Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Нашите любими торти – глазури, покрития и фигурки за тях – 140

 • 10 501
 • 226
 •   1
Отговори
 • Бургас/Пз
 • Мнения: 5 315
ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВАТА 140-та ТЕМА!
•  Постове от сорта: "Запис" „Записвам се за да ви следя” или "Благодаря за новата тема" или емотикончета вместо "Здрасти" е добре да се избягват. Има  бутона "ИЗВЕСТИ", предоставен от БГ МАМА, за да се следи темата.
• При използване  на чужда идея, или копиране на модела на някой друг е добре да се споменава при показването на тортата ви.
• Когато публикувате торта и получите въпрос, свързан с нея, би било добре  да отговорите на него.
[/color]
Моля,  преди да зададете въпроса си в темата, първо потърсете отговора по-долу на същата страница или тук:

Т О Р Т Е Н А   Б И Б Л И О Т Е К А
Скрит текст:
Скрит текст:
[/color] [/url] - Основна информация за начинаещи и рецепти

БЛОГ БИБЛИОТЕКА


http://www.lovelytutorials.com/forum/
Руски форум, подобен на нашата библиотека. В него можете да намерите всякакви постъпкови снимки и всякакви хитрини.  За да не се лутате напразно из сайта, прочетете  ТЕЗИ РЕДОВЕ
Моля ви когато задавате въпроси, ги маркирайте в друг цвят, за да изпъкват!

Линковете към старите теми:

Линкове към електронните магазини за всякакви сладкарски консумативи, бои и инструменти в БГ
Скрит текст:
CookiBooki - Сладкарски бои, инструменти, формички, резци и всякакви помощни материали и консумативи, фондани Satin ice, Ovalette, Regal ice, FunCakes - марципани,  SugarVeil® айсинг, суха смес.
Хcerx - Моделиращи маси Covapaste от Flemings,  , сладкарски бои, инструменти, формички, резци и всякакви помощни материали и консумативи.
Aromashouse линка излиза като рекламен спам, но се изписва *aromashouse точка com *- Сладкарски бои, бои за шоколад,  инструменти, формички, резци и всякакви помощни материали и консумативи, моделиращи маси Satin ice,  Satin Ice - Гъм пейст и др..
Hitrini - Сладкарски бои, инструменти, формички, резци и всякакви помощни материали и консумативи, фондани Satin ice, Ovalette, Regal ice, Satin Ice - Гъм пейст, Готов айсинг за декорация, PME  фондан, FunCakes - марципани, Renshaw Regalice - захарен фондан, Мексиканска паста - суха смес, Смес за Роял айсинг (белтъчна глазура) , SugarVeil® айсинг, суха смес, шаблони за торти, захарна хартия за декорация.
DECOR CAKE -  Инструменти, формички и всякакви резци
П.И.К.Ко - Моделираща маса ПикКо, Шоколади, кувертюри, блатове, кремове и други сухи смеси,  и всякакви помощни материали и консумативи.
Gastrogroup - Инструменти, формички и всякакви резци
Almalibre - Сладкарски консумативи
Магазин Слънчоглед - магазин за художествени материали, от който може да се намерят много полезни инструменти, шаблони и др.
lobbi bg - Суровини за хранителна промишленост
СЛАДКАТА КЪЩА - Шоколади, кувертюри, блатове, кремове и други сухи смеси,  и всякакви помощни материали и консумативи
СЛАДКО ХОБИ - Сладкарски бои, инструменти, формички, резци и всякакви помощни материали и консумативи
Най-често задаваните въпроси и отговори към тях:
Скрит текст:
В: Задължително ли е да се сложи крем под захарното покритие и какъв?
О: Задължително се слага! , Защото иначе прозира, става неравно и има опастност да се свлече покритието! Най-добре е да се сложи маслен крем (слага се много тънък слой, който не се чувства при консумация), леко разреден кайсиев мармалад, който се оставя да позасъхне или шоколадов ганаш, но с повече шоколад за да държи добре! Може да овкусите с ванилия или есенция масления крем. Може да се смесят финно смляни трохи от блатове с маслен крем или течен шоколад. С тази смес се шпаклова тортата. Идеално изравнява повърхността и предпазва покритието от разтапяне поради допир с пълнежа на тортата.
В: С кои захарни покрития се работи най-лесно и какво да избера?
О: За начинаещи препоръчвам марципан Варна или млечния марципан, евентуално захарното покритие от бонбони marshmallows. Но и тук както при други рецепти важи - всяка от нас си избира тестото, според това как се и работи с него, какъв е вкуса му, какви са продуктите, които се използват. Затова препоръчвам, ако сте начинаеща, опитайте различните видове покрития и намерете това, което е най-удачно за Вас и Вашето семейство! Рецепти за домашно приготвени покрития, има в Библиотеката. Т. 1.5.  Шоколадовите фондани са в т. 1.6. Готови покрития могат да се закупят от магазинито онлайн по-горе или от складовете, изброени в библиотеката. Точка 2.2.
В: Кои захарни покрития се втвърдяват бързо и кои по-бавно?
О: Най-бързо се втърдяват захарните покрития в които има желатин, затова са подходящи за по-сложни и големи фигурки, които трябва да изсъхнат по-бързо! По принцип важи, че ако правите фигурки или цветя за тортата, е добре да са правени поне ден-два по-рано за да са напълно сухи. Готовите фигури НЕ СЛАГАЙТЕ в хладилник. Те се сушат поне 24 часа на открито /може да покриете със салфетка за да не са прашат/, след което приберете в картонена кутия, която няма да ги запарва. Кутията дръжте в шкаф, не в хладилник.
В: С какво се слепват елементите на фигурките и с какво се залепват самите фигурки към тортата?
О: За лепило може да послужи лепило направено от разтворена във вода Тайлоза. За дребни елементи, може да се ползва чиста вода. Намазва се с четка и се прикрепя към фигурата. Също така, може да се използва глюкоза, айсинг или размекната с вода моделираща маса. Трябва да се постигне полукашава консистенция. Със същите смеси, се прикрепват фигурите към самата торта. За прикрепване, може да се ползва и маслен крем или разтопен или течен шоколад.

В: Колко дълго издържат захарните покрития?
О: Издържат доста дълго - в хладилник поне 2-3 месеца, защото са с много захар, която е един вид консервант! Независимо от моделиращата маса, тя трябва да бъде добре увита във домакинско фолио. В пакета не трябва да има въздух, защото той втвърдява покритието и го прави негодно за употреба. Ако масата е засъхнала, опитайте се да я размесите с малко ГЛИЦЕРИН/ГЛИЦЕРОЛ, който можете да закупите от всяка Аптека. Някои покрития реагират добре и на премесване с леко омазнени с олио ръце.

В: С какво да почистя нишестето от готовата торта?
О: Първо изчеткайте тортата с мека четка. Много подходящи са ЧЕТКИТЕ ЗА РУЖ. Може да опитате и с мека гъба. Ако и това не помогне, натопете мека гъба във водКа или друг алкохол и почистете тортата. Алкохола се изпарява и не остава миризма. По този начин обаче, ще получите лъскава повърхност.
В: Глюкозата  от аптеките, подходяща ли е за заместил на стандартната глюкоза?
О: Категорично НЕ! Използвайте глюкозата в бурканчета, която се продава в повечето хранителни магазини. Гъстотата и варира от консистенция на боза, до гъста смес, която дори не се излива от буркана. Свойставата и  са еднакви, обаче. Обикновенно глюкозата стои на диетичните щандове. Има и пакетчетата със прахообразна глюкоза. За момента обаче, не се знае как да се използва в сладкарството. Ако не намерите глюкоза, може да използвате мед със светъл цвят и по-голяма гъстота. Меда обаче, променя вкуса на покритията и често ги прави меки и трудни за съхнене. Не всяка рецепта може да се промени с мед. Най-добрия вариант е, да си намерите глюкоза.
В: Как се залепва вафлената плака /картинка/ към тортата?
О: - За плаката се използва Фарситура Кристалина. Това е безцветно сладкарско желе, без аромат. Мястото за плака задължително се намазва с Кристалина, независимо дали е покрита с чаршаф или е измазана със сметана, маслен  или друг крем.  Кристалината се загрява в слаба МВ, и се разстила равномерно върху тортата. Плаката се притиска върху Кристалината и се избутват всички мехурчета въздух. Отгоре се залива отново с Кристалина и с мокър нож или шпатула се изравнява повърхността, като по този начин се пукат и мехурчетата които се образуват. Фарситурата не е задължителна за отгоре, може да се пропусне, зависи от търсения ефект на продукта. Не дръжте плаката върху торта повече от 48 часа. След този срок, цветовете започват да се размиват и размазват.
Плаката може да се залепи с чист маслен крем или сладк. лепило, но по този начин става гумена и неприятна за ядене. Не омеква и в повечето случаи се набръчква.
Фарситура Кристалина може да се закупи от "Змееборец" или склада на "Илчовски". Вафлени плаки също се разпечатват на двете места. Адресите може да намерите в библиотеката. Някои от онлайн магазините, изброени по-горе също предлагат фарситура и разпечатване на плака.

