Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 491 808
  • 6 648
  •   2
Отговори
# 1 230
Здравейте! Моя много близка беше диагностицирана с рак на панкреаса преди около 3 месеца... първоначално смятаха, че е злокачествено образувание на матката, оперираха я, но след това се оказа, че първопричината е в панкреаса.
Бях в шок, но се опитах да го приема възможно най-спокойно, за да мога да й бъда от полза колкото мога повече.
Знам, че преживяемостта при рака на панкреаса е максимум година... така казаха и лекарите... но някак си все още не ми се иска да повярвам.

Диагнозата от първата епикриза е Z51.1 Ca capitis gl.pancreatis.c T3N2M1 St post LHT cum adnexibus et omentectomiam. Ca ovariourum bil. pT1cNxMx. Никой не даде подробно обяснение за състоянието й, но след известно търсене и ровене из форуми и специализирани сайтове достигнах до извода, че стадият е 4 /моля, поправете ме ако греша/.
Тя започна да се лекува в Панагюрище. Преминала е вече 2 курса на ХТ, но не знам с какви препарати. Хубавото е, че след терапията няма обичайните симптоми като прилошаване, но пък е доста отпаднала. Притеснява ме най-много факта, че е отслабнала много /свалила е поне 10-15кг за последните месеци/. Храни се колкото може, но смея да твърдя, че това са минимални количества храна необходими за оцеляването на организма.
Сигурно е нормално да изпитва слабост, но в някои дни не успява да стане сама от леглото...
Искам да помоля за съвет тези, които вече са се сблъскали с подобна ситуация.
Имам и въпрос относно асцита, който развива - при извършване на пункция до 7-10 дни се възвръщат литрите, които са й отстранили. При всички ли се случва това? Лекарите бяха казали, че след ХТ асцитната течност ще спре да се събира или поне няма да бъде в такива количества...

Благодаря предварително и се извинявам, ако съм допуснала грешки или неточности.

Съжалявам за тежката диагноза, ние също минахме по този път с баща ми. Относно храненето, няма ограничение. Важното е да се храни, защото при тази диагноза често се стига до отврaщение от храната. Ние гледахме татко да яде често, макар и по съвсем  малко. Давахме му и течни храни Fresubin. Асцит също имаше, в следствие на множество разсейки в черен дроб. Както и Норес4 е казал, ако има болка онкологът да изпише обезболяващи. Ако имате въпроси пишете,   ще помогна  ако мога

Последна редакция: чт, 06 май 2021, 09:54 от beba89

# 1 231
  • в пералнята
Здравейте, имам нужда от съвет. Съпругът ми е прясно опериран глиобластом на мозъка. Толкова бързо се развиха нещата, че имам чувството, че пропаднах в друг свят. Трябва да идем да си вземем хистологията, но от администрацията в болница "Иван Рилски" имаме издаден протокол от комисия за терапии.
Моля, препоръчайте ми къде да правим терапиите, дали в същата болница имало онко отделение или на друго място. Приемам всякакви съвети

Предполагам са ви изписали Темодал като химия, той може да се пие вкъщи, за лъче - мисля, че Иван Рилски е най-удачният вариант за мозъчен тумор.
Да, темодал и лъчетерапия  30 броя. Сега като каза не искам София,  ще ги правя където ми е най-близко и няма убеждаване. Какво ли не изброявам като предимства за "Иван Рилски"  и не мога да се преборя. А времето лети.

Вие откъде сте? Има добри радиолози не само в София. Кураж и сили. Какъв грамаж му изписаха на Темодал? 30 броя 60 грей лъчетерапии е стандартния протокол за лечение в комбинация с Темодал. После предполагам ще му изписват по 5 на месец.
Колко успяха да отстранят при операцията?

# 1 232
Здравейте! Моя много близка беше диагностицирана с рак на панкреаса преди около 3 месеца...
...
Знам, че преживяемостта при рака на панкреаса е максимум година... така казаха и лекарите... но някак си все още не ми се иска да повярвам....

