Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как ви се отрази финансово пандемията и извънредното положение

 • 7 238
 • 49
 •   1
Отговори

Анкета

Колко време ще издържи финансово вашето семейство при извънредно положение

Опции:

 • София
 • Мнения: 3 941
Говорим си с приятелки, а чета и форума и има разнопосочни мнения по въпроса с финансовото положение на хората в България. Интересно ми е да разбера мнението на по-голям кръг хора, освен тези в моето обкръжение.
Нека не превръщаме темата в спор за и против мерките, а просто да видим как ни се отразява.
Мога да добавям отговори при нужда, гледах да ги разделя във времево отношение

# 1
 • Мнения: 10 531
Отметнах "над две години". Не сме засегнати финансово, но все пак "неограничено време" ми се струва много смел отговор.

# 2
 • Мнения: 1 550
Финансово ми се отразява много добре-няма къде да харчим.Освен сметки и храна за друго не харчим.

# 3
 • Мнения: 1 590
За сега пандемията не ми се е отразила финансово , но и аз отментнах " Над 2 години "

# 4
 • Мнения: 42 183
Моят отговор го няма, доходите ни нараснаха.
Моите лични се запазиха, но за мъжа ми беше много силна година. От 20 г. се занимава с това и такова чудо не е било и в най-големия пик.

Не обичам да правя сметки за колко време ще ни стигнат спестяванията, защото животът е непредвидим, един по-сериозен здравословен проблем и си на минус и без пандемия.

# 5
 • Мнения: 2 924
Избягваме да си правим сметки, но отметнах "над две години". Работата ми и тази на мъжа ми не се повлиява от коронавируса. Като, разбира се, не мога да кажа "неограничено" като никога нищо не се знае. Мъжът ми тази година имаше много повече работа от обикновено, аз също.Това лято си позволихме да си купим по-големи неща като по-голяма кола и жилище и пак сме добре.

# 6
 • Мнения: 4 644
Не ни се е отразило,аз съм в майчинство,мъжът ми има много работa,даже е нагоре.

# 7
 • Мнения: 6 217
Негативно. Аз съм последния отговор. Заради ИП, спецификата на работата ми миналата година (възпитател в общежити) и наличието на две малки деца, изхарчих платения си отпуск до края на май и лятото бях със силно намалени доходи, което доведе до трудности да погасявам изрядно кредити и да остава достатъчно, за да изкараме спокойно месеца. Отчитам скок (не малък) на цените на хранителните продукти.

# 8
 • Мнения: 39 648
Аз писах неограничено.
Не ми се е отразило финансово, дори отчитам рекорд в спестяванията на годишна база. Но това е по друга причина, не само, че няма къде да харча в момента.

# 9
 • София
 • Мнения: 3 941
Неограничено го написах от сегашна гледна точка. Ако се предполага, че първата година не сте засегнати, би следвало  и нататък да е така.
Ние лично работим в туризма и сме направо като с лопатата по главата. Общо взето и ако догодина е така ще трябва да търсим някакво друго решение. Спасява ни че нямаме кредити и имаме малки странични доходи

# 10
 • Мнения: 10 531
Моето мнение е, че първата година е най-лесно. Ако продължи две, три или повече години, ще се изгуби инерцията от предишните добри години, цените вече няма да се увеличават плавно, социалната инфраструктура ще се разпада все по-бързо, престъпността ще нараства и т.н.

Моят комунизъм е построен, но тъй като не живея на изолиран остров, няма как глобалната несигурност да не ми влияе.

# 11
 • София
 • Мнения: 28 301
От една страна, моят бизнес се срина тотално - говоря за школите за езици за възрастни.
От друга страна, не е голяма драма, защото излизат и други неща, а нашия бюджет не разчита основно на мен.
Мм също смени бизнеса, колкото и да мрънкам, много мъдро - кара тир /да го кажа общо/. Бившият му шеф изперка тотално и е уволнил 4 човека, супер квалификацирани и лоялни хора.
Като тегля чертата, не сме зле и имаме 1-2 месеца настрани.

