Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 4

• 48 137
  • 738
  •   1
Отговори
# 495
Благодаря на всички и се извинявам за спора, който предизвика моето питане.
4 квадрата е захранващият, на отделен кръг, не съм го уточнила в поста, но от телефона няколко пъти  писах , писах  и накрая най-важното съм пропуснала. Не е проблем от таблото нов кабел да се пусне, но захранващия до таблото няма как да се смени.  От няколко месеца го мисля, мъжът ми беше оставил избора на мен. Е, успях да го накарам да се заинтересува, а не е като да не е просветен в тази сфера, ами вярна си е приказката - обущарят ходи бос.

Накратко - 4 квадрата ти стигат. И моите са толкова и имам пиролиза. Е, предполагам, че когато пускаш пиролизата няма да включваш и котлоните за да готвиш в същото време.

# 496
  • Велики Преслав
Защо пък да не готви. Моя кабел е четири квадрата със предпазител 32 ампера  при включена пиролиза, дори и да харчи 4 кв, единия котлон 2, общо 6. Проводника ще ги издържи.

# 497
  • София
Мисля, че спор проводника нямаше.
Въпросът е какъв предпазител ще се сложи.
Все пак целта е предпазителят да е предпазител, а не проводникът до предпазителя Wink

# 498
  • Бургас
Да не говорим, че сигурно ще стане 50 градуса в кухнята, ако включи 2 котлона и пиролиза. 😁

# 499
Защо пък да не готви. Моя кабел е четири квадрата със предпазител 32 ампера  при включена пиролиза, дори и да харчи 4 кв, единия котлон 2, общо 6. Проводника ще ги издържи.

Може и да няма причина, ама не ми пасва. А и прекалено горещо ще стане, риск от опарване...

Предпазителят пази от претоварване проводника, не друго. Самият уред сам си се пази от претоварване. И затова предпазителят трябва да е с номинал по-голям от максималния ток на уреда, и все пак по-малък от максималния разрешен ток на кабела. Кое колко е се вижда в разни таблици в нета и в упътването.

# 500
  • Велики Преслав
Ето това вече е грешно. Предпазителя пази от претоварване и късо съединение. Явно в инженерството ви има пропуски. Разните таблици не са от Нета.

# 501
  • София
И кое е грешното?
Че то не е до инженерство, "прост" ел.техник е наясно с написаното (че и всеки учил Физика го знае)
Макс I на предпазителя да е по-голям от този на  уреда, иначе ще падне предпазителя при макс I на уреда
Макс I предпазителя да е по-малък от този на  проводника, иначе ще се сменя инсталация.

# 502
  • Велики Преслав
Ами беше казала, че предпазителя не служи за нищо друго от защита от претоварване.
   Написах го не защото е толкова грешно, а защото ми дотегна да бъдат хората сравнявани с инженерство.
П.С
Може и в мен да е вината, защото се търся детайли.

Последна редакция: чт, 12 авг 2021, 14:17 от Vasil Vasilev 676271

# 503
Ето това вече е грешно. Предпазителя пази от претоварване и късо съединение. Явно в инженерството ви има пропуски. Разните таблици не са от Нета.

Пак бързаш. Късото съединение е ясно, няма какво да го споменаваме, не съм си и помисляла, че то е под въпрос, когато обсъждаме мощности.
Но печката си има управление и вътрешна защита (като достигне зададената/максималната температура изключва нагревателите, тя не може да се претовари при нормална околна температура). А и ако има риск от претоварване на уред, той се снабдява със своя локална защита. За сметка на това ако кабелът се претовари, ще загрее и може да направи пожар. И точно от това пази защитата от претоварване в таблото - тя пази линията / веригата от претоварване. Една илюстрация - ако на едно разклонение си включиш и фурна, и котлони, и радиатор да те топли и така вдигнеш консумацията, кое ще претовариш - някой от изброените уреди или кабела, по който тече ток и за трите? А предпазителят не знае кой какво ще включи, той пази главната верига от твърде голям ток. При това защитата от претоварване е време зависима - ако имаме 10% претоварване ще изключи след час, ако са 50% след 15 минути, ако са 100% след 5 минути... (цифрите са примерни, дават се в едни таблици за всеки прекъсвач според класа му).