В: Как да си подбера хубава картинка за разпечатване на вафлена плака?
О: Изберете си снимка с висока резолюция. Минимум 600х600 . Ако намерите 1024 пиксела - още по-добре. Колкото по-висока е резолюцията на снимката, толкова по-чисто копие ще се получи. Подберете снимка с по-малко тъмни цветове. Снимки с тъмен фон и тъмен централен обект не са подходящи. При разпечатването, рискувате да се слеят и да виждате само светлите елементи.
В: Как да си направя езерце, река, вода?
О: Най-добре се получава с Фарситура Кристалина. Тя не разтапя и не размеква покритието на тортата. Оцветете го с боя, загрейте го леко ако се налага и го разлейте на желаното място. Същото може да се постигне със светъл мед или друго светло желе. Вълнички могат да се направят с маслен крем.
Желатинът НЕ Е подходящ върху фондан. Той размеква и разтапя покритието. Можете да сложите парче найлон върху мястото и отгоре да налеете леко стегналия желатин. Така ще изолирате покритието.
С обикновен маслен крем, оцветен в подходящ цвят, също може да се постигне ефект на вода. Разбита сладкарска сметана също. Но, за лъскав цвят и най-добра имитация, най-подходящо е желето.

В: Как се реже блат за торта, как се сиропира?
О:Винаги правя блатовете поне ден преди сглобяването на тортата. Иначе при рязане се ронят и късат. Трябва да са абсолютно изстинали. Същото важи и за кремове, а сиропирането на блатовете се прави също със студена течност. Освен това гледайте да не я сиропирате много - има опасност да се разтече.

Няколко съвета за рязането на блатовете:

Блата трябва да е студен.
Изберете най-дългият нож, който имате и добре го наострете.
Мислено си разделете блата така, че всеки слой да е около 1-1.5 см висок.
Сега ако сте десняци (ако сте леваци, действайте противоположно) сложете лявата си длан на блата и през цялото време притискайте с цялата длан блата. Не много силно, но не и леко. Сега с дясната ръка в която е ножа, започнете да режете най-горната част на блата но само около 2см навътре,, като с лявата ръка леко завъртате блата(като продължавате да притискате).Гледайте да държите ножа хоризонтално и да спазвате  мислено дебелината на слоя.. Когато блата ви е разрязан така по цялата дължина, започнете да режете вече по-дълбоко, като следвате вече направения разрез. Лявата ръка продължава да притиска. Ножа извършва движението на трион(като при рязане на хляб).
Особенно подходящ е ТОЗИ ИНСТРУМЕНТ. Евтин е, намира се в повечето големи вериги магазини и има възможност за регулиране на дебелината на блата. В комплекта има и резервна "струна"
Блатовете се напояват по различен начин и с различно количество сироп.  Ако ви трябва леко сиропиран блат, нанасяйте сиропа с четка. Ако ви трябва по-сочен блат, разливайте с лъжица. Следвайте стриктно рецептите. Някои блатове НЕ се напояват.

В:Как се използват прахообразните сладкарски бои?
О: Направете си първо цялата захарна маса и после разделяйте според това какво количество ще ви е нужно. Боичките разтворете в няколко капки вода - не много - само колкото да се разпуснат. Добър вариант е, сухата боя  да се разтвори в малко безцветен алкохол, например водКа. Някои ползват медицинки спирт от аптеката.  СБезцветна ракия също върши работа. Ако разтваряте по-голямо количество боя, може да добавите и пудра захар. Целта е да постигнете консистенция на кашичка, която много по-лесно се смесва с моделиращата маса и не я разкашва толкова много, колкото само втечнената боя.
В: Как да сглобя и нарежа многоетажна торта?
О: - Предварително се приготвят тортите за всеки етаж. Всяка торта трябва да бъде на собствена подложка, която да е изрязана с размера на тортата. Добре е да се остави по 1-2 мм подложка. След измазване и покриване, тези резервни мм изчезват. Етажите се измазват поотделно с маслен крем и се прибират в хладилник за да се стегнат. Дайте им поне 4-5 часа. Най-добре цяла нощ. Етажите се покриват поотделно и отново се прибират в хладилник. Във всеки етаж /без най-горния/  н се забиват подпори. Дори тортата да е малка и да изглежда лека и стабилна, подпорите са задължителни. Много хора използват специални бамбукови шишове, които обаче са скъпи в БГ. За по-малки торти, използвайте обикновенни пластмасови сламки за напитки или шишчета за месо. За по-тежки конструкции, увеличете броя на сламките и в тях допълнително пъхнете шишчета. На много места се предлагат дебели коктейлни сламки. Те са достатъчно издържливи. Нагледен урок за сглобяване на самите етажи, можете да видите ТУК. Между етажите е добре да се сложи спойка. Маслен крем или айсинг е добре. Етажите се редят ЗАЕДНО с подложките. Те изолират тортата от покритието на долния етаж, държат я права, спомагат слепването на етажите и предпазват от пропадане на етажите. Дори двуетажна торта се изгражда със отделни подложки. Методите за рязане на многоетажна торта са 2. Режат се директно, без да се разглобяват отделните етажи. започва се от най-горния малък етаж. Ножа опира в подложката и предотвратява сриването на тортата. 2рия начин е да се подпъхне нож или шпатула под подложката на горния етаж, да се свали  и да се реже самостоятелно. Не забравяйте, че отдолу има крем, който ще цапа.
Полезни съвети! Справочник за подправки! Мерни едниници!

ПРИБЛИЗИТЕЛЕН БРОЙ ПАРЧЕТА В ЗАВИСИМОСТ ОТ РАЗМЕРА НА ТОРТАТА
Кръгли торти при височина 6-7см:
Ф30- 18-20п.
Ф28- 16-18п.
Ф26- 16п.
Ф24- 12-14п.
Ф22- 12п.
Ф20- 10-12п.
Ф18- 8-10п.
правоъгълна 30х40см - 24-32п. зависи от размера на парчето.
Когато правите многоетажна торта, независимо от формата,  добре е да спазвате правилото за рамер на етажите. Всеки етаж се намалява с 10 /8/ см, за да се получи добра пропорционалност на готовата торта.[/size]

# 1
 • WonderLand
 • Мнения: 3 531
Благодаря за новата тема!
И на мен ми стана интересна тази торта "памук" каква торта е без брашно, може би нещо от сорта на крем, дето е запечен на фурна ли?

# 2
 • Viena
 • Мнения: 3 092
И аз не съм чувала за такава торта, мерси за темата.❤️🍰

# 3
 • Euskal Herria
 • Мнения: 23 069
Да не е кекс "Дунапрен"? Имах някъде такава рецепта, ама не е за торта, а за кекс.

# 4
 • Мнения: 4 686
Навремето беше известна като Дунапренена торта и наистина се прави само с нишесте, без брашно. Става си блат, който доста се надува и е със специфична консистенция, точно наподобяваща дунапрен. Заради това и така се казваше.

alex63 възможно е формата ти да е била малка за количеството смес. Другото, което се сещам е, че нишестето може да е било малко за 6 яйца и сместта да е била рядка. Пробвай следващия път да намалиш броя на яйцата или пък да увеличиш нишестето.

# 5
 • Мнения: 93
Здравейте, тортата на Ирина Купенска, за която ви питах, мисля да я направя във формата на сърце. Но понеже нямам такава форма (мисля да направя 4 блата - 2 квадратни и 2 кръгли) но нямам и квадратна тава, според вас ще стане ли да изпека блата в правоъгълна тава ( дали ще се изпече добре) и след това да я разрежа по средата да сстанат 2 квадрата?

# 6
 • София
 • Мнения: 31 487
Здравейте!
Трябват ми плодови есенции/аромати, но без подсладители (че попадам само на такива) - банан, череша, ягода, кокос .. За предпочитане с глицерин, но става и с алкохол.
Без портокал и лимон.
Моля, ако някой е попадал  на такива и знае откъде мога да си купя, да сподели.

# 7
 • Мнения: 1 163
Денис , аз лично ползвам на Слайкомерс , но да уточня , че съм абсолютен лайк в правенето на торти.
Отговарят на изискването ти според етикета - пропилен-гликол и натурални и натурално-идентични аромати. Поръчвам си ги от сладкарските сайтове.

# 8
 • София
 • Мнения: 31 487
Благодаря за включването, iren11 Flowers Hibiscus
Нещо не ми се иска да съдържа пропилен-гликол.
Може би трябваше да посоча, че търся и да е 100% органичен продукт.

# 9
 • Мнения: 4 814
тогава по-скоро можеш да намериш онлайн. иначе в арома хаус има доста аромати.
имаше едни френски на прах /уж по-натурални/, но не помня името.

Последна редакция: ср, 09 дек 2020, 09:29 от zenata

# 10
 • Мнения: 4 686
SunShine Heart, няма проблем в каква форма ще печеш, но трябва да прецениш дали не трябва да удвоиш или утроиш дозата, защото, до колкото си спомням, рецептата беше за торта с диаметър около 20 см. Освен това и да съобразиш диаметърът на кръглия блат да е същият като страната на квадрата, за да се получи сърцето.
И още нещо. Блатовете са крехки и лесно се чупят. Прецени си дали да печеш цялата смес и да разрежеш после на отделни блатове или да си разделиш сместта и да си печеш всеки блат отделно.