# 12
 • Мнения: 4 041
Не гласувах, някак си въпросът ми се струва неправилно зададен. Колко време бихме издържали със спестяванията си ако сме безработни или ако работим, но доходите ни са намалели?! В крайна сметка дупе знае две и двеста. Доходите и на двама ни с ММ паднаха с около 40 процента.  Него го съкратиха в първите месеци на пандемията, но той е пенсионер и получава нелоша пенсия. Което е голям плюс, това, че има сигурен доход, който макар и немного, но нараства. Аз също останах без работа, бях четири месеца на борсата, сега заплатата ми е около 40 процента надолу от предишната. Но пък за работата, която върша, даже много ми дават. Опитвам се да компенсирам с преподаване - замествах в едно училище, сега давам частни уроци на едно детенце. Плюсът е че вече нямаме кредити, което ни кара да се чувстваме чудесно. Въпреки намалелите доходи, успяваме и да спестяваме по малко, защото не харчим за дрехи, заведения, пътувания и почивки, особено последните две преди ни бяха доста голямо перо от бюджета. Не даваме и за подобрения по къщата, за момента сме стопирали почти всичко в тази посока, макар че имаме още малко работа. Работим по въпроса за финансова стабилност и сигурност, и за бъдещо нарастване на доходите.

# 13
 • Между гори и планини
 • Мнения: 6 696
При нас няма промяна защо :
- имаме постоянни доходи
- имаме свое жилище, не плащаме наем или кредит
- нямаме заеми
- голяма част от храна отглеждаме и консервираме сами
- два пъти в годината купуваме необходими дрехи и обувки
- перилни и почистващи препарати, тоалетна, кухненска хартия и др, на няколко месеца веднъж
- имаме спестявания за спешни нужди.
- не се отопляваме на ток.

# 14
 • Mars Hotel
 • Мнения: 3 762
Гласувах с първия отговор, макар че думата "неограничено" е пресилена. Но е факт, че пандемията не се е отразила на финансовото ни състояние, даже спестяванията ни са значително по-големи, основно поради ограничените ни пътувания. В допълнение и на работа за първи път от много време изплащат бонуси тази година.

# 15
 • Мнения: 4 330
Негативно. Аз съм последния отговор. Заради ИП, спецификата на работата ми миналата година (възпитател в общежити) и наличието на две малки деца, изхарчих платения си отпуск до края на май и лятото бях със силно намалени доходи, което доведе до трудности да погасявам изрядно кредити и да остава достатъчно, за да изкараме спокойно месеца. Отчитам скок (не малък) на цените на хранителните продукти.

Много лошо Sad
Ще се оправят нещата. 

# 16
 • София
 • Мнения: 16 761
За сега не ни се е отразило, ММ е ИТ, аз съм държавен служител, почти всичките ни близки работят в сфери, които не са затваряли. Имаме късмет за сега. Искрено съчуствам на хората, останали без работа, дано по-бързо отмине кризата.

# 17
 • София
 • Мнения: 447
На мен не ми се отрази пандемията финансово,даже си изплатих кредита предсрочно.
Но ако това положение продължи до март,ще се отрази на хората,с които работя и няма как да няма отражение върху мен и върху всички.Така че,дано засегнатите от пандемията бизнеси оцелеят.

# 18
 • Мнения: 176
На нашето семейство пандемията не се отрази на приходите, но разходите ни намаляха, защото намалихме пътуванията и излизанията по заведения и други забавления, за които бяхме планирали около 20% от разходите. Така че финансово щеше да се отрази добре, ако имахме какво да правим парите. Догодина може да пътуваме повече.

Смятам, че хората от определени сектори са диспропорционално засегнати - туризъм, ресторанти и заведения, частни школи, изкуства. В моето обкръжение няма хора, работещи в тези сфери, никой не си е загубил работата, няма засегнати от пандемията.

# 19
 • Мнения: 27 255
Така че финансово щеше да се отрази добре, ако имахме какво да правим парите.
А ето това е квинтесенцията на проблема.

# 20
 • Мнения: 91
Така че финансово щеше да се отрази добре, ако имахме какво да правим парите.
А ето това е квинтесенцията на проблема.

Лично, засегната съм, дотолкова, че поради пандемичната обстановка в цяла Европа, ме възпрепятства да разреша личен проблем, но същия, в крайна сметка ще бъде разрешен.
Финансово--не. Всъщност, предвид ситуацията, съм благодарна на алчността на представители на съответните органи миналата година, които с действията си, ме отказаха да бъда поредната изнудвана( и набеждавана от всички други), развиваща дейност в сферата на ресторантьрството и са ми предвид абсолютно несъвместими те си със закона действия, са ми спести ли много пари и разочарование.

# 21
 • София
 • Мнения: 28 301
А аз мислех са отварям школа за езици. Бях намерила помещение, счетоводител... Добре, че не го направих!

# 22
 • София
 • Мнения: 3 941
Истината е, че управляващите и медиите живеят в един паралелен свят. Едните говорят, а другите повтарят и ни убеждават колко пари и мерки са помогнали на бизнеса. От първа ръка ви казвам - за фирми в туризма как седи въпроса
1. 60/40 не работи - повечето са сезонни работници, а искат хора на постоянен договор
2. Грантове - все намират ако нямаш връзки за какво да ти откажат - я някоя забравена осигуровка, я това че фирмата е на счетоводна загуба заради амортизации. Начинът да ги вземеш е да участваш с посредник искащ 30-50%
3. няма отсрочки за данъци, осигуровки или каквоти и да е - общините си искат всички пари, независимо, че не си отворил
4. Дори плащанията за деца в момента ги отказват - щом имаш фирма, нямаш това право. Независимо че със закон са ти спрели работата

Оттук нататък хората които познавам ще вземат мерки със сигурност

# 23
 • София
 • Мнения: 11 125
За сега ИП не ни се отразява финансово.
Аз на миналата Коледа напуснах работа/гнездо на оси/ и от тогава  съм на каквото си изтъргувам на борсата. Получава ми се, няма месец с по-малко от тогавашната ми заплата. А през пролетното ИП - беше много добре при падащите цени.
Скъпия от 2 г. се отказа от такситата,  работи по саниране. Понеже е сезонно мислеше за зимните месеци  да вземе патент за такси. Но работата много е намаляла,  цените не са вдигани от 10 г,  има и опасност да го заразят клиенти - отказа се.  Покрай мене и той откри борсовата търговия,  получава му се, изкарва си поне за цигарите дневно.
Допълнителните ми доходи от наеми се запазиха. Даже есента вдигнах с малко единия.
Не сме си ограничили пътуванията и виждането с дъщерята и внука в чужбина. Те бяха тук лятото, ние ходихме сега. По мои наблюдения при тях хората не са изплашени от пандемията, всичко е пълно,  пазаруват като за последно. Само заведенията за хранене са затворени. От днес имат по-строги мерки за детски градини и у-ща.  Но тя работи от дома, не и пречи гледането на малчо.
Да сме здрави, другото ще си го наваксаме след време.

# 24
 • Мнения: X
Гласувах с опцията 'година', въпреки че определено нямам спестявания за година. Разчитам на работата ми, която засега е дори засилена в сравнение с миналата година.
Впечатлението ми от ента ръка чуто и прочетено за помощта за икономиката е, че много се приказва, размятат се едни двуцифрени милиони, които за човек на МРЗ звучат много, но на практика нищо не се прави и дори цитираните бюджети за подпомагане са точно нищо.
Реалният вариант на работници в затруднение е борсата. За шефовете им и това няма. Надявам се да не ми се закучи работата и нещата да влязат в релси бързо, за мен абсолютният предел всичко да приключи е март 2021 - тоест 12 месеца ИП/ИЕО - ако дотогава не отворят услугите, храните и забавленията, икономиката е загинала. Не може на шепа ИТ, малко производство и заеми да се изхранват всички останали - държавни и общински служители, пенсионери, деца и безработни.

