Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 491 869
  • 6 648
  •   2
Отговори
# 5 955
Благодаря!

# 5 956
Здравейте!
Някой правил ли е флоуцитометрия? Колко време отнема да се запише час за изследването?
От биопсията излезе микозис фунгоидес, но разбрахме, че трябва да се направят изследвания при хематолог. Дадохме блокчетата в Онкологията за второ мнение и стадиране, защото не е направено. Изгубили сме ужасно много време в грешни лечения и диагнози от лекари.

# 5 957
Здравейте, Дъждец.
За флоуцитометрията е необходимо кръв или костен мозък. По принцип този метод не трае дълго и в рамките на 2-3 дена би трябвало резултатите да са готови.

# 5 958
  • Другата България
Аз най-накрая успях да се добера да някакви резултати в писмен вид от операция на баща ми.
Докторът е казал, чеса извадили всичко и няма да има последващо лечение. Евентуално обмислял нещо хормонално, но щял сега а обсъди с колеги.
Доколкото разбрах и скенер на костите няма да правят, което малко ме учуди, защото мислех, че е задължителен. Ако има значение, баща ми е на 64г.
Ще съм благодарна ако някой драсне за резултатите.

Здравей. Включвам се малко късно, но работна въртележка. Confused
“Извадили всичко“ какво ще рече? Простата, лимфни възли? Доколкото виждам, семенните мехурчета не са пипани?
Що се отнася до липсата на последващо лечение, това не бива да те изненадва. ММ също беше без никакво, дори и без хормонотерапия.  Обаче задължително искайте сцинтиграфия, защото ракът на простатата дава разсейки най-често в костите. Всъщност, сега с тази епикриза, баща ти следва да се запише за проследяване в онкодиспансер, където лекар онколог следва да му назначава на определен период от време не само сцинтиграфия, ами и скенер, ЯМР, кръвни изследвания и там каквото се полага за този вид онкоболни. Писала съм, ММ се следи в Сити Клиник в София. Не знам вие откъде сте, но това е следващата стъпка, която следва да предприеме.
Що се отнася до резултата, за мен той е добър, ето ти да прочетеш за Глийсън скалата и точно за числото 7, което е при вас.
https://www.bgmedic.com/prostata-rak-gleason
На ММ беше още по-нисък. Колкото по-нискък, толкова по-благоприятна прогноза.  Неговата диагноза беше “високодиференциран аденокарцином само в десен лоб на жлезата, в ляв карцином ин ситу и атипична жлезиста хиперплазия“. Вероятно знаеш, че и “високодиференциран“ карцином е най- “добрия“ такъв, страшен е нискодиференцирания. С по-лоша прогноза имам предвид.
Та за мен като самоук лаик, резултатът е добър. Навреме сте го хванали. Ако все пак простатата е махната /а и дори да не е/, добре е /ако не се запише за проследяване в онкодиспансер/ всеки месец в една и съща лаборатория да пускате за контрола PSA туморен маркер. Това е най - сигурния начин за наличие на притеснителни индикации, а и дава спокойствие. Ако жлезата е махната, няма да гледате референтните стойности до 4, както е при мъже с жлеза, а трябва да не надвишава 0,2. Десетичната запетая е много важна, не 2,0, не 0,002, а именно 0,2. Надвиши ли го, има проблем някъде /разсейки/, и трябва да се търси къде е.
Но и не очаквайте да е кръгла нула, най-добрия вариант е да е от 0,002, до 0,010. При ММ е бил и 0,030, после пада сам. Влияе се и от други инфекции понякога /особено в пикочни пътища/, може и от ОВИ да се повлияе, от стрес....после се саморегулира.
Ами...ако се сещаш нещо друго, питай, стига да мога да помогна - насреща съм. Като знам аз колко съм се бутала, питала, чела, но веднъж като се канализират нещата е по-лесно после.

