Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Прекратяване на трудов договор по чл. 328 с предизвестие от работодателя

 • 575
 • 7
 •   1
Отговори
 • Мнения: 192
Здравейте. На 15.10 получих писмено предизвестие от работодателя ми по чл. 328,ал.1,т.12. Каза ми човека, че моята работа ще я разпредели на други колеги, няма да наема нов човек на мое място. Предстои договора ми да бъде прекратен от утре,тъй като срока напредизвестието изтича. За съжаление нова работа не успях да си намеря в този един месец. Четейки Кодекса на труда, считам, че договора ми е редно да бъде прекратен по точка 2 или точка 3- съответно "съкращаване на щата" или "намаляне обема на работа" и съответно ако бъда прекратена по тези точки, работодателя ми дължи обезщетение , докато успея да си намеря нова работа (за не повече от 1 месец). Точка 12 е твърде неопределена.. "обективна невъзможност за изпълнение на трудовите задължения". И по точка 12 не ми дължат обезщетение, там е цялата "игра". Поисках да ме прекратят по т.2 или т.3, сега чакам отговора от управителя. Въпроса ми е дали ако ме съкратят по т.12 все пак, ще имам възможност да обжалвам това уволнение? Някой сблъсквал ли се е с нещо подобно? Очаквам сега нещо да измислят от счетоводството така , че хем да ме махнат, хем да не ми платят обезщетението по чл.222...

# 1
 • Мнения: 17 264
Не мисля, че имат право да ползват този член.

https://bulmar.com/bg/publikacii/uvolnenie-na-slujitel-poradi-ob … trudovija-dogovor

# 2
 • Варна
 • Мнения: 320
А каква е " обективната причина" ?

# 3
 • Мнения: 7 119
Има определено "не може" в този казус. Или не може да е това цялата история, или не може да е това основанието.
Обективна невъзможност е реална и аргументирана неспособност на служителя или работодателя да изпълнят задълженията си. Например, работата се е изменила, 90% от комуникацията вече е на немски, а ти не знаеш немски. Тогава е налице обективна невъзможност да изпълняваш тази работа.
Или нещо при теб се е случило, например, ти си шофьор, но са ти отнели книжката. Отново е налице обективна невъзможност да си шофьор, след като нямаш книжка.
Или работодателят ти е верига магазини за алкохол, но са му отнели лиценза за продажба на такъв. Определено имаме обективна невъзможност на работодателя да продължи да ти предоставя работа като продавач в магазин за алкохол, след като няма право да продава алкохол.
"Ще разпределя работата между другите" не е обективна невъзможност.
Та, ако искаш, разкажи всичко. Ако не искаш - недей.
Всяко освобождаване може да се "обжалва", като подадеш иск. Дали ще спечелиш, зависи малко от основанието и много от адвоката. Но най-вече от търпението ти, защото може да отнеме години. Особено в настоящата ситуация.

# 4
 • Мнения: 3 993
Нищо лично, а не може ли да подаде жалба в Инспекцията по труда?

# 5
 • Мнения: 192
Здравейте!Благодаря, че се включихте. Разказвам ТОЧНО както е ситуацията. Реално НЯМА обективна невъзможност да изпълнявам задълженията си.Просто искат да ме освободят по този член, за да не ми дължат обезщетение по чл. 222 КТ. Те доста хора освободиха така, но с мен удрят на камък, защото аз чета и знам правата си.
Точно това ме интересуваше- какви са опциите ми ако все пак ме прекратят по т.12. Мога ли да се оплача в Инспекцията по труда, да наема адвокат и т.н. затова питам ако някой се е сблъсквал с това.

# 6
 • Мнения: 192
Така или иначе, днес ми е последен работен ден и сега чакам разговор с управителя, да видим какво ще измислят.

# 7
 • Мнения: 7 119
Нищо лично, а не може ли да подаде жалба в Инспекцията по труда?
Може. Но инспекцията по труда не може да отмени уволнение.

Общи условия

Активация на акаунт