Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Кърмене след секцио

 • 7 453
 • 55
 •   1
Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 079
КЪРМЕНЕ СЛЕД ЦЕЗАРЕВО СЕЧЕНИЕ

Кърменето след цезарево сечение, или секцио, може да бъде също толкова успешно, колкото кърменето след естествено раждане. То понякога изисква малко повече усилия, тъй като майката няма възможност да кърми бебето си веднага след раждането – в нашите болници обикноване майката остава 24 часа след раждането в реанимация, а бебето й се носи за кърмене едва на следващия ден. В някои болници бебетата, родени със секцио, са изкуствено хранени през първите 2-3 дни, за да може организмът на майката да започне да се изчиства от упойката и болкоуспокоителните и да дойде кърмата й.
При родилите със секцио жени кърмата обикновено идва малко по-късно, отколкото след естествено раждане. Това обаче не е причина, бебето да не се кърми през първите дни след раждането – коластрата съдържа много важни и незаменими вещества, които липсват в адаптираните млека. Освен това, при бебета, захранени с адаптирано мляко, преди да са били кърмени поне веднъж, рискът от алергии е много по-висок, отколкото при кърмените бебета.
Ако знаете, че трябва да родите със секцио, попитайте, какви са условията в болницата, в която ще раждате.
* Колко време ще бъдете разделени с бебето си?
* Кога ще ви го дадат за първо кърмене след раждането? Ще го захранят ли с адаптирано мляко (за съжаление, това е практика в нашите болници)? Колко пъти ще му дават адаптирано мляко, преди да започнете да го кърмите?
* Ще продължат ли да дохранват бебето ви с адаптирано мляко, след като започнете да кърмите? За съжаление, това също е често срещано, освен в болниците, в които бебето и майката са заедно в една стая. Мотивът е, че майката имала нужда да си почине от раждането. А здравето на бебето и рискът от алергии не са ли по-важни?
В развитите страни на родилите със секцио може да бъде разрешено, по тяхно желание, бебето да им бъде дадено веднага след раждането, докато са още под упойка, за да го накърмят. На родилките се дават болкоуспокоителни, които не преминават в кърмата или преминават в минимални концентрации. Смисълът на изписването на болкоуспокоителни и след раждането (което не се практикува у нас) е, че болката подтиска производството на кърма. Бебето може да остане в една стая с майката, за да може тя да го кърми често и денонощно, с помощта на някой от медицинския персонал или на близък, останал за да й помага с грижите за бебето.
За съжаление, у нас това все още не се среща. Дори бебето да е в една стая с вас и да има близък, който да ви помага, първите 24 часа ще бъдете в реанимация, разделени с бебето. Но след това можете без притеснение да поставите основите на кърменето и то да носи на вас и вашето бебе много радост!

Преведе Петя Личкова от www.AskDrSears.com,
адаптиран към условията у нас

# 1
 • Мнения: 1 809
Да , Boo много си права!
Наистина е така в БГ,за голямо съжаление! Sad
Имам приятелка,която роди секцио преди няколко дни и когато я чух по телефона на другия ден,тя плачеше,защото още беше в реанимация(а бяха минали доста повече от 24 часа) и само за миг е видяла бебенцето си,когато са го извадили.Нямало никой,към когото да се обърне и да помоли да й донесат бебето,за да го гушне и да го сложи на гърдата.Но понеже се опитвах да я успокоя,че ще направя каквото мога и разговорът ни продължи дълго,все пак някой(може би случайно минаващ покрай интензивното )е чул и след малко са й донесли бебето и са я преместили в стая .След това обаче тя направи всичко възможно за да си кърми бебето,независимо,че никой не й е показал как да го сложи на гърдата и как да се изцежда.Естествено й дали и добавка("Фризолак"),за да не гладувало бебето.Обаче тя го оставила почти гладно веднъж и лека полека бебето започнало да суче-първо коластра,а после и мляко.Браво на такива Майки Sign Exclamation  Sign Exclamation  Sign Exclamation
Незнам поради каква причина,след като направят нужните неща на бебето след като се роди,не ти го дават да го гушнеш поне за малко,а само ти го показват и това е!В другия форум имаше тема за "RIALITY TV", та в това предаване(ние с моята приятелка го гледахме често) независимо как раждат майките -им дават бебенцата за малко .Смятам ,че трябва да стане практика и в БГ. НО КОГА Confused: Confused:  Confused:
Аз родих нормално,но също като на другите майки само ми я показаха бебка и след това я отведаха в другата стая да я измерят,избършат или каквото там правят.Повиха я и я оставиха да плаче миличката,вместо да ми я донесат,гадовете Cry .