# 25
 • Мнения: 755
Отрази ми се, след като работата ми е да продавам учебници, а затвориха училищата Grinning
Сега работя почасово, и се опитвам да комбинирам с друга почасова, но няма нищичко в обявите.
Имам и много роднини и познати засегнати финансово от пандемията. За едната ми сестра ми е много притеснено, те държат заведение и там е много лошо положението.

# 26
 • София
 • Мнения: 11 125
Как са затворили училищата? Нали учениците са ДО. Учебниците би трябвало да са ги купили през септември и да си ги четат.
За заведенията - ясно, че губят много, тъжно е. Но няма как - в цяла Европа работят само с доставки до адрес.

# 27
 • Мнения: 755
Няма такова животно, те и Септември го караха на разсъжденията "То нали скоро ще ги затворят, какво да купуваме". Загубих бройката на тези, които се опитваха да си ги продадат в деня когато обявиха, че ще учат онлайн. Simple Smile Дали е правилно- не... но точно така се получи, изключенията са малки.

# 28
 • Мнения: X
Някой беше писал по темите, че сестра/братовчедка има заведение в Гърция и й изплащат сега месечни суми, няколкостотин евро, докато заведението е затворено.
Та в случая не е проблемът, че са затворени, а че са оставени без доходи. Смятам за излючително глупаво очакването, че всеки има големи спестявания и затова няма проблем със затварянето. Още по-глупаво е, ако пък няма спестявания, да му се нашоква канчето как може да е толкова безотговорен. Това е прехвърляне на отговорността и вината върху другите, въпреки че те нито са отговорни, нито виновни.

# 29
 • София
 • Мнения: 3 941
Позната с детски център - затворен е при първото ИП, сега пак е затворен. А точно сега са най-добрите месеци. Обаче всички разрешителни си ги плаща, осигуровките си вървят. А данък сгради й е 3000лв и си й го взеха, без да се съобразят че със закон не работи. Един лев помощ не е взела... А ония си раздават сега годишните бонуси, докато днес пак са взели 1 млрд заеми затова...

# 30
 • София
 • Мнения: 2 741
Гласувах с 1то, но и моят доход се е подобрил.
Напуснах работодател по взаимно съгласие, с почти 1г заплата обезщетение. 3 месеца си почивах. После за 2-3 дена търсене си намерих нова работа. По-добре платена от предишната.
Отделно, нямам почти никакви разходи.

# 31
 • Мнения: 10 531
Доста школи, извънкласни дейности, центрове и сродни фалираха.

# 32
 • Мнения: 556
На мен ми намалиха заплатата с 20%, живея с дъщеря ми и мисля, че и с по- ниската заплата ще се справим. Отопляваме се на газ и лятото си направих сметките на равни вноски, та там поне да не се тревожа. Иначе като на всички хора доста разходи ми отпаднаха , намалихме извънкласните дейности, не ходим по заведения и определено не купувам много дрехи.

# 33
 • Мнения: 91
Чудех се, кога някой от форума ще излезе от матрицата на собствените си проблеми и ще се огледа наоколо.

Хляб и зрелища

https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%BB%D1%8F%D0%B1_%D0%B8_ … D0%B8%D1%89%D0%B0


Всъщност зрелищата отдавна не ме интересуват но, с чисто сърце мога да се оплача от качеството на хляба.

# 34
 • Варна
 • Мнения: 718
В другата тема общата за ковид няколко пъти казах мнението си, че тази пандемия повечето хора не я усетиха финансово.......... тази анкета тук показва същото.
Някои са в лодаун, но повечето са абсолютно свободни финансово..... .