# 5 959
Merri An, много благодаря! Flowers Hibiscus
Махната е цялата простата, но не знам дали са пипали лимфните възли. Доколкото виждам, това е само биопсията, предполагам че в епикризата ще има по-подробна информация, но още не съм я виждала.
Лекарят е обяснил на баща ми, че всичко е било в простата и няма разсейки другаде. Не знам на каква база го е казал това щом не са и няма да правят скенер. Предполагам на Глийсън + ниският PSA.
Ще говоря утре с баща ми, да видим дали ще го убедя за скенер. Ние сме от Стара Загора, но той все още си пътува всеки ден до болницата в Пловдив, за да му сменят превръзката, защото местото на операцията зараства малко по-бавно от очакваното.

Като цяло и аз не знам какво да питам, че още ми е малко каша. Лекарят е обяснил, че ще се води онкоболен, но реално  нещата са хванати навреме и операцията е решила проблема.  Самият той го приема учудващо добре и сякаш не иска да рови повече от необходимото. Доколкото разбирам слуша и прави каквото каже домтора му, но дотам.
Сега ще седна и аз да почета и ще видим дали и как ще подходим към скенера.

# 5 960
  • Другата България
Скрит текст:
Merri An, много благодаря! Flowers Hibiscus
Махната е цялата простата, но не знам дали са пипали лимфните възли. Доколкото виждам, това е само биопсията, предполагам че в епикризата ще има по-подробна информация, но още не съм я виждала.
Лекарят е обяснил на баща ми, че всичко е било в простата и няма разсейки другаде. Не знам на каква база го е казал това щом не са и няма да правят скенер. Предполагам на Глийсън + ниският PSA.
Ще говоря утре с баща ми, да видим дали ще го убедя за скенер. Ние сме от Стара Загора, но той все още си пътува всеки ден до болницата в Пловдив, за да му сменят превръзката, защото местото на операцията зараства малко по-бавно от очакваното.
Като цяло и аз не знам какво да питам, че още ми е малко каша. Лекарят е обяснил, че ще се води онкоболен, но реално  нещата са хванати навреме и операцията е решила проблема.  Самият той го приема учудващо добре и сякаш не иска да рови повече от необходимото. Доколкото разбирам слуша и прави каквото каже домтора му, но дотам.
Сега ще седна и аз да почета и ще видим дали и как ще подходим към скенера.
Такъв филм няма.
Онкоболен си е онкоболен, и дори да са хванати нещата навреме, той трябва да се проследява от лекар онколог. Разбира се, ако баща ти не желае няма как да го водиш насила, затова и обясних опциите с изследването на маркера всеки месец в една и съща лаборатория. Това обаче се заплаща, въпреки, че е опериран и с ТЕЛК /и заради други заболявания/ ММ си плаща всеки път, защото ОПЛ има право да му издаде направление само веднъж годишно. Говоря за местната лаборатория, в която всеки месец пускаме туморен маркер, отделно от профилактиката в Сити, на която го возя вече на 6 месеца, все пак той е 6та година ремисия. И въпреки това не пропускаме месец, шеста година всеки месец, в една и съща лаборатория на местно ниво, сцинтиграфии, скенери, това лято и ПЕТ скенер в Сити Клиник.
Значи опитай да го убедиш да се запише в онкодиспансер, където всички образни изследвания от рода на скенер, ЯМР, сцинтиграфия и дори ПЕТ скенер /отделно кръвни, ехографии и рентгенографии/ ще са безплатни, или поне частично платени, не се наемам да твърдя за всички онкодиспансери, много пъти съм писала, че вече шеста година в Сити клиник ние не сме дали една стотинка за нищо, с изключение на платените прегледи при специалисти, които аз съм искала за мое спокойствие. Но всички изследвания са безплатни, дори и ректалното изследване на простатното ложе, което Недев назначи след платен преглед, беше безплатно. Това “хванато навреме“ е ок, то е най-добрия вариант, но аз лично не бих се доверила само на него. И не го направих, при ММ беше дори още по-добре, но самия лекар оператор от “Св. Ана“ ми каза да се запише в онкодиспансер и да се проследява въпреки добрите /ако може един рак да е добър/ резултати.
Когато имаш епикризата от операцията, дай да хвърля едно око.