Е,това е! Надявам се другия път,когато дай Боже имам бебче тези неща да са се променили  Rolling Eyes
ПОЗДРАВИ ЗА ПРЕКРАСНИЯ ФОРУМ  Stuck Out Tongue  Grinning  Wink

# 2
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 079
На мен ми я сложиха на корема за малко, защото без друго вдигах олелия (тихичко, де) докато раждах - да ми дадат възглавници под кръста, да ме пуснат да се разходя по коридора по средата, да се обърна за 5 минути на другата страна... Разбран беше екипът, но ако не бях поискала, никой нямаше нищо да направи - другите момичета ей така си лежаха и пъшкаха, и като че ли ги беше страх да си поискат каквото и да е удобство. След като ми я сложиха голичка на крема, я отнесоха обаче, и ме оставиха в коридора, макар че бяха казали, че ще ми я дадат да я закърмя, и колкото и да я исках, акушерката само прелиташе край мен, и ми казваше 'Спокойно, добре е, никой няма да ти я вземе'... Чак на третия час като ме закараха в стаята, си я взех да й дам да суче.
Не знам кога ще се оправи тук положението. Дано да е скоро - вече планирам второ!

# 3
 • Мнения: 3 146
На мен веднага ми дадоха да я целуна - още като я извадиха (секцио)

# 4
 • Мнения: 364
Аз не успях да видя моето малко момиченце като се роди, защото бях с пълна упойка. Sad Но веднага щом ме свалиха в стаята дойде детската сестра с бебка! Grinning И на другия ден(аз родих в 23ч., по спешност), преди да ме раздвижат, щом поисквах да си я видя ми я донасяха. Дадоха ми я да я кърмя на втория ден. Дохранваха я с адаптирано мляко. Но до 5 ден минахме само на кърма. Не съм лежала в реанимация. Секциото ги настаняват в отделно отделение в Окръжна болница , Пловдив. Детето беше в същото отделение, но в детска стая. И честно казано изобщо не съм недоволна от това. Успях да се наспя за тези 6 дена ,които лежах в болницата. А и това,че дъщеря ми беше в отделна стая беше огромен стимул за мен да се движа въпреки болките. Постоянно ставах и отивах да си наглеждам съкровището! Grinning И си мисля, че това е причината да се възстановя изключително бързо!

# 5
 • Мнения: 3 271
Така е за съжаление.

Първото ми секцио не си видях детето, защото не изплака и веднага го заведоха да го оправят, беше с увита пъпна връв, затова и се стигна до секцио-то.

Вторият път не ме "хвана" спиналната и се наложи пълна и пак не го видях  Cry
И двата пъти обаче изливах добавката в мивката веднага щом започнаха да ми го носят, за да си е само на кърма. Първият път кърмих 8.5 месеца, вторият още кърмя по малко сутрин, вече 11.5 месеца. Не че е лесно, но стига човек да има желание и мотивация и не малко инат - може!

# 6
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 079
Да поясня - аз раждах нормално, а в темата за секциото писах само, за да отговоря по въпроса за екипите в родилното. Simple Smile

# 7
 • София
 • Мнения: 6 464
Здравейте и от мен! Да допълня темата за кърменето след секцио. На мен беба ми я дадоха за целувка минути след като я извадиха, а кърменето.... по-точно опита за кърмене беше още на другия ден - т.е. на 24 час след операцията. После аз си я поисках да остане по цял ден при мен и само и единствено беше кърмена. За през нощта ги взимаха бебетата на родилите със секцио, но предполагам че само по веднъж се е хранила с добавка. До колкото разбрах във Втора градска има банка за кърма и бебетата били дохранвани с нея. Там по принцип насърчават жените да си кърмят бебетата, за което съм много благодарна на акушерките, които ми помагаха първите дни да не се откажа!  Laughing

