Нарцисизъм

• 41 965
  • 583
  •   1
Отговори
# 450
Изчела съм романите на Филипа Грегъри, и те, подкрепени със самите факти, са просто плашещи какъв изрод е бил този крал. После и двете му дъщери режат глави и бесят наред. Покъртителен ужас от съвременна гледна точка.

# 451
Филипа Грегъри пише добре, но не е историк и е доста украсена. Елисън Уеър е историк по професия и пише за Хенри и неговите жени. Книгите й са базирани на сериозни проучвания. Според нея, Анн Болин всъщност не е харесвала Хенри в началото. Дори пише, че той не бил нейният тип когато Хенри започва да я преследва. Това ми напомни за любовното бомбиране.

Факт е, че Хенри е преследвал жените си в началото с грандиозен показ на любов, стихове, скъпи подаръци, и романтичен плам. Изключително пламенно начало и връзката преминава в абсолютна студенина. Понеже е бил абсолютен монарх, е можел да си позволи и хвърчене на женски глави.

Дъщерите му са по-различни. Мери е била слаба и под влияние на Филип, а Елизабет доста хитра и е правила всичко в интерес да задържи властта. То не е имало друг начин да стане един от най-успешните им монарси.

Последна редакция: пт, 18 юни 2021, 18:52 от Cool_Cat

# 452
Много интересно инфо сте пуснали за Хенри. Преди време имаше сериал май за него и жените които е екзекутирал (за него човешкия живот не е имал голяма стойност, а и по принцип в този век е било нормално). Сетих се за Нерон - той също е бил смесица от най-доброто и най-лошото, но май предимно е бил доста луд. Страхлив по отношение своя живот и добруване, жесток по отношение на чуждия и болезнено докачлив ако някой дори само намекне, че не е във възторг от неговите стихове и пиеси - за това са хвърчали глави. Лесно се е влиял от мнението на хора, на които тайно завижда, но в същото време ги е мразел, защото са много повече от него и в крайна сметка ги е убивал все някога. По негово време човек от приближените му не е можел да бъде сигурен дали утре ще е жив, защото не се е знаело какво ще му хрумне на цезаря всеки един момент и в какво настроение ще бъде.

# 453
Много интересно инфо сте пуснали за Хенри. Преди време имаше сериал май за него и жените които е екзекутирал (за него човешкия живот не е имал голяма стойност, а и по принцип в този век е било нормално).

Да, екзекуциите са били нормални, но не на съпруга и не на кралица. С това Хенри е шокирал не само Англия, но и цяла Европа. Особената жестокост на Хенри се вижда и във факта, че едва ли не в момента, в който оръдията известяват смъртта на Анн, протича сватбената му церемония с новата му жена Джейн (скучна мишка в сравнение с Анн).

Нерон е определено интересен. Има добър роман за него от Маргарет Джордж.

Последна редакция: пт, 18 юни 2021, 21:14 от Cool_Cat

# 454
Мъжете се нагаждат лесно. Така е по-удобно. Записвайте се при криси, ама не за освидетелстване, а за менторство.
Wink

# 455
Ан и да не го е харесвала, какъв избор е имала? Иска ли те кралят, омъжваш се за него. Иначе ще си умреш и преди това. Ужас. Мен ме покъртва и младото момиче Катрин Хауърд как я убил, без да трепне. Това не може да е бил нормален човек.

# 456
  • Пловдив
Мъжете се нагаждат лесно. Така е по-удобно. Записвайте се при криси, ама не за освидетелстване, а за менторство.
Wink
Коя Криси?

# 457
Много интересно инфо сте пуснали за Хенри. Преди време имаше сериал май за него и жените които е екзекутирал (за него човешкия живот не е имал голяма стойност, а и по принцип в този век е било нормално).

Да, екзекуциите са били нормални, но не на съпруга и не на кралица. С това Хенри е шокирал не само Англия, но и цяла Европа.

Нерон е определено интересен. Има добър роман за него от Маргарет Джордж.
На Хенрик Сенкевич също е страхотен.

# 458
Католическа Европа. В Османската империя за да се възкачи един брат всички други е трябвало да бъдат убити, а  жените на султана били с живот докато султанът ги харесва или пък някоя друга не ги отрови.

За Нерон - не бих казала, че може да се говори за отклонение със сигурност и ако да то най-много нарцисизъм миксиран с властта, която му е дадена с коронясването.

Клеопатра ми е по-интересна. Баща й завещава Египет на брат й, но тя се провъзгласява за съ-фараон, т.к. брат й е малък. Той пораства, тя иска да завземе властта и започва гражданска война. "Запознава се" с Юлий Цезар, прави му дете и той напада Египет. Египет става васална на Римската империя, и тя е официално призната като съ-фараонка на Египет. Когато Цезар е убит тя се пробва да провъзгласи сина си за император на Рим, но Август - племенник и то осиновен е провъзгласен за император (не обичали чужденците тези Римляни). Клеопатра се връща в Египет, брат й е убит. Така става съ-фараонка на другият си брат. После се "запознава" с Марк Антоний и той убива другият й брат. Още 3 деца се появяват. Всички говорят за романтичната й история, но реално тя е била ...

# 459
При султаните освен братята са били избивани и всички деца момчета на предишния султан, дори да са бебета. Супер отврат...

# 460
Да добавя че бях чела някъде как докато Нерон е четял творенията си и изнасял представления в театъра, никой не е имал право да напуска и дори се е случвало бременни жени да раждат по време на предългите му пиеси.

# 461
  • София
Хенри може и да не е искал да ги демонизира и екзекутира, ама не е имало друг начин да се ожени отново, защото разводът е бил забранен. Та залагам повече на това, че му е бил слаб ангела и са го въртели на малкия си пръст разни мадами,, отколкото, че толкова нарцистичен е бил. Етиката и чувствителността в тази епоха са били различни и не можем да съпоставяме. В другата тема за невъзможните все твърдя, че е трудно да се отличи един примитив от човек с ЛР. Класическия селяк, който бие жена си и убива съседа си, защото му е навлязъл с оградата в дворното място, си е съвсем наред откъм ЛР, само е етически недоразвит примитив.

# 462
А на мен ми се струва че и двата типа всъщност са си едно и също нещо, наречено по различен начин.

# 463
А на мен ми се струва че и двата типа всъщност са си едно и също нещо, наречено по различен начин.
Нарцисите са много по-изтънчени манипулатори за разлика от първосигналния селски бек.

# 464
Кое пък не е манипулация в ежедневието, общуването? Отде падате, направо не знам.

Общи условия

Активация на акаунт