# 5 961
Още веднъж много благодаря за съветите и разясненията!
Да, доколкото разбрах той ще се записва в онкодиспансера в нашия град. Днес стана дума за това, но не искаше да коментира повече и смени темата набързо.
Определено ще говоря с него, но може би ще му дам сега малко време около празниците на спокойствие.
Ще кача и епикризата, стига да ми я изпрати. С него е трудно комуникирането по този въпрос, пона засега.

# 5 962
Само допълвам Мери - ако и скенерите са чисти (няма засегнари лимфни възли), не е необходимо да измервате PSA всеки месец. Разрових клиничните насоки в САЩ - препоръката е PSA да се изследва: 1) 8 седмици след операцията; 2) след това, на всеки 6 месеца в първите 5 години; и 3) веднъж годишно от 5та до 20та година. След 20тата година рискът от рецидивираща болест е нищожен (т.е. няма необходимост от следене).

Разбира се, ако имате желание да следите по-често - на всеки 1, 2 или 3 месеца - можете. Простатните карциноми поне имат свестен маркер (PSA), който може да се следи регулярно във всяка лаборатория, без необходимост от инвазивни или облъчващи процедури.

И да, намерете си онколог. Работата на хирурга приключва с операцията. От хистологията изглежда, че всичко е наред, но все пак - хубаво ще е онколог да назначи образни изследвания, за да сте сигурни, че е така и че няма нужда от допълнително лечение.

# 5 963
  • Другата България
Няма за какво да ми благодариш.
Тук сме за това, събрала ни е мъката и неволята, а и грижата за близките ни хора, аз самата токова помощ съм получила тук /ОБазиликум, знаеш, нали Heart/, когато моят мъж се разболя беше на 52 години, никой не можеше да повярва, че мъж на тази възраст ще е с рак на простата, те затова и дълго време го въртяха заради /уж/ доброкачествена хиперплазия. За всичко съм се бутала сама, никой не назначаваше нищо именно щото “той е млад“, все аз настоявах, плащахме си....както и да е. И когато стана ясно, че все пак е рак, и ...шок. Във Враца ни объркаха, искаха да му правят химио и лъчетерапия заради костни разсейки, каквито нямаше, на своя глава му взех документите и не позволих. И благодарение именно на тази тема и денонощно четене, а и на много постоянство сме тук, където сме сега. Тъй че не се притеснявай изобщо, питай, каквото мога и когато мога - насреща съм.
Това за туморния маркер ми беше просторно разяснено от проф. Нейков в Онкото в Дървеница. И при него го водих, когато PSA година след операцията беше стигнал 0,030, както ти писах. Една година 0,002, и изведнъж - 0,030. Викам си край, разсейки. От Сити казват няма нищо притеснително, но аз Тома неверни....и при Нейков. Та той ми обясни това със стойностите при мъже с отстранена простата. И потвърди за редовното проследяване именно на маркера. В една и съща лаборатория.
Хоуп, аз ако кажа на ММ за веднъж годишно, той ще се гътне от инфаркт от притеснение. Joy Това му е станало като рутина, всички онколози му го повтаряха за редовното проследяване, та вече като стане края на месеца и сам тръгва към лабораторията. И аз не го спирам, така и аз съм по-спокойна.