...Притеснява ме най-много факта, че е отслабнала много /свалила е поне 10-15кг за последните месеци/. Храни се колкото може, но смея да твърдя, че това са минимални количества храна необходими за оцеляването на организма.
Сигурно е нормално да изпитва слабост, но в някои дни не успява да стане сама от леглото...
...

В болницата се запознах с жена с рак на панкреаса. Оперираха я успешно и беше с много добра прогноза. Предписаха й химиотерапия, не знам как я е изкарала. Тя ми разказа за свой съсед, който починал от рак на панкреаса, десет години след като са му го открили и почти всичките тези години е бил в много добро състояние. Чак вече към десетата година ракът се е върнал и не са могли да го спасят.

На тази твоя позната разсейките нали са били в матката, и тя е извадена. Сега въпросът е на самия панкреас дали и до колко ще се повлияе. Чела съм, че е важно в коя част на панкреаса е ракът - но не съм специалист да коментирам подробно.
Мисълта ми е, че след като вече ги няма разсейките, остава да се въздейства на основното огнище. Дано й помогне терапията. За храненето са ти казали - да яде каквото иска, да пие бульони за засилване, абсолютно нищо да не изключва от менюто. Нормално е да е слаба, това е химиотерапия все пак. Някои дни няма да може да става сама и ще е по-вяла, други пък ще е по-бодра. Дано, дано да й помогне лечението.

# 1 233
Здравейте, имам нужда от съвет. Съпругът ми е прясно опериран глиобластом на мозъка. Толкова бързо се развиха нещата, че имам чувството, че пропаднах в друг свят. Трябва да идем да си вземем хистологията, но от администрацията в болница "Иван Рилски" имаме издаден протокол от комисия за терапии.
Моля, препоръчайте ми къде да правим терапиите, дали в същата болница имало онко отделение или на друго място. Приемам всякакви съвети

Предполагам са ви изписали Темодал като химия, той може да се пие вкъщи, за лъче - мисля, че Иван Рилски е най-удачният вариант за мозъчен тумор.
Да, темодал и лъчетерапия  30 броя. Сега като каза не искам София,  ще ги правя където ми е най-близко и няма убеждаване. Какво ли не изброявам като предимства за "Иван Рилски"  и не мога да се преборя. А времето лети.

Вие откъде сте? Има добри радиолози не само в София. Кураж и сили. Какъв грамаж му изписаха на Темодал? 30 броя 60 грей лъчетерапии е стандартния протокол за лечение в комбинация с Темодал. После предполагам ще му изписват по 5 на месец.
Колко успяха да отстранят при операцията?
Казаха, че е махнал около 5 см, защото беше на ЯМР около 4см. Сега иска да идем в Бургас, Някой правил ли е лъчетерапия там. Още не е изписано лекарството,само разбрах 30 работни дни

# 1 234
Майка днес, на втора вливка, пак (както на втората през 2019 г.) е направила алергична реакция към планината. Навреме е усетила и не се е стигнало до алекргичен шок, но никак не е добре.
Едва сега се сдобих с решението на онкокомисията и съм в голяма чуденка от него. Въпреки че са описали алергията към платина и цялото лечение подробно, са решили да я лекуват само с вливки оксалиплатин през 21 дни и хапчета Кепацитабин. Няма авастин, няма 5 Флурацил. Някак странно ми се вижда да очакват, че тази терапия, която е най-семплата от всички досега, ще даде резултат при трети рецидив.

