Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 491 920
  • 6 648
  •   2
Отговори
# 5 985
Терапия започнали ли сте? Ако не сте - направете онлайн консултация с проф. Тимчева. Тази ИХХ на мен ми изглежда крайно съмнителна. Хетерогенната експресия е често срещано явление, но чак толкова хетерогенна (направо огледална - от HR+, HER2- до HR-, HER2+) мен би ме провокирала да събера блокчетата и да повторя изследването в референтна лаборатория.

Лекарите са длъжни да ви обяснят каква е терапията и какви са евентуалните странични реакции от нея, защото иначе няма как да дадете информирано съгласие за провеждането ѝ. В най...семплия случай, трябва да са ви връчили някакъв лист хартия.

Предполагам, че са заложили на доксорубицин, паклитаксел и трастузумаб в първа линия, но няма как да стане ясно без поне ред мастило.
Терапия ще започваме веднага след празниците. Опитах се да запиша час за онлайн консултация при д - р Тимчева, но ми дава, че няма никакви свободни часове. Ще ви бъда много благодарна, ако имате и може да ми дадете някакви други нейни координати. Както и ако може да ми обясните повече за тази хетерогенна експресия. Резултатите ли нещо са ви съмнителни?
Нищо не са ни обяснили все още лекарите за самата терапия, както и нямаме почти никакви документи. При нас е само диска от скенера и това, което ви заснех. Досието и, папката, са в болницата. Казаха просто, че трябва да се почне химиотерапия и прицелна терапия. Да звъннем да запишем час.

# 5 986
Little afternoon, толкова съжалявам да чуя, че съпругът ви на такава млада възраст, на моята, е заболял.
Всички в темата сме били много объркани. После идва надеждата, понякога разочарование, но да се опитаме да не му даваме път. Аз също съм близък на пациент. Да си загубил половината си рода от рак и да разбереш, че един от най-близките ти хора страда от това е убийствено.
Страхът от бъдещето и сцените на предишните загуби и какво може да се случи неизбежно се въртят в главите ни. Като начало се опитайте да се успокоите. Онкопациентите не заплащат лечението. Лекарите преценяват каква имунотерапия и химиотерапия да приложат, по принцип има стандарти, които се следват навсякъде.
Не чети за петгодишната преживяемост. Аз бях като луда, четях на английски и български, накрая затворих всичко. Не означава, че пациентите живеят по толкова. Просто ома стандарти за проследяване на тези пациенти, лекар ми е казвал, че след тези пет години, пациентът се считал за здрав. И друго са ми казвали, че в тези статистики влизат и болните с рак, но починали от друго, и че тези статистики не били актуализирани. Процентът на преживяемост се вдига. Постоянно излизат нови лечения.
Запазете спокойствие и смело напред!

# 5 987
Един месец и половина ме боли лимфен възел на дясна страна на шия, мислех че настинка,за това късно се усетих че не минава, хематолога ме изпрати за кръвна картина + хирург за да хирурга да прецени дали е нужна биопсия,има ли някаква надежда да не е рак, защото само за рак краен стадий си мисля...

# 5 988
Здравейте на всички! Наскоро откриха туморче на хранопровода на свекър ми. Днес излезе резултат от патолого-хистологичното изследване. Моля ви за мнение и разяснение ако сте запознати. Благодаря ви.

# 5 989
Snowhite, естествено, че има 101 надежди да не е рак и не си вкарвай такива черни мисли!

Deronii, за съжаление, според написаното свекър ти има рак. Вземете въпросното парафиново блокче и го занесете за второ мнение.

Аз моля за идеи за подарък
Скрит текст:
Всяка година подарявам по нещо дребно на лекарите (бонбони, вино, ръчно изработени бижута и  коледни играчки, шал), но вече си изчерпах идеите. Кажете вие какво подарявате или бихте подарили

# 5 990
Зиги, благодаря ти.Филмирах се изцяло за рак краен стадий просто защото хематолога ми каза че е твърдо подут ,защото месец и половина болеше но не ходех мислех че грип и защото ме изпраща чак за биопсия и кръвна картина ..

