Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

"За" и "против" да кажеш на приятел, че си си купил нещо скъпо?

 • 10 168
 • 249
 •   1
Отговори

Анкета

"За" и "против" да кажеш на приятел, че си си купил нещо скъпо?

Опции:

# 15
 • София
 • Мнения: 28 369
Ами обичам да се хваля - човещина. Ще кажа.

# 16
 • Мнения: 21 835
Според мен, да не кажеш не е като да скриеш - приятелите и познатите ми не знаят какво и колко си пазарувам всяка седмица, това не е тяхна работа. Същото се отнася и за големите покупки.
И аз не бих искала да ми съобщат специално, ако примерно си купят апартамент на морето - той си е техен и няма нищо общо с мен.

# 17
 • Мнения: 304
Аз имам странен кръг от приятели,рядко си казваме какво сме решили да си купим,говоря за къща,кола или други скъпи неща,просто като ги видят си казваме честито и това е.
Ако искаш съвет от приятел относно покупката е нормално да кажеш,да поискаш мнение,не мисля че е голям проблем ако сам си решил да си купиш нещо и го споделиш след покупката.
Все едно отиваш да разглеждаш коли и на момента те грабва една и я купуваш и приятеля да се расърди,че не си му казал по рано,че ще си харесаш колата

# 18
 • Мнения: 1 304
Темата  е доста неясна.Зависи какъв е приятелят.Ако ми е близък,разбира се ,че ще кажа и ще знам,че ще се зарадва за мен.
Другите не ги интересуват личните ми дела.

# 19
 • Мнения: 19 432
Много зависи от конкретиката. Какви са хората, колко са си близки, завиждат ли си, как се отнасят към успехите си...
Може наистина ситуацията да е деликатна – приятелят да е бил на зор, да е поискал пари назаем (например за здравословен проблем) и да са му отказали. Особено ако е било с оправданието „Съжалявам, но нямам“. И после да си купят скъпото нещо, което не е от първа необходимост например.
Или някой да се оплаква непрекъснато, че не му стигат парите, да муфти редовно приятелите си и изведнъж хоп!, купил си нещо скъпо...
Абе, причини могат да се измислят много. Ако е чак толкова трудно да се обяви наличието на семейни спестявания (което е много странно), може да се излезе от ситуацията, като се представи за подарък от родители, наследство или нещо друго от този род.

# 20
 • Мнения: 5 219
Моят съвет е да криеш Мерцедеса. Най-вече от приятели.

# 21
 • Мнения: 247
Не бих крила умишлено, но ако човекът отсреща е притеснен финансово няма да му го навирам в очите, ще го обсъдим, ако той повдигне темата (примерно видял е новата кола).
Работил си честно, кътал си си парите 10 години (за това време може и 3 работи да си сменил и заплатата да се е променила, да е паднало наследство, да си продал имущество). Парите са си твои, ти решаваш как да ги похарчиш. Приятелското мнение няма особено значение, както ти не им държиш сметка как си управляват бюджета, нали? Та, респективно, какъв е смисълът от криенето. Ако са някакви токсични отношения, отписваш този "приятел" и си решаваш проблемите за 20 г. напред.

# 22
 • Мнения: 42 227
Зависи от случая. Например, ако си взема имот за живеене, ще кажа, разбира се, то така или иначе ще се види.
Но ако инвестирам в имот, не е задължително да го кажа, освен ако не искам някакъв съвет или стане дума за идеи къде да се вложат определена сума пари.
Просто не смятам, че приятелите ми или пък ние трябва за всеки доход/разход да си показваме "тефтера".
Намирам го за излишно.

# 23
 • Мнения: 1 593
Аз пък не виждам причина да казвам на приятелите си кое колко ми е струвало о от къде имам парите за това . Темата все още ми е неясна .

# 24
 • Мнения: 4 160
Тези, които крадат, най-много ще се хвалят с придобивката. Това доста ще ги издигне в очите на приятелите им, без съмнение, също крадци.

# 25
 • Мнения: 3 099
Аз не бих имала потребност да казвам на приятелите ми каква скъпа покупка съм направила. Не обичам да се хваля. Жилище или кола няма как да се скрият, но други неща може.

# 26
 • Мнения: 18 107
Материалния си статус крия и от приятели, и от роднини. Особено второто. Не им е работа да знаят, а ако узнаят ме чакат или завист и одумки, или опити да изкрънкат някаква помощ. А и като цяло разликите в материалното положение не са укрепили никакво приятелство. Стига им да знаят, че се оправяме и сме ОК, но колко точно не знаят даже и родителите ми.
С покупките обаче е друго - как да скриеш апартамент или кола? А ако нещо не може да се скрие, по-добре да не се и опитваш. Но за по-дребни неща (скъпи уреди, козметики, обувки, дрехи) няма да тръбя. Няма смисъл - не ми е кеф да се фукам, не искам и завист да предизвиквам. Ако някой забележи, добре. А за инвестиционни покупки вече няма какво да се говори - това си е тайна и то от най-дълбоките.

# 27
 • София
 • Мнения: 6 567
Много рядко изпадам в подробности, касаещи пари, доходи и пр.
И това е с най-най-близкия ми кръг от хора, когато комуникацията е двустранна, искаме си съвети или обсъждаме решения.
А произход на парите мога да обсъждам само с банката, попълвайки декларациите за произход.

# 28
 • София
 • Мнения: 28 369
Обаче, ако е кола...

# 29
 • Мнения: 771
Понеже доста хора казват, че темата им е неясна, ще се опитам да опиша нещата.

Аз и Пена сме приятелки от 10 години и си помагаме, когато трябва. Пена вижда, че съм си купила робот за чистене и казва, че този робот не може да си го позволи. След две седмици си купувам апартамент в Поморие. Гана ( позната на Пена е нотариус и по стечение на обстоятелствата ще изповяда моята сделка). Какво правя аз? Казвам веднага на Пена, защото е ясно, че почти веднага ще го разбере от Гана, или тактично си замълчавам и се правя на разсеяна, докато Пена не ми намекне за покупката.

Общи условия

Активация на акаунт