# 1 235
Майка днес, на втора вливка, пак (както на втората през 2019 г.) е направила алергична реакция към планината. Навреме е усетила и не се е стигнало до алекргичен шок, но никак не е добре.
Едва сега се сдобих с решението на онкокомисията и съм в голяма чуденка от него. Въпреки че са описали алергията към платина и цялото лечение подробно, са решили да я лекуват само с вливки оксалиплатин през 21 дни и хапчета Кепацитабин. Няма авастин, няма 5 Флурацил. Някак странно ми се вижда да очакват, че тази терапия, която е най-семплата от всички досега, ще даде резултат при трети рецидив.
Много странно наистина, точно това да й вливат, към което се знае, че е алергична, а не някое от другите неща.
Това Сити ли са? Онкологът казва ли нещо?

# 1 236
Надежда. Онкологът й казал, че платината е лечението за цялото тяло, а Кепацитабинът за метастазите от дебелото черво. След алергичната реакция, са й изписали Ериус, който да взима три дни преди следващата.

# 1 237
Странно е, че не са й предписали още преди това някакъв противоалергичен препарат. Дано така стане работата!

# 1 238
И баща ми направи алергичен шок при първото вливане. Оттогава приема Ериус седмица преди вливане. Това обаче не е отразено в епикризите му.
Ние сега се борим със значително пониженото телесно тегло. Дори го отложи а с една седмица. След това предстои скенер. Лекуващият онколог казва обикновен скенер, а друг онколог от отделението - ПЕТ скенер. Не знам кое е правилно...

# 1 239
От две години са зачестили тези реакции към оксалиплатин. Чудя се дали не са й свалили качеството или НЗОК плаща някоя, произведена в Индия...

# 1 240
От две години са зачестили тези реакции към оксалиплатин. Чудя се дали не са й свалили качеството или НЗОК плаща някоя, произведена в Индия...
За съжаление и аз това си помислих. Кой знае какво и откъде внасят. Вливката на мъжа ми беше с платина, тогава доста четох и аз ..
Дано да се закрепи майка ти zigizagi, стана ми много мъчно като прочетох. Ще стискам палци да мине и през това, а тя ще го направи сигурна съм!
Ние вчера си направихме втора доза на ваксините с мъжа ми, той я понася добре без никакви странични реакции, обаче аз както и след първата съм болна. Цял ден съм с температура, болят ме ушите, гърлото, всичко... явно това не е моята, след първата доза стигнах до операция на синусите, карах и Ковид и пак я сложих, не трябваше ама... хем ми каза доктора вчера да изчакам още месец, ама аз викам давай мислех си че този път няма да има нищо.

# 1 241
Госипс, щом сега имаш реакция, и след месец ще имаш, така мисля. Това е въпрос на индивидуално възприемане.
Много жалко, ако е вярно това с оксалиплатината, че е с лошо качество. Sad

# 1 242
Не мисля, че е някаква некачествена платината. Все пак си е отрова и някои хора много трудно я понасят. Има в темата за РМЖ едно момиче, което прави химия в Англия (там живеят). То не бяха шокове, реакции, повръщане... Младо момиче е, не знам как ще изкара всички курсове...
Hands Pray надявам се тя и всички други леко да изкарат вливките си и най-вече отровата да си свърши работата и да избие гадините! Heart
И все пак мисля, че добрата премедикация е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО важна!
Винаги се коментира проф. Дудов като последна инстанция, но д-р Арабаджиев (завеждащият Онкологията в Токуда) има невероятни познания в областта на фармацията, от което неговите пациенти сме много облагодетелствани. Heart

# 1 243
Зиги, дано бързо се възстанови и следващите пъти да протекат нормално! Колко вливки са определили да се направят и с каква честота?

# 1 244
Благодаря, вчера вече беше добре.
Казали са й, че след третата вливка, която ще е в края на месеца, ще направят скенер за оценка на терапията.
Но в решението на онкокомисията пише 6 цикъла и оценка след 6.
4 линия лечение, стадии II B, p3, Nx, M0. ECOG - 0.
Пак са писали, че е RAS мутация, а тя е KRAS. Три пъти им казвах за тази грешка и не я оправят.

Последна редакция: нд, 09 май 2021, 18:21 от zigizagi

Общи условия

Активация на акаунт