# 5 964
Здравейте! Отново ще помоля за малко помощ и съвети. Да припомня за нашия случай - на майка и беше поставена диагноза рак на гърдата преди 2 месеца някъде. Заради Ковида, който ни повали се забавихме малко с консултациите и лечението. В крайна сметка направихме биопсия при д - р Валентин Иванов в КОЦ Пловдив първа база. Качвам резултатите, ще помоля и за вашите мнения. Накратко ни казаха след комисията, че двете проби са положителни, двете отрицателни. Правихме,и скенер. Назначиха химиотерапия ( точно каква, не знаем ), както и някаква прицелна терапия за която също нищо не ни обясниха. Информирах се сама от Гугъл. Тук искам да вмъкна, че по - отвратително и грубо отношение от почти целия персонал на КОЦ Пловдив, и двете бази, особено база 2, не съм срещала. Третират всички пациенти като животни. Крясъци, нервни изблици, арогантно държане. Не търпят да им се задават въпроси, не отговарят на тях, не обясняват абсолютно нищо. Имената на лекарите даже не знам. Знам номера на кабинети. Честно ви казвам, на косъм бях да набия някой. Чета ви и ви се възхищавам как си знаете лекарствата, вливките, лекуващите лекари и всичко. Аз съм в една мъгла и ми се реве вече от безсилие.

# 5 965
Терапия започнали ли сте? Ако не сте - направете онлайн консултация с проф. Тимчева. Тази ИХХ на мен ми изглежда крайно съмнителна. Хетерогенната експресия е често срещано явление, но чак толкова хетерогенна (направо огледална - от HR+, HER2- до HR-, HER2+) мен би ме провокирала да събера блокчетата и да повторя изследването в референтна лаборатория.

Лекарите са длъжни да ви обяснят каква е терапията и какви са евентуалните странични реакции от нея, защото иначе няма как да дадете информирано съгласие за провеждането ѝ. В най...семплия случай, трябва да са ви връчили някакъв лист хартия.

Предполагам, че са заложили на доксорубицин, паклитаксел и трастузумаб в първа линия, но няма как да стане ясно без поне ред мастило.

# 5 966
  • София
HeartHeart
Няма за какво да ми благодариш.
Тук сме за това, събрала ни е мъката и неволята, а и грижата за близките ни хора, аз самата токова помощ съм получила тук /ОБазиликум, знаеш, нали Heart

Ах, бе, Merri_An, какъв човек си ти такъв прекрасен! Изумителна благодарност проявяваш и това говори най-вече за теб и това колко стойностен човек си! Силно, силно те прегръщам! Heart Heart Heart

Много хора помагат тук от сърце и аз им изказвам огромната си благодарност и се прекланям пред съпричастността им! Толкова лоши сме станали хората, че ей такива най-нормални, естествени, задължителни жестове на доброта и човещина са се превърнали в изключение и правят толкова силно впечатление, и се помнят до живот, а би трябвало това да е норма! Някой умен и велик човек беше казал, че "не познава друг признак на превъзходство, освен добротата"...колко вярно и как го усещаме и осъзнаваме ние в тази тема...

ЗДРАВЕ, МНОГО ЗДРАВЕ и хубави празници на всички!

# 5 967
Спешно издирвам телефон на доктор Митева, онколог в болница Сердика.
Телефонът, който ви е пуснала Uncommon е този, който имам и аз. Последно бях разбрала, че е в Иван Рилски. В Сердика ли се е преместила др Митева?

# 5 968
И аз благодаря на всички в темата, истински и добри хора!

stefani^, сърцето ме боли, като прочета за такова отношение от медицински лица, сестри и лекари. Много съжалявам, че преминавате през това. Моят съвет е след поредната или последната вливка да поискате епикриза, дори е задължителна, и там ще видите какво е лечението.

А знатели дали д-р Митева е работила в Онкото в Дървеница през 2010-2011 година?

Защо кръвопреливане е свързано с тридневен престой в болница? Няма да се размине мама без него.

# 5 969
Спешно издирвам телефон на доктор Митева, онколог в болница Сердика.
Телефонът, който ви е пуснала Uncommon е този, който имам и аз. Последно бях разбрала, че е в Иван Рилски. В Сердика ли се е преместила др Митева?
Дa, в Сердика е в момента. Всъщност тя е онколожката на баща ми но вчера имаше хаос и паника около нас и в един момент се оказа, че й нямам телефона, баща ми неадекватен, майка с изключен телефон та така. Благодаря, че ми помогнахте.

Общи условия

Активация на акаунт