Последна редакция: ср, 09 дек 2020, 15:03 от 2в1

# 11
 • Мнения: 93
SunShine Heart, няма проблем в каква форма ще печеш, но трябва да прецениш дали не трябва да удвоиш или утроиш дозата, защото, до колкото си спомням, рецептата беше за торта с диаметър около 20 см. Освен това и да съобразиш диаметърът на кръглия блат да е същият като страната на квадрата, за да се получи сърцето.
И още нещо. Блатовете са крехки и лесно се чупят. Прецени си дали да печеш цялата смес и да разрежеш после на отделни блатове или да си разделиш сместта и да си печеш всеки блат отделно.

Благодаря много за съветите Heart

# 12
 • Edinburgh-UK
 • Мнения: 624
Ако целият целувчен блат го покрия с фондан дали ще се разпадне ? Не искам да слагам маслен крем или ганаш ...

# 13
 • WonderLand
 • Мнения: 3 531
Ако целият целувчен блат го покрия с фондан дали ще се разпадне ? Не искам да слагам маслен крем или ганаш ...

Може би няма да се разпадне, но няма да изглежда никак добре

# 14
 • Бургас
 • Мнения: 1 353
И аз да споделя какво сътворих за РД на дъщеря ми. Много съм до доволна, тъй като напоследък рядко правя торти, а с маслените кремове съм скарана. Този път обаче опитах със швейцарски маслен крем и мисля, че се получи добре. Вие ще кажете.

# 15
 • Бургас/Пз
 • Мнения: 5 315
Страхотна е, Съни, браво!! Да ти е жива и здрава дъщеричката!

# 16
 • Мнения: 4 686
Чудесно се е получило и вярвам, че дъщеричката е била много щастлива Hands Thumbsup.
Да е жива и здрава и много да ви радва.

# 17
 • Бургас
 • Мнения: 1 353
Благодаря, тя е повече от доволна. Даже сама си боядиса рога в златно. При нормални обстоятелства щях да се плескам цял ден самостоятелно, но в настоящото положение, когато всички сме вкъщи нямаше как да избегна "помощта"

# 18
 • Мнения: 6 208
Разкошна торта!
Аз мисля да направя подобна за РД на малката, но вместо еднорог зайче.
Ако забъркам някакъв крем от маскарпоне, сметана и кондензирано мляко дали ще се получи и в какъв ред да ги смесвам?

# 19
 • Мнения: 93
Направих шоколадовата торта на Ирина Купенска ❤ Благодаря ви за съветите, бяхте ми много полезни Simple Smile Тортата стана страхотнаа 😍😍 Блатовете станаха много сочни, мусът - чуденн 😍❤ Получи се найстина най-вкусната шоколадова торта Simple Smile Със сигурност ще я правя и за напред, рецептата не е изобщо трудна за изпълнение, а вкусът е невероятен !


# 20
 • Мнения: 912
Здравейте момичета от два три дена се уча да правя торта съвсем начинаеща съм. Сега си поръчах шприц и шпатула, имам миксер на Филипс, поръчах обаче и пасатор на Браун тк за някои от рецептите ми трябва. Тези торти ги ги направих сега тази е от снощи а дугата е от предния ден.
Домашен блат, маскарпоне заквасена сметана, шоколад, боровинки, касис , ягода, крокан от лешници и карамел.


Домашни блатове, крем ванилия домашно приготвен, настърган шоколад и ягоди.

Последна редакция: пн, 14 дек 2020, 09:28 от Bria

# 21
 • Мнения: 912
И аз да споделя какво сътворих за РД на дъщеря ми. Много съм до доволна, тъй като напоследък рядко правя торти, а с маслените кремове съм скарана. Този път обаче опитах със швейцарски маслен крем и мисля, че се получи добре. Вие ще кажете.

Голяма красота! Браво! Може ли рецептата за швейцарския крем?

# 22
 • Бургас
 • Мнения: 1 353
За тази торта ползвах 3 белтъка от яйца L размер (120г), 240г захар и 340г масло. Белтъците и захарта се бъркат на водна баня до стапяне на захарта, след което се разбиват на сняг с миксер. След като са се оформили твърди върхове на белтъците започва да се добавя масло на кубчета със стайна температура. Тортата е приблизително 15/15 см и крема ми стигна за измазването и украсата, т.е използвах го почти всичкия.

# 23
 • Мнения: 132
Здравейте,
за едно симпатично семейство - двама "старци" за предстоящите празници искам да направя коледни сладки и някакъв сладкиш или мъфини. Пробема е, че дядото има висока кръвна захар и ми се ще да заменя захарта  с нещо друго. Четох , че може да се замени с фурми или други сушени плодове, но не знам какво е количеството, което се равнява да речем на 1ч.ч захар. Дайте идеи или изпитана рецепта или с какво друго мога да подсладя.

# 24
 • Мнения: 4 814
не стават и сушените плодове в общия случай. по-скоро нещо със стевия, еритрол....не знам, виж в темите на нисковъглехидратните/кето рецепти. но зависи с какво е свикнал, защото част от здравословните торти и десерти са си откровени буламачи, няма какво да се лъжем.
може нещо със спанак и плодове/овесени ядки и т.н.

# 25
 • Мнения: 1 163
При такъв проблем нито подсладители, нито плодове, особено сушени и  ако са магазински, са добър вариант. Лично аз, понеже съм с ИР, когато ми се яде сладко хапвам много малко количество и обикновено с кафява захар наполовина от рецептата направено. Сега четох за черна меласа, но не съм ползвала и не знам може ли в печива да се ползва. За мен торта Гараш с минимално количество захар и без брашно е изборът , когато искам да се поглезя. Ако дядото е доабетик, може би подсладител е допустим, ама до колко...

# 26
 • Мнения: 132
Хрумна ми идея за солени мъфини. Отгоре ще ги украся с крем от крема сирене и масло, може би с малко копър?!
Исках да са на коледна тематика, но в момента нищо не ми хрумва.

# 27
 • Euskal Herria
 • Мнения: 23 069
За солени мъфини - аз лично често правя по тези двете рецепти:
https://privanya.blogspot.com/2017/10/blog-post_31.html
https://privanya.blogspot.com/2015/07/blog-post_4.html

# 28
 • Мнения: 1 163
Много обичам солени мъфини, но пък вместо тях е вариант и соленки или крекери, които могат да са в коледни форми и с декорация.

# 29
 • WonderLand
 • Мнения: 3 531
За декорация ми хрумва, че могат да се оцветят кокосови стърготини в зелено и червено и да св ползват вместо sprinkles. Стават страхотен заместител. Аз съм правила солена торта, измазах я с картофено пюре, а отвътре беше редена салата, сельодка под шуба.

# 30
 • Мнения: 4 686
Хрумна ми идея за солени мъфини. Отгоре ще ги украся с крем от крема сирене и масло, може би с малко копър?!
Исках да са на коледна тематика, но в момента нищо не ми хрумва.
Шприцоваш топинга от крема сирене като елхичка. Можеш да наръсиш отгоре с копър или ситно нарязан магданоз или пък да пробваш да оцветиш в зелено самия топинг с малко пюре от спанак или някакви зелении и украсяваш с "играчки" от различни по цвят чушки, зрънца нар, морков и каквото друго ти дойде на ум. Нещо като това, но в солен вариант. Или това, това, това или да сложиш отгоре елхичка или снежен човек.

# 31
 • Мнения: 132
Страхотни идеи, особено за соленките. Това си е уникален вариант на коледните сладки! А за мъфините май ще се спра на снежния човек, много е симпатичен Simple Smile Само не знам ако реша да шприцовам крема сирене освен масло какво още да и добавя.....може би масло или сметана малко?!

# 32
 • София
 • Мнения: 1 368
Здравейте, как точно се ползва “уреда” със струна за рязане на блат? Опитвала съм няколко пъти и досега не съм успявала, не го прорязва, а събира вътрешността на блата на попара Sad признавам, че блатовете бяха прясно изпечени и вероятно заради това.. днес опекох един и мисля утре да опитам отново, та затова питам как точно, аджаба, става тая работа.. благодаря!

# 33
 • WonderLand
 • Мнения: 3 531
Аз не го харесвам това нещо, никога не ми стават равни блатовете с него. Режа ги с назъбен нож за хляб и се получават най-добре при мен.

# 34
 • Мнения: 912
Аз не го харесвам това нещо, никога не ми стават равни блатовете с него. Режа ги с назъбен нож за хляб и се получават най-добре при мен.
Може ли да покажите ножа,  аз ги режа с конец.

# 35
 • WonderLand
 • Мнения: 3 531
Нищо особено не е ножа, подобен на този е.
Преценям дебелината на блата на око и си маркирам с ножа, и после минавам през целия блат.  Но е задължително блатовете да са напълно изстинали.

