Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Служител с хронично заболяване и обявяването му

  • 1 285
  • 4
  •   1
Отговори
  • Мнения: 133
ПитанеteacherПрофил23.11.2020 14:56Предложи за изтриванеЛичен отговор
Здравейте! Бих искал да помоля за разяснение по следния казус - ако служител, който има хронично заболяване при постъпване на работа не го е декларирал, а след това при някакви обстоятелства го обяви, подлежи ли на някаква законова санкция?

# 1
  • Мнения: 17 068
Подлежи, ама не той, а работодателят. И санкцията е, че болният служител после не може да бъде уволнен. То затова се иска медицинско.

# 2
  • Мнения: 3 602
На служителя поискано ли е и представил ли е медицинско свидетелство за постъпване?
Заболяването пречи ли на служителя да изпълнява задълженията си в тази фирма?
Интересно ми стана, че при някакви обстоятелства смята да го обяви. Какви може да са тези обстоятелства?

# 3
  • Мнения: 17 068
Цитат
Налага се съкращаване на единствения щат на определена длъжност. В трудовото досие на лицето, което трябва да съкратим, има медицинско свидетелство, представено при неговото назначаване. Там е записано, че лицето е годно за работата и не са отбелязани никакви заболявания или инвалидност. Лицето не е инвалидизирано и по времето, през което работи в предприятието. Съгласно процедурата за съкращаване на щата на служителя е отправено писмено предизвестие за прекратяване на трудовия договор и след изтичането му договорът е прекратен. Изплатени са всички изискуеми от закона обезщетения.

Лицето оспорва основанието за освобождаване по съдебен ред, като пред съда представя решение на ТЕЛК за над 50% загубена трудоспособност. То е издадено преди назначаването му на работа, но не е представено на работодателя.

Пред съда работодателят се аргументира с чистото медицинско свидетелство на съкратения служител и заявява, че не е бил уведомен за инвалидността. Въпреки това съдът отсъжда в полза на служителя. Мотивът: работодателят е бил длъжен да попита лицето дали има степен на нетрудоспособност, преди да предприеме действия по съкращаването му. Човекът е възстановен на работа и получава обезщетение за незаконно уволнение (чл.225 от КТ).

https://www.karieri.bg/news/31128_kapani_v_zakona

Тоест, служителят не е длъжен да сподели, ама после е защитен.

# 4
  • Мнения: 133
Много благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт