Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 170
Наемам жилище с гараж.

Гаражът го ползвах за склад за багаж.

През гаража минава канализационна тръба, която се спука заради което голяма част от багажа ми е пострадал - един лаптоп и много книги се наложи да бъдат изхвърлени заедно с някои дрехи и мебели.

Причината за спукването е затапване на тръбата - явно има твърди отпадъци в част от тръбата, които са попречили на оттичането вследствие на което се е повишило налягането. Тръбата може да се запуши по много причини - ако живеещите са хвърляли дамски превръзки или някакви други неразтворими отпадъци. Друга възможна причина е бакалия в приземния етаж за който се говори, че извърля залежала храна в канализацията.

Какви са моите права като наемател на жилището?

По принцип на Запад наемодателят сключва застраховка за да се защити от възможни искове на наемателя заради нанесени щети. Ясно е, че в България ситуацията е друга.

Какви са правата ми?

Имам ли възможност да претендирам за някакво обезщетение от наемодателя си?

Ясно е, че той не е директен причинител, но аз все пак съм наел жилище и гараж и очаквам да мога да ги ползвам в нормални условия.

# 1
  • Мнения: 42 168
Ако става дума за лични вещи, не мисля, че някой друг, освен вас, трябва да го застрахова.

# 2
  • София
  • Мнения: 28 282
Ами по принцип гараж не бива да се ползва за склад. Аз имах така един шеф, който ме накара да търся гараж за склад, че е евтино, сложихме вътре към 2 тона книги, протече вода и ...

# 3
  • Мнения: 4 311
Ако става дума за лични вещи, не мисля, че някой друг, освен вас, трябва да го застрахова.
ако си си застраховал имуществото може и да получиш нещо, но е добре да си пазиш касовите бележки за да докажеш стойността . иначе не вярвам да получиш нищо.
Можеш също така да се опиташ да се разправяш с етажната собственост , ако откриеш че има нередности и пропусната профилактика, ако има задължителна. не знам .  ако не можеш да докажеш ... забрави.

# 4
  • Мнения: 4 101
По принцип със застраховането на лични вещи има проблем, а именно, че не може да се докаже какво е било състоянието им преди настъпил инцидент. Затова личните вещи се застраховат само срещу пълно погиване. При застраховането се заявява и стойността им, а след застрахователно събитие би могло да се случи застрахователят да оспори тази стойност чрез свои експерти. Разбирам, че вие не сте застраховали личните си вещи.

Не мисля, че наемодателят има застраховка за лични вещи в този гараж. Ако те са изцяло погинали, никой не може да ви спре да съдите собственика на гаража, т.к. за вас той е представител на сградата и с него имате договор. Но едва ли ще имате успех, защото ако бяхте държали колата си в този гараж, след аварията щетите биха били отстраними с едно измиване.

# 5
  • Мнения: 4 311
той не може да съди собственика, защото след като той е наемател то той вече е отговорен. и той се разправя.

# 6
  • Мнения: 1 287
Наемателя има пълното право да застрахова лични вещи на адреса ,който обитава.Друг е въпроса,че гаража не е място за такива вещи,особено книги и лаптоп.Ако собственика има застраховка,може да претендира за обезщетение но само за щетите по сградата,която е негова собственост.
Надали ще можете да получите някакво обезщетение от когото и да е.

# 7
  • София
  • Мнения: 2 725
То някой може и рембранд да складира в нечий гараж.
Трябва ли за едни 100лв наем наемодателят да изскочи с няколко милиона компенсация?

Общи условия

Активация на акаунт