# 36
 • Euskal Herria
 • Мнения: 23 069
Този клип може да е от полза на някого:

# 37
 • Мнения: 4 686
На мен също не ми е удобен този "нож" и си карам с конеца или с дълъг назъбен нож за хляб. Но при всички случаи блата трябва да е напълно изстинал. Още по-добре е, ако има възможност, дори на другия ден след като е печен.

# 38
 • Мнения: 93
Аз също разрязвам с дълъг, назъбен нож за хляб, след като е напълно изстинал блата Simple Smile

# 39
 • Varna
 • Мнения: 209
Здравейте,момичета
за джинджифиловата коледна къщичка,освен декорациите с Роял айсинг купух и фондан.Досега не съм ползвала,но го оцветих и разточих без проблем.За съжаление обаче е доста мек и е много трудно да направя фигурки.Другия проблем е,че не знам с какво да залепя елементите върху стените и моля за помощ:)
Благодаря:)

# 40
 • Мнения: 912
Може ли препоръка за рецепта на хубава шоколадова торта. Детето иска да му направя.

# 41
 • Euskal Herria
 • Мнения: 23 069
Фонданът може да се залепи с вода, с алкохол... Но не прекалено количество и да се внимава - маже се елемента и се залепва, да не се чака прекалено.

# 42
 • Бургас/Пз
 • Мнения: 5 315
Може ли препоръка за рецепта на хубава шоколадова торта. Детето иска да му направя.
На-вкусната шоколадова торта на Ирина Купенска https://sunshineskitchen.com/the-best-chocolate-cake/
Също така лично аз много харесвам Devil' s food cake http://www.cooks-and-bakes.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1 … -devils-food-cake, но не съм сигурна на дете дали ще се хареса

# 43
 • Мнения: 912
Много благодаря едната седмица ще направя едната другата следващата седмица. Купих си пасатор, шпатула за заглаждане и шприц 😀

# 44
 • Мнения: 1 163
A с кристалина няма ли да мога да залепя фондан за джинджифиловите бисквитиили с вода да е?

# 45
 • Бургас/Пз
 • Мнения: 5 315
Много благодаря едната седмица ще направя едната другата следващата седмица. Купих си пасатор, шпатула за заглаждане и шприц 😀
За най - вкусната шоколадова торта и обикновена телена бъркалка върши работа. Аз понякога я правя даже само с вилица. Това са най-лесните блатове, а н същото време са много, много вкусни. На мен обаче ми е трудно да изпека един дебел блат и да го разрежда и за това си разделям сместа на три части и пека отделни блатове. Ако се надуят в средата, изрязвам само "капачето". А и се изпичат много бързо, да около 10-12мин всеки.

# 46
 • Бургас
 • Мнения: 1 353
Аз пък не обичам сухи блатове и Devil's food cake я сиропирам с ликьор тип Бейлис (от Лидл или Кауфланд). Правила съм я и в комбинация с коктейлни череши, като съм напоявала блата със сиропа им.

# 47
 • Мнения: 1 923
Здравейте, имам нужда от малко помощ😊
За Коледа искам да направя джинджифилови бисквитки с децата, но и да ги украсим. Тук идва проблемът, че никъде не намирам суха смес за роял айсинг, пастьоризирани белтъци, такива на прах и какъвто и да е заместител на суровите яйца. Сурови белтъци със сигурност не искам да слагам, тъй като ме притесняват, а и децата ми са малки. Ще бъда благодарна, ако ме упътите как мога да ги заместя, с какво и откъде да го намеря( в случай, че е по-специфично)!

# 48
 • Мнения: 4 686
AlexM1590, ако си в Бг можеш да поръчаш суха смес онлайн от тук.

# 49
 • WonderLand
 • Мнения: 3 531
Роял айсинг суха смес трябва да има в Aromas House, имат и физически магазин не далеч от НДК, аз от там купувах наскоро. А пастьоризирани белтъци гледах наскоро във фантастико.

# 50
 • Мнения: 63
Привет, моля за съвет и рецепта за крем за торта с готови блатове - на сладък път тези квадратните са- ако взема сметана в кутия и я разбия със захар дали ще стане или заквасена е по-добре и колко трябва като количество? Благодаря

# 51
 • Мнения: 1 123
Привет, моля за съвет и рецепта за крем за торта с готови блатове - на сладък път тези квадратните са- ако взема сметана в кутия и я разбия със захар дали ще стане или заквасена е по-добре и колко трябва като количество? Благодаря
Една малка кутийка 250 мл течна сметана за сладкиши разбита на сняг + кутийка сирене Маскарпоне 250 гр., плюс пудра захар на вкус. Ако няма Маскарпоне, става и със заквасена сметана.
С готови блатова, правя следната торта: Крема направен по посочения начин. Слагам единия блат, сиропиран със захарен сироп или само с топло прясно мляко, ако не искам да е много сладка тортата. Намазвам блата със сладко от вишни, след това гореописания крем. Отгоре другия блат и пак сладко, след това крем, пак блат и т.н. Накрая се завършва с крем и се украсява с цели парченца вишни от сладкото.

# 52
 • Мнения: 63
Привет, моля за съвет и рецепта за крем за торта с готови блатове - на сладък път тези квадратните са- ако взема сметана в кутия и я разбия със захар дали ще стане или заквасена е по-добре и колко трябва като количество? Благодаря
Една малка кутийка 250 мл течна сметана за сладкиши разбита на сняг + кутийка сирене Маскарпоне 250 гр., плюс пудра захар на вкус. Ако няма Маскарпоне, става и със заквасена сметана.
С готови блатова, правя следната торта: Крема направен по посочения начин. Слагам единия блат, сиропиран със захарен сироп или само с топло прясно мляко, ако не искам да е много сладка тортата. Намазвам блата със сладко от вишни, след това гореописания крем. Отгоре другия блат и пак сладко, след това крем, пак блат и т.н. Накрая се завършва с крем и се украсява с цели парченца вишни от сладкото.
Много благодаря! Каква сметана да купя - течна от лидъл има по 1.39 кутийката 30% върши ли работа и коя сметана да разбия първо ако смесвам течна и заквасена?

# 53
 • Видин
 • Мнения: 261
Да се запиша в новата тема.
Една коледна мини тортичка и един венец от целувки... Умирам си за целувки напоследък - венци, елхички, снежковци... 😍

# 54
 • Бургас
 • Мнения: 1 353
Къдрокоска, страхотни са! От какво са снежинките върху тортата? А и самата тя - блатове, крем...

# 55
 • Мнения: 4 814

Много благодаря! Каква сметана да купя - течна от лидъл има по 1.39 кутийката 30% върши ли работа и коя сметана да разбия първо ако смесвам течна и заквасена?
Тази става, но трябва да е добре изстудена. Може да пробвате и нещо като заквасена сметана, маскарпоне, кондензирано мляко, бял шоколад. Явно обаче нямате опит, та може да спретнете някой класически яйчен крем с масло или пудинг.

# 56
 • Бургас/Пз
 • Мнения: 5 315
Да се запиша в новата тема.
... един венец от целувки... Умирам си за целувки напоследък - венци, елхички, снежковци... 😍

Здравей, страхотен се е получил венецът. Можеш ли да споделиш точната рецепта за целувки, която ползваш и как печеш

# 57
 • Видин
 • Мнения: 261
Благодаря ви! Simple Smile
sunny-n, рецептата е шоколадовата торта на Ирина. Снежинките са от фондан. Изрязани чрез резец, за големите си го купих от КукиБуки.

ani_d, рецептата за целувки я знам от мама. Откакто се помня тя прави целувки за всеки. На 1 белтък - 6 с л захар. На водна баня ги слагам и бъркам, докато захарта се разтопи. След това разбивам с миксер около 5 мин. Махам от котлона и продължавам докато се получи гъста и лъскава смес. Пека на 100 градуса за около 2 часа и половина - 3.
Ето и една елхичка. 😄

# 58
 • Бургас/Пз
 • Мнения: 5 315
Страхотно ти се получават. Мното хубаво дефинирани. Моите винаги се разливат и губят форма. Захарта е кристална нали?? Ще пробвам да видя дали ще ми се получат Simple Smile

# 59
 • Видин
 • Мнения: 261
Благодаря ти, Ани! Simple Smile
Да, кристална е.
Аз имах проблем с елхите. Като сложих боята и сместа се отпусна, разбих наново и отново шприцовах.
Стискам палци да станат. ☺️

# 60
 • Viena
 • Мнения: 3 092
И аз направих една елхичка.

# 61
 • Мнения: 4 686
Разкошна е, Ема Hands Thumbsup.

Ако имаш желание би ли казала как е направена елхичката, и изобщо цялата декорация? Много е интересна.

# 62
 • Viena
 • Мнения: 3 092
Декорацията е изцяло от шоколадови фигури, който са темперирани и оцветени с какаови масла Корато  също е направена от шоколад, темпериран охладена и начупен. Перлите са с перлени отблясъци, а елхичка се прави в силиконова форма, пак от шоколад. Лично моя фантазия. ❤️

Последна редакция: вт, 22 дек 2020, 13:34 от Emma99

# 63
 • Мнения: 912
Майсторки сте момичета останаха ми очите! Браво на Къдрокоска и на Ема99

# 64
 • София
 • Мнения: 2 725
Леле, добре че прочетох за струната за рязане на блатове... Моят "инструмент" е от Икеа и се реже с нож сякаш и сега се чудя дали да ги пека поотделно блатовете или наведнъж. Мисля да правя тортата на Ирина Купенска, блатовете ще опека тази вечер, ще се опитам и да я сглобя, че утре имам рожденик.

Обаче имам един неясен момент с рецептата. Там, където са описани блатовете, пише, че продуктите са за форма с диаметър 24 см, а по-надолу пише, че за 24-26 см трябва да се удвои дозата. Та, последно, продуктите, както са описани, във форма с какъв диаметър трябва да се изпекат, момичета? https://sunshineskitchen.com/the-best-chocolate-cake/

# 65
 • Бургас/Пз
 • Мнения: 5 315
Обаче имам един неясен момент с рецептата. Там, където са описани блатовете, пише, че продуктите са за форма с диаметър 24 см, а по-надолу пише, че за 24-26 см трябва да се удвои дозата. Та, последно, продуктите, както са описани, във форма с какъв диаметър трябва да се изпекат, момичета? https://sunshineskitchen.com/the-best-chocolate-cake/
В обясненията пише това:
*"От посочените продукти се получават 3 блата с диаметър 18-20см. Правила съм по-голяма торта, с диаметър 24-26см, като за нея направих двойна доза и изпекох на два пъти, като всеки блат разрязах на две и се получиха общо 4 блата."
Ако правите двойна доза и получите 4 блата, трябва да увеличите количеството на крема.
Аз почти винаги правя двойна доза и пека на две части и после режа на две.
Обаче, ако искам малка торта, пека 3 блата по 18см. Така и не се научих как да нарежа един дебел блат на три равни части. Винаги го чупя и става на трохи.

# 66
 • София
 • Мнения: 2 725
Ани, благодаря за мнението. Объркването ми дойде оттам, че в началото преди да почне списъкът с продуктите, пише, че са за форма с диаметър 24 см, а надолу, че трябва са се удвои дозата за форма с диаметър 24-26 см. Та, настроих ринга на 20 см.

Обаче имах опасения, които се потвърдиха. Тортата е ужасно горчива за моя вкус, поне блатовете и мусът опитани поотделно. Но понеже всички много я харесват, реших да игнорирам тези съмнения. За съжаление, изглежда съм била права.

Иначе самите блатове са много сочни наистина. Опекох един, който после разрязах на три. Доста съм доволна от ножа за рязане на блатове на Икеа от този комплект: https://www.ikea.bg/products/cookware/bakeware/smaksam-komplekt- … na-torta/10257033 Малко се начупиха в единия край, но въпреки всичко ножът се справи супер Simple Smile

Другата ми забележка е, че мусът е недостатъчен, не ми остана за най-горния блат. Но и без това обмислям за измажа с нещо по-сладко, че да омекоти малко вкуса Sad Бяхте препоръчали преди време швейцарски крем, може би ще се спра на него.

# 67
 • Мнения: 4 686
Dark_Chocolate, разбрах защо си останала леко разочарована след всичките суперлативи, които си прочела. Рецептата е редактирана и се различава от тази, която аз съм правила. В предишната рецепта захарта в блатовете е повече (150г захар + 125г кафява захар) и какаото е 80 гр. Останалото е непроменено.
Мусът пък е съвсем различен. Копирам ти го, както съм го запаметила.
Скрит текст:
400г шоколад (в случая, 200г черен и 200г млечен)
400мл сладкарска сметана
3 жълтъка
3 белтъка
Шоколадът се нарязва на малки парчета. Сметаната се загрява до кипване и се излива при шоколада. Оставя се за минута, след това се разбърква, докато се получи хомогенна смес. Охлажда се на стайна темепратура, като се бърка от време на време, за да не хване “кора”. Жълтъците се разбиват на водна баня и се добавят към още топлия шоколадов ганаш. Разбърква се, докато всичко се обедини добре. Внимавайте при разбиването на водна баня, водата не бива да докосва дъното на съда за разбиване, защото температурата става прекалено висока и яйцата ще се сготвят. Охладеният на стайна температура ганаш се прибира в хладилник за час, докато стегне и стане много гъст. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол на водна баня (това е по желание, ако не се притеснявате от ползването на пресни яйца, можете и да го пропуснете).Малка част от тях се добавя към шоколада и се разбърква внимателно. В началото може да ви е трудно, тъй като ганашът е стегнат, но не се притеснявайте, след като се добави малко от белтъка, сместа ще се отпусне. На 2-3 пъти се добавя белтъка и се разбърква със силиконова шпатула, като се внимава да не спадне сместа и да се запази максимално от въздуха в белтъците. Мусът се прибира в хладилник за 30-40 минути, или докато стегне и стане удобен за нанасяне върху тортата. Имайте предвид, че колкото по-черен шоколад (с по-висок % на какао) използвате, толкова по-гъст ще бъде мусът. При 50:50 черен към млечен, се получават добри резултати. Не бих ви съветвала да ползвате единствено млечен, тъй като рискувате мусът да не стегне.
Източник: sunshineskitchen.com
Аз не я правя с този мус. Дойде ни малко тежка с него, но това все пак си е въпрос на вкус. Предпочитаме я с крем от маскарпоне+сладкарски крем+бита сметана. Между блатовете слагам и плодове, най-често ягоди.

# 68
 • Видин
 • Мнения: 261
Още една от мен... Умирам си за такива!
Весели празници!

# 69
 • София
 • Мнения: 2 725
2в1, и мусът, който си пуснала, и кремът звучат по-добре от този мус, който аз правих. Горчи си и това е... Блатовете ги пробвах пак тази сутрин (шапката на блата Grinning ) -  стават, те не са толкова горчиви, както снощи ми се сториха. Обаче твоята вариация с крема и плодовете звучи чудесно, яд ме е Simple Smile Хубавото е, че е някакво си тортЕ 20 см диаметър само Laughing Все ще се изяде.

А, и още нещо... Първата версия на муса е много по-голямо количество. В сегашната тези 225 мл сметана просто не са достатъчни. Не ми стигна да покрия най-горния блат, а какво остава за розички и т.н. Та, идеи с какво да измажа? Швейцарският крем ОК ли е? Сега се замислих дали за не заложа на плодове отгоре като Плодовата пита на Неделя, че да стане една идея по-сладка, но пък там се ползва желатин май, а аз такова нещо не съм ползвала никога Grinning

Къдрокоска Scream Страхотни неща правиш Hushed

# 70
 • Мнения: 4 686
По мое мнение швейцарския крем ще дойде малко тежък. Защо просто не я залееш с шоколадова глазура? За украса можеш да сложиш  шоколадови фигурки или бонбони или пък някакви плодове (резенчета портокал, банан или ягоди) да ги топнеш наполовина в шоколад и да ги сложиш отгоре.

# 71
 • Мнения: 53
Приготовленията  за празника вървят на пълни обороти. Ето и от мен една хрумка.
Пожелавам на всички Весели празници!

# 72
 • Бургас/Пз
 • Мнения: 5 315
Черен шоколад, загрей сметана и натроши в нея черен и млечен шоколад 1:1 и залей тортата. Може да добавиш малко мед, ако мислиш, че няма да ти е сладка заливката
Учудвам се, че не са ти сладки блатовете. Аз винаги намалявам захарта. Или я правя само с кафява захар. Също смятам, че кремът е малко като количество. Но може би ние обичаме по-кремести торти Simple Smile

# 73
 • София
 • Мнения: 2 725
Момичета, прочетох предложенията ви, но исках да избягам от още шоколад и се спрях на швейцарския млечен крем. Защото ми беше мерак отдавна и исках да шприцовам розички Sad пълен провал... Втечни се и беше абсурд да се шприцова... На вкус също не ми допадна, ужасно маслен Grinning Което явно се очаква, ама... Thinking Grin Аз се въодушевих след Египетската торта за малката, но с тази е пълен провал Scream Весели празници на всички! А аз ще си сипя кола с тортата, за да ми поне една идея по-вкусна Joy

# 74
 • WonderLand
 • Мнения: 3 531
Дарк, втечни се и стана като пресечен на трохи, нали? Aко е така значи иска просто още разбиване с миксера и всичко си идва на мястото. Когато правя швейцарски или италиански винаги става така, просто продължавам да разбивам и накрая става перфектно. Но и аз не обичам маслен крем, затова добавям бял шоколад, става по-вкусен според мен.