# 35
 • София
 • Мнения: 3 941
Не мисля че 30% показва това. Това е огромна цифра. А тези които си мислят, че няма да се отрази ще го усетят и те, но няма да разберат че е от пандемията

# 36
 • Abu Dhabi
 • Мнения: 9 038
И двамата с мъжа ми не можем да работим по специалността си заради пандемията.

# 37
 • Варна
 • Мнения: 718
Не мисля че 30% показва това. Това е огромна цифра. А тези които си мислят, че няма да се отрази ще го усетят и те, но няма да разберат че е от пандемията
Всъщност объркала съм процентите с гласовете. Но 44% от първата графа и 14% от втората, пак повече от половината население нищо не са усетили финансово от пандемията.

# 38
 • София
 • Мнения: 447
И двамата с мъжа ми не можем да работим по специалността си заради пандемията.
Каква е вашата специалност?

# 39
 • София
 • Мнения: 701
Да чукна на дърво и да се благодаря, че не само не ни се отразява финансово, а и сме по-добре. Дори в тези месеци ми вдигнаха заплатата, няма от какво да се оплача.

Факт е обаче, че има много хора, които са засегнати и им е страшно трудно. Случайно докато бях в супермаркет чух клиент и касиерка да си говорят и човекът се жалваше, че има семейство, с две деца, кредит и на квартира и едвам свързват двата края.

# 40
 • Varna
 • Мнения: 22 568
Не съм от хората, които се оплакват и тук няма да го направя.
ММ е без работа заради пандемията вече 10м. Справяме се някак си.
Аз започнах нова работа точно в разгара на вируса, което е късмет. Приходите не са както през 2019-та, но все още сме на повърхността. Наложи се да "пипаме" от заделените пари, за да изкараме лятото както си трябва. Обаче, съм благодарна, че сме живи и здрави, имаме покрив и храна на масата. Сигурна съм, че ще дойдат по добри времена. Конспирацията скоро ще постигне целта си, и пак ще си живеем ..."нормално".

# 41
 • Мнения: 4 330
надявам се. защото не е ясна целта и как да си живеем. стискаме си палци да не е толкова зле колкото би могло да бъде.

# 42
 • Varna
 • Мнения: 22 568
Целта е да сме под стрес, под контрол, под паника. Да финансираме фармацевтична индустрия, да умираме рано, за да се крадат пенсионните фондове. Да сме зависими, уплашени, контролирани. Да се елиминира средната класа, и вероятно да унищожат образователната система (глупав народ лесно се контролира/манипулира).
Така си мисля, не знам до колко съм близо до истината

# 43
 • Мнения: 4 330
Не знам . Ще видим.

# 44
 • Мнения: 39 648
Не вярвам в конспирации.
Вирусът хич не е приятен.
Да пази Господ!

# 45
 • Мнения: 4 330
дева нали това казваме. ще изчакаме да видим ефекта. той ще е факт, а не конспирация.

# 46
 • В Космоса
 • Мнения: 9 310
Има няква логика, макар и аз да не си падам по конспирации. Съществото ми ги отрича някак си, но извращения по-ужасни от ужаса съществуват в действителност, та защо да го няма и това като план. Даже и филми има подобни - без средна класа - само горе (лукс) и долу (мизерия) -  Snowpiercer, The Platform...

# 47
 • Мнения: 113
В анкетата липсва опция описваща голяма финансова печалба от пандемията. Пандемията доведе до това, че преизпълних личния, годишен финансов план с почти три пъти.

Ако зависеше от мене, щях да предпочета по-нисък доход, но да не виждам, как хора изнемогват заради кризата.

# 48
 • София
 • Мнения: 3 941
Е отговор 1 е за вас - Пандемията не ви е повлияла отрицателно.

# 49
 • Мнения: 4 644
Целта е да сме под стрес, под контрол, под паника. Да финансираме фармацевтична индустрия, да умираме рано, за да се крадат пенсионните фондове. Да сме зависими, уплашени, контролирани. Да се елиминира средната класа, и вероятно да унищожат образователната система (глупав народ лесно се контролира/манипулира).
Така си мисля, не знам до колко съм близо до истината
Това е и моето мнение.Всяка неудобна истина е теория на конспирацията.

Общи условия

Активация на акаунт