# 5 991
Сигурно вече си чела в интернет и си видяла, че може да се дължи на много неща! Опитай се да не се филмираш и пиши като мине прегледа Hug

# 5 992
Snowhite, естествено, че има 101 надежди да не е рак и не си вкарвай такива черни мисли!

Deronii, за съжаление, според написаното свекър ти има рак. Вземете въпросното парафиново блокче и го занесете за второ мнение.

Аз моля за идеи за подарък
Скрит текст:
Всяка година подарявам по нещо дребно на лекарите (бонбони, вино, ръчно изработени бижута и  коледни играчки, шал), но вече си изчерпах идеите. Кажете вие какво подарявате или бихте подарили

Zigizagi, благодаря за отговора. Това е второто мнение. Заедно с първото се припокриват за жалост. Просто исках да разбера пише ли кой стадий е… и това Her-2-(1+) негативен какво точно е. Или пък чак на пет скенера може да се каже кой стадий е ?

# 5 993
Скрит текст:
Терапия започнали ли сте? Ако не сте - направете онлайн консултация с проф. Тимчева. Тази ИХХ на мен ми изглежда крайно съмнителна. Хетерогенната експресия е често срещано явление, но чак толкова хетерогенна (направо огледална - от HR+, HER2- до HR-, HER2+) мен би ме провокирала да събера блокчетата и да повторя изследването в референтна лаборатория.

Лекарите са длъжни да ви обяснят каква е терапията и какви са евентуалните странични реакции от нея, защото иначе няма как да дадете информирано съгласие за провеждането ѝ. В най...семплия случай, трябва да са ви връчили някакъв лист хартия.

Предполагам, че са заложили на доксорубицин, паклитаксел и трастузумаб в първа линия, но няма как да стане ясно без поне ред мастило.
Терапия ще започваме веднага след празниците. Опитах се да запиша час за онлайн консултация при д - р Тимчева, но ми дава, че няма никакви свободни часове. Ще ви бъда много благодарна, ако имате и може да ми дадете някакви други нейни координати. Както и ако може да ми обясните повече за тази хетерогенна експресия. Резултатите ли нещо са ви съмнителни?
Нищо не са ни обяснили все още лекарите за самата терапия, както и нямаме почти никакви документи. При нас е само диска от скенера и това, което ви заснех. Досието и, папката, са в болницата. Казаха просто, че трябва да се почне химиотерапия и прицелна терапия. Да звъннем да запишем час.

Проф. Тимчева не преглежда в момента. Прекратила е дейност в Онкодиспансера в Младост и евентуално ще поднови онлайн консултациите догодина. Днес разбрах. Ако не Ви е проблем идване до София - доц. Консулова, доц. Арабаджиев са свестни варианти за РМЖ. За Пловдив - whitefang мисля препоръчваше д-р Канарев (ако бъркам - поправяйте).

Относно хетерогенната експресия - това значи, че различните части на тумора (пробите взети от него) експресират в различна степен дадени протеини/маркери. И ако това е нормално/очаквано, то на мен поне ми е подозрително да е абсолютно огледална - в едната част HER да е 3+, а в другата въобще да го няма, както и естроген и прогестерон да ги няма в едната част, а в другата да са силно положителни. Не е невъзможно, но е обстоятелство, което бих проверил преди началото на лечението, защото може да повлияе върху избора на най-подходяща терапия.

# 5 994
Зиги ,на мен за подаръци ми идва на идея от тези кошници с продукти,но избрани,иначе не е ок.Например кошница вътре с хубаво вино,няколко видове сирена,една орхидея,хубави бонбони и т.н.