# 8
 4uvala sym, 4e horata s cezarovo se4enie nqamat problemi s kurmeneto.Su6toto e kato pri normalno rajdane

# 9
 • Мнения: 192
Бу, благодарение на статиите, които намираш и публикуваш (и на още една съфорумка, Базилиск)  все още кърмя сина си без да се шашкам от стачки и други подобни случки!  Hug
След операцията видях детето си след около 12 часа. За кърмене и дума не можеше да става - чак на третия ден, когато ми позволиха да си го взема се опитах да го накърмя - слава Богу и кърмата ми се появи навреме и детенцето си засука - дотогава обяе е бил на АМ и мнооооого ме е яд, защото аз през това време цедях и хвърлях коластра - не ми позволиха да му я дам #2gunfire #2gunfire #2gunfire #2gunfire

# 10
 • Мнения: 1 428
Аз родих в 11:35 с пълна упойка.Донесоха ми беба да я видя в 19:30 #Cussing outЗа първи път я кърмих на 5-я ден

# 11
 • Варна
 • Мнения: 102
Видях бебето си само няколко часа след операцията, но за малко.След това ми го дадоха чак на четвъртия ден.Точно тогава ми дойде и кърмата и се кърмим успешно и изключително и до днес.Жалкото е само, че не ми дадоха бебето по-рано.А това се случи в болница, уж подрепяща кърменето.

# 12
 • Мнения: 728
Наложи ми се спешно секцио, детето започна да връща тегло в корема ми, в предвид обстоятелствата след секциото го сложиха в кувиоз, където за мое щастие  стоя само 1 ден. Донесоха ми го след още около 12 часа и много молби от моя страна, разбира се добре захранен с АМ,  дадоха ми го за 2-3 мин и пак ми го взеха (още бил под набюдение). Добре че беше коледа и нямаше мн персонал в болницата, та се примолих на една сестра да ми го донесе.. тя милата се оказа много добричка донесе ми го, постави ми го на гърдата и ми обясни как да го кърмя Hug. Въпреки, че ми го дадоха чак тогава детето си засука перфектно. Имах коластра първите 2 дена на 3-тия ден вече имах кърма. Разбира се ми даваха АМ да дохранвам, но аз категорично отказвах да давам на детето и шишенцата си оставаха пълни. Като видяха че бебето наддава а добавката си седи непокътната вече спряха да ми носят шишенца.
Още се кърмим и надявам се  поне до годинка да продължаваме. Hug

# 13
 • Бургас
 • Мнения: 2 366
Видях бебето си само няколко часа след операцията, но за малко.След това ми го дадоха чак на четвъртия ден.Точно тогава ми дойде и кърмата и се кърмим успешно и изключително и до днес.Жалкото е само, че не ми дадоха бебето по-рано.А това се случи в болница, уж подрепяща кърменето.
И в бургаското родилно е такава практиката, чак на третия или четвъртия ден, може да си го гушнеш и опиташ да кърмиш съкровището. Дори бебето и родилката да нямат никакъв проблем, и на "милиметър не отстъпват", толкова ги молих...... Не мога да разбера защо! През това време ги хранят от шишета с едни биберони с огромни дупки, от които просто се давят милите. А и заради тежката жълтеница беше такъв проблем да се научим да сучем после.......Никакво съдействие #Cussing out Добре, че е форума  bouquet
 Нашето прословуто бургаско родилно само на теория може би подкрепя кърменето. Дано нещата за в бъдеще да се променят Praynig

# 14
 • Мнения: 189
Родих секцио по спешност с пълна упойка. Видях дъщеря си след 8ч. след като сама отидох при нея. Почти веднага ни ги донесоха, но не успях да я закърмя- запушени канали, плоско зърно,  а и тя самата не захапваше. Захапа на 5-тия ден и малко по малко премахнахме добавката. Въпреки, че в началото беше някакъв кошмар, сега бера плодовете на все още кърменото си съкровище Flutter

Общи условия

Активация на акаунт