Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 491 509
  • 6 648
  •   4
Отговори
# 5 745
Susie, пращам прегръдка, желая ти много сили, устойчивост и късмет.

Имам въпрос, мили хора.
Накратко - има ли някакъв избор/решение, което трябва да се вземе относно комбинацията от препарати и честотата, с която ще се вливат при дадена диагноза? Или е стандартно според диагнозата?

Питам, защото тъкмо взех решението на онкокомисията за лечението на баща ми (рак на дебело черво и на панкреас). В него няма кой знае какви подробности за лечението, освен че ще е химиотерапия (за панкреаса) и операция (за дебелото черво). Живот и здраве ми предстоят консултации тези дни, но нещо съм нетърпелива...

Между другото, образуванието на панкреаса, мисля - очаквано спрямо разясненията тук, е определено като стадий: IIIa, TNM: cT4 N0 M0.

# 5 746
JoyfulCompany, има протоколи за лечението. Лекарите вземат тези решения, от вас не се изисква такова нещо.
Къде решихте да правите терапията?

# 5 747
Благодаря за разяснението. Heart
Ние нищо не сме решавали още. Баща ми трябва да го изпишат в понеделник от операцията на дебелото черво. Предполагам ще трябва да мине малко време и да укрепне, преди да пристъпим към химио. Надявам се да успея да мина на консултация междувременно (че лекуващият хирург е малко тегав за извличане на конкретна информация).

# 5 748
За конкретния случай картинката се поизбистри. Следващата седмица ще се прави скенер на цяло тяло с контраст, след това ЯМР глава и орбита и според резултата ще се мисли има ли смисъл от енуклеация. Ако има М, енуклеацията става безсмислена, биопсия може да се вземе и от подходящо ситуирана М. Ако няма, тогава вече вариант за хистология е енуклеацията. Имало тип 1 и тип 2 /конкретно за очните/, всеки от двата вида имал различна геномна промяна, първи тип метастазирал късно, втори тип- рано. Да, прочетох и за брахитерапията, и за имунотерапията. Благодаря за информацията за това проучване. Надявам се да е в по-ранен стадий и да не се налага.

# 5 749
Разбрах, че моя близък с рак на сливицата е втора група. Това нали е сравнително добре?

# 5 750
Разбрах, че моя близък с рак на сливицата е втора група. Това нали е сравнително добре?

Надали става въпрос за “група”. По-скоро са Ви казали втори стадий (по-вероятно) или грейд 2/G2 (по-малко вероятно). Стадият отразява големината на тумора и дали има засегнати близки и далечни органи и структури. При повечето тумори е първи, втори, трети или четвърти (колкото по-малък, толкова по-добре). Грейдът отразява степента на диференциация/атипичност на клетките. Отново, колкото по-нисък, толкова по-добре. Ако искате, качете някоя епикриза със скрити лични данни, че в момента се получава гадаене по преразказ.

JoyfulCompany, няма да трябва вие да решавате с какво ще се лекува. Това е работа на онколозите (стига да не залитнете в разните алтернативни “медицини”). Но, ако имате две различни мнения относно бъдещото лечение от двама различни онколози - вие ще трябва да изберете по кой път да поемете (най-често с помощта на трети онколог). Другото решение, което е изцяло на самия пациент, е дали да се или да не се лекува.

# 5 751
Здравейте,
може ли някой да изкаже мнение за тези кръвни показатели преди първа ХТ и две седмици сред нея. Какво е важно да се следи и в какви граници да са показателите? Благодаря!

Скрит текст:
Преди ХТ

След две седмици

# 5 752
  • Пловдив
Ниски Червени Кръвни клетки ,Хемоглобин и Хематокрит,преди,а след това още по-ниски(но не е нещо драстично).
На втората има и някаква бактериална инфекция евентуално - завишени неутрофили.
Какво да се следи няма точна формула ,зависи от конкретната терапията,но общо взето хемоглобин,еритроцити,тромбоцити , неутрофили,лимфоцити, креатинин,урея,чернодробните - ASAT,ALAT,GGT, Алкална фосфатаза , LDH(липсва)-ако е бил завишен първоначално, билирубин.

# 5 753
Здравейте,
може ли някой да изкаже мнение за тези кръвни показатели преди първа ХТ и две седмици сред нея. Какво е важно да се следи и в какви граници да са показателите? Благодаря!
...
Чудя се защо така са ти дали резултатите. Обикновено лабораториите нали дават и референтните стойности и сам си виждаш кое е ниско и кое високо и после ровиш в интернет да видиш какво значи, като е ниско или високо.
А така съм виждала да ги дават от болница в епикриза.

# 5 754
Точно от епикриза е. Но, при нас и в епикризата, ако нещо е извън норма, е болд-нато, та да се вижда  отдалеч.
Аз, току що си видях епикризата от последния КАТ( правен в КОЦ Пловдив). Ами, от 8 години съм хистеректомирана и за пореден път са ми писали, че матка и аднекси са без отклонения. Ами, как ги видяха, та установиха че са без...?!? Честно, напоследък имам усещането, че доста често се претупват пациентите. Знам, че са претоварени, но така шанса да пропуснат и нещо съществено е доста голям.

# 5 755
....Ами, от 8 години съм хистеректомирана и за пореден път са ми писали, че матка и аднекси са без отклонения. Ами, как ги видяха, та установиха че са без...?!? ...
Спокойно, на бубулина й бяха написали, че простатата й е без отклонения. А тя като им обърнала внимание, те й бяха отговорили - е това е само техническа грешка, но иначе всичко друго е точно.

# 5 756
Нищо не разчитат, имат готови написани шаблони за мъже и жени и само сменят имената в Пловдив.Другия вариант е диска изобщо да не е твой.Дай го на друг да го види, но не казвай, че си с хистеректомия, ако и той види матка, диска е сменен.Затова Пловдив, Хасково и региона ходят в Кърджали.Възгечев разглежда и описва всичко подробно. Те затова и го плюят другите образни  доктори.

# 5 757
Да, това са снимки от епикризи. Не разбирам защо няма референтни стойности.
Скрит текст:
А и щом от сега са ниски важните стойности не знам какво ще е занапред...лечение РМЖ -  ЕР позитивиен, ПР и ХЕР отрицателни. На две седмици е ХТ DDEC с тези неща...

# 5 758
Референтни стойности можете да си намерите в Интернет( или си ги поискайте разпечатани- при нас ги дават и имат не само референтни стойности, но и  означения кое е под и над нормата...скоро разбрах, че може да се влиза в сайта на Онкологията  с код за достъп и парола и да се видят), но е по-добре да обсъдите резултатите с лекуващия онколог, защото понякога има отклонения, които са съвсем нормални предвид провежданото лечение.

# 5 759
На епикриза няма референтни стойности. Ако ще си ги търсиш в гугъл, внимавай за мерните единици.

Общи условия

Активация на акаунт