Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 491 904
  • 6 648
  •   5
Отговори
# 5 970
  • Пловдив
Само допълвам Мери - ако и скенерите са чисти (няма засегнари лимфни възли), не е необходимо да измервате PSA всеки месец. Разрових клиничните насоки в САЩ - препоръката е PSA да се изследва: 1) 8 седмици след операцията; 2) след това, на всеки 6 месеца в първите 5 години; и 3) веднъж годишно от 5та до 20та година. След 20тата година рискът от рецидивираща болест е нищожен (т.е. няма необходимост от следене).

Разбира се, ако имате желание да следите по-често - на всеки 1, 2 или 3 месеца - можете. Простатните карциноми поне имат свестен маркер (PSA), който може да се следи регулярно във всяка лаборатория, без необходимост от инвазивни или облъчващи процедури.

И да, намерете си онколог. Работата на хирурга приключва с операцията. От хистологията изглежда, че всичко е наред, но все пак - хубаво ще е онколог да назначи образни изследвания, за да сте сигурни, че е така и че няма нужда от допълнително лечение.
Все пак ,при едни малко над 10% простатния карцином е PSMA -отрицател ,съответно туморния маркер PSA не е показателен. Конкретния случай ,си  експресира PSMA  и туморния маркер Е показателен.
Може би е добре да се направи PET с Ga68-PSMA(такъв правят Сити Клинит-Младост и може би в Онкологията в дървеница) ,или поне костна сцинтиграфия с Галии 68.
И в последствие веднъж годишно сцинтиграфия(До 5тата година- най-напред там се появяват М.)
Апропо, в Стз има хубав(нов) SPECT/CT в онкологията.

Редакция: Това е в добавка към написаното от Merri_An и Хоуп.

Последна редакция: пт, 16 дек 2022, 11:23 от whitefang

# 5 971
Др Митева беше в онкологията 2011-2012, да. Беше лекуващ онколог на майка ми и е много сърцат човек. Имате късмет с нея.

# 5 972
  • Пловдив
И аз благодаря на всички в темата, истински и добри хора!

Защо кръвопреливане е свързано с тридневен престой в болница? Няма да се размине мама без него.
Защото са възможни реакции(основно имунни),някои от тях живото-застрашаващи, не всички мигновенни.По-напред се коментира "кръводаряването и исканнето на бележки за дарена кръв и защо не се кръвопрелива при най-малкия срив в хемоглобин/еритроцити,тромбоцити" ,и тогава написах - "всяко кръвопреливане е рисково".

# 5 973
stefani^, не знам на кой сте попаднали в КОЦ- а, но да кажете че всички там се държат ужасно, е меко казано пресилено...Скоро ще станат 4 години, през които съм почти непрекъснато там( и в двете бази, в различни отделения) и мога да кажа само добри думи за персонала....Да, случвало се е да са малко по-изнервени, когато са претоварени(а те са ужасно претоварени), но нищо фрапантно и  чак отвратително не съм видяла. Винаги има начин да получиш информация, направление за образна диагностика, да ти назначат изследвания или да те насочат към специалист, ако се нуждаеш от такъв....Да, често се чака и не става на момента, но то в тая система май навсякъде е така. От д-р Иванов не очаквайте подробни обяснения. Каква точно ще терапията ще е разберете от лекуващия онколог, като се спрете на такъв. В Пловдив има и други клиники освен КОЦ-а, в които можете да проведете терапиите- Централ Хоспитал, Пълмед...

# 5 974
whitefang, много плашещо звучи....надявам се само на ползи от кръвопреливането.
 Аз веднага дарих, за първи път дарявам, но се замислям дали да не го правя по-често.

За д-р Митева само хубави неща мога да кажа като човек и лекар!

# 5 975
  • Пловдив
За стряскане си е.Но се случва изключително рядко. Междо другото ,на майка ви хемоглобина не е толкова нисък ,че да е необходимо кръвопреливане(93). Може би с подходящо хранене ще го вдигне до следващата ХТ.
Редакция: То и преди ХТ са и били ниски : хемоглобин,еритроцити и хематокрит.Може би има и друг проблем ,а не е само от ХТ ниския хемоглобин.