# 75
 • София
 • Мнения: 2 725
Силвър, точно... Но се притесних да не прекаля с бъркането. А и ръката ми отмаля, че съм с един уред 3 в 1 с една бъркалка само, дето трябва да държиш копчето натиснато Grin С бял шоколад най-вероятно щеше да е разкош. Нищо, здраве да е Simple Smile

# 76
 • WonderLand
 • Мнения: 3 531
Е за друг път ще знаеш, тая торта я пишем учебна 😜

# 77
 • София
 • Мнения: 2 725
Да, да Grinning

Ами и за финал да ви я покажа освен, макар че такава торта няма място сред профита като вас. Но пък рожденикът си я хареса, свеки беше впечатлена как пък "блатове, мус, крем" съм направила Grinning

Понеже не бях предвидила украса, по-скоро се надявах розички да шприцовам, трябваше да мисля нещо в последния момент. Това отзад (не знам как се казва) е от рождения ден на малката Grinning Чудех се дали да не бодна и един еднорог за майтап, но се спрях на сърце от зърна кафе с намигване към новото хоби на ММ - кафемашини, мелачки, кафета, сортове, миксове и т.н Grinning Tired FaceПоследна редакция: чт, 24 дек 2020, 23:35 от Dark_Chocolate

# 78
 • София
 • Мнения: 398
Торта Strawberry Charlotte


Блатове:


2 жълтъка+10 грама захар+1 ванилова есенция

2 белтъка+40 грама захар

50 грама брашно за торти [ смес от 125 грама нормално брашно, с отнети 2 TBSP части от него, като на тяхно място слагаш 2 TBSP царевично нишесте]

Забърквам меренг, добавям захарта на 3 пъти, първо бъркам само белтъците, после добавям захарта на части.

Жълтъците, захарта и ваниловата есенция бъркам до хомогенна смес

В голям съд слагам жълтъчната смес и на части добавям меренга.
След добро омесване, за предпочитане внимателно и ръчно [ да не се изгуби въздуха в сместа] добавям пресято през цедка или сито брашно за торти и бъркам от дъното нагоре внимателно за да запазя консистенцията.
Добавям сместа в пош с дуи накрайник, слагам на тавата хартия за печене, отделям една кръгова форма в ъгъла на тавата и в нея правя спирала от сместа с дуи накрайника, в останалото на правоъгълната тава правя диагонални линии залепени една за друга, с цел това да е ъгловия блат.
Пека на предварително загрята на 180-190 градуса фурна за 10 минути. Поръсвам с пудра захар и оставям да изстинат блатовете.

Крем за тортата:

Преди да започна с крема нарязвам на четвъртини ягодите. После започвам със самия крем.
150 грама сирене Маскарпоне+60 грама захар. Ръчно бъркане, до усвояване на захарта и съвсем леко жълтеникав цвят на сиренето
Добавям 85 грама високо маслено кисело мляко, аз предпочитам биволско например. Добавям и една ванилова есенция или две.
В съд слагам 2-3 листа желатин във вода да омекне. За предпочитане е да са цели листа, не рязани с ножица или друго. След като омекнат, но не са разложени, ги слагам в микровълнова фурна и ги разтопявам за 10 секунди. Ако нямате микровълнова - сложете ги на водна баня от гореща вода в съд, който не е на котлона, със съвсем малко мляко вътре в самия желатин [ 10 или 15 грама мляко!]. След като се разтопи изчакайте 1-2 минути и добавете желатина в крема. Добре е температурата да е под 60 градуса по целзий, защото в противен случай крема ще се пресече!
Разбийте 210 грама сладкарски крем, на 50-60 процента [ да не е твърда пяна, да е полу-течен!], добавете го към крема от Маскарпоне и бъркайте бавно.

Конструкцията на тортата

Кръговия блат се слага на дъното на форма за торта, аз ползвам една кръгла, 8 см висока.
В ъгъла използвайте правоъгълния блат, като го разрежете на две половини. Покрийте ръба с него. Добавете малко крем. Добавете по-голямата част от ягодите. Добавете остатъка от крема и на върха сложете остатъка от ягодите на разстояние една от друга. Оставете за поне 3 часа във фризер, ако имате такъв или хладилник ако нямате, но на по-ниска температура.

След 3 часа можете да направите захарен сироп, в който сложете един лист желатин, изчакайте да изстине, ако искате - добавете есенция по избор в него. Залейте отгоре тортата и оставете за поне час още в хладилника / фризера.

Тортата е готова. Можете да махнете сладкарския ринг и да я нарежете. Добър апетит, колеги и дано тази рецепта да ви е харесала!

Извинявам се, че липсват снимки. Днес ще я приготвям и ще кача снимки от това, което се е получило. Тортата не е моя идея, но ще Ви дам линк към корейско видео, което демонстрира тази торта:
https://www.youtube.com/watch?v=fYff8rBN5YA&feature=emb_logo

Надявам се това ще Ви допадне, макар, че е първия ми пост в тази тема. Честито Рождество Христово!

Ето и снимката:


За съжаление крема не ми се получи, но другия път вече знам как да го направя.

Последна редакция: пт, 25 дек 2020, 18:56 от Pavlin Stanchev 604684

# 79
 • Видин
 • Мнения: 261
Честита Коледа! Бъдете здрави и много щастливи! ❤️
По повод дискусията за шоколадовата на Ирина - за мен е най-вкусната шоколадова торта. До сега съм я правила сигурно 20 пъти и всички я харесват.
Мусът го правя дори само в чашки и синът ми умира за него.


# 80
 • Мнения: 4 814
Честита Коледа, да сте живи и здрави! Да попитам някой правил ли е от желираните торти остров? Синът сън не го лови, откакто ги видя и иска за рождения си ден

# 81
 • Бургас
 • Мнения: 1 353
Аз правих лятото, за моя РД , но не помня дали я показвах тук.

# 82
 • Мнения: 4 814
Ехаааа, страхотна е! Има ли нещо специфично, което можеш да споделиш, или нещо, за което да внимавам?

# 83
 • Бургас
 • Мнения: 1 353
Много добро уплътняване на ринга, преди да излееш желето... Голям зор видях аз. Да не говорим, че е само ефектно, никой не го яде... Ама и аз като сина ти си бях наумила, че ще правя модерна торта, не стандартна Simple Smile))
Ако ти изникнат някакви други въпроси, питай.

# 84
 • Мнения: 4 814
Мда, това с желето го подозирах,бдаже бе знам дали няма да е по-добре да се излее, когато е почнала да стяга течността. Иначе и аз си мисля, че няма да се яде много, хаха. Мисля да направя основа от морковена торта, а желето да е сок, например от бъз. Не знам, още го джуркам ментално.

# 85
 • София
 • Мнения: 1 368
Здравейте, малката ще става на 6 и иска торта с шоколадови блатове и отгоре снежинки. Спрях се на блатовете от така дискутираната шоко торта на Ирина купенска (намалих захарта от рецептата, която намерих в интернет и сложих гореща вода вместо кафе), крема мисля да е стандартния, който си правя и ми е лесен (крема сирене, маскарпоне, заквасена сметана и мед); блатът го опекох днеска, утре ще го режа. Проблемът ми е изискването за снежинките, до сега не съм работила с фондан, но се чудя дали да не опитам. Мислите ли, че така описаната торта може да се покрие с фондан (предполагам трябва да я измажа с маслен крем острани? Отгоре слага ли се крем, когато има фондан или само от този за измазването? Друга опция, за която се сещам да изрежа само снежинки от фондан и да ги сложа отгоре, но дали ще изглежда добре... благодаря предварително, на който ще се включи с мнение Simple Smile

П.П. За тези блатове се пише, че са сочни, могат ли да се сиропират или няма смисъл? Мислех да направя нещо като сладко от ягоди и да го сложа върху блатовете под крема, дали да се опитвам да се напоят с течността от сладкото или да сложа само ягодите?

# 86
 • WonderLand
 • Мнения: 3 531
Здравей, щом ще работиш с фондан трябва да измажеш тортата отстрани и отгоре с маслен крем или с шоколадов ганаш, като не е задължително да покриваш с фондан, но можеш да го направиш, а може и просто да измажеш хубаво и внимателно, и като стегне да сложиш снежинките върху масления крем или ганаша. Задължително завършваш тортата с блат и отгоре маслен или ганаш. По останалите въпроси не мога да помогна, не съм правила рецептата.

# 87
 • Euskal Herria
 • Мнения: 23 069
Ако тортата ще се покрива с фондан, блатовете не трябва да са прекалено напоени. Иначе ще се деформира. Преди полагането на фондана, трябва да се измаже добре с маслен крем или ганаш и да се изчака да стегне.
Ако не сте любители на фондана, може само снежинките да се направят от него и да се украси. Добре е да се изрежат предварително, да се оставят да позасъхнат и да се поставят тогава. Ако има влага, не е добре за фондана, разтича се.

# 88
 • Мнения: 4 814
Въпрос на вкус, аз лично не бих покрила с фондан, защото не харесваме. Още повече щом не си работила, можеш да си го спестиш. Само снежинките направи по-рано, за да изсъхнат. Измажи добре, можеш да ръснеш зимни поръски.
Не съм правила блата, но като гледам рецептата и крема, по-добре не сиропирай.