И понеже рядко вярваш на мен попитах и Гугъла и копирам от най-първия сайт (оказа се на Елмарк), но и да продължа, все ще е тая:

Цитат
Автоматичните предпазители (наричани още прекъсвачи) по своята същност представляват електрически превключватели, чиято основна функция е да предпазват веригата от претоварване.

https://bg.elmarkstore.eu/%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%B0%D1%82%D … %D0%B8-category70

И хайде не започвай пак, а?

Ами беше казала, че предпазителя не служи за нищо друго от защита от претоварване.
   Написах го не защото е толкова грешно, а защото ми дотегна да бъдат хората сравнявани с инженерство.
П.С
Може и в мен да е вината, защото се търся детайли.

Я се върни пак. Аз, за разлика от теб, обикновено внимавам какво пиша и какъв смисъл придавам. Никъде не съм написала "не служи за нищо друго", нали? Написах, че предпазителят служи за защита от претоварване, което е съвсем вярно и не значи, че не служи за друго. То ако съм лекарка и кажа, че онази ти работа служи за уриниране, това трябва ли да значи, че не служи за нищо друго? Wink  Изобщо търсейки как да ме уязвиш пак допускаш грешки. И все гледаш дърветата ,а пропускаш гората, от което звучиш дребнаво. Разните таблици не били от нета. Ясно е, че са от справочници, но справочниците се намират най-лесно в нета. Или да те пратя да ги купуваш или да се ровиш в научно-техническата библиотека?

Последна редакция: чт, 12 авг 2021, 14:31 от Черна станция

# 504
  • Велики Преслав
Черна станция, ти като инженер, не можеш да ми казваш какво да започна и какво не. Има си администратори за това. За печката нищо не съм казал, не я намесвай.

# 505
Добре, ще ти кажа, че си дребнав и в опита си да ме затапиш ставаш смешен в тази дребнавост. Че и си добавяш от себе си (беше казала, че предпазителя не служи за нищо друго от защита от претоварване). Смешно е, но не знам дали го осъзнаваш.

# 506
  • Велики Преслав
Много добпе го осъзнавам, повгарям ти, че просто ми дотегна, на 10 стр, да виждам тещо от сорта, аз като инженер, като инженер аз и подобни.
Вчера вече ми стана много като каза, че аз щото сэм прост, да не спопя с тебе, пък ти си много могъща щото си инженер, винаги си права. Точно за това поста ми почна с извинение ако бъркам, но ти предпочете за пореден път да се изтъкнеш с това, че си "инженер".
Аз спирам вече, но пък няма да търпя, някой да ве нарича прост. Пък и това не ти е за пръв път. Доста пъти станах свидетел на такова нещо и то не към мен.

# 507
Много добпе го осъзнавам, повгарям ти, че просто ми дотегна, на 10 стр, да виждам тещо от сорта, аз като инженер, като инженер аз и подобни.
Вчера вече ми стана много като каза, че аз щото сэм прост, да не спопя с тебе, пък ти си много могъща щото си инженер, винаги си права. Точно за това поста ми почна с извинение ако бъркам, но ти предпочете за пореден път да се изтъкнеш с това, че си "инженер".
Аз спирам вече, но пък няма да търпя, някой да ве нарича прост. Пък и това не ти е за пръв път. Доста пъти станах свидетел на такова нещо и то не към мен.

Никога и никъде не съм те нарекла прост или глупав. Това е в твоята глава. Аз внимавам какво казвам.
Да си среден техник значи, че ти преподават други неща, от тези които преподават на инженерите. Евентуално може да се каже, че средният техник е недообразован, но пак няма да е точно, защото той си е образован за своята работа и може и да знае повече от инженер в нея. Но нивото на образованието няма нищо общо с КИ-то, вече го казах специално, ама не си обърнал внимание.

# 508
  • Велики Преслав
Не си ме нарекла пряко, но първия ти пост точно това казваше.

# 509
Не си ме нарекла пряко, но първия ти пост точно това казваше.

Не, ти така го разбра и вместо да прочетеш втори път скокна. Техника го учат да гледа уреда за детайли, инженера да гледа концепцията. Това не е обидно и само показва разликата в обучението. Като гледа дърво един мебелист вижда кубици дървен материал, а един ботаник вижда рядък растителен вид. Това не значи, че вторият е умен, а първият не, просто гледат с различна цел. Впрочем от моите думи би се обидил само човек, който има някакъв комплекс. Тогава ще е заслепен и ще търси обиди където ги няма.

Общи условия

Активация на акаунт