Последна редакция: пт, 16 дек 2022, 16:29 от whitefang

# 5 976
Здравейте, таткото на моя съпруг почина млад от рак на дебелото черво (не е опериран, явно са разбрали в много късен стадий). Преди 10 дни след колоноскопия се разбра, че и мъжът ми ( на 37 год. е) има. Злокачествено е, оперираха го миналия четвъртък, сега се възстановява. Успях да говоря по-дълго с лекарката (той не може все още да говори особено) обясни ми, че има генетичен синдром на Линч, предстои химиотерапия. Не знам в кой стадий е, той ще пита. Притеснявам се естествено и за децата ни, малки са, ще питаме дали може да се направи някакво генетично изследване за тях.
Имам няколко въпроса, ако можете да ми помогнете.

Колко струва химиотерапията? Ориентир някакъв.
Най-вероятно ще ни насочат за Бургас - добре ли е, или да търсим варианти за София?
Защо навсякъде пишат за 5 годишна преживяемост? Хората само толкова ли имат шанс да живеят, 5 години?
Как се справяте вие, близките, психически?

# 5 977
Преживяемостта зависи от етапа на болестта и типа рак. Много е млад и съжалявам, че се сблъсквате с това.

За химиотерапия не се плаща. Не се притеснявайте.

# 5 978
За преживяемостта -не,не означава  че може да живее само 5 години,просто в такъв период се разглежда статистически по -скоро.

ХТ не се заплаща

# 5 979
Little afternoon, съжалявам, че се сблъсквате и вие с тази диагноза. Когато имаш възможност, прочети темата от началото, както и тази за рак на дебелото черво. Ще видиш, че всички се сблъскваме с едни и същи проблеми, и с едни и същи емоции - шок, страх, мъка, обреченост. А после вяра, надежда и желание да се направи всичко възможно за оздравяване или спечелване на още време с близките ни.
Ракът вече не е смъртта присъда и хората живеят с него като с всяко хронично заболяване.
Преживяемостта е индивидуална и зависи от много неща. Майка е с тази диагноза вече седем години. Имам колежка, която е в ремисия от 10.

За децата е най-добре да питаш лекарите.

Прегръщам те и ти желая сили!

# 5 980
Ако наистина е с Линч, мисля, че има огромна вероятност туморът да е микросателитно нестабилен. Това означава, че ще има достъп до имунотерапия с Кейтруда, което НЗОК реимбурсира/заплаща. Тоест, за вас е безплатно, излючая някакви административни такси, ако решите да сте в частна болница.

Съжалявам, че се сблъсквате с диагнозата и то на такава възраст, но ми звучи, че ще имате добри опции за лечение.

# 5 981
Благодаря ви за подкрепата!
Дали да се прави такава имунотерапия или химиотерапия или каквото и да е, го решават вече онколозите ли? При които ще се ходи след операцията?

# 5 982
Благодаря ви за подкрепата!
Дали да се прави такава имунотерапия или химиотерапия или каквото и да е, го решават вече онколозите ли? При които ще се ходи след операцията?

Да, и във вашата ситуация бих направил няколко консултации с онколози преди да започна лечение. Не знам дали всички са наясно с Линч и произтичащите възможности за лечение.

# 5 983
Здравейте на всички.Оке съм в началото,т.е още даже и незном пътя.Та...Иском да попштом ако си с куп заболавония( увредени органи-камък в бъбреци,киста на гласнш стрени, Сяонгир синдром и т.н.) и Освим това и невралгиа как и изобщо може ли жперация? Боли а както казах още съм в началото и незном въобще възможно ли е? Тук 2 невролози изпшсвот АД,но факта е,че болка има а от неврологични съвсим не ктава( не се влияе болката изобщо)

# 5 984
...
Най-вероятно ще ни насочат за Бургас - добре ли е, или да търсим варианти за София?
Защо навсякъде пишат за 5 годишна преживяемост? Хората само толкова ли имат шанс да живеят, 5 години?
...
Има хора, живеят и 20, и повече години след навреме лекуван рак. А има и такива, на които ракът не е агресивен и си живеят с него.

polq_107, аз лично не разбрах напълно въпроса ти. Имаш болки и продружаващи заболявания, но рак имаш ли и ако да, какъв е случаят с него?

Общи условия

Активация на акаунт