# 89
 • Мнения: 4 686
jenn_kata, за измазването под фондана вече са ти казали. Блатовете са влажни, но ако обичате по сочни торти можеш да я сиропираш, но наистина съвсем леко, за да не се скаши. В моето семейство сме по по-сочните и кремести торти и аз го правя като я напръсквам с четка. Също така съм слагала сладко под крема, който е подобен на твоя. Ползвала съм от ягоди, микс от горски плодове, кайсии и като цяло плодове в които има някаква кисела жилка.
Друг вариант е да залееш тортата с шоколадова глазура и да направиш само снежинките от фондан. В този случай няма да има нужда да я измазваш с нещо различно от крема, защото шоколадът е достатъчен и снежинките няма да се разтопят. Лично аз бих направила точно така, защото фонданът в повечето случаи се изчопля и никой не го яде.

# 90
 • София
 • Мнения: 1 368
Много благодаря за насоките, страхотни сте! Май ще направя шоколадов ганаш (нали вариантът, който се разбива след охлаждане и става като крем?) и ще измажа с него, а снежинките ще пробвам да залепя отстрани и отгоре.
Колко по-рано да ги изрежа и да съхнат? С какво мога да ги закрепя? И последно, дали в Лидъл има останал фондан? (Мислех да ходя до специализиран магазин, но резци за снежинки имам и ако няма да покривам тората би ли било по-лесно да взема от Лидъл..)

# 91
 • Мнения: 4 814
ами няколко дни предварително. в лидл тук-там има по някой останал фондан, може да извадиш късмет. основно е от по-тъпите цветове, обаче /например едно керемидено-кафяво/

# 92
 • На плажа
 • Мнения: 1 003
Честита Коледа! Бъдете здрави и много щастливи! ❤️
По повод дискусията за шоколадовата на Ирина - за мен е най-вкусната шоколадова торта. До сега съм я правила сигурно 20 пъти и всички я харесват.
Мусът го правя дори само в чашки и синът ми умира за него.

Добре де,този мус със какво сметана го правите...там където пише 225гр сметана,разбита до меки върхове? Аз разбрах,че със животинска сметана.Пробвах с тази на Лидл...еми няма разбиване,ще ми изгори уреда.

# 93
 • Мнения: 1 163
Дани, основно лидълска взимам и до сега съм нямала проблем. Да не би да не е била достатъчно охладена?

# 94
 • Мнения: 4 814
коя на лидл, има два вида? едната е за готвене и не може да се разбие, другата е с по-висока масленост и се разбива екстра.

# 95
 • WonderLand
 • Мнения: 3 531
Лидълската сметана трябва да е много добре охладена за да се разбие, аз я слагам в най-студената зона на хладилника от предната вечер. Сметаната е тази дето пише мин. 30% мазнини.
Лидълския фондан е много мек и снежинките трябва да са по-дебели. Можеш да им помогнеш да изсъхнат малко по-бързо като ги изрежеш и наредиш върху хартия за печене. Включваш фурната на 50градуса за 5 мин, после изключваш, пускаш вентилатор и пъхаш снежинките във фурната само на вентилатор. Първоначално може да се размекнат леко, но не ги пипай, остави ги така няколко часа само на вентилатор. Няма да станат много твърди, но ще е по-лесно да ги слагаш върху тортата. Ако тортата е покрита с фондан снежинките ги лепиш с малко вода. Ако я оставиш само измазана, без да я покриваш, тогава я охлаждаш, след това я вадиш от хладилника и когато ганаша започне съвсем леко да се размеква ги залепваш директно върху него. Иначе за да я измажеш с ганаш трябва да сглобиш тортата, да я оставиш да стегне в хладилника минимум 4 - 5 часа, най-добре цяла нощ. След това си правиш ганаш от 1 част (200гр)сметана 30% (например тази от Лидл) и 2 части (400гр) млечен или черен шоколад (има подходящи в Лидл). В зависимост от това колко е голяма тортата може би ще ти трябват 2 такива дози. Загряваш сметаната, без да завира, с нея заливаш начупения шоколад и оставяш да го разтопи напълно като разбъркваш от време на време. Когато шоколада е разтопен оставяш ганаша да се охлади до стайна температура и директно измазваш тортата. Няма смисъл и нужда да го разбиваш с миксер. Измазвай на слоеве. Първо измажи с един тънък слой, колкото да обереш и запещаташ трохите. Охлаждаш за малко и след това измазваш още един или два пъти. Ако решиш да измажеш наведнъж ще стане всичко в трохи

# 96
 • София
 • Мнения: 1 368
SilverDream, много благодаря за детайлните напътствия Simple Smile

В нашия Лидъл е имало само червен и черен фондан, зачудих се дали няма някоя изпитана домашна рецепта?

# 97
 • Euskal Herria
 • Мнения: 23 069
Виждам, че си от София, може да видиш в специализираните магазини. Там поне на място ще избереш. А може и да има и готови елементи за декорация.

# 98
 • София
 • Мнения: 1 368
Вкъщи е тоталната лудница и ако мога да си спестя ходенето до магазин бих го направила Simple Smile иначе видях, че има един такъв близо до нас, но мисля беше със стълби отпред, ние сме с бебешка количка и... пак ми се вижда сложно Simple Smile

# 99
 • На плажа
 • Мнения: 1 003
коя на лидл, има два вида? едната е за готвене и не може да се разбие, другата е с по-висока масленост и се разбива екстра.
Не ми дава да прикача снимка,но сметаната е готварска,22% на Milbona. Реших си проблема вече.Добавих едно пакетче мус без варене и веднага се сгъсти. Друг път ще знам да взимам по висока масленост.

# 100
 • Бургас/Пз
 • Мнения: 5 315
Не ми дава да прикача снимка,но сметаната е готварска,22% на Milbona. Реших си проблема вече.Добавих едно пакетче мус без варене и веднага се сгъсти. Друг път ще знам да взимам по висока масленост.
Готварската сметана не става за разбиване и за сладкарство. С другата, на която пише 30% се получава пухкав крем.


.... зачудих се дали няма някоя изпитана домашна рецепта?
Ето, заповядай http://antoaneta77.blogspot.com/2013/01/blog-post_7486.html?m=1
Последно пробвах тази пудра захар и е много хубава.
https://toni93.net/catalogue_categories/pudra-zahar/

Последна редакция: вт, 29 дек 2020, 15:54 от ani_d

# 101
 • Мнения: 4 686
jenn_kata, не знам за кога ти трябва тортата, но защо не поръчаш фондан онлайн?

Друг вариант е да направиш снежинките от айсинг? Ето тук има рецепта и обяснение как да ги направиш.

# 102
 • Мнения: 4 814
Вкъщи е тоталната лудница и ако мога да си спестя ходенето до магазин бих го направила Simple Smile иначе видях, че има един такъв близо до нас, но мисля беше със стълби отпред, ние сме с бебешка количка и... пак ми се вижда сложно Simple Smile

нв бих си го причинила това с домашния фондан. варианти има премного, вкл. да скочиш със слинга до магазина или да оставиш бебо за секунда на някой. не сте първите с количка, я Wink хората по 2-3-4 деца и 1-2 кучета джуркат наведнъж.

# 103
 • София
 • Мнения: 1 368
Привет, сега се върнахме от магазина и беше тотално и напълно опоскан (аромас Хаус) Simple Smile жената каза, че всичко е свършило преди Коледа и днес е трябвало да заредят, но са им казали, че няма.. купихме лилав фондан, бял имаше само огромна разфасовка, като се замисля.. може би трябваше него да вземем, не питах колко струва, но едва ли е нещо супер скъпо.. та снежинките ще са лилави Simple Smile исках да взема някаква боя за френски макарони, имаше само сиво и черно Simple Smile резци на Джинджър мен нямаше, подложки за торти само два размера от най-големите, изобщо... Иначе тортата ни трябва за 31.12., понеже девойката избра по-тъмно лилаво ще трябва да направим бял ганаш, дано се получи с шоколада от Лидъл.

# 104
 • Мнения: 4 814
мда, по това време нищо не е останало обикновено. точно там редовно се случва.
след малко ще ходя до лидл, да погледна ли за бял фондан?
от лидл вземете шоколада за готвене, супер е за цената си. стои при сметаната.

# 105
 • София
 • Мнения: 1 368
Направихме лилавите снежинки, много са симпатични Simple Smile благодаря за белия фондан, но тази тема я приключих, няма кой повече да се занимава Simple Smile имам лидълски шоколад, но преди колкото и пъти да съм пробвала фондан с бял шоколад ми е ставал много течен и като сос отгоре, чудех се дали е от шоколада или слагам много сметана.

# 106
 • WonderLand
 • Мнения: 3 531
Jenn, не съм измазвала с бял ганаш, но консистенцията му като изстине до стайна температура трябва да е като на меко масло. Когато трябва да изказвам шоколадова торта с бял крем отвън използвам хибриден маслен крем - 250гр меко масло + 200гр разтопен бял шоколад +700 - 800гр пудра захар (Диамант, има я в Билла) + няколко супени лъжици прясно мляко на стайна температура. Така хем има добра покривност, хем излиза по-бюджетно, а откъм вкус е супер заради белия шоколад.

# 107
 • Мнения: 4 686
При ганаша за различните видове шоколад съотношението шоколад:сметана е различно.
За бял шоколад е 3:1 шоколад:сметана. Примерно 300 гр шоколад и 100 мл сметана.

