Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как да си продам апартамента със или без брокер.

 • 2 105
 • 68
 •   1
Отговори
# 60
 • Мнения: 614
На едната къща гледката е към Витоша, а на другата е към блока преди нея.
Иначе и аз съм виждала имоти, които в рамките на 1 месец скочиха доста. Но ако има кой да ги купи, какво значение има дали са променили цента или не.
Пък и преди 2 години тези къщички са били в процес на строителство. На зелено е по-евтино.

Само да отбележа, че на мен къщите в Гаритаж парка ми се струват необосновано скъпи, но това е от моята камбанария. Отделно не ми харесват като визия.

# 61
 • Мнения: 17 083
Цитат
За всеки продукт си има условия и ситуации, при които продавач може да злоупотреби с положението на купувач. Вече как точно, зависи от продукта и пазара.

И точно затова спекула има само по време на някаква криза, когато пазарът не работи. Ако сега някой продавач си обяви апартамента за 200 вместо за 100 какъв е проблемът на купувача? Ще купи друг апартамент и онзи нека си виси. Спекула, не в смисъл на търговия, я в лошия смисъл, имаме само в извънредни ситуации. Например в началото на Ковид някой изкупува/скрива маските по 10 ст и ги пуска по 1 лев. И понеже има дефицит се обогатява. Но това беше временно и после пазарът се нормализира.

# 62
 • Мнения: 472
На едната къща гледката е към Витоша, а на другата е към блока преди нея.
Иначе и аз съм виждала имоти, които в рамките на 1 месец скочиха доста. Но ако има кой да ги купи, какво значение има дали са променили цента или не.
Пък и преди 2 години тези къщички са били в процес на строителство. На зелено е по-евтино.

Само да отбележа, че на мен къщите в Гаритаж парка ми се струват необосновано скъпи, но това е от моята камбанария. Отделно не ми харесват като визия.

Изключвам ги като опция за покупка поради един тон причини, но просто ми направи впечатление, че разликата в цената е 50к, а едната е на ШИЗ докато другата е обзаведена добре. Не съм обърнал внимание на разположението, но според мен са строени така че да имат гледка и към витоша и към отсрещните сгради. Дори и да не е така, е въпрос на време да се появи нов ред къщи, който да закрие гледката към Витоша.
Относно цените, бяха готови когато ги продаваха по 350к, просто някой прекупвач, решава сега да изкара едни 150-200к предполагайки че пазара върви само нагоре, ама ковид го изненада.
Цената има значение, понеже всеки гледа от другите и си въобразява разни неща.

ЧС - спекула има когато се появи прекален оптимизъм или страх, а те от своя страна може да доведат до недостиг на нещо.

# 63
 • Мнения: 614
Не висчки имат гледка към Витоша.
А тази обява, която на ШЗ е без ДДС.
Преди 3 години със сигурност не бяха готови. Те бързо направиха грубия строеж, но после имаше известен застой.

# 64
 • Мнения: 383
И точно затова спекула има само по време на някаква криза, когато пазарът не работи.
Спекула има, когато има крайности в търсенето или предлагането, което не е задължително да е при криза. Когато се "надува балон" няма криза, даже точно обратното, но пак има спекула, която подгрява балона още повече.
Например в началото на Ковид някой изкупува/скрива маските по 10 ст и ги пуска по 1 лев. И понеже има дефицит се обогатява. Но това беше временно и после пазарът се нормализира.
Да, много добър пример с маските. И за тях може да се каже "еми щом има кой да плаща по левче за еднократна маска и по 15-20 лв. за N95 маска, значи това е цената". Да, ама не баш. В тоя случай цената се нормализира бързо, защото маските са сравнително прост артикул, който се произвежда лесно и бързо, и беше въпрос на седмици да се появи съответното предлагане. Ако сега имаше същите нива на производство на маски, както преди Ковид, още щяха да са по левче и даже повече.

# 65
 • Мнения: 17 083
Именно - пазарът действа и нормализира ситуацията. Спекула имаме когато пазарът не може да действа - война например. Тогава има купонна система, което поражда спекула. Отпаднат ли купоните отпада и спекулата и вече никой не бива осъждан, защото е "спекулант".
Но по принцип думата спекула означава търговия, а търговията се състои в това да купуваш евтино и да продаваш скъпо. Лошо няма. Лошо, от там и спекула в лошия смисъл, има само при недействащ пазар. В настоящата ситуация нека всеки си слага каквито прецени цени на имота, има право.

# 66
 • Мнения: 1 454
Черна Станция го е обяснила много добре. Аз повече няма да продължавам дискусията. Simple Smile

# 67
 • Мнения: 68
Досега съм работила с брокери за продажба, но преди години си купихме апартамента без брокер- видяхме апартамента в сайт, срещнахме се със сибственика, който по случайност беше брокер и така. Сега искаме да се пробваме да си продадем имот сами, но много ясно само брокери ни тормозят. Чета из форумите,че хората си купуват без посредник, но се чудя как ги намират тия апартаменти и къде да публикувам моя(освен в основния имотен сайт)

# 68
 • Мнения: 1 194
Публикуваш във всичките сайтове за имоти, които знаеш. Във Фейсбук има доста групи по градове от сорта "Купи и продай без посредник".

Общи условия

Активация на акаунт