Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 491 855
  • 6 648
  •   2
Отговори
# 1 215
Има клизми за възрастни в аптеките. Пробвай, дано стане

# 1 216
  • София
Може да пробвате с една лъжица олио или зехтин на гладно.

# 1 217
Знаете ли можем ли да изпратим онлайн документи за консултация или второ мнение в Аджебадвм сити клиник и как става това?

# 1 218
Знаете ли можем ли да изпратим онлайн документи за консултация или второ мнение в Аджебадвм сити клиник и как става това?
Най-добре им се обадете да се разберете с тях, те ще ви кажат дали онлайн е подходящо да се изпратят. Може да предпочитат с куриер да ги изпратите, на хартия. А и да ги адресирате правилно на когото трябва. Може да се изисква и заплащане за консултацията, така че говорете с тях.

# 1 219
На сайта им има форма за онлайн консултация.

# 1 220
Христос Возкресе.
Нека светлина озари домовете ви, Нека божията благословия да достигне до всеки. Нека здравето и щастието бъдат ваши спътници.Само хубави неща и благоденствие на вас и на близките ви

# 1 221
  • София
Воистина Воскресе! На този светъл празник, пожелавам много светлина на всички!
Аз бях пробвала он лайн консултация със Сити клиник, но безуспешно. Обадете им се, все пак.

# 1 222
Deni_ds, успяхте ли, как е майка ти?

# 1 223
Аз бях писала за татко. Описано е като безплатно второ мнение и т.н., но на практика получих телефонно обаждане, в което ми обясниха как да си запазя час за преглед в Сити Клиник (платен при проф.Дудов или други онколози явно има) или в Токуда, където имало вариант и с направление от ЛЛ. Или адрес и телефон в София, ако искам да занеса документи за консултация в Турция, там може и да беше безплатно, по този канал не стигнахме. В крайна сметка правих две консултации при проф.Дудов, смятам, че бяха полезни, но в нашия случай може би закъснели. Подавах после за разглеждане на документите от тяхната онкокомисия, напълно излишно упражнение за 80лв., защото ми се обадиха да препоръчат да се лекуваме в местния онкоцентър (от който ако съм доволна, нямаше да подавам документи другаде), Сити имали много чакащи. Успех ви пожелавам, трябва навременно да се вземе диагноза и да се провежда лечение, времето е решаващо.

Последна редакция: пн, 03 май 2021, 21:04 от Фиффи

# 1 224
Благодаря ви

# 1 225
Deni_ds, успяхте ли, как е майка ти?
Привет, онзи ден след 2 броя мелилакс успя. Вчера нищо, само колики, днес също нищо за сега. Утре изтича карантината, ще ходи на преглед, или утре или четвъртък. Но ние пак го запазихме с ковида с баща ми. Нали е на легло, катетри,  кислород... снощи шурна кръв от едната ноздра,  нощес по някое време спряло, днес сутринта пак... звънях тук там, казаха витамин ц. Пие аспирин заради ковида, иначе преди беше на антикоагуланти.... лоша работа е това, само се пазете , че наистина е много страшно, да не стига никой....

# 1 226
  • в пералнята
Здравейте, имам нужда от съвет. Съпругът ми е прясно опериран глиобластом на мозъка. Толкова бързо се развиха нещата, че имам чувството, че пропаднах в друг свят. Трябва да идем да си вземем хистологията, но от администрацията в болница "Иван Рилски" имаме издаден протокол от комисия за терапии.
Моля, препоръчайте ми къде да правим терапиите, дали в същата болница имало онко отделение или на друго място. Приемам всякакви съвети

Предполагам са ви изписали Темодал като химия, той може да се пие вкъщи, за лъче - мисля, че Иван Рилски е най-удачният вариант за мозъчен тумор.

# 1 227
Здравейте, имам нужда от съвет. Съпругът ми е прясно опериран глиобластом на мозъка. Толкова бързо се развиха нещата, че имам чувството, че пропаднах в друг свят. Трябва да идем да си вземем хистологията, но от администрацията в болница "Иван Рилски" имаме издаден протокол от комисия за терапии.
Моля, препоръчайте ми къде да правим терапиите, дали в същата болница имало онко отделение или на друго място. Приемам всякакви съвети

Предполагам са ви изписали Темодал като химия, той може да се пие вкъщи, за лъче - мисля, че Иван Рилски е най-удачният вариант за мозъчен тумор.
Да, темодал и лъчетерапия  30 броя. Сега като каза не искам София,  ще ги правя където ми е най-близко и няма убеждаване. Какво ли не изброявам като предимства за "Иван Рилски"  и не мога да се преборя. А времето лети.

# 1 228
Здравейте! Моя много близка беше диагностицирана с рак на панкреаса преди около 3 месеца... първоначално смятаха, че е злокачествено образувание на матката, оперираха я, но след това се оказа, че първопричината е в панкреаса.
Бях в шок, но се опитах да го приема възможно най-спокойно, за да мога да й бъда от полза колкото мога повече.
Знам, че преживяемостта при рака на панкреаса е максимум година... така казаха и лекарите... но някак си все още не ми се иска да повярвам.

Диагнозата от първата епикриза е Z51.1 Ca capitis gl.pancreatis.c T3N2M1 St post LHT cum adnexibus et omentectomiam. Ca ovariourum bil. pT1cNxMx. Никой не даде подробно обяснение за състоянието й, но след известно търсене и ровене из форуми и специализирани сайтове достигнах до извода, че стадият е 4 /моля, поправете ме ако греша/.
Тя започна да се лекува в Панагюрище. Преминала е вече 2 курса на ХТ, но не знам с какви препарати. Хубавото е, че след терапията няма обичайните симптоми като прилошаване, но пък е доста отпаднала. Притеснява ме най-много факта, че е отслабнала много /свалила е поне 10-15кг за последните месеци/. Храни се колкото може, но смея да твърдя, че това са минимални количества храна необходими за оцеляването на организма.
Сигурно е нормално да изпитва слабост, но в някои дни не успява да стане сама от леглото...
Искам да помоля за съвет тези, които вече са се сблъскали с подобна ситуация.
Имам и въпрос относно асцита, който развива - при извършване на пункция до 7-10 дни се възвръщат литрите, които са й отстранили. При всички ли се случва това? Лекарите бяха казали, че след ХТ асцитната течност ще спре да се събира или поне няма да бъде в такива количества...

Благодаря предварително и се извинявам, ако съм допуснала грешки или неточности.

# 1 229
Здравейте. Стжалявам, че и Вие се сблъсквате с болестта посредством близък.
Да, Т3N2M1 отговаря на четвърти стадий.
Терапията най-вероятно е FOLFIRINOX или gemcitabine (Gemzar) + nab-paclitaxel (Abraxane).
Асцитът не е задължителен, но е често срещан на този етап от заболяването. Най-доброто, което могат да правят с палиативна цел, е да го дренират/източват периодично. Може да намалее като следствие от ХТ, но всеки реагира индивидуално.
За храна...най-важно е да яде каквото и се яде. Никакви ограничения. Ако иска цял да яде торта цял ден - да яде. Не се подлъгвайте по диети. Има и протеинови напитки по аптеките - може да пробвате с тях за подсилване.
И най-важното - погрижете се да не изпитва болка. Ако има такава, задължително се обърнете към онколог или към кабинет за контролиране на болката. На този етап от заболяването водещо е качеството на живота на пациента. Липсата на болка е ключова и е изпълнимо условие с адекватни лекарства.

Общи условия

Активация на акаунт