Хора,весели празници ви пожелавам,бъдете най-вече здрави и нека надеждата не ви напуска!!!.След всичко,което минахме  , сега се надявам на по-'добро време, а ни чакаме и бебе ☺️☺️☺️Благодаря ба зиги ,че преди около година ме разубеди да не бързам-беше правилното решение, тя си знае Зиги ❤️

Отново светли празници ☺️💗💕

# 5 995
Fani0101 Hug
Честито! Това се казва новина! Heart

# 5 996
  • София
Здравейте! И аз се записвам в темата, тъй като обикаляме в омагьосан кръг с майка ми. Преди 2 месеца се поду ингвинален лимфен възел, който хирург веднага реши да оперира. Направиха биопсия, имаха съмнения за лимфом, която отхвърлиха на две места. До преди 3 седмици, когато буквално припадна с кръвна захар 1, цяло чудо че се събуди, беше в болница, където я стабилизираха временно. Когато пристигнах я заварих с огромен корем, страшен задух и почти невъзможност да се движи.
Веднага заминахме към Токуда, тъй като казаха, че са видели киста на панкреаса. Приеха я веднага и източиха около 4 литра течност от корема, където откриха туморни клетки. Направиха и изследвания, скенер, никъде нищо не могат да открият. Преместихме я в гръдна хирургия, заради събрана вода в белия дроб. Направиха и пункция, поне дишането се нормализира след 10 дни престой. Направиха и биопсия на другия лимфен възел с надежда да локализират тумора. Първата проба от там е метастаза от анапластичен карцином или лимфопролиферативен процес. Ще нося пробата за още едно мнение. Всички лекари подозират, че има тумор, който не могат да видят къде е. Ще съч благодарна за всякакви насоки и не съм вярвала, че се моля да се намери какъв тумор, защото в противен случай няма как да се лекува. Наясно съм, че анапластичният карцином е много агресивен, но отказвам някак си да приема, че трябва да си я прибера вкъщи и да не правя нищо. Реално в момента не се води с онкологично заболяване, защото не знаят къде е и какво е. Какъв е пътят, който да поема с консултации? Смятам въпреки всичко да се допитам до онколог, но дали изобщо на база предположения може да се предприеме нещо?

# 5 997
Ако имате възможност направете ЯМР или скенер в  друга болница.Занесете диска от скенера и друг да го разчете.Течноста в корема е от операцията, а захарта може да падне на всеки, да не ви притеснява.

# 5 998
Фани, честито! Много се радвам за теб и ти желая лека бременност и хубави празници. Simple Smile

Teddy_Bear, ако са сигурни, че се касае за анапластичен тумор, то не би трябвало да е трудно да го открият. Има 4 вида - астроцитом и менингиом (които почти не метастазират и щяхте да сте разбрали отдавна поради неврологичната симптоматика); остават тироиден (щитовидна жлеза), или гигантоклетъчен лимфом.

ПЕТ/КТ правено ли е? Някой гледал ли е щитовидна жлеза? ИХХ правена ли е и по-точно CD30 изследван ли е от туморната тъкан? Ако искате, качете някакви епикризи/изследвания/хистопатология със скрити лични данни.

# 5 999
  • Пловдив
TEDDY_BEAR,
Освен посочените от Хоуп ,варианти за "анапластичен" карцином, ще добавя :
"Анапластичен дребноклетъчен карцином на пикучния мехур".
Герминоклетъчни тумори: При мъже- Семином , При жени - "Анапластичен Овариален Карцином".
Някакви анормални находни на скенера  по яйчниците?
На първо четене за тях се сещам и но със сигурност има и други "анапластични" .Теоретично е възможно
всеки тумор да бъде такъв ,но е изключително рядко при повечето тумори да са "недиференцирани".
Редакция: Находката в панкреаса сигурно ли е ,че киста?! Карцинома на панкреаса също може да бъде "анапластичен"

Fani0101,
Честито за добрата новина! Да се пазиш .

Последна редакция: вт, 20 дек 2022, 11:03 от whitefang

Общи условия

Активация на акаунт