са ти харесвали са вече други и гадни!

# 205
Здравейте,

създавам темата специално, за да можем да споделим и обменим опит как се борим с дългосрочната загуба на обоняние в следствие на прекаран ковид.

Ще започна аз. Накратко - отчаяна съм! Вече шести месец съм с почти липсващо обоняние като се редуват периоди на подобряване и тотална загуба. Първите два-три месеца на пълна загуба на обоняние не предприех никакви мерки, защото от телевизията всякакви светила твърдяха, че е нормално, но след като около мен всички си върнаха бързо обонянието, започнах да се притеснявам. Посетих УНГ, който ми изписа лечение с кортикостероиден спрей Назостад. Назначи ми изследвания за липса на витамини, имам недостиг на витамин Д и ми предписа да го приемам няколко месеца. Същият лекар ми каза, че може и да не върна обонянието, защото много съм изчакала, което допълнително ме стресира. От кортикостероида настъпи почти моментално подобрение и обонянието ми се завърна частично. Но след предписания месец на лечение обонянието пак взе да изчезва. Посетих втори УНГ, който ми пусна носен секрет и лекувах бактерия с антибиотик и антибиотични капки. Както написах страдам от периоди на загуба и след това се появява лъч надежда, и после пак загуба. Често носа ми е запушен в следствие на яслени вируси, донесени от детето или някоя настинка, заради променливото време, което оказва също влияние на обонянието ми. Изпих всевъзможни имуностимулатори, но явно имунитета ми е доста разклатен. В момента също съм със запушен нос и загуба на обоняние. Пръскам спрей със сребро, по препоръка на личната ми лекарка. Вкус към храната имам горе-долу, но също не е на 100%.  Правя си и терапии и тренировки на носа като мириша чесън, кафе и подправки, но ефекта за сега не е кой знае какъв.

Ще се радвам да споделите дали и как се преборихте с този комшар, защото аз буквално не усещам мириса на изгорен кабел или изгорена манджа и се притеснявам, че не мога да реагирам в определени ситуации, свързани с обонянието.

# 206
# 207
Кога ти се връща и обонянието? Забелязала ли си да се губи примерно след някакво раздразнение на носа - от прах, вятър, промени във времето?

# 208
Не съм забелязала някаква причина, освен настинка. Но след последното ми подобрение, когато започнах леко да усещам аромата на парфюма ми, започна да изчезва по не незнайни причини. Бях си здрава. Накрая детето донесе някакъв вирус от яслата, сополи и запушен нос, и обонянието изчезна пак.

Чудя се дали да посетя солна стая.

# 209
Бях чела ,че се ходи на невролог,защото засягало някакви нерви.
Посъветвайте се със ЛЛ за невролога.
Аз също съм със вечно запушен нос,но го дължа на бременността ми в момента.
Бях като хрътка преди ковид,сега ми е по-добре със по-слабо обоняние.
Единствено халва не усещам.
Успех и скорошно възстановяване,Ви желая!

Общи условия

Активация на акаунт