Идва зима мразовита, всяка плетките заплита! - НОВА тема 99

• 41 884
  • 730
  •   1
Отговори
# 450
Благодаря на всички, много информация научавам от рускоговорящи майстори и магазини с прежда и личен опит. Също купувам обучение и мечтая за още, но това не е евтино.
При Галя имаше кашмир Todd Duncan, аз плетох шал и сега в работата ми е комплект.
Директно от производител винаги ще е по-скъпо от сток и плюс големи количества.
Като пример ангора 80 Biagioli Modesto стокова цена  33 лв /100 гр ( в Украйна по евтино ~ 28 лв), а същата на редовна основа от производител - знам конкретно магазин в Украйна - 55 лв. Мерино на Lana Gatto Harmony стокова цена около 6,5 лв, в. Украйна и  в Русия знам магазини където същата прежда на редовна основа е вече 13 лв. Затова сток е толкова распространен. Дори имах идея за измоля  от украински магазини техни агенти в Италия, но това е много скъпо вложение и в начало има рискове , на даден момент мин. сума с която ще започнат да работят агенти е 3000€ 🙈  и там трябва да си печен, защото и там лъжат.

Ето в Украинския магазин
https://www.instagram.com/p/CLEpjQeAnCq/?igshid=hm2zvzmu6sug
 Цената 95 гривни:17= 5,6 лв, дори правят намаление

Последна редакция: вт, 09 фев 2021, 18:22 от anji75

# 451
Не съм го видяла този кашмир при Галя, може би е бил преди да ги открия есента.
Ти хареса ли го? Каква ти е мнението, като сравняваш с другите производители?

# 452
  • Балчик
Като ви чета момичета излиза, че на бобина да се плете е доста по-изгодно особено, когато има поръчка.
Много полезна информация давате, за което благодаря.
Анджи, прекрасни изделия- това си е талант и разбира се мнооогоработа, много.
Аз започвам да се орентирам към пролетно-летни плетива, че ми се плете вече по-леко и плажно.

# 453
Този кашмир беше до преди няколко дена, сега видях че го няма. Беше само в един цвят. Хареса ми този  кашмир, дори само след едно пране вече се вижда резултат.

Ето как изглежда още «суров» и как само след едно пране, но още трябва да пера

Благодаря Ava Rose! И аз мисля, че е така с бобини прежди. Да, разбира се плюс време, което отделяме за плетене, но и от бюджетни прежди когато плетем също зарычим време, но резултата е различен.

Последна редакция: ср, 10 фев 2021, 14:30 от anji75

# 454
AVA ROSE, не само е по-изгодно, има много плюсове - можеш да плетеш, колкото дебело искаш - на 2, на 3 и повече ката, ако преждата е тънка, не се усещат възелчетата , където снаждаш, защото всяка нишка свършва на различно място. А и преждите обикновено са по-качествени. Единственото неудобство е, че трябва да си я навиваш на бобинки, колкото ще са катовете, ако си купила 1 голяма бобина. Не е трудно да се водят няколко нишки.
Неприятно е, че трудно се намира бобинна прежда, магазините не зареждат такава, виждала съм само за мартеници на бобини. Всеки път питам, дано се научат, че има търсене и да започнат да зареждат.

# 455
Почнах терлик тунизиска плетка, много е лесна, но май става голям Joy. Няма значение, доволна съм, стегната е! Лошото е че гледам едни турски или арабски клипове, само гледам, нищо не им разбирам

# 456
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
давай да учим езика.
Simple Smile на мен очите ми останаха в едно кене. жената обяснява, аз слушам... ама ЦЪ!

# 457
https://youtu.be/-OBofrtVn08 това е по простичко,че повечето са с много детайлни картинки
https://web.archive.org/web/20180208182148/http://yarn-over.tumb … ipper-pattern-and и тук гледам
Някаква комбинация
То самата плетка е много лесна, само за пръстите не знаех как да "свия".
Но нещо големичък ми става терлика, нищо, упражнявам се сега Simple Smile , важното е че е стегнато, а иначе плета много хлабаво и за терлици е проблем. За шал, одеяло е ок, но за терлик хич Simple Smile

# 458
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
аз писах за нещо такова

Simple Smile Simple Smile Simple Smile интересна плетка Simple Smile

# 459
Момичета, много е зарибяваща тази тема. Някой хареса нещо, пусне го и започва да да бръмчи муха във всички глави. Simple Smile

Аз съм още на тема раничка, голямо плетене падна. Опитът ми да плета  кръг на 1 кука, се превърна в цяла раничка. Сега правя капак, остават дръжките. И вече мисля за декорация - с мъниста, с макраме. Рових да намеря подходящ шнур в материалите за макраме и като излязоха разни забравени неща, главата ми пак е пълна с множество идеи.

# 460
2 седмици плетох едни лесни шалчета, които са ми много досадни, но имам клиенти, които постоянно искат нови и нови цветове от тях и нямаше как. Ето тоя модел, в различни разцветки.

Започнах нов триъгълен шал, който върви добре и е голямо удоволствие да го работя, а  след него съм планирала още два.

Имам скицирани няколко мои модела на шалове, обмислям да ги опиша и оформя и да ги пусна в сайтове за платени модели.  Ще е доста работа и ще си помисля още дали си заслужава времето и труда.

# 461
Някой беше плел тунизийски/ турски терлици с Нако наколен. Може ли съвет с колко бримки почвате и колко реда оплитате  от едната страна преди завойчето или клип/схема точно с тази прежда?

# 462
  • на малък остров в океана

Моята жилетка от Дропс Непал е готова. Почти. Остана да прибера излишните краища на преждата и да я блокирам.
Сега съжалявам, че не направих една идея по-дълга, но ще се опитам да добавя няколко сантиметра дължина при блокирането.
Преждата боцка, но е поносимо. Интересното е, че на главата изобщо не я усещам.
И понеже се получи точно както я исках, изчистена, и този лилав цвят, леко преливащ е невероятен, така, че ще си я нося. Дано и пролетта да не е много дъждовна, за да я нося като връхна дреха.

# 463
Какво означава  блокиране?

# 464
  • на малък остров в океана
Ето линк относно блокирането.
https://www.interweave.com/article/knitting/how-to-block-knitting-tips-resources/

Най-общо казано, това е финалният етап от завършването на плетивото.
Накисва се в препарат за вълна и топла вода. Някои използват даже балсам за коса.
Внимателно се изцежда, без да се усуква и изстиска, като останала вода се попива, като се завие плетивото в хавлиена кърпа и нежно се завие на руло. Или поне това е моят начин.
След това се поставя на равно и с помощта на карфици се опъва до желаните/указаните размери, като линиите са изчистени и изправени. По този начин се изравнява структурата на плетивото, ако е ажурна плетката, блокирането направо "отваря" изделието.
Шапките най-лесно се блокират на детска топка или балон, например.
Аз лично, нямам от специалните подложки за блокиране и затова използвам постелката за упражнения. Така блокираното плетиво се оставя до изсъхване, така както е в хоризонтално положение. И е готово за носене.

Общи условия

Активация на акаунт