# 108
 • Бургас/Пз
 • Мнения: 5 315
700-800г пудра захар на 250г масло??? Това нещо как се яде?? 

Послушай какво е написала 2в1, това е правилната пропорция за бял ганаш. Също така трябва много хубаво да се охлади, поне 5-6часа в хладилник. Или цяла нощ най-добре. После се разбива много внимателно, за да не се пресече. Белият шоколад и без това е достатъчно сладък, за да му трябва още захар, но пък ако наистина обичате много може да добавиш.

# 109
 • Мнения: 4 814
Направихме лилавите снежинки, много са симпатични Simple Smile благодаря за белия фондан, но тази тема я приключих, няма кой повече да се занимава Simple Smile

Супер! То и нямаше - само керемиден и черен.
По принцип белия шоколад е бая сладък, та аз захар не бих добавила. Но е въпрос на вкус.

# 110
 • WonderLand
 • Мнения: 3 531
700-800г пудра захар на 250г масло??? Това нещо как се яде?? 

В това нещо има и бял шоколад, не е само масло. Шоколада прави крема много приятен. С това количество спокойно се измазва торта с диаметър 20см. И под спокойно измазване имам предвид, че покрива добре без да прозира, заглажда се изключително лесно и ако не се налага да се изправя и изравнява тортата с помощтта на крема, то той няма нужда да бъде наслояван и реално количество крем, което остава по тортата не е чак толкова голямо. Защото за да измажеш спокойно една торта трябва задължително да имаш повече крем отколкото ще е необходим. Обикновения бял ганаш ще прозира и ще се виждат какаовите блатове отдолу. Затова с чист бял ганаш не бих измазвала шоколадова торта. За да се получи добро покритие и да не прозира нищо отдолу ще трябва много ганаш и дебели слоеве. Белия шоколад е доста сладък и като се наслои добре за да скрие тъмните блатове ще се получи много по-дебел и сладък слой бял ганаш, отколкото ако тортата се измаже с по-тънък слой хибриден маслен крем съдържащ скандалното количество захар.

# 111
 • Мнения: 798
Взех готови блатове от Лидл - какаови, извара за сладкиши -  кофата от 1 кг. и заквасена сметана. Имам и сметана за разбиване. Миналата година правих торта с извара и заквасена сметана, но като престоя станаха много напоени блатовете. Сега се чудя дали да не сложа малко желатин.

# 112
 • WonderLand
 • Мнения: 3 531
Взех готови блатове от Лидл - какаови, извара за сладкиши -  кофата от 1 кг. и заквасена сметана. Имам и сметана за разбиване. Миналата година правих торта с извара и заквасена сметана, но като престоя станаха много напоени блатовете. Сега се чудя дали да не сложа малко желатин.

Трябва много да внимаваш ако слагаш желатин - и желатина и сместа ти трябва да са с еднаква или много близка температура, иначе желатина ще стане на топчета. Сметаната пък не трябва много да я затопляш, защото ще се втечни.

# 113
 • Мнения: 4 814
зависи какво харесвате. ние сме по сочните торти, та не бих сложила желатин. ако искаш - малко сложи, не прави гуми.
сега като видях - заквасена сметана и извара може и да понесат малко желатин заради блатовете. не съм пробвала купешки, но май са тънки и крехки и ако другите две съставки са по-редки, току-виж станали кашести. но пак казвам - не знам какви са тези блатове. иначе на нормални ще понесе кремът.

# 114
 • София
 • Мнения: 1 368
Препоръчайте ми най-лесния и винаги сполучлив блат за торта, да не е с много яйца.. сигурно ще трябва да направя още една сравнително голяма торта и искам да стане лесно, ако е възможно Simple Smile

Също, как правите крем за торта с вкус на брюле?

Благодаря!

# 115
 • Мнения: 4 814
Колко голяма и колко яйца имаш? Иначе всеки блат може да се оплеска Joy

# 116
 • София
 • Мнения: 1 368
Май ще взема да взема готови.. не обичам, защото всичките са с глюкозо-фруктозен сироп или маргарин.. но не знам до 02.01. дали ще смогна да направя още една торта.. иначе имам яйца, ама не искам да си ги хабя хахаха 10тина имам, иначе ще е за 5-6 деца и родителите им

# 117
 • Мнения: 4 814
Направи без блат. Има една уникално вкусна есенна торта без печене на Ани Шакарян. Тя има и други супер торти без блатове. Бързи, лесни и вкусни.

# 118
 • Euskal Herria
 • Мнения: 23 069
Или може да направиш чийзкейк или мус торта - блатовете и при двата вида са от натрошени бисквити с масло.

# 119
 • Видин
 • Мнения: 261
Късно отговарям, за което се извинявам.
Аз мусът го правя по старата рецепта:
200 г черен шоколад
200 г млечен шоколад
400 мл течна сметана
3 жълтъка
3 белтъка

А любимият ми чийзкейк без желатин е с 500 г маскарпоне + 400 г заквасена сметана + пудра захар.

И последните ми торти за годината, още една френска и тирамису чакам да се охладят. ☺️

# 120
 • Мнения: 541
Къдрокоска, как точно се приготвя този мус? Като ганаш и яйцата сурови ли се добавят?

# 121
 • Видин
 • Мнения: 261
Amandel*, яйцата минават през топлинна обработка.
Първо затопляме сметаната и изливаме при начупения шоколад. На водна баня разбиваме жълтъците и добавяме към топлия шоколад. Оставяме в хладилник за около час, докато се сгъсти.
След отново отново разбиваме белтъците на водна баня и прибавяме към шоколада. Оставяме да се охлади около половин час.
Това беше рецептата за муса на Ирина преди корекцията.

# 122
 • Euskal Herria
 • Мнения: 23 069
Имам я рецептата преди корекцията. Сега се колебая - кой вариант е по-добър? Преди или след редакцията?

# 123
 • Мнения: 6 543
Здравейте, Кралици на тортите! 🍰 Мога ли да намеря в София захарна дантела за торта? Но не шаблон и суха смес, а произведена дантела. Или пък сладкарско ателие, което да прави торти с дантела (или пък някоя от вас, може би?). В краен случай дори извън София, нямам представа може ли по куриер да ми изпратят дантела. На всичко отгоре ми трябва до сряда, четвъртък най-късно. 😧 Търсих информация из нета, из форума, разцъках линкове от първата публикация в темата..нищо не намерих. Моля ви, помагайте! 🤗

# 124
 • Мнения: 1 163
Аз си поръчах фонданова дантела от някой от сайтовете, като идва без да са махнати елементите от отворите и си е играчка да се отделят.

# 125
 • Мнения: 6 543
А сещаш ли се от кой сайт?

# 126
 • Мнения: 1 163
А сещаш ли се от кой сайт?
От кукибуки бяха, сега си проверих мейла.

# 127
 • Мнения: 6 543
За съжаление казаха, че предлагат само шаблони и смес, не готова дантела. Така че търсенето продължава.

# 128
 • Мнения: 4 814
трудна работа. иначе във всички нормални сладкарници/ателиета правят, но трябва да ги убедиш да ти продадат/направят.

# 129
 • Мнения: 6 543
Не знам кои са нормални Simple Smile , но Зоя примерно не работят с дантели.

# 130
 • Мнения: 4 814
е нормално за зоя.
по-скоро някои стандартни сладкарници, макар че предполагам по-малките ще са по-кооперативни. не мога конкретно да кажа, защото не стъпваме на такива места.

# 131
 • WonderLand
 • Мнения: 3 531
Може да видите във фейсбук някоя група, например в Хендмейдъри и занаятчии. Там има сладкари и някой може да помогне.

# 132
 • Мнения: 1 014
Имам я рецептата преди корекцията. Сега се колебая - кой вариант е по-добър? Преди или след редакцията?
Ирина е върнала стария вариант на муса,  писала е, че поради голям интерес към рецептата.
Вмъкнала е и новият вариант, като опция за избор.

Пробвала съм и двете предложения,  първото/старото  ми е по-вкусно.
Новите пропорции на мус нагарча повече, аз нямах проблем, но не се хареса от всички.

# 133
 • Видин
 • Мнения: 261
За много години, момичета! Здрави и щастливи да сте!

Искам да помоля за рецепта за ванилов блат, по възможност да не се сиропира, но да е пухкав и достатъчно влажен.
Пандишпан не ми е по-вкуса нещо.
Майка ми иска да направя торта с ванилов блат и шоколадовия мус на Ирина. Отделно имам и запитване за такава торта и се колебая. С пандишпан имам чувството, че не е достатъчно сиропиран и не ми е вкусно така.
Мислех да използвам рецептата за блата без какао. Изпекох го, но не съм сигурна че е вкусно.

# 134
 • Euskal Herria
 • Мнения: 23 069
Ирина пусна вариант и с ванилов блат - под публикацията за най-вкусната шоколадова торта.

# 135
 • Видин
 • Мнения: 261
Да, видях. Ще опитам и него, но бих искала и още един вариант да имам под